Автор Тема: Москвич 408и - 1975  (Прочетена 39569 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Септември 09, 2017, 23:47:08
Отговор #30

Неактивен vaches

 • Публикации: 86
Не съм писал скоро в темата, най-вече, понеже 2016 година се оказа крайно не ползотворна откъм работа по москвича. Единственото, което направих, беше да дам предната престилка на пясък и грунд.

Съответно и я монтирах. С пясъка всичко по престилката стана много лесно, отделно праховото нанасяне на грунда създава наистина здрава връзка между боята и детайла. Тази процедура я правиха в Габрово, мога да кажа, че определено се справят доста по-добре от колегите им от Трявна.
Москвич 408и - 1975, Москвич 2140д - 1987

Септември 10, 2017, 00:10:15
Отговор #31

Неактивен vaches

 • Публикации: 86
Понеже нещата взеха крайно много да се простират във времето и вероятността да не се завърши започнатото, се хванах в ръце и започнах да търся майстор, който да подготви и боядиса москвича. Всъщност имах готовност да го закарам да се прави още средата на 2016, но както се оказа да намериш свестен бояджия се оказа доста трудна задача. Двама се обещаваха, идваха да гледат и колата на място, но времето минаваше, а само слушах оправдания и напразни обещания. В крайна сметка реших да проверя и при Ангел, човека, който кърпи москвича. Знаех, че е доста зает, но реших да пробвам. Това става началото на март месец тази година. Дойде и той да огледа какво е положението и каза, че може да ме поеме поне след месец, понеже правеше едно Рено, и стойките му били заети с него. Мина месец, минаха два, реното не слизаше от стойките поради липса на резервни части по окачването. Все пак началото на юни месец платформата, теглена от УАЗ-ка паркира пред гаража и москвича беше транспортират до село Янковци, където е работилницата на Ангел. И като се почна едно правене...
Решихме да дадем шанс на предните нови калници, за да не се кърпят старите и да има изненади после. Някакви Ангел и брат му успяха да ги напаснат и поведат по вратите. След това ги дадохме на пясък и грунд в Трявна и резултата не беше очарователен, върнаха се поизкривени, явно са минали с едрия материал. Иначе въпреки че бяха нови, бяха се показали няколко язви ръжда след пясъка.Задния капак, дето е нов иначе...  :D
Кита като цяло не е дебел...
Москвич 408и - 1975, Москвич 2140д - 1987

Септември 10, 2017, 00:26:26
Отговор #32

Неактивен vaches

 • Публикации: 86
Най-голямата разлика, която се усещаше при Ангел беше това, че за него беше все тази дали прави моя Москвич или на някой Мерцедеса. За китването му помагаше Иван, приятел който викаше от време на време. И двамата се стараеха много по време на подготовката, аз от своя страна ходех сравнително рядко да им вися на главите, краен срок нито те ми бяха дали, нито аз, бях повече от радостен, че се напредва бавно, но качествено.

След китването и шкуренето последва нанасяне на течен кит.

Последва махане на предния мост и боядисване на шегрето с боя. Ползвахме автоемайллак, едно, че нямах ясното още за цвета с който ще пръскаме колата, друго от финансова гледна точка, отидоха 5 кутии за пода и предните калници. Тях също ги напръскахме предварително с шегре.Москвич 408и - 1975, Москвич 2140д - 1987

Септември 10, 2017, 00:52:40
Отговор #33

Неактивен vaches

 • Публикации: 86
Предстояха последни стъпки преди боядисването. Всички детайли и купето бяха минати с фюлер и допълнително китнати, някои дребни забележки, които се появяваха. Звучи като бърза работа всичко, като го пиша сега, но всичко това се проточваше с дни, но бърза работа нямахме.Междувременно трябваше да избирам цвят. Преди години като го започнах, имах разни щури идеи, добре, че не съм ги реализирал като се замисля сега, но бях останал без детайл с оригинална боя, то и почти нямаше, понеже беше пребоядисван. Имах от една страна мостра от москвича на Панделиев, от друга Сашко си беше купил наскоро син осмак '74-та за части. Отидох да го видя на живо и реших, че това ще е моя цвят, въпреки че си приличаше доста с мострата на Панделиев, беше с по сивкав отенък. Боята ми я прави Христо от Габрово. Търсихме доста по каталози, но точно такава боя нямаше нито за москвич, нито за лада. В крайна сметка ми я направи по капака на резервоара смея да кажа едно към едно. Доста се постара. Поръчах 4 литра.

