Автор Тема: Всичко за акумулаторите  (Прочетена 24304 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Декември 24, 2008, 13:49:32
Прочетена 24304 пъти

Неактивен Gigabyte

 • Публикации: 193
В последно време съм на вълна токове. <!-- s:) -->:)<!-- s:) --> Изчетох де що има из нета материали, както и се консултирах с много хора относно правилната поддръжка и експлоатация на акумулатора. Реших да спретна една темичка, за да може повече хора да знаят как да поддържат акумулатора си в tip-top кондиция.


1. Какво представлява акумулаторът?

Акумулаторът е устройство, в което електрическата енергията се превръща в химична и обратно. Първоначално, под въздействието на външен източник на постоянен ток, се извършват заряд, т.е. акумулира се химична енергия. Във втория етап, експлоатацията на акумулатора, химичната енергия преминава в електрическа, в резултат на протичаща токообразуваща реакция. Следователно, при зареждането, акумулаторът работи като електролизьор, а при експлоатацията – като галваничен елемент.

Оловни акумулатори - При наливане на сярна киселина в акумулатора, тя взаимодейства с оловните оксиди на активната паста и се образува повърхностен слой от оловен сулфат. Зареждането на акумулатора се извършва, като към едноименните полюси се включи източник на постоянен ток. Максималният ток се посочва от производителя. Не трябва да се превишава тази най-висока стойност, тъй като химичният обмен се извършва само по повърхността на електрода. Колкото по-малка е стойността на тока, толкова по-пълно настъпва този обмен. В резултат на зареждането, концентрацията на сярната киселина непрекъснато расте. Указание, че процесът е завършил, е достигането на една постоянна относителна плътност на електролита. Също така се наблюдава т.нар. „кипене на акумулатора“ т.е. започва интензивно отделяне на водород и кислород от електродите.

2. Как да използваме правилно акумулатора?

ВАЖНО! Акумулаторът НЕ бива да пада под напрежение 10.5 волта!!! Всяко дълбоко разреждане на акумулатора води до необратими процеси в него. При последващото зареждане, акумулаторът НЯМА да може да достигне 100% от капацитета си.
Също така е много важно да проверите каква консумация на ток имате при загасена кола и пусната аларма (както оставяте колата си да пренощува пред блока да речем). Консумираният ток НЕ трябва да бъде повече от 25-30 mA (милиампера). За да проверите консумацията на вашата кола, откачете (+) клема и свържете амперметър между въпросната клема и (+) на акумулатора. Пуснете алармата си и изчакайте около минута. През това време алармата ще влезе в IDLE режим и ще можете да отчетете реалната консумация.
При палене в голям студ, първо пуснете фаровете за 10-15 секунди и ги загасете. Изчакайте около 30 секунди и чак след това запалете колата. Това с прави с цел сгряване на акумулатора. Реакцията в него го постопля малко, а последвалото изчакване от около половин минута му дава време да се възстанови. Равносметката е, че имате по-топъл акумулатор със съвсеееем по-малко ток в него.
Също така, при палене в студено време, натискайте съединителя! По този начин не въртите излишно и първичния вал на скоростната кутия и имате по-голям шанс да запалите, особено ако акумулаторът е стар, а навън е много студено!  :bx:

Уверете се, че на клемите на акумулатора при запален автомобил, напрежението е в границите 13.6 - 14.5 волта. Всичко под и над тези стойности означава, че рано или късно ще имате проблем с акумулатора (недозареждане или презареждане).

3. Как да поддържаме акумулатора?

1. Поддържайте акумулатора винаги чист - особено обслужваемите акумулатори при доливане се цапат отгоре. Това е проводящ слой, който води до разреждане. Мие се с вода и сапун, защото сапуна има алкален характер и неутрализира киселината.
2. Редновно следете нивото на електролита (при обслужваемите акумулатори) и при нужда долейте САМО и ЕДИНСТВЕНО дестилирана вода. Продава се по бензиностанциите. Цената и е около 1 лв. / литър!
3. Дестилирана вода се налива преди да тръгнете за да се смеси добре с киселината. Иначе в това студено време рискувате да замръзне горния слой.
4. ЗАРЕЖДАНЕ! Ето няколко полезни мнения на колеги от други форуми относно зареждането на акумулатора:

