Автор Тема: Проблем с налягане на масло Фиат 125р  (Прочетена 786 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Юли 06, 2024, 12:04:17
Прочетена 786 пъти

Неактивен Tasmanian_Devil

• Публикации: 40
Здравейте! Пиша тук, за съвет, защото моите идеи се изчерпаха. Колата я закупих преди година и половина, като не е била карана около 10тина години. Има следния проблем. При напълно загрял двигател, след форсиране на празен ход светва лампата на маслото. Измереното налягане е 0.3 бара. На студен двигател на празен ход е 3 бара. Това което съм правил е, разглобяване на маслена помпа(видимо няма износване), регулиране на клапана на помпата, сменени основни и биелни лагери, чистене на двигателя с флюш, сменен привода към делко и помпа, различни масла и филтри. Маследната помпа не беше хваната за блока,държеше се само на тръбичката, така, че съм сложил болт. Интересен факт е, че след като светне лампата и се изреже двигателя до 5000 оборота, после лампата не свети, до следващото каране с поне 3000 оборота няколко минути. Това което не съм мерил е хлабината между лагерите и вала и мисля да отворя картера отново да сложа друга помпа и успоредно да премеря хлабината с конец. Всякакви идеи ще са ми от полза. Благодаря!
Fiat 125p 1980г.
Инструктор за обучение на водачи на МПС

Юли 06, 2024, 15:49:53
Отговор #1

Неактивен Nik1600GT

• Публикации: 1213
Търси проблема първо все пак в маслената помпа. Ако можеш и ако има смени я с нова. Ако си налял някакво фалшиво масло тип рядка боза, което не си държи вискозитета с покачване на температурата  може и от това да е проблема. Налягането на студен двигател не е интересно. Даже и на загрял двигател на празен ход при много коли не дават колко е коректното налягане. И то може да варира доста. Мериш с механичен манометър какво става с налягането при конкретна температура на маслото и конкретни обороти. Важна е температурата на маслото ..загрял.. студен двигател това са общи приказки. И на какви обороти ти работи двигателя на празен ход,  ако разцъква на 400...500 оборота и маслото е над 95..100 градуса спокойно може да ти се свети лампата. Лампата не те касае, игнорираш я. Загряваш двигателя и мериш температура на маслото и налягане на маслото с механичен манометър при конкретни обороти. Всичко ще си покаже. Ако при леко вдигане на оборотите от празен ход нагоре лампата изгасва и налягането маслото се покачва значително, нямаш сериозен проблем. Общото правило при повечето коли е, че на всеки 1000 оборота налягането на маслото следва да се покачва с поне около 0,7.. 0,8 бара. И това налягане не расте до безкрайност естествено. За сведение на доста стари класически Поршета въобще не дават какво е коректното налягане на празен ход, а само това , че при едни 70 градуса температура на маслото на 2500 оборота налягането на маслото следва да е над 2,5 бара. Ако е под 2 бара двигателя е за ремонт.
Аз например съм си вързал датчик и стрелкови уред за за налягането на маслото и лампата въобще не ме интересува. Изключил съм я. При круиз на 2500
. .. 3000 оборота на загрял двигател (температура на маслото над  70...75 градуса) налягането на маслото ми е около 3 ...3 бара и нещо и нямам никакви ядове.
« Последна редакция: Юли 06, 2024, 16:03:23 от Nik1600GT »

Юли 06, 2024, 17:12:25
Отговор #2

Неактивен kinni

• Публикации: 90
Трябваше да измериш шийките дали са в норма преди монтаж на новите черупки. Понякога и само една от шийките да е извън нормата, може да даде проблем с налягането. Отделно и самото масло, както колегата по горе пише.

Юли 06, 2024, 18:21:54
Отговор #3

Неактивен VANZ

• Публикации: 42
Лагерите предимно са причината.При мен имаше подобен проблем след сглобяване. Оказа се, че не съм зацепил центробежния филтър както  трябва,и лампата светеше постоянно.

Юли 06, 2024, 19:08:42
Отговор #4

Пробвал съм с няколко различни вида масло. Интересното е че не го прави винаги. Сега се прибирам от Бургас към Варна, не свети на празен ход, сутринта на отиване светеше...
Fiat 125p 1980г.

Юли 06, 2024, 20:17:58
Отговор #5

Неактивен РумбатаБс

• Публикации: 3715
Ами,според мен най-елементарното което би трябвало да направите е подмяна на датчиците.
Успех!
retrobs.com

Юли 07, 2024, 20:38:54
Отговор #6

Ами,според мен най-елементарното което би трябвало да направите е подмяна на датчиците.
Успех!
Пропуснал съм да напиша, че е сменян веднъж с нов и веднъж от другия ми фиат, който е напълно работещ!
Fiat 125p 1980г.

Юли 07, 2024, 22:22:32
Отговор #7

Неактивен Nik1600GT

• Публикации: 1213
И като светне лампата за маслото и подадеш леко газ и леко вдигнеш оборотите изгасва ли веднага? Вдига ли налягане този двигател? Мерил ли си какво ти е налягането на 2500..3000 оборота? Това е по-важно. Ако при 70-80 градуса температура на маслото на 2500 .. 3000 оборота налягането ти е под 2 бара или помпа, или двигател за ремонт.

Юли 08, 2024, 13:15:00
Отговор #8

Мерено е налягането. На хубаво загрял двигател (пусната перка), когато свети лампата на празен ход е около 0.3, на обороти над 3000 не помня точно колко беше, но беше около 2 бара. Вчера пак го карах, няма и помен от светване на лампата на празен ход. Реално това е първото дълго пътуване, което правя с него, дали е възможно да се е наместило нещо (отпушило). Тези дни ще замеря налягането отново. Интересното в случая е, че когато свети лампата на празен ход и без да гася двигателя, го изпъна на първа и втора предавка до 5000-5500 оборота, след това няма проблеми.
Та ще замеря отново наляганията, ако са ниски, ще пробвам с друга помпа.
Другия фиат държи стабилно 0.8 бара на празен ход, а на обороти по спомен качва на 3 бара, но ще замеря и двата отново и този път ще си запиша резултатите.
Fiat 125p 1980г.