Автор Тема: Таксиметри  (Прочетена 1973 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Май 04, 2011, 18:18:53
Прочетена 1973 пъти

Неактивен Teodor

  • Публикации: 1001
Оказва се, че таксиметърът е стар общо взето колкото самият автомобил. Естествено, в онези времена, когато думата електроника е непозната, апаратите са чисто механични. Часовников механизъм, който трябва да се навива периодично, отчита таксата за време, а от трансмисията се свързва жило, което да върти за километри.

Ето един немско производство, на фирма, която има традиции в областта. Според мен е от 30-те години, а тъй като е произведен специално по поръчка от България, надписите са на кирилица. Механичен, с часовников механизъм вътре. Отстрани се включва кабел, за електрическото осветление на циферблата, както и за лампичките зад стъклото на надписа Свободенъ. Когато е в престой, надписът е нагоре и се вижда добре, а върху прозорчетата с цената има зелен капак. Когато дойде клиент, цялата секция с надписа Свободенъ се завърта надолу, което включва брояча, открива числата и цъкането започва. Завъртането става в три положения, три различни тарифи, с различна скорост на отчитане. На гърба има и едни малки броячи, не знам защо са толкова много, но те не могат да бъдат превъртани по желание, а са контролни, за отчет.  Доста едро изделие, на ширина и височина по една следно голяма педя, а тежи сигурно над 5 кг! Излишно е да казвам, че е безотказна техника и работи изрядно  ;)

Май 04, 2011, 18:26:44
Отговор #1

Неактивен Teodor

  • Публикации: 1001
Ако нямате доверие на немската техника, ето е малко фреска техника в дясно  ;) Обаче дизайнът е видимо доста по-семпъл и грозноват. Като епоха, френският таксиметър е също като немския, или може би съвсем малко по-ранен. общо взето, вероятно от същите години. Принципът е същия - вътре часовников механизъм да отчита за време, отдолу изход за жило, да отчита за километри. Ключ за навиване, различни тарифи, тръгва и спира с помощта на червеното флагче, което е горе, когато е свободен и наведено, когато е зает. Самото флагче според мен не е оригинално, би трябвало да е доста по-високо. Или е счупено, или загубено предз годините. Този е по-глупав, няма осветление. Също така е малко по-очукан от годините, ама такъв е животът на таксиметъра, тежък  :) Все пак, той също работи. Сетих се да ги пусна и двата, да им се развият пружините, та сега е едно цъкане, щракане на цени, не ми се мисли като дойде време за плащане на курса!  :D :D Между другото, няколко пъти споменах за отчитането на километър, но една много стара хартийка, залепена на циферблата на френския апарат, говори за отчитане на "първите 480 м......" и после на "следващите 120 м по....". А и как иначе, в малката едновременшна София, курсовете са били кратки, та кратки!  ;)

Май 12, 2011, 10:36:32
Отговор #2

Неактивен Speeder

  • Администратор
  • Публикации: 4374
Интересно!
На мен ми изглеждат по-съвременни тези уреди.
По-скоро от 70тте години.
Ако нямаха надписи не бих предположил, че са толкова стари.
145 Boxer, Alfetta GT, Alfasud Sprint Veloce 16v, Lada 1500 S

Как да качваме снимки във форума : http://www.classiccar-bg.com/index.php?topic=2631.0

Май 27, 2011, 11:22:05
Отговор #3

Неактивен krankenstein

  • Публикации: 6449
Е, нее - помня ги през 70-те у нас, пак бяха механични но с жълти панели /марка Елтакс/ и доста по-компактни размери. След това излязоха едни изцяло черни /между другото си търся такъв екземпляр/, а в края на 80-те-те се появиха и електронните със светещи цифри.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Ноември 23, 2011, 17:30:14
Отговор #4

Неактивен krankenstein

  • Публикации: 6449
Един "янгтаймер": :)
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.