Автор Тема: Есенен ретро авто салон и ретро парад София  (Прочетена 812 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Септември 16, 2023, 00:15:53
Прочетена 812 пъти

Неактивен maini4ka

 • Публикации: 512
  • каналът ми в кинескопа


Драги съмишленици,

На 17 септември на празника на град София (Вяра Надежда и Любов) ще се проведе традиционния есенен авто ретро салон и парад. Събитието и тази година ще изпълни площад „Александър Батенберг I“ от 9:00 ч до 13:30 ч с  уникални ретро антики на колела. По регламент всички експонати следва да отговарят на максимално близко до оригиналното си състояние и формалното изискване  от минимум 30 години от датата на първоначалната регистрация. Компетентно жури с международно участие в състав: г-н Маргарит Карабуров, проф. Харолд Лешке и г-н Георги Колев (AMS BG) ще оценят автомобилите в 36 отделни  категории сред които:  купата на кмета,  Best in Show, Yоungtimer, Coupe, Cabriolet, съветски, Muscle Car, предвоенни, следвоенни, военни машини, немски автомобил, мотоциклети, велосипеди и специални награди. Специалните отличия ще бъдат връчени лично от:  столичния градоначалник, председателя на СОС,  представители на министерствата на транспорта и на младежта и спорта, зам. Кмета по Културата на СО, изтъкнати деятели на движението за пътна безопасност, известни настоящи и бивши рали пилоти. За доброто настроение ще се грижи Васко Кръпката.
Събитието се провежда с продкрепата на: Пощенска банка, Лев Инс, Лукойл, Българска петролна и газова асоциация, Бова Кар (официален дилър на BMW за България) и име на гигантите в агро-химията Corteva Agriscience. Предвидени са награди и изненади от спонсорите включително комплекти за тестване за алкохол и наркотици, комплекти за бояджийска авто-репаратура и голяма награда в размер на 1000 лв за един от участниците.
Във връзка с провеждането на авто ретро парада от СО съобщават, че се забранява влизането, престоят и паркирането на ППС с изключение на автомобилите участници в мероприятието от 7:00 до 14:00 ч на 17.09.2023г. на паркинга на пл. „Княз Александър I” и по  бул. „Цар Освободител” между ул. „Княз Александър I” и ул. „Г. С. Раковски“.
В края на ретро салона в 13:30 ч от площада ще потегли бляскаво ретро шествие и ще премине през софийските улици по маршрут : ул. “Раковски”, по булевардите „Патриарх Евтимий“, „Витоша“ „Арсеналски“ и бул. „Черни връх“ до хотел „Маринела”.Септември 16, 2023, 00:17:50
Отговор #1

Неактивен maini4ka

 • Публикации: 512
  • каналът ми в кинескопа
чичо Искрен и батe Кръстьо анонсират по БНТ предстоящия в неделя в София Есенен ретро авто салон и ретро парад


Септември 17, 2023, 16:10:45
Отговор #2

Неактивен USfan

 • Публикации: 10474
Есенния Ретропарад премина страхотно. )
Извън традиционните масовки като Бенцове СЛ р107 УС-спек, Голф 2-ки, и Трабанти, имаше много и редки модели и версии и коли, вкл. и дошли за първи път екземпляри.
А и се видяхме с много приятели и ретроентусиасти, както и сериозно субстанциални откъм колекции и отделни редки бройки коли, разни автолюбители.

Благодарим на Искрен и на управата на САРК за чудесната организация, както и на авторитетното жури, с членове моите приятели и добри познати- бившия Председател на БАК- Маргарит Карабуров, бившия дългогодишен шеф на КАТ на БГ /и наш отдавнашен семеен приятел/- Алекси Кесяков, както и на Бенц/Майбах дизайнера- професор Харалд Лешке.

Журито този път доста обективно отсъди, и както бе редно, даде голямата награда- Бест от Шоу, на този жълт френски ГТ-спортист, която аз имах честта да докарам на Парада, и която беше най-рядката поне следвоенна кола, дошла на евента, с огромна дистанция от спрямо всичко друго.
За награждаването и справедливото отсъждане, благодарим още веднъж, с удоволствие на всички жури-членове.
За инфо, от този модел са правени за 4 моделни години- 1992 до 1995, малко над 400 броя, и от тях под 70 бройки, са с десен волан.
Та, докарването тази година на тази новодебютирала кола на софийския парад беше по метода, както го е казал Цезар едно време, като покорил Галия-  Veni, Vidi, Vici! )

Повече снимки от многото и други интересни коли на парада, ето ги тук в един отворен Фейс Албум.

