Автор Тема: Ковровец К175 1964 г.  (Прочетена 18667 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Юни 11, 2011, 12:48:55
Прочетена 18667 пъти

Неактивен kim_ko

 • Публикации: 69
  • Bulgarian Hoodride Community
Здравейте!
Искам да покажа моя опит да върна една стара машина на пътя. Далеч съм от мисълта, че правя реставрация, защото нямам тази финансова възможност, но да се надяваме, че и това ще се случи някой ден. За сега мога само да кажа, че "постегнах" старото момче  ::) Има си име. Казва се Йоско (име дадено от предишния собственик) ^-^

Така, ето 2 снимки - преди и сега, за да задържа вашето внимание, след което ще разкажа накратко историята на Йоско  ^-^


Техническа информация, не мисля, че ви е необходима. Предполагам, че всички сте виждали Ковровец - руски, 175 кубиков мотор, от 1964 година.

Историята на моя Йоско:

Пристига в България, от СССР през 64-та - 65-а, чисто нов и готов да бъде каран по родните пътища. Първи и единствен собственик - дядо ми. За 36 Ковровеца е изминал много километри, претърпял е здрава експлоатация, обиколил е почти цяла България, има много случки и истории свързани с него... както с всяка стара машина.
И така до 1999-2000 година, когато дядо ми просто спира да кара, затваря го в една барака и от тогава беше пален 2-3 пъти, но не и каран.

Годината е 2008 и аз решавам, че ще го запаля и ще направя "няколко кръгчета". Ето как изглеждаше, когато го изкарах...

(датите на снимките не са реални, просто апарата не беше настроен)

С доста мъки успяхме да го запалим. Почистих карбуратора (много капризен) и след доста ритане и псувни, започна да пали и за моя приятна изненада да върви (разбира се тогава не знаех каква тръпка е да караш стар мотор). Возих се, карах го в това състояние около 3-4 месеца, след което реших, че визията трябва да се пооправи  :) И така мотора се насочи към гаража, където започна същинската част на моята история :)


След като пристигнхме в гаража, на следващия ден се започна с разглабянето и почистването на частите.

Всичко се случваше под наблюдението и контрола на баща ми (без негова помощ нямаше как да стигна до положението в което се намира машината сега), защото тогава бях само на 16-17 години и нямах голям опит с подобни начинания.
Много кал и ръжда се изсипа от старите железа, но въпреки това бях щастлив  :))

След 2-3 дни разбрах, че познат на вуйчо ми също имал Ковровец. И веднага се свързахме с него, с надеждата да спазариме някои части. Бях много приятно изненадан като чух "Елате да го вземете, той е тук в бараката... на части, но елате да ги вземете!". След 20 минути бях там, ровех в бараката на човека и събрах почти цял мотор. Имаше малки разлики в детайлите (калниците, резервоара, капаците на двигателите и т.н.), предполагам, че е заради годините на производство... Въпреки това, взех всичко, което намерих (освен един багажник, за който сега ме е малко яд) и всичко това за "шише ракия и кутия бонбони".

Ето някои от частите, които се присъединиха към моите "железа"...


Започнах здраво разглобяване и почистване от слоевете боя (нанасяни с четка) върху частите на Ковровеца. Всички детайли - калници, рама, резервоар и други... бяха изтъркани със шкурка до метал, за да се почистят от старата боя и ръждата на места. След това дупчиците в метала бяха "закърпени" от приятел, а големите кривини и вдлъбнатини - изправени и фиксирани с кит. Последва шприц и боя, но нямам снимки от този процес. Първоначално си мислех за какви ли не бои - перли, матови и т.н. , но реших, че трябва да е максимално близка до оригиналната. Затова - черна авто боя с много лак (както казва един прияте "ефекта на пианото").

До тук спирам с историята и след малко ще я продължа, надявам се да ви е интересно :)
« Последна редакция: Ноември 23, 2012, 15:50:41 от dido1903 »

"Само смелите хора дръзват да живеят различно! Другите просто се сливат с тълпата."