Цитат на: [email protected]
Колеги, може и да се повторя ,но бих искал да кажа нещо за акумулатора и алтернатора. В акумул. при разряд химическата енергия се пеобразува в електроенергия, а при заряд –обратния процес. Техническите данни са: Пример- 12v/63Ач. -- 380А.
12v това са 6 клетки по около 2v. При заряд общото напрежение не трябва да надхвърля 14.2v, при разряд 10v , извън тези стоиности настъпват невъзвратими разрушителни процеси в клетките.
63Ач това значи мощноста му или теоретично казано, 63 часа може да се тегли по 1А. {или 31часа по 2А.} Докато стигне до 10в. Така всеки колега може да си тества колко Ач. са му останали в акум. Когато установите че, от 63Ач са ви останали 20 -25 Ач може спокйно да го прехвърлите от дизелова на бензинова кола за доиживяване ,защота на бензиновата и трябва по малка мощност при стартиране. Зарядния ток не трябва да надвишава 1/10 от капацитета му [ 6.3A]
380А – това е силата на тока който акум. може да отдаде при -18градоса поС, или още казано[стартов ток].
Не трябва да се допуска клетките да изсъхват. Не наливайте вода от чешмите а само дестелирана.Концентрацията на електролита при напълно зареден акум. трябвя да е 1.28г/ куб.см. : при наполвина зареден 1.20г /куб.см. : при разреден 1.12г/куб см.
Студа влиае погубно на аум.[ по точно на химическите процеси и активната маса на клетките] . Затова зимно време при градско каране на фарове , парно , чистачки и други консуматори, на къси разстояния заряда не му е достатъчен независимо от мощноста на акум. Необходимо е да се дозарежда на зарядно устройство поне един път в месеца или по често или пък няколко часа извън градско за дозареждане. Купуването на по мощен акум. от заводски педписания е излишен лукс ,който няма да Ви спаси от горе посоченото само ще удължи цикъла на рзряд , но така и заряд. Спазвайки тези изисквания акум.ще ви служи дълго.

Алтернатора е промеливо токов трифазен генератор ,което генерирано напрещение се изпавя и се подава на акум. за заряд. Всеки алтерн. има сътветната мощност която отдава,а тя се ограничаваот възбуждащия му се ток. Така че,всеки алтернатор може да зарежда всякакъв по мощност акум.без проблем единствено само времето за заряд е различно. Ако някой колега увеличава многократно консуматорите на колата си[по мощни и допълнителни фарове, лебедки и др.] следва да помисли за по мощен алтернатор за да дозарежда акум. ,а не за по мощен акум. Защото зимата ще има по горе описания проблем.

Цитат на: peugeotclub.info
Удължаване живота на нормален и възстановяване на “издъхнал” акумулатор

Както споменахме и нов акумулатор може да бъде съсипан за кратко време независимо от марката му. На своята кола авторът е използвал само български акумулатори и ги е сменял не по-рано от 8-10-годишна работа, без да му “изневеряват”. Сега ще ви разкажем за някои периодични грижи, които поддържат висок капацитет на батерията или пък предотвратяват преждевременното й изхвърляне.

Отстраняване на лека сулфатизация (тренировъчен цикъл)

При разреждане плочите на акумулатора се покриват с дребнозърнест оловен сулфат, който при зареждане отново се преобразува в активна маса.
При ненормална експлоатация и неправилно поддържане на акумулатора (главно при продължително управляване в градски условия без периодично дозареждане, ниско ниво на електролита, повреда на реле-регулатора на напрежението, дълбоко разреждане на акумулатора) по активната маса на плочите се образуват едри кристали оловен сулфат. Те запушват порите й и не позволяват на електролита да проникне в нея. Акумулаторът започва бързо да “пада”. Тези кристали не могат да бъдат премахнати по време на зареждането. Капацитетът на акумулатора намалява и той бързо “пада”.
За да се отстрани лекото сулфатизиране на плочите, поне веднъж на 6 месеца трябва да се провежда т. нар. тренировъчен цикъл.
Акумулаторът се зарежда и след това се включва за разреждане през специално устройство или през консуматор, чиято мощност е такава, че през него протича ток, равен или по-малък на или от капацитета на батерията. За 55-амперчасова батерия - около 5 ампера. С други думи, ако нямате специално разрядно устройство, към акумулатора може да включите една лампа за фар.
Спадането на напрежението на батерията по време на разреждането се следи с волтметър или мултицет. Отначало е много бавно, но стигне ли напрежението до 11,0 волта (дванадесетволтова батерия), то започва бързо да намалява. От този момент напрежението трябва да се следи непрекъснато, тъй като в никакъв случай не бива да се оставя да спадне под минимума 10,5 волта, под който батерията започва да се разрушава. При достигане на тази долна граница устройството или лампата се изключват.
След това акумулаторът веднага се зарежда повторно. Ако не се е получил достатъчно добър ефект, например напрежението и гъстотата не са се повдигнали достатъчно, тренировъчният цикъл може да се повтори и потрети.