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=ludmil.markov.5&set=a.10227953052964849

А по-детайлни и повече снимки от красавицата от град Диеп, ще има по-късно и в темата с Алпините на колегата Жоро, да не отваряме нова тема в раздела с френските коли.


« Последна редакция: Септември 17, 2023, 17:52:22 от USfan »

Септември 17, 2023, 16:45:20
Отговор #3

Неактивен USfan

 • Публикации: 10474


Септември 17, 2023, 16:54:50
Отговор #4

Неактивен USfan

 • Публикации: 10474Септември 17, 2023, 20:27:31
Отговор #5

Неактивен dido1903

 • Глобален модератор
 • Публикации: 3419
 И от мен малко снимки.

Септември 17, 2023, 20:41:10
Отговор #6

Неактивен dido1903

 • Глобален модератор
 • Публикации: 3419
Още:
Ford Mustang GT Fastback
Септември 17, 2023, 21:26:02
Отговор #7

Неактивен USfan

 • Публикации: 10474
Дидо, благодарим за снимките, особено на фастбека.
Може да уточним, че тази бройка от 1967 или 68 моделни години, е с редкия така нар. голям блок мотор, с обем от 390 куб. инча.
Освен това, е истинско удоволствие да се види Мустанг от 1-ва Ген, особено фастбек, в напълно оригинален и нетунингован вид, вкл. и със серийните тасове върху железните му джанти.

Септември 17, 2023, 21:38:43
Отговор #8

Неактивен dido1903

 • Глобален модератор
 • Публикации: 3419
Да, Люси. Благодаря за информацията, аз забелязах някои от характерните екстри за модела и затова реших да го пусна отделно.

Продавам като много ме впечатли мотоциклетът Wanderer 1940 г. :o :o :o
Ще кача още негови подробни снимки в темата за мотоциклетите.
Септември 18, 2023, 10:29:37
Отговор #9

Неактивен USfan

 • Публикации: 10474
Да, Вандерера беше много готин, той дойде после и на обиколката, заедно с другите ретромотори.
Тия ретромоторите малко бяха притеснителни за колоната ретроколи по време на карането, понеже трафика беше силен по центъра и в неделя, а те бръмкаха отляво-отдясно на колоната с движещите се плътно коли.
Което беше притеснително, понеже Алпина А610 е с десен волан, и докато го карах на парадната обиколка, леко ме затрудняваше да следя в отгледалата му, освен всичко друго, и постоянно сменящия лентите, близък трафик на тия двуколесни.

Ето още снимки от вчера.
Най-масовата дошла марка коли, поне според мен, бе Бенц.
От дошлите основно седани от разни генерации Мерцедеси, заслужава внимание едни черен дошъл от Япония 2.5-16, в безупречно малко карано състояние.
Адмирации и за собственика му, младо момче, което тенденциозно се бе облекло в така слим стоящ, ранно 90-ски черен костюм, подходящ за някой начинаещ Якудза член. ))
Какъвто типаж може и да е карал там по островите Бенца от нов, хаха.
Бенца с Косуърт мотор бе и целия във фабрични лепенки и надписи на японски, въпреки че бе с ляв волан.
Другите традиционно масови дошли немски коли бяха разбира се, разни двойки Голфове, както и тройки баварци.

От баварците заслужават внимание два броя е30 иХ, като по-стария от тях /ранна 325иХ версия с хром брони и двоен стоп/, го разгадахме със собственика по документите му от Германия, и по вида, че, за мое известно учудване, бе с фабрично сложени оребрени М-техник аеропрестилки, както и салон с Рекаро-седалки, с баджове от М-техник дивизията.
А пък никога досега не бях виждал седан 325 иХ, с нещо друго освен фабричните иХ престилки, и фабричните така нар. комфорт седалки, а съм виждал и карал бая бройки иХ в течение на десетилетията.
Интересно, макар и очаквано, е че тези с двойно предаване версии, дори и да са версии седани с 4 врати като двата изложени, напоследък вдигат доста стойността си.
Това по-старото от двете иХ тройки имаше прилежно подготвена и описана оценка от немски лицензиран ретрооценител /Зах-ферщендигер/, за стойност от 30 бона в Евро.
Та, тия 325иХ си бяха едни забележителни баварчета.