Автор Тема: Автомузей Марково  (Прочетена 588 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Ноември 11, 2024, 09:22:02
Прочетена 588 пъти

Неактивен kaci

• Публикации: 995
Яво аз ще трябва да се нагърбя с тежката задача  :D да направя тема за този нов автомузей, който определено успя да ме впечатли и останах доволен от посещението му  :)
Направих и няколко кадъра за споделяне  O0

Ноември 11, 2024, 12:41:12
Отговор #1

Неактивен dido1903

• Глобален модератор
  • Публикации: 3552
Няма как, Къци... :) На твоя невероятен поглед най-добре отива.
Което до голяма степен обезмисля нашите жалки опити да снимаме, когато го посетим. ;D
Наистина се радвам, че някой от форума пусна снимки, защото не ми се искаше да правя тема с кадри от сайта на организаторите.
Както винаги си на висота!

Благодарим!

Ноември 11, 2024, 20:32:16
Отговор #2

Активен GT 51

• Публикации: 1886
Снимките са ти страхотни, Къци. Радвам се, че вече имаш и лого. Наздравец!
Абе вземи си нещо ретро, и не се занимавай с глупости !

Ноември 20, 2024, 20:39:29
Отговор #3

Неактивен kaci

Най-накрая намерих време да обработя и останалите снимки от музея.
Enjoy  O0

Ноември 20, 2024, 22:45:41
Отговор #4

Активен Speeder

• Администратор
  • Публикации: 5115
Силно препоръчителен музей и въобще район за разходки  .
След музея може да се разходите до хижа Здравец, за малко боров въздух и завои ;)

П.С. В музея ме разочарова само Ферарито Калифорния Спайдер. Едно на ръка, че е някакъв селяндурски спек (бяло с боядисани черни елементи, като капачката на резервоара ), ами и въобще не му е мястото сред хромираните мании. Призовавам да го бартеросат за 308 GTB за да има поне една изявена дизайнерска икона на Пининфарина.

145 Boxer, Alfetta GT, Alfasud Sprint Veloce 16v, Lada 1500 S, GT 1300 Junior

Как да качваме снимки във форума : http://www.classiccar-bg.com/index.php?topic=2631.0
"По един болт на седмица да бяхте завивали, сега щяхте да ги карате тия коли!"

Ноември 21, 2024, 12:43:18
Отговор #5

Активен USfan

• Публикации: 11114
А, то не е единствената реплика това Кали, има и още две, отн. калпаво изимитирани в детайли и пропорции. Виждат се на снимките на Къци именно 2 броя псевдо 500-540 К Бенц реплики, дело, доколкото ги помня от гледания на живо по морето по паради в изминалите години, и двете на каросерийното студио ЗаС, на Киро от с. Сусам.
Червения е закрито купе, а бежавия е кабрио, уж тип кабриолет тип А боди на 500 К сериите на Бенц.

Извън тия трите псевдо реплики /най-вароятно Калифорнията е с някой ГМ-малък блок окмак мотор, което щяхме да разберем дали е така, ако Къци и беше снимал, доколкото е било възможно, и интериора с арматурното табло, та да се види, дали има вътре средна конзола, примерно с Борг автомат-скорости :)) /, чудесно е, че една голяма част от видимите на снимките коли са доста редки, специално и а Югоизточна Европа като наличности.
Специално предивоенната тъмносиня Ланча Априлия с предно предаване, Лотуса Елан плюс 2, Моргана, и ранния следвоенен Триумф 1800-2000 Роадстер /такъв от дълги години има нашия колега Т. Деляков по морето, неговия пак е черен/, не се срещат често тук в нашия регион.

https://www.thelanciastory.com/aprilia.html

Мен лично, така и по хубавите снимки на Къци, най ме заинтригуваха 2-3 други коли, като Чайката ГАЗ-14 /понеже се чудя, възможно ли е това петролно синйо да и е фабричния цвят на отенък/, както и бежавия Бенц 150-170 Н с заден мотор.
« Последна редакция: Ноември 21, 2024, 12:57:59 от USfan »

Ноември 21, 2024, 21:17:44
Отговор #6

Активен USfan

• Публикации: 11114
П.С. В музея ме разочарова само Ферарито Калифорния Спайдер. Едно на ръка, че е някакъв селяндурски спек (бяло с боядисани черни елементи, като капачката на резервоара ), ами и въобще не му е мястото сред хромираните мании

Хах, сега всъщност се усетих, че няма точно Кали Спидер в Музея. Реших прибързано, четеайки поста на Митко по-горе, че става въпрос за реплика на просолвутото 250 ГТ Кали Спидер /което ги има с ранна дълга и по-късна къса база/, а то всъщност е Пост-Милениум Калито, сега като разгледах по-внимателно снимките.