Десулфатизация (нов “живот”) на акумулатора

Ако акумулаторът въпреки честите му зареждания не осигурява добро пускане на двигателя, не бързайте да купувате нов. Има начини за премахване на едрокристалния сулфат, (судфатизацията), когато образуването му все пак е в по-ранен стадий. Ще се спрем на най-достъпния от тях.

Зареденият доколкото е възможно акумулатор се включва за разреждане както при провеждане на тренировъчен цикъл. След като напрежението спадне до допустимия минимум, капачките се свалят и електролитът се изсипва до капка в чист широк пластмасов съд, например леген. После акумулаторът се почиства от протеклия по външната му повърхност електролит. Клетките се промиват няколко пъти с дестилирана вода, като акумулаторът се разклаща енергично. Отначало излиза мътилка, но постепенно водата се поизбистря бавно. Често са нужни не по-малко от 30-40 часа, за да се повиши гъстотата на електролита до желаната 1,15 г/см3.
Важното е, че благодарение на тази десулфатизация повърхността и порите на активната маса са вече “отпушени”. Ако няма друга нанесена вреда, например изкривени и дадени “накъсо” плочи, вероятно акумулаторът ще ви служи още дълго време.

10х to:

http://peugeotclub.info/page.php?55
http://seat-bg.com/viewtopic.php?t=568
http://forum.offroad-bulgaria.com/showthre...1434&page=2


Взето от http://www.vwbulgaria.com
« Последна редакция: Декември 19, 2012, 13:33:20 от dido1903 »

Декември 24, 2008, 21:57:19
Отговор #1

Неактивен madboy

 • Публикации: 1891
Браво , Ти просто нямаш спирка  :-D  :-D  :-D
« Последна редакция: Януари 01, 1970, 02:00:00 от Guest »
Centrum Transaxle

Декември 25, 2008, 00:46:43
Отговор #2

Неактивен Speeder

 • Администратор
 • Публикации: 4928
Полезна информация!

Намерих си оригинален на Алфа и понеже си мисля , че такива не се продават или са на цени космически, искам да
го рециклирам някой ден. Първо ще пробвам описаните процедури по-горе де.
А да знаете някъде да рециклират акумулатори? Да им сменят клетките примерно? Идеята е кутията да е оригиналната за Алфа Ромео!
« Последна редакция: Януари 01, 1970, 02:00:00 от Guest »
145 Boxer, Alfetta GT, Alfasud Sprint Veloce 16v, Lada 1500 S, GTV 3.0 24v

Как да качваме снимки във форума : http://www.classiccar-bg.com/index.php?topic=2631.0
"По един болт на седмица да бяхте завивали, сега щяхте да ги карате тия коли!"

Март 13, 2011, 13:02:38
Отговор #3

Неактивен rumen_spasov

 • Публикации: 1054
колега в царацово има добьр маистор които се занимава точно с ремонт на акумулатори казва се баи рангел

Март 13, 2011, 13:20:02
Отговор #4

Неактивен baccara

 • Публикации: 393
и във своге има един

Март 14, 2011, 01:15:46
Отговор #5

Неактивен zhivko88

 • Публикации: 357
Имате ли представа какви са цените за рециклиране на акумулаторите?

Март 15, 2011, 08:46:25
Отговор #6

Неактивен rumen_spasov

 • Публикации: 1054
не е скьпо зависи от ремонта и какво сменя 10-15 лв но може и да не се наеме да го поправя ако е много стар или прецени че нямя да стане качествен ремонт човека а много точен карал сьм му доста акумулатори и ги е сьживявал разбирасе да очакваме че ще станат нови или гаранция колко ще изкара би било глупаво

Януари 14, 2012, 19:09:21
Отговор #7

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3863
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
От старата школа: :)
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Януари 15, 2012, 12:02:50
Отговор #8

Неактивен DMC

 • Публикации: 1341
 • Георги Димитров
Благодаря ви за полезната информация!
Peugeot 205 1.6 GTI '84
BMW E12 520 '78
Opel Rekord C Sprint '67
Alfa Romeo 2000 GTV '74
Citroen CX 2500 IE Pallas '83

Януари 15, 2012, 14:08:24
Отговор #9

Неактивен SPEARHEAD

 • Публикации: 459
 Аз на моя Опел съм с 6V акумулатор, колата се кара много рядко и е с динамо :(  Страх ме е че вече може да е съсипан а не знам до кога ще ги има на пазара. Ще приложа горе описаното за съхранението му и дано не издъхнал тотално.