Няколко дни след като я занесох на Ангел, ми се обади да ми каже, че купето е боядисано.След няколко дни готови бяха и вратите и калниците, предната маска и дребните детайли.

Останаха да се боядисат предния и задния капак отвън.
Москвич 408и - 1975, Москвич 2140д - 1987

Септември 10, 2017, 01:08:16
Отговор #34

Неактивен vaches

 • Публикации: 86
Ето го автора и неговото произведение - Ангел Васков

Това е човек, който харесва и обича да се занимава със стари коли, самия той има не малко редки и реставрирани автомобили. Вложи доста старание в подготовката на москвича, както и с боядисването му. Дори и да има някои незначителни забележки, искам да кажа, че попаднах на отговорен и съвестен майстор, нещо, което рядко може да се намери. Изключително приятно е чувството да видиш това, което си очаквал, дори малко повече, още повече да знаеш, че човека, който го е правил се кефи не по-малко.

Детайлите още не са напаснати...Дъщеря ми, беше новородено бебе като започнах да го разглобявам ...
Следва финално събиране, дано да не продължи още 4 години, но когато тогава :)
Москвич 408и - 1975, Москвич 2140д - 1987

Септември 10, 2017, 08:58:03
Отговор #35

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3771
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Няма грешка бате Ангел , през ръцете му е минал топ шедьовъра Skoda 130 RS. :D
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Септември 11, 2017, 23:29:27
Отговор #36

Неактивен Sancho

 • Публикации: 128
 • Москвич 412, 434
Браво, много добре е станал. Коша е разглобен безкомпромисно за боя, както и следва да бъде.
Единствено като косур, при отворена врата, ще си личи на гредичките, които държат седалките, че цвета е различен.
Може да боядисате само гредичките, а пода да си остане тъмно син. Не вярвам да отидат повече от сто грама боя.
Успех!

Юни 12, 2019, 11:42:22
Отговор #37

Неактивен vaches

 • Публикации: 86
Темата пак хвана прах, както и москвича в гаража, но някъде по нова година си казах, че или го правя сега или ще си остане несглобен...Та голямо навиване се навивах, докато намеря мотивация да го почна отнякъде, всеки пък като отворех вратата и виждах голото купе се чудех откъде да я подхвана. Но нека се върнем малко назад във времето и по точно март месец 2018. Тогава успяхме да направим основен ремонт на иначе основно ремонтирания двигател. Това беше продиктувано от дефорсираните бутала, с които беше събран мотора, отделно че те бяха и руски, тоест с по-лошо качество от разградските. Стефката сподели мислите си, че с бутала от 21412 мотора ще стане най-добре за целта, която ме интересуваше - повече сила в ниските. Намирането на такива бутала се оказа не лесна задача, или по-скоро бутала имаше, намерих ремонтен комплект с размер 82,5мм разградско производство. Проблема беше, че нямаше ризи за тях. Тук се намеси Цецо по известен като човека с пикап. Той ми подари едни негови стари ризи от разградски комплект 21412.

Последва шлайф и хонинг при Богдан и Станимир в Габрово, както винаги се справиха един път. Стефчо междувременно беше нагласил една глава от 21412, портнати канали и по-големи клапани. Имах нов колянов вал, купуван преди доста години. За семерингите на коляновия вал успях да намеря заместители, но не им снимах кутиите, задния беше пайен, предния виктор рейнц, него го върсих по размер, от някакво пежо мисля, че пасна.

