Автор Тема: Москвич 408и - 1975  (Прочетена 35872 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Януари 22, 2020, 11:03:42
Отговор #80

Неактивен vaches

 • Публикации: 86
Волана наистина изглежда добре, още не съм карал с него за да имам впечатления, по-голям диаметър е и по-тънък. Да, осветлението на жабката се пуска от това копче, не успях да намеря незадържащо копче, което да е достатъчно дълго, за да може да го натиска капака на жабката и затова сега ще си го пускам ръчно.
Иначе говорителте исках да ги сложа и аз в тези кори, но за съжаление там няма място. В крайна сметка се прежалих и срязах предните кори. Съшо така монтирах и един говорител в таблото, където оригинално в предвидено и предната линия стана много приятна. Отзад има две елипси. Ето малко снимки и от монтажа им.


На шпертплата залепих и останала изолация от купето.


Предните врати ги направих също с шперплат, по този начин говорителя се хваща доста стабилно, иначе се разчита смао на заводската кора, която е доста тънка.


В последствие залепих и малко изолация.


Прекарването кабела към купето беше предизвкателство, понеже не исках да се вижда, не исках и да правя нови дупки във врати и каса. В крайна сметка го измислих по следния начин. Кабела съм го хванал за ограничителя на вратата със свински опашки в единия край и в другия. По този начин той реално не се движи и се надявам с времето да не се прокъса.


В касата имаше останала дупка от оригиналните прекъсвачи за осветлението на купето и само малко я разшериш, за да мине кабела. Стана много скрито, няма никъде да стърчат кабели.


Иначе това под радиото е цял панел, така го продават. Има зареждачка за 2 usb кабела, волтметъра, който се оказа, че не работи и зарядно тип запалка. Лошото е, че не продават отделно само волтметър, трябва да купувам цял панел пак... :)
Москвич 408и - 1975, Москвич 2140д - 1987

Януари 22, 2020, 11:19:36
Отговор #81

Неактивен __smirnoff__

 • Публикации: 155
Много добре се е получило, и определено ми харесва избора на говорители! Сигурен съм, че свити прекрасно, особено като има и изолация. Конзолата и тя е станала много добре, браво!

Януари 23, 2020, 09:25:16
Отговор #82

Неактивен Механджията

 • Публикации: 1352
 • XJ6
изглежда супер! аз също се каня да пусна осветление в краката на ягуара, че няма фабрично :)

каква марка са колоните? на мен ми трябват читави 6,5 инча, без пищялки в средата им, за да ги събера в оригиналните кори
......'с живота под вежди се гледаме строго, и боря се с него, доколкото аз мога'.......

Януари 24, 2020, 16:53:52
Отговор #83

Неактивен vaches

 • Публикации: 86
Говорителите са херцове и пайнери, точно какви трябва да погледна на кутиите. Предните са с отделни пищялки, мисля че бяха 17см-ви. Принципно исках да има нещо да свири, не съм такъв маниак и познавач, че да се вманиячавам с тези неща.
Москвич 408и - 1975, Москвич 2140д - 1987

Януари 25, 2020, 16:41:15
Отговор #84

Неактивен NikMar

 • Публикации: 501
За кабелите прекарани до врати практикувам навиването им на спирала, като за телефонна слушалка и така нямаш никакви проблеми.
FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г./ FIAT Punto 1,1/94 г.
Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
 Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка.
 Закон на Мърфи.

Февруари 03, 2020, 10:49:04
Отговор #85

Неактивен vaches

 • Публикации: 86
Да завърша темата за барчето и корите. Купих си 4 мм пвц, от което изрязах корите под таблото. Идва малко по-дебело от оригиналните.

Последва стандартната процедура - хастар и кожа. Станаха добре, кожата се изпъна хубаво.

Довърших и барчето.

В барчето се събират два телефона да речем, сега има по завършен вид.


Сега се насочвам към разни технически проблеми за дооправяне, не са много, но всичко иска време...а то напоследък става все по-малко.
Москвич 408и - 1975, Москвич 2140д - 1987

Април 15, 2020, 11:37:55
Отговор #86

Неактивен vaches

 • Публикации: 86
Отдавна се канех да сменя старите гуми с нови. Преди това дадох да боядисат джантите прахово, въпреки че се оказа, че две от джантите са за смяна, скоро ще разбера със сигурност дали е така. Оказа се, че са малко елепсовидни и може би и затова се получава тресенето при по-висока скорост.
Джантите преди боядисването. Имаха 3-4 слоя боя, мазана с четка, изобщо неприятна картинка.

Ето ги и след боята, малко странен нюянс на сивото са сложили, уж трябваше да се почти същото като стария цвят...