Юни 11, 2011, 13:49:21
Отговор #1

Неактивен kim_ko

 • Публикации: 69
  • Bulgarian Hoodride Community
Продължавам...

Както казах, боядисахме детайлите, но нямам снимки този процес. През това време бяха набавени още часи, които също бяха почистени. Двигателят също беше почистен, но си мисля, че ще трябва още да поработя върху него, въпреки, че вече е монтиран на рамката.

Започна сглобяването :)

Има много детайли, които не успях да възстановя, или да оправя напълно... каплите бяха в много лошо състояние и тук на снимките се личко, колко зле станаха със сив спрей. Но докато намеря хубави, никелирани капли, ще е с тези. Гумите са омазани, но са за смяна така или иначе, те също са временни. Телескопите на предните амортисьори, също не са в перфектно състояние (има ръждичка, която не успях да премахна), но това е максимума, който успях да постигна.
Като изключиме това, мисля, че нещата се получаваха доста добре  :)


В цялата суматоха с боядисването, бях забравил някои детайли като фара, ауспусите, стопчето и с тях се заех поотделно...

Фарът/
Имах 2 броя в много лошо състояние. Реших все пак да ползвам оригиналния.Започнах със свалянето на 4-те слоя черна боя...

Имаше вдлъбнатини (най-вероятно от падания), които изправих и вече не се забелязват. След това за защита и основа под боята позлвзах червен грунд. И после - черна боя и лак. (нямам снимка с черната боя)


Километражът на оригиналния фар беше в плачебно състояние. Стрелката беше откачена, стъклото имаше плесен и нищо не се виждаше през него (Ковровецът е бил краден, но крадците не могли да го запалят и го хвърлили в Искъра, след 2 дена един овчар го видял и казали на дядо ми). Та по въпроса с километража, реших да ползвам този от другия Ковровец. Той също не беше в много добро състояние, но беше много интересен, ще видите как върви скалата с цифрите. Оригиналният не беше такъв и беше с бял циферблат. И все пак този много ми хареса и се връзваше повече с цвета на мотора. Мисля, че успях да спася и него. За мое щастие, работи безупречно ^-^

Смея да твърдя - един от любимите ми детайли по мотора :)

Имах и 3 обръча със стъкла и рефлектори... Много труден избор. И 3-те не изглеждаха добре, но все пак от тях успях да сглобя един фар в прилично състояние...


Ауспусите/
При тях имах много колебания. Оригиналните бяха никелирани, но много криви (падания и офф-роуд терени), затова реших да ползвам тези от Другия Ковровец, които бяха безупречни. Проблемът беше, че те бяха червени и се налагаше да ги направя черни, а не знаех дали боята ще издържи на високата температура. Все пак поех риска и претърпяха същата процедура като останалите части - сваляне на боята, грунд и боя...

След като ги боядисах изглеждаха супер, но притеснението за температурата си оставаше на дневен ред. Ако се напука черната боя, ще търся някоя термоустойчива, но времето ще покаже.

Седалката/
Тук нещата бяха много зле.

За кожата и дунапрена беше ясно, че ще се сменят. Просто попадам на много несериозни тапицери и все още нямам седалка.
Това, което зависеше от мен и трябваше аз да оправя, беше металната част за която се прикрепя седалката. Тя беше буквално разкъсана от каране:

Добре, че беше баща ми, за да ми помогне да я приведа в това състояние:

След което, беше боядисана черна и сега просто чака тапицерия :)

Стоп светлини/
И двата мотора бяха с различни задни светлини. При единия стопът беше по-голям и варианта да направя от два - един не сработи. Затова реших че ще се мъча с по-големия, беше в по-добро състояние, за разлика от оригиналния...

И той е с черна боя, но отново нямам снимка :D

И това е което съм направил до момента по Ковровеца (почистване и полиране на двигателя), смятам, че не е никак малко. Очаквам вашите мнения. Дано ви е било интересно! :)

пп.
За това лято задачите са:
-центровка на двигателя (трябва да намеря майстор, защото не мога сам)
-тапициране на седалката
-нови капли (никелирани) и хубави гуми (много искам с бял кант)
След това започвам да карам и да пооправям малките детайли, защото имам пропуски :)

"Само смелите хора дръзват да живеят различно! Другите просто се сливат с тълпата."