След като имахме всичко налично някъде към края на март месец 2018-та се събрахме в София в сервиза при Стефчо и с Коклев, Сашко и Миро се хванахме да сглабяме мотора, което по предварителен разчет не трябваше да ни отнеме повече от 3-4 часа  ::) Понеже аз предварително бях разглобил мотора в Габрово, бях забравил да взема разни неща, като шпонките и гайката на коляновия вал, та се наложи да посетя Милчо, който за моя радост спаси положението. После се оказа, че новите ризи по някаква причина са по-ниски от старите и това наложи да се шлайфа блока. Само че преди това трябваше да се развият шпилките, което ни отне страшно много време и нерви, но в крайна сметка успяхме, дори не скъсахме нито една. Добре че всичко това се случваше в сервиза за глави и машините бяха под ръка, иначе си бяхме загинали. След доста забавяне, най-после събрахме мотора, имаше малко перипети с шайбата на колановия вал, понеже беше боядисана прахово и заради боята не искаше да влезне във вала...В крайна сметка към 23 часа бяхме преключили. Беше неделя, а на следващия ден всички бяхме на работа, но за наше щастите с Коклев навръщане ни заваля сняг, него го оставих в Карлото, а аз едвам си  дойдох през Шипка. По мотора останаха разни неща за довършване, но като цяло основната работа беше свършена.


Буталата бяха леко струговани по ръба с цел по малко загряване.


Москвич 408и - 1975, Москвич 2140д - 1987

Юни 12, 2019, 12:20:43
Отговор #38

Неактивен vaches

 • Публикации: 86
След маратона с двигателя, последва една пауза от има няма 11 месеца  ;D. През това време не свърших нищо по москвича, но към края на годината вече взе да ми дотяга от мисълта, че има нещо, което ме чака там някъде и реших, че е дошъл момента да се почва наново. Понеже не знаех какво ще стане с кутията, в смисъл дали нещата с нея ще са безпроблемни, отново от Цецо си намерих стар притискател и феродов диск.

Сложих нов лагер на коляновия вал.

Дадох да ми направят и нова втулка на първичния вал, която да е по стегната по оста на вала, аз после и я залепих направо.
Притискателя също го разпробихме за да съвпадне с центриращите втулки на маховика, а самия маховик го дадох на струг, че имаше канал от някой стар феродов.

В крайна сметка монтирах всичко, използвайки камък 11 и планка от долен носач  :), няма как, някой път се импровизира.


Лагера го купих нов..


Общо взето с това бях готов да монтирам кутията към мотора. Първо пробвах на земята, май взе, че стана.


На тази кутия, която беше от 324 е30, мисля че я слагат и на 320 не се налага никакво преправяне по вилката на ск. кутия, всичко пасва там.

Междувременно бях закупил една камара части, а някои от тях се озоваха на мотора.

Нова водна помпа, там сложих и хром никелови болтове, че иначе имат навика да ръждясват обикновенните, маханах горния термостат и преправих систамата да е за долен, което не знам грешка ли е или не, това времето ще го покаже. Няколок щуцера имаха нужда от разпробиване и размяна и като цяло с мотора бях готов за пускане. Нови тампони му сложих, ново капаче на водната риза, отново с хром никелови болтове. Генератора и стартера са от 21412.

Москвич 408и - 1975, Москвич 2140д - 1987

Юни 12, 2019, 13:04:38
Отговор #39

Неактивен vaches

 • Публикации: 86
Ето, че всичко беше готово за монтаж в купето и с Голди и неговата легендарна лебедка свършихме тази работа за отрицателно време, дори не успяхме да надерем нищо.С кутията нещата не седяха толкова лесно. Въпреки че имам канал двамата с Голди така и не успявахме да я поведем по шпилките на блока. След доста опити видяхме, че няма да я бъде работата толкова лесно и откачих десния тампон на мотора и едва тогава успяхме да я монтираме. Ура! Стегнахме гайките, после и тампона.


Тази шина, която е като преходник от кутията към москвичовия тампон се наложи да я правя за втори път, тъй като сега при монтажа, кутията се вижда как не идва точно в центъра на тунела, а това от какво стана така и не разбрах, но най вероятно е от новите тампони на мотора, понеже само те са разликата от преди. Та тази шина реално определя и наклона на мотора и се постарах да пасне така, както си седи с москвичовата кутия.
Последва разпробиване на тунела за скоростния лост, можеше да се справя малко по-добре честно казано.

Последва усилване на планката за висящия лагер и прахова боя на всички небоядисани детайли.

Кардана е ладов, смених му каретата и висящия лагер и се изненадах, на какви добри цени са ладовите оригинални части.

С това преключи одисеята с мотора и кутията.
Москвич 408и - 1975, Москвич 2140д - 1987