Автор Тема: Москвич 408и - 1975  (Прочетена 35786 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Февруари 18, 2015, 23:42:40
Отговор #10

Неактивен vaches

 • Публикации: 86
В Трявна бях намерил фирма, която се занимава с пясъкостоене. Бях решил голото купе да го дам да го минат на пясък. Понеже беше март месец, а трябваше да се прави тази процедура в сухо време почаках няколко седмици преди да го закарам. Бяхме се разбрали да го минат цялото купе отвън и отвътре. Лошото беше, че нямаше как да бъда там докато го правят и разбира се резултата не беше такъв какъвто трябваше да е. Въпреки че бяха минали добре най-проблемните места, по-голямата част купето не беше пясъкоструена. За капак на всичко бяха го грундирали целия, така че не си личеше къде е минато добре. Общо взето едни пари хвърлени на вятъра. Цялата работа стъпи на 170 лева, което реално не е много, стига да беше свършена работата както трябваше.


Най-лошото беше, че под грунда седяха старите боклуци и ръждите...Иначе с пясъка работата става най-истинска, стига да я направят както трябва, както по натам ще ви покажа.
Москвич 408и - 1975, Москвич 2140д - 1987

Февруари 18, 2015, 23:43:26
Отговор #11

Неактивен vaches

 • Публикации: 86
Както вече казах, москвича няма да е оригинал. Колкото и много да харесвам осмаковия мотор, реших, че ще слагам 412. Мотора го бях закупил още 2010-та мисля, от колега от Стара Загора.

Покрай новия мотор ми се искаше да сменя и други неща. Купих си нов воден радиатор от голф за към 50 лева, не съм сигурен вече. Изглежда ето така.


Наложи се да срежа местата където се хваща москвичовия радиатор. От лявата страна само завариха ламарина. Още не съм го позиционирал, едва след като кача мотора.
Най-вече исках да монтирам скоростна кутия от бмв. Доста колеги вече са го правили. Първото което трябва се направи е да се отреже една не малка част от бмв камбаната.

Понеже първичния вал на бмв кутията е с по-малък диаметър от москвичовата, се налага да се стругова втулка, която се набива в лагера. Потърсих лагер с външен диаметър като москвичовия и вътрешен като на бмв-то но няма.

Този отвор се разпробива, за да може да мине шпилката.

Трябва да се пожертва и една москвичова камбана. От нея се изрязва необходимата част за да се завари за бмв кутията.


Понеже са с различен диаметър, няма как да стане много точно, но това не е проблем, после с аргона се оправят нещата. Самата заварка ми струваше повече от кутията...

Преди да я заварим, обърнахме мотора на 90 градуса и пуснахме кутията отгоре. Аз поне не успях да я направя с 2-те центриращи втулки, дано да е станала някаква съосност...
Москвич 408и - 1975, Москвич 2140д - 1987

Февруари 18, 2015, 23:44:48
Отговор #12

Неактивен vaches

 • Публикации: 86
След като вече имах заварена кутия следваше примерното й монтиране на купето. За начало сложих мотора, а след това поорязах и тунела.


За тая работа хванах Медун да помага, бая ни затрудни тая тежка кутия, не е като москвичовата. Все пак след още малко рязане и биене с чука, кутията влезна на мястото си.

Лостовата система също се наложи да се скъси.

След това дойде ред и на кардана. Вземах си от друга съветска марка, няма да я казвам, че да не ме изгонят от форума. По кардана се налагат следните преправяния.

Гуменото кара е от бмв, металната част от ВАЗ. Малко струговане и разпробиване са необходими.
Планките за захващане на гредата на скоростната кутия е необходимо да се изместят малко назад. Трудното беше да се срежат от гредата. Понеже отивайки назад гредата става по-тясна се налага заварянето на допълнителни шини.


Използвал съм москвичовия тампон за скоростната кутия. За целта една допълнителна планка се прави.

Преминаваме към висящия лагар, екстра непозната за нашите возила. Там пак се сгъва шина. Купето също се наложи да се обработи с чука малко, поне не е много равен пода там. Планката ще я усиля, това е работния вариант...

Местата за закрепване към купето са усилени.

Последното нещо, което трябва да се направи е този фланец от кардана къ диф-а.
Москвич 408и - 1975, Москвич 2140д - 1987

Февруари 18, 2015, 23:45:25
Отговор #13

Неактивен vaches

 • Публикации: 86
След като кутията и съпътстващите я части бяха сложени и нагласени, свалих всичко от купето.

До разглобих предното и задното окачване. Общо взето на купето остана само един спирачен маркуч. Беше ред на кърпенето. Дадох го на Ангел, виден деец в областта на реставрирането на стари автомобили. Освен нов тунел, се наложи да кърпи предните дъна, част от вътрешните греди в предната част, задните вежди и дъното в багажника. Имаше и дребни кърпежи в предната част. Новата ламарина беше 1мм поцинкована, да се знае, че няма да ръждяса повече където е кърпено.


Вижда се на горната снимка си беше играл Ангел да направи и оригиналните канали в ламарината на пода, едно да е като оригинално, друго да предаде допълнителна здравина на парчето.

