Автор Тема: В памет на героя, летец-изтребител Димитър Списаревски (1916-1943)  (Прочетена 13134 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Юли 23, 2011, 00:30:22
Отговор #10

Неактивен madboy

  • Публикации: 1896
Списаресвски е един ИСТИНСКИ БЪЛГАРСКИ ГЕРОЙ!!
Никой няма право да критикува и оспорва действията на ГЕРОИТЕ на тази нация ...ТЕ и без това не са чак толкова много !?!
Паказвъл съм на моите деца огромните дупки от авиационни бомби останали и до ден днешен в Западният парк ,където допреди 10 години още седяха глухите коловози на които са крили военните композиции от бомбардировките .
Американци и британци са пускали на високо -говорители призиви към нашите ВЕЛИКИ АСОВЕ  ...нещо от рода
Смели български орли ,не се жертвайте ..вие сте смели ,но малобройни ...но историята показва че въпреки всичко ...смелостта е
част от българското СЪРЦЕ ....при положение че знаеш че отдолу са твоите близки ....смъртта не е важна ...важен е факта че ти
осъзнаваш че си единственното спасение ...дори малобройни ...СМЕЛИ и ЖЕРТВОГОТОВНИ ..такъв трябва да бъде всеки един българин ...без значение в кое време живее
Centrum Transaxle

Юли 23, 2011, 10:37:38
Отговор #11

Неактивен Teodor

  • Публикации: 1023
Тео ,поглдни тук:
http://forum.mediapool.bg/viewtopic.php?p=139249,публикация на Eagle
За мен определено няма значение. Списаревски е БЪЛГАРИН,ГОЛЯМ КОЛКОТО ЛЕВСКИ И
БОТЕВ.
                          Поклон пред подвига и паметта му!

Втората жива торпила е Неделчо Бончев, но при него е по-скоро инцидент. Списаревски е говорил пред колегите си за въздушните удари и краят му е целенасочен. Обратно, Неделчо Бончев оцелява и сам разказва, че се опитвал да стреля от възможно най-малка дистанция, за да е максимално ефективен, но накрая се оказало, че вече няма време да изтегли и направо се забил в бомбардировача! Един покоен познат е бил ученик, евакуиран в Студена и е наблюдавал случая. От останките прибира токата от сбруите на парашута и клоша /ръчката/ за управление от месершмита на Бончев. Понастоящем са в Авиомузея в Крумово.За съжаление, Бончев по-късно загива във войната срещу Германия. /на разни места се пишат сълзливи истории, как плененият пилот бил застрелян от зла синеока есесовка... само дето очевидци на края му няма! Само се знае, че е умрял в плен/.
    А Кюмюрджиев успява да свали един американски двумоторен изтребител П-38 Лайтнинг, обаче го атакуват него 7-8 такива и спасение няма! Загива край село Калище, на площада открихме паметник по този случай. Край селото все още се различавала дупката, където се е забил. По спомени на един летец, след катастрофата тръгнали да копаят за тялото, но се оказало доста надълбоко потънало. Май само един пръст извадили. Работа за бъдещето е да се разкопаят останките и героят да получи подобаващо погребение.

Юли 24, 2011, 00:31:55
Отговор #12

Неактивен Котков

  • Публикации: 666
Велик,колко деца спаси той и останалите български пилоти,американците и англетата са криели част от бомбите в детски играчки и ги пускат на земята като играчки,после и сами може да се досетите какво се е случвало с децата,които са ги намирали и пипали.
They call me Polski Fiat 125p 1975r

Юли 24, 2011, 09:20:11
Отговор #13

Неактивен krankenstein

  • Публикации: 7008
Много нови интересни неща научих покрай тази тема - можем наистина да се гордеем с нашите летци, които както е известно са и първите използвали самолет за бойни цели!
А това с гърмящите играчки колега, доколкото помня се отнася за по-късния период на студената война и е дело пак на американците, поне според комунистическата пропаганда по това време...
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Юли 24, 2011, 16:57:41
Отговор #14

Неактивен Котков

  • Публикации: 666
Дело е още по царско време,половината от родата е преживяла войната даже в нашата къща пада бомба от английски самолет,това с играчките го правят най-вече в София и Дупница.Американците идват през деня и през нощта,а англетата само вечер,защото са много по-слаби и ги е шубе от нашите пилоти.Горещо препоръчвам книгата на Стоян Стоянов "Ние бранихме тебе София"Колкото по-ново издание намерите,толкова по-добре,аз съм чел най-старото онова със зеления Месершмит на корицата,писано е по соца и някои факти неудобни за тогавашната власт са пропуснати.
They call me Polski Fiat 125p 1975r

Юли 25, 2011, 10:44:30
Отговор #15

Неактивен krankenstein

  • Публикации: 7008
Ето още една интересна книга с много архивни снимки http://books.bg/books/15/730309.html Всеки човек има право на собствено мнение относно историята, но първо трябва да е добре запознат с фактите от нея.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Юли 25, 2011, 11:11:13
Отговор #16

Неактивен Teodor

  • Публикации: 1023
Да, книгата е много добра. Също бих препоръчал и предишното преработено и допълнено издание, което излезе с идиотското име "Американският тероризъм срещу българите" или нещо от този род, заедно с портрет и изказване на цар Муньо Сакскрадливски на задната корица... ама като оставим корицата настрана /а аз я оставих съвсем буквално, от моя екземпляр  :D :D/, изданието е много добро. И двете са, както споменах, редактирани, преработени и допълнени издания на оригиналната книга на Руменин, но имат малки разлики в детайлите и в илюстрациите, така че и двете си заслужават.
   А ако някой се интересува, ето още една интересна книга, спомените от и за около 25 летци от времето около войната. Вече май само 1-2 от тях са все още живи. Разкази за преживелиците и снимки от личните им архиви. Имам при мен няколко бройки, цената е 9 лева, парите са за издателя - Клуба на летците - и отиват за дейността на клуба, в общи линии издигане на паметници и честване на загиналите герои.

http://glyph-media.com/studio/pages/bg/portfolio/drugi-proekti/spomeni-na-letcite.....php

Юли 25, 2011, 11:28:10
Отговор #17

Неактивен krankenstein

  • Публикации: 7008
Запази ми една до следващата среща или мероприятие, моля.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Юли 25, 2011, 13:55:10
Отговор #18

Неактивен Teodor

  • Публикации: 1023
Готово, отделена ти е! Между другото, много интересно четиво е книгата "Спомени на летеца" на Тодор Розев. Той е летец-изтребител и много добре разказва преживелиците си през войната! За съжаление отдавна не е преиздавана и се намира трудно, но по библиотеките трябва да я има.
   И така и така сме заговорили в тази насока, ако някога ви попадне, не пропускайте да прочетете книгата на Владимир Балан "Спомените летят". Той е бил летец-изтребител през Първата световна война и книгата описва запознаването му с авиацията, войната срещу англо-френците на Солунския фронт, впечатленията му от бойния стаж в германска авиационна част на Западния фронт и т.н. Книгата е написана великолепно и именно тя е насочила не един и двама младежи да станат авиатори! Има я като издание от преди войната, а след това като фототипно издание от 90-те години.

Юли 25, 2011, 14:35:33
Отговор #19

Неактивен krankenstein

  • Публикации: 7008
Между другото на битака се оглеждам постоянно за всякакви такива издания... сега се сещам, че преди време попаднах на една мемоарна книжка "С дъх на бензин" - трябва да я представя в другата тема за литературата, в момента не помня името на автора, но стила и езика, които използва са много интересни, явно характерни за ранната следвоенна епоха.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.