Поне бензиновата ,, Е" е инжекционна, ама с помпа и тръби на инжекторите, другата е карбураторна. (Щромберг - с променливо сечение на дифузьора, ремонтира се и се регулира трудно и скъпо, ама се газифицира лесно) Карбураторни са и първите от средата на 70-те, с двигател много, много подобен на Лада. Следващия мотор е различен. Горивна камера кросфлоу и изобщо е друг, по-нов. М, по-съвършен агрегат. В същност, точно него го слагат на първите 124-ки, 201-ци и на по-късните. Тоест, новия бензинов мотор на 123-ката е стария бензинов на 124-ката и ,,190-ката". Имат и купета с този 2300. 123-ката е доооста просторна кола, създава илюзия за тежкарство и лежерност. Със 136 коня, обаче върви достатъчно, а не гори твърде много. Макар, че оптималния вариянт е 123-280, ама инжекционния (185 к.с.) с ръчна кутия и шпер - прелест.
В прочем, май имат и други разлики. Различни са воланите, вътре оборудването е по-луксозно, имат някоя-друга екстра, ама са все дребни разлики и елементи. В първите години, 280-ките са с цял, широк фар, а не разделени на 2х2 кръгчета. Което мен ме кефи, целия фар де. Но съм виждал и оригинални 230 Е, 3000 D със същите фарове, но са от края на тая ера - 83-85-та година. Не знам, за друго не се сещам, но със сигурност има.