Нови стойки за крик също бяха сложени отпред и отзад. Детайлите които се сменяха се правиха 1:1 с оригиналните. Добра работа свърши майстора, не мога да не съм доволен.


Москвич 408и - 1975, Москвич 2140д - 1987

Февруари 18, 2015, 23:46:04
Отговор #14

Неактивен vaches

 • Публикации: 86
След кърпенето си вземах купето обратно, заедно със стойките на Ангел на които беше сложил москвича докато го кърпеше. Предстоеше отново голямото търкане. Почнах първо с ръчно премахване на старите мацанаци.След това продължих с телената четка и ъглошлайфа.

Тук след нанасяне на вюрта.

Телените четки преди и след. Не помня колко такива съм изхабил. Задължително да се работи с очила, постоянно хвърчат телчета, забиват се като игли в кожата.

Тук цялото купе е почистено. На някои от снимките се виждат и стойките на които съм го качил. С тях можех да въртя купето сам както ми е удобно. Много ми улесниха работата.

Последваха 2 ръце грунд, като между тях намазах всички фуги където е имало заварки с боди 999.
Грунда отново беше на Боди 989. След него дойде ред на шигрето. Използвах такова на фирма Мобихел. По спомени ми трябваха 9 флакона. Пръсках го с пистолет. Хубаво е да се направят 2 3 ръце. Това според шигрето де, това беше от по-рядките. Съхне бързо, и самото нанасяне с пистолета е лесно.


Цялата тая гимнастика я направих за 5 дена. Трябваше да връщам стойките на Ангел и затова бързах да свърша навреме. Мисля че се получи хубаво, времето ще покаже колко надеждно е това покритие. Не съм го боядисвал шегрето, ще си седи черно.
Москвич 408и - 1975, Москвич 2140д - 1987

Февруари 18, 2015, 23:47:44
Отговор #15

Неактивен vaches

 • Публикации: 86
Беше едно от тези дъждовни лета или просто дъжда наистина е там където съм и аз, но едно че бях останал без книжка, друго че работех на открито, дъжда постоянно ми спъваше работата. Купето бе наполовина завършено, беше ред на вътрешната част. Първо си направих тези стойки за да може да не седи на земята.

Вътре отново последва голямото търкане, далеч по-неприятно от външното, много гадни места за бъркане, прахоляка все в мен беше. Освен очила ползвах и маска, която имаше някакъв ефект първите 10 минути.Вътре за разлика от външна страна използвах лепило за стъкла на Новол за фугите. Лесно се нанася с пистолет за силикон, размазва се с пръст и като изсъхне не става на камък. Може да се боядисва върху него. За Новола ме светна Ангел, той така си правил колите от няколко години, не е имал оплаквания.


След това отново една ръка грунд последва. Последното което изшкурих и боядисах беше предния кош. И там е доста неудобно, даже останах с белег от телената четка.

С това приключих работата по купето, поне засега де. Има още, но най вероятно ще я свърши бояджията.
Москвич 408и - 1975, Москвич 2140д - 1987

Февруари 18, 2015, 23:48:23
Отговор #16

Неактивен vaches

 • Публикации: 86
След като си прибрах купето на сухо вече, започнах да оправям окачването. Направих размяна моя мост за такъв от 2140 с ресьорите барабар, както и предните барабани за дискове. Общо взето след разглабянето имах една камара скрап.

Пружините са от волга.
Този път тревненците с пясъка се справиха както трябва. Вземаха ми 60 лева за всичките железа.

Последва грундиране и боядисване. Използвал съм бои на фирма Дикси. Грунда отново е епоксиден, боята черен мат.


Толкова хубави станаха, че чак не ми се иска да си слагам пак на москвича.
Москвич 408и - 1975, Москвич 2140д - 1987

Февруари 18, 2015, 23:49:34
Отговор #17

Неактивен vaches

 • Публикации: 86
След боядисването на окачването дойде ред вече да се обръща посоката на тресчотката към завиване. Започнах с ресьорите. Сложих им нови пластмаси и хром никелови болтове, че там винаги ръждясват с времето.


Дадох да ми струговат тампони от полиуретан. Дадох стар гумен тампон за мостра. Много добре станаха новите, намазани са обилно с морска грес при монтажа.
Отзад най-накрая стъпи на гуми. Сега съм дал предните втулки да се струговат, след което се надявам да събера и отпред. Това е за сега.
Москвич 408и - 1975, Москвич 2140д - 1987

Февруари 19, 2015, 00:36:26
Отговор #18

Неактивен Toni_Kazi4ane

 • Публикации: 547
Браво за работата по колата. Добре се получава.
Много гадно са те преметнали с пясъкоструенето. Определено цената е определила и качеството на свършена работа. Или с една дума, дали са пистолета на някой от втори Б клас да си играе..
0890192949 / 0887192949

Февруари 19, 2015, 01:07:35
Отговор #19

Неактивен didotooo

 • Публикации: 2619
 • ☆☆Datsun 300 ZX 50th ANNIVERSARY☆☆
  • Z point Varna
Яко бачкане ... Добре става и дано проблемите с песъкоструя не се отразят после. УСпех !