Юни 11, 2011, 13:59:19
Отговор #2

Неактивен kim_ko

 • Публикации: 69
  • Bulgarian Hoodride Community
Ще добавя още малко снимки :)"Само смелите хора дръзват да живеят различно! Другите просто се сливат с тълпата."

Юни 11, 2011, 22:17:32
Отговор #3

Неактивен Петър_Пейков

 • Публикации: 203
Страхотен проект си започнал, имаш моите пълни адмирации, страхотен е ковровеца тези мотори винаги много са ми харесвали, дори като реших да си взимам мотор търсех Kовровец, но не открих и взех Симсон, но ковровците винаги много са ми харесвали. Ако имаш нужда от нещо казвай, ще помагаме с каквото трябва и ще следя темата с интерес.
Поздрави от планината и още веднъж още едно голямо БРАВО  :)
Ретро клуб Смолян www.facebook.com/retrosmolyan

Юни 11, 2011, 22:45:29
Отговор #4

Неактивен kim_ko

 • Публикации: 69
  • Bulgarian Hoodride Community
Благодаря за хубавите думи :) Хубави мотори са, но с много капризно запалване :( Точно там имам проблеми с моята машина. Да се надявам, че като се направи една хубава центровка всичко ще бъде окей :)

Нуждая се от много неща, но за сега проектчето е малко в застой по финансови причини. Все пак ако ви попаднат подхоящи капли, в добро състояние, може да предлагате :)

"Само смелите хора дръзват да живеят различно! Другите просто се сливат с тълпата."

Юни 12, 2011, 15:13:34
Отговор #5

Неактивен Петър_Пейков

 • Публикации: 203
Ами капли нови е много трудно, но ще ти препоръчам и каплите и другите хромирани части (които не са прекалено зле) да ги търкаш с карбидна каша и вълнен парцал, скоро и аз ще го изпробвам на симсона, но ми го каза колегата "победовод" и вярвам напълно на този метод.  :)
Ретро клуб Смолян www.facebook.com/retrosmolyan

Юни 12, 2011, 17:52:00
Отговор #6

Активен MZ ES

 • Публикации: 336
Поздравления за положения труд. Аз също имам такъв Ковровец , който също е в много лошо състояние.За съжаление хрома на тези мотори е с много лошо качество и с времето в повечето случаи е унищожен. А читави части се намират трудно, да не кажа невъзможно. Гривната и рефлектора на фара стават от по-старите модели на Иж. Аз намерих едни такива чисто нови, залежали в един магазин за части и го купих. Километража също е като на Иж. Бих те помолил да ми снимаш как е захваната иглата на шибъра на карбуратора. Имам два карбуратора, но нито единия няма такова нещо, а ми се иска да се опитам да го запаля.

Юни 12, 2011, 18:08:21
Отговор #7

Неактивен kim_ko

 • Публикации: 69
  • Bulgarian Hoodride Community
Благодаря :) Хромът/никелът наистина е много зле, но ще го оправя. :)
Ще снимам иглата, само да се прибера.  :)

"Само смелите хора дръзват да живеят различно! Другите просто се сливат с тълпата."

Юни 13, 2011, 12:49:08
Отговор #8

Неактивен booger

 • Публикации: 295
Страхотен е мотора колега   ;) Справил си се чудесно мотора изглежда по хубав от едно време може би на брошурката. То се е видяло ще си купя и мотор :) Качвай снимки колега да гледаме  O0

Юни 13, 2011, 17:36:25
Отговор #9

Неактивен kim_ko

 • Публикации: 69
  • Bulgarian Hoodride Community
Със сигурност едно време не е бил с толко лъскава боя. На снимките не си личи, а пък е и много прашен на тях, но наистина може да се оглеждате в резервоара  :P
Снимки, ще има още, само да започна пак да работя по него, което се надявам да стане в най-скоро време.

"Само смелите хора дръзват да живеят различно! Другите просто се сливат с тълпата."