Автор Тема: Автомобилостроенето в СССР  (Прочетена 52514 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Януари 06, 2012, 16:59:40
Отговор #40

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1011
Аз и в момента съм ползвател на съветски автомобил, но преспокойно заявявам - боклук са си! Всичките. Няма значение дали Фиатът-оригинал е по-добър или по-лош от Ладата-копие. Защото след 3 години италианците вече са позабравили своя модел и купуват нови автомобили. Че то още 1974 ли беше, 75 ли, излиза първият голф! Ами съседът като се върна от Швеция с един СААБ  :o :o :o :o :o 70-те, 80-те години хората какви автомобили вече имат, а ни е тук до 1990 се наслаждавахме на съветския боклук  :D Помня как 1989 /с 15 години чакане!!!/ взехме Самара. Е това беше нещо от космоса! Като я оставим някъде - веднага един гледа вътре, друг залегнал отдолу да види.... чудо на чудесата!  :)) Хората бяха направо шокирани, буше някакъв хит!  А как изгни, това пазено и гледано возило, навсякъде и отвсякъде! Само моторът му е що-годе здрав и удачен, останалото е бой, едри въшки и съветска музика!  :D Още като чисто нова всичко що е пластмаса трещеше, а към 5-та година взе и да се цепи тук и там.
    Та така. Проблемите са много, не само като качество, но и като епоха. Както вече казах, какво значение има западният аналог, след като след 3 години слиза от сцената, а на нас ни пробутват тази архаична технология още 40 години напред! Човек само да сравни какви автомобили и камиони се произвеждат в СССР към 1987 г. /примерно/ и какви в нормалния свят - няма база за сравнение, тъжна история!
« Последна редакция: Януари 06, 2012, 17:04:39 от Teodor »

Януари 06, 2012, 18:32:17
Отговор #41

Неактивен Frysco

 • Публикации: 403
Такива камиони, че ако нямахме урали и кразове, по сложните терени вече нямаше да може да се припари.

Иначе, щом ви гният, толкова и ги гледате, толкова и разбирате от коли.Някой да е чел книжката... пардон-да сте разбрали какво пише вътре?Нещо за обработка на кухините през определени периоди?Или е имало "аре бе, няма да и робувам, деба и колата".Какво искате тогава от техниката?Лоша кола няма, има лоши собственици.

Не е много другарско, това което казвам, но да дойдеш като завоевател в секцията за източните коли и да се изцепиш, като негър с разстройство на виенски бал, че съветските коли са боклук, е нещо което си е заслужило тоя отговор.

Хората какви автомобили имат, щото аз честно казано нито от Голф 1 съм очарован, нито от Асконите и така нататък.И те с лоша подръжка изкарват далеч по малко... ама нали на запад викат-караш 3 години и сменяш... дали стандарта ти позволява или не, твой си проблем.

Януари 06, 2012, 18:52:38
Отговор #42

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1011
   Че за тук покана ли трябва  ;D, аз си мислех, че обикаляме форума и си казваме мнението там, където ни хареса...
    Ами ние тук шопите, ядем доматите с корен, ама веднъж съседа беше на панаир в Перник и после на всички разказа, че кухините трябвало да се обработват  ;D Само не ми е ясна връзката - как обработените кухини ще предотвратят явлението, на прав участък, външна страна, на средата на нищото, да се образува ръжда под боята и с времето да стане цяла брадавица! То е ясно, че проблемът е в покритието, боята и т.н., ама какво, лош стопанин ли съм, че не я пребоядисва всяка пролет?  :D Не се изхвърляй, не знаеш колата била ли е гледана или не. Гледана беше - и се разпадна! Ако идеята е на всеки 2 години да я разглобявам по точковите шевове и да я правя от 0  - е благодаря за такава кола, за такова автомобилостроене!
« Последна редакция: Януари 06, 2012, 18:57:24 от Teodor »

Януари 06, 2012, 18:55:10
Отговор #43

Неактивен победовод

 • Публикации: 839
Всичките съветски коли боклук?
За да се  направи такова кардинално обобщение,оратора трябва да е карал  от всяка марка(Волга,ВАЗ,Москвич,ЗАЗ и т.н.) по няколко модела и всеки по 100 х.км. минимум.В противния случай обобщението има толкова тежест,колкото самолет направен от вестник.
Аз освен победовод съм и волговод.На ГАЗ 24 и Латвия съм навозил има няма милион и кусур километра.И тук вече спокойно мога да заявя ,че това са едни абсолютно надеждни,сигурни , непретенциозни и с перфекна возия автомобили.При правилно каране и минимално обслужване,като смяна масла филтри и гресиране практически е неубиваема.И си карам Волгата с кеф,не от сантимент,или щото искам да ми е кофти ха-ха,а поради горепосочените неща.
Относно какви автомобили се произвеждат в нормалния свят днес всички знаем,на 8 годишен мерцедес 211 примерно за една година се правят толкова ремонти ,колкото на 124 за 10 години при един и същи пробег годишно.
«Волга» — единственный автомобиль, способный передвигаться, будучи неисправным чуть менее, чем полностью.