Та затова ще си позволя да коригирам малко описанието като модел от Митко, на този там наличен в музея екземпляр, в частта му за последната думичка.
Дебютиралата в 2008 год модел Калифорния, никъде не я представят по света и по медиите /поне не сред сериозните медии, автожурналисти, и фенове/ като Спидер-Спайдър, не дори и завода разбира се, понеже тази кола си е просто 2 плюс 2 места кабриолет с твърд сгъваем хардтоп, като тип боди.
Всъщност, по дори отн. относително свободните дефиниции в автопроизводството, Спидер-Спайдер е открита само 2-местна кола, и то само с мек гюрук направена.

https://www.ferrari.com/en-EN/auto/ferrari-california

https://www.carmagazine.co.uk/car-reviews/ferrari/ferrari-california-2008-real-time-car-review-blog/

Иначе Митко е прав, на това ребрандирано с кончета амблеми Мазерати определено не му е мястото в музея, и далеч не заради цвета. То си е Ню Ейдж Ферари, при това с нищо технически забележимо, понеже отдолу е именно с платформата и мотора на Мазерати Гран Туризмо 4300 купе.

Така че, коригирам си поста горе, видимо репликите засега в музея са само 2, двата предивоенни уж 500-540 К 2-двувратки Бенцове. От тях, бежавото кабрио 500 К е така нар. сред нас Ева Браун екземпляр на Бужуто, ако много не ги бъркам тия нашенските няколко тип Бенц 500 К ЗаС-реплики.

Иначе да, повечето коли в музея са доста интересни и забележителни, дори и социалстическите такива.
Според мен, точно червено-белия Вартбурт 311-312 хардтоп Купе с 2-врати, беше преди повече от 25 години собственост на мой приятел от Свети Влас, по онова време голям колекционер на ретромотори, и някъде през 2000 год той го запродава.

Тогава това Купе можех да го купя за принцовата сума от 400 ДМ /400 000 стари лева/, толкова му искаше моя приятел, че нещо нямаше задна скорост, а си беше за козметично правене каросерийно, плюс и по салона трябваше да се възстановява, плюс и всякакви други по-дребни неща трябваше да се правят /но това Купе си беше иначе доста отн. запазена и абс комплектна и в ориг. вид кола/.
Та, тогава аз не го купих, и свързах един от бившите председатели на БАК да купи, който след реставрация, и го препродаде по-късно.
Всъщност не съм сигурен дали от версиите 311 Купета, наличната бройка в РетроМузея във Варна не е екс-от Влас колата на моя приятел, но така или иначе, в БГ мисля има само 2-3 броя Вартбурзи хардтоп купета от това боди.

https://auto.offnews.bg/news/Novini_1/Sotc-legendi-Wartburg-311-Coupe_13692.html
« Последна редакция: Ноември 21, 2024, 21:29:44 от USfan »

Ноември 22, 2024, 14:58:44
Отговор #7

Неактивен kaci

И според мен мястото на това Ферари не е там, но някак не успя да ми подразни окото.
Така и не насочих фотоапарата към него, та даже и снимка за спомен не му направих :)
Като последно открит(от всички родни автомузеи), може да се каже, че е и най-добрият в много отношения.
Единственото което на мен ми липсва е прекалената "стерилност"
Обиколил съм много музеи и нещото което най ме е радвало в тях е била миризмата на старо гориво и масло.
Тук обаче и експонатите са прекалено лъскави и това на практика в този салон няма как да стане.
Новата Чайка по спомен от чутото в салона е, че май беше внесена от Чехия и е от автопарка на Вацлав Хавел.
Доста от изложените интересни коли пък съм снимал по събития и би трябвало да съм качвал техни снимки във форума....
Това което мога категорично за кажа е, че мястото трябва задължително да се посети.
И за да не е коментара ми съвсем спам ще сложа още няколко снимки  O0