Автор Тема: Класики от цял свят, снимани от нас  (Прочетена 151403 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Декември 31, 2021, 16:44:46
Отговор #640

Неактивен dan4oteto

  • Публикации: 14000
  • Йордан Георгиев

С пожелания на всички за хубава и здрава 2020 година!  :)


Ехааа с Лексуса до там ще да е било приятно GT пътуване.
Допуснал си лека грешка с годината, но весело посрещане и определено незабравимо на подобно място!  :)

Януари 04, 2022, 13:13:26
Отговор #641

Неактивен USfan

  • Публикации: 9458
Ехааа с Лексуса до там ще да е било приятно GT пътуване.
Допуснал си лека грешка с годината, но весело посрещане и определено незабравимо на подобно място!

Благодаря, честита вече коригирана :)) , 2022 и на теб!
Да, тоя Лексус СЦ поради осмака си мотор и не супермалкия за 2 плюс 2 кабрио салон, /а и багажника му при вдигнат хардтоп е приемлив на обем/, е готин ГТ автомобил.

Жалко само, от гледна точка на това има повече авантюризъм, че в последните 20 плюс години, и Хърватско и Словения, че и Сърбия, имат почти навсякъде културни и перфектни пътища и магистрали, та затова на СЦ-то 430 добре калиброваното му и не много твърдо чисто пружинно окачване, не може да се види в пълния му блясък като ефективност, по такива равни пътища.
Но например ако се минава по стария дупчен и с пещери път от Калотина до Ниш, или по българските ни родни пътища, СЦ-то за кола с не много дълга колесна база, е идеално.

От колите обаче, които съм карал или съм се возил на по-далечни маршрути из Европа, Северна Африка, и някои по-близки части на Азия /а те с течение на десетилетията са били значимо количество, а и разнообразни по вид талиги, вкл. и отн. върхови за годините им на производство серийни ГТ модели с 2 врати/, най-съм бил очарован от е този Линкълн Континентал Марк 8.
С него имах едно знаменателно обикаляне на Европа, с начало  от Лондон, през Франция, Белгия, Холандия, Германия /там с много отклонения, да ходим на гости на роднини и приятели/, Австрия, Унгария, и Румъния, до България.
Това пътуване беше някъде в първите новогодишни дни на 2011 год, когато ходихме заедно да го избираме този Линкълн, специално за нашия колега Сашо, майстора на сервиз Кобра 2.

Покрай отн. дългата колесна база и окачването на въздушни възглавници, тези последни произвеждани Линкълни с 2 врати, са си за мен все още върховни Гранд Турери.
Хем не се люшкат по завои по магистрали, хем пътищата с дупки, като тогава още в Румъния на места, и особено от Видин до София, ги поемат като Ситроени Богини.
Друг плюс на това последно разработено и правено Конти модел Марк е, че е с отн. мощен 280 коня, 4 и нещо литра осмак мотор, и 5-скоростен автоматик, които му позволяват и на магистрали да кара с 220-240 км в тишина и спокойствие.
Американците след този Конти Марк 8 реално вече от над 20 години нямат такъм грамадански но бърз Гранд Турер, в идиома на Бенц ЦЛ купетата например, и стария Бентли Брукландс купе.
Мъсълкарите Камаро и сие са отн. твърди на окачване и тесни отзад, а 2-вратите Кадилаци АТС-ЦТС, са и те прилично твърди на окачване, че и малки въобще на вътрешен обем на салоните им.И понеже сгреших годината за новогодишните поздрави, и да сме тематично по назад в времето- ето пък една снимка от последното ми ходене в Малта, в края на Декември 2020.
Снимания тук 2 Ген. Ягуар ХК8 е вероятно най-често срещаната ГТ с 2 врати купе и кабрио тип кола, на бройки на Малта и съседния остров Гозо, вкл. с 2-те му генерации и всичките им версии на ХК.
По параметри в серийния му вид ХК 8 е подобен на Контито Марк 8.
Пак е с 4 и нещо литра осмак мотор на обем, и с около 300 коня мощност.
Е, компресорните Р-версии, особено слагани на 2 Ген като този ХК, са доста по-мощни.
А сред всичките по принцип по-малки и незабележими всекидневни коли, там като че ли най-популярния по-нов луксозен седан е пак Ягуар, разни версии от моделите ХЕ и ХФ, доста ги има.

Е разбира се, там шефовете на държавните администрации в Малта си ползват, както и ВИП-такситата пред хотелите, продължават да са основно премиумни южногерманки от марките БМВ, Бенц, и Ауди, поръчани в така нар. от мен - Средиземноморски Спек.  O:-)
А именно- черни отвън, с възможно най-много екстри, и черна или бежова кожа вътре, но всичкото това визуално изобилие, комбинирано с най-малкото налично 4 цил. дизелово моторче )) , за съответната им моделна гама.

Повече и по-интересни малтийски коли, вкл. и ретро такива, от предишните ми преди 2020 година ходения на острова, доста по-назад в темата съм качвал, каквито съм успял да снимам.
Та на фона на Средиземноморския Спек немски скучни талиги, наличието там на всякакви Ягуари, си е винаги жизнерадостна гледка.


« Последна редакция: Януари 04, 2022, 13:30:37 от USfan »

Януари 04, 2022, 23:57:55
Отговор #642

Неактивен dan4oteto

  • Публикации: 14000
  • Йордан Георгиев


ооо да, този Линкълн е доста впечатляващ като визия.
Аз лично не се чувствам уверено стабилен, ако не ми друса колата, колкото и досадно да е по родните ни пътища и магистрали (най-вече Хемус от софийският й край).
Баща ми има един доста лачен сребрист CLK 230 Kompressor от първото поколение и в единичните случаи, в които съм го карал ме впечатлява меката возия, но буквално се чувствам на тръни във всеки завой, в който вляза с по-висока скорост ... просто като съм свикнал с тези Алфи и всичко друго ме води почти до морска болест  ::)
« Последна редакция: Януари 05, 2022, 00:10:55 от dan4oteto »

Януари 18, 2022, 21:33:15
Отговор #643

Неактивен USfan

  • Публикации: 9458
Като контрапункт на Линкълна, нещо по-интересно и още по-старо.
Моя приятел Емо, който ми е и екс-съученик от В. Пик, и който сега живее в най-хубавия град в Америка- /Сан Франциско, разбира се/, завърши този ранен Зет 240, дето той си го подобри на окачване и джанти, за да го пържи по океанските завойчета надолу към Биг Сур и Пебъл Бийч. мотора също е сменен, сложен му е сериозно напилен 2.8 литра турбо редови шестак от 280 ЗетХ турбо.

Виждащото се бяло от 1963 год. 356 кабрио тип С е клиентска кола, сега той го реставрира. Колата има един собственик от 1966 год. до сега, и въпреки доброто и състояние, е време за една лека каросерийна реставрация, най-вече отдолу.


Януари 19, 2022, 23:00:28
Отговор #644

Неактивен USfan

  • Публикации: 9458
Още няколко снимки на Поршето 356, дето сега ще козметично дореставрира моя приятел Емо. Както то се вижда, на салон и отвън, както и мотора, е в отлично състояние.
Само отдолу /което е очакваем проблем след десетилетия ползване, специално при всички платформени рами, каквито имат и Кеферите напр/, ще има лека антикорозионна работа.