Януари 06, 2012, 19:06:27
Отговор #44

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1011
Няма нужда да съм карал всичките и по 10 километра, за да мога да имам мнение. Сам съм карал доста и лади, и един москвич, нагледал съм се и на мъките на приятели и съседи с всякакви леки и товарни коли. И сами по себе си са неприятни за експлоатация, и съвсем пък като сравнение със западните автомобили от същата ера!
    А това, че днешните коли се правят слаби, няма нищо общо. Днес никой не прави кола, която да издържи 20 години. Правят ги за по 5. И хората си ги сменят! Човек само за малко трябва да надникне извън Родината за да види, че моделът работи абсолютно успешно. В нормалния свят хората си го позволяват, без затруднения. На нас ще ни излезе през носа това с новите коли - преди като остареят, ние ги купуваме и ги караме. Сега вече зор ще видим с остарялите нови и нетрайни коли, ама здраве да е!

Януари 06, 2012, 19:26:43
Отговор #45

Неактивен Frysco

 • Публикации: 403
Значи мнението ти не е добре подкрепено с факти и доказателства.Добре.Остава въпроса, защо се намесваш в темата с него?Уж нямате нищо против това че се занимаваме и обичаме руски коли, но тогава, щом мнението ви е че са ужасни, индиректно ни наричате глупаци?


Януари 06, 2012, 19:49:07
Отговор #46

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1011
Абсолютно погрешни и нелогични изводи , ако позволите да отговоря с Вашия шрифт. Уважавам и адмирирам заниманията на всеки, с каквато кола му харесва. Това НЯМА нищо общо с факта, че съветското автомобилостроене ражда нечитави чеда. Какви доказателства трябва да имам - просто мислено всеки да постави едно Жигули или един Москвич /за заз да не говорим/ до някой от автомобилите на картинката долу, които са от същата епоха, за целите на примера съм избрал година 1980.... нима може да има сравнение въобще???? И отново: това е сравнение на автомобилите като чисто нови, в съвсем друга епоха, преди 25, 30, 40 години. Сравнение, което съветските коли губят по всички възможни параграфи, с много. И това няма абсолютно нищо общо с форума тук и с реставрацията и поддръжката на класически автомобил! Нищо общо, съвършено различна тема! Въобще няма никаква връзка с тези автомобили като класика и с това, че някой ги възстановява и поддържа. Стане ли един автомобил класика, качествата /или некачествата/ му вече нямат абсолютно никакво значение и единственото, което се гледа, е състоянието. И всеки, захванал се да направи и подържа класически автомобил в добър вид заслужава единствено уважение. Затова, моля да не ми се вменяват думи и твърдения, каквито не съм отправял!
« Последна редакция: Януари 06, 2012, 19:54:50 от Teodor »

Януари 06, 2012, 20:07:07
Отговор #47

Неактивен победовод

 • Публикации: 839
Идеално,да си  карал доста лади и един москвич(що ли си мисля,че съветските коли май с лада и москвич не се изчерпват) и да те озари прозрението,че всички съветски коли са боклук,е това се казва велика изцепка. Велика е точно толкова,колкото и ако се изцепиш че всички жени са еди какви си,само моята не е.
«Волга» — единственный автомобиль, способный передвигаться, будучи неисправным чуть менее, чем полностью.

Януари 06, 2012, 20:20:26
Отговор #48

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1011
Това е познат похват за водене на спор, да се обръща въпросът към личността на опонента. А не може ли нещо по същество? Впрочем, кои са другите съветски автомобили? Заз и Волга. Да, сетих се - карал съм и Заз. Че съм го и поправял. Не калинка, а от големите. О, ужас!!!!!  :D Волгата, че е голям автомобил, чудесна возия и т.н... това е ясно. Но си е танк. Защо има толкова от старите волги, запазени почти нови по гаражите, а не се карат? Ами защото си е огромно, харчи и т.н. Което е пътнопригодно не стои прибрано. Иначе, чудесен класик, стара кола, атрактивна, хубава... Ама за класик, не за каране! Разликата е голяма.

И така, може ли скромната ми личност да отстъпи на заден план, а дискусията да мине по същество. Добре, щом са чудесни коли, по какво могат да се сравняват със своите съвременници от нормалния свят, по какво не им отстъпват? Ето ги там... Мерцедесът, Валвото... достатъчно популярни, масови, достъпни почти за всички /не са ги чакали с десетилетно бордеро!/

Януари 06, 2012, 20:26:31
Отговор #49

Неактивен Caxo

 • Публикации: 468
 • Москвич 408;408и;427;2140
Можеш ли да извадиш ценови листи на тези автомобили и после ги сравни с цените на съветските, вероятно ще има разлика  :D По това време, началото на 80-те един Москвич е струвал 6100лв