Тук се виждат и новите гуми - maxxis ap2 всесезонни. Търсих точно такъв тип с определена цел, която за момента изглежда все по-непостижима заради този вирус. Оказа се, че избора на всесезонна гума с размер 165/80/13 е съвсем ограничен, да не кажа, че тези бяха единствените, дори чаках месец да ги докарат от Германия. Дота е от октомври месец миналата година.Тампоните на купето и задния капак сложих.


Ето и няколко снимки на хубавия фон на Стара планина.


Москвич 408и - 1975, Москвич 2140д - 1987

Април 15, 2020, 15:40:12
Отговор #87

Неактивен vaches

 • Публикации: 86
И точно докато разхождах москвича по междуселските пътища и разтъпквах новите гуми, на спускане към града сервото се проби. Малко се жегнах понеже е съвсем ново и подобни неща не му ходят на километрите, но явно китайските части не са много добър вариант или аз съм случил на дефектно...Но и течащата помпа в началото, която ми смениха гаранционно и сега сервото ми дойдоха повече и реших да разкарам оригиналната система. Вземах ново серво и помпа от лада самара от НАР. Пак руски части..дано да издържат по-дълго като са оригинални уж. Наложи се направата на преходен фланец, тъй като самаровото серво е с друг захват към купето. Купих си 150мм ф алумин и от него се получи този фланец.Сервото идва съвсем по мярка, по-голям диаметър не може да се побере.

След като монтажа към купето беше оправен, последва да се натъкми и привода към педала, понеже е с много по-дълъг от оригиналния. Дадох да ми направят втулка.


Завих една видия за всеки случай.

Москвичовата помпа е с 3 изхода, самаровата с 4, ползвах болт 10мм, който срязах с ножовката и му подложих медна дефтунга.

Последва и финален монтаж, обезвъздушаване. Помпата има малко повече ход отколкото съм свикнал, но инае спира добре, без да е твърде рязка работата на спирачките. Доволен съм от интервенцията, надявам се да работят безпроблемно.
Москвич 408и - 1975, Москвич 2140д - 1987

Април 16, 2020, 10:45:28
Отговор #88

Неактивен vaches

 • Публикации: 86
Още от началото не ми харесваше как работи скоростната кутия. Виенето беше едно на ръка, но при спиране на скорост особено на 2-ра и 3-та се чуваха доста неприяни шумове...Отделно течеше от семерината на превключвателя. Беше си поизтрадала, затова реших, че за мое спокойствие ще я сменя. След известно търсене успях да намеря кутия със същия номер като моята. Търсех такава, понеже има и кутии от е30 с м10 мотор, които са с 2 см по-къси и оттам щеше да ми се наложи да правя всичко наново, което не беше добър вариант. Кутия намерих и я дадох на Цецо от москвич форума да я прави наново. Този път я направихме по нов начин, мисля че се получи много добре. Първо Цецо разглоби цялата кутия.


За да получим пълно съосие между мотора и кутията ползвахме и блок от 412 мотор. Цецо направи дорник, който захвана на 2 от петите на блока, на лагера на първичния вал на кутията и на лагера на опашката.От москвичовата камбана Цецо сряза парче с всички отвори за захващане на кутията към блока, по този начин можех да сложа центриращите втулки на блока, които иначе се махат, както бях направил със старата кутия. Последва и заваряне.Последва сглобяване на кутията, нови семеринги и масло АТФ. В понеделник бях при Цецо в Белопопци и направихме една бърза рязмяна. хубавото беше, че махнахме старата кутия и сложихме новата, без да се налагат други интервенции.След монтажа на кутията заварихме и планката за ръчната спирачка, че бях забравил за нея.

И момента на истината настъпи. Определено разликата беше голяма. На празех ход отново има леко виене, но него го отдавам на лагера на първичния вал. В движение обаче кутията е съвсем по-различна от старата, никакъв вой, никакви странни шумове. Шумовете в купето определено намаляха. Навъртях над 3000 км, ще сменям маслата тези дни, по книга така са го писали. Много съм доволен от резултата с кутията, определено си заслужаваше упражнението.
Москвич 408и - 1975, Москвич 2140д - 1987

Април 16, 2020, 12:42:28
Отговор #89

Неактивен m_g

 • Публикации: 1055
 • Warszawa 223, ВАЗ 2101, Š120GLS, 2xГАЗ М21, Nysa
Браво! Отлична работа! Кеф е да се четат такива теми, където наистина се случва нещо техническо.
Как се държи Максиса?
Всеки ден ти гледам колата от стената. Нали синът кара педален Москвич, та съм му сложил актуалния календар на клуб Москвич в стаята и много се кефим на всичките 4 сини.