Извинявам се за стореният от мен спам, но просто обичам да си те свалям на земята. Приеми моите слова, като другарско........подразване.

Няма да се лъжем, това е реалността.
Возил съм се на ПАЗ-ове, опитвал съм се да карам такъв - не е лесна работа. Това е машина типично мъжка, за хора със силни ръце, вяра и воля. То като се замисля, те и леките коли са им същите.

Чавдарите и тях ги помня. Знаеш ли, Митак, Чавдарът когато е стегнат и балансиран, работи много приятно. Това, когато са му перфектни ГНП, дюзи, ГРМ. Нещо, което отдавна не е така. Най-вече времената, когато аз и ти сме се возили на ОСТАНКИ от онова време. Палят от четвърт, въртят бавно и силно, не харчат много, а ако не се прегреят умишлено - са вечни двигатели. И са ....димни !

В същност, не возят зле като за ресор. Ама, тласка спор няма. Подрусва, стъпи в дупка - шофьора подскача от седалката. А,седящите на най-задната седалка.........

Ако си забелязал, на равно и по баир, пълен-празен....върви по един и същ начин. В Пловдив имаше един СИНЬО-БЯЛ, по-нов модел, със правоъгълни фарове. Не знам, но това нещо ВЪРВЕШЕ като щураво.

Много, много силно вървеше. И поне му беше здрав кардана, та нямаше никакви вибрации.
Шкодата RTO, но пътническата, предназначена за извънградски преходи дори е конструирана да развива висока скорост. Градските са си бавни, но извънградските вече развиват 100-110 километра в час. За 120 не знам. Имаше едно време и Чавдари за извънградски маршрути. Имаха различни врати. С предния двигател. Поне докато е читав си е доста стабилен. Без страх за живота крета със 80-90-100. Ама и нашите Сетри с въздушното окачване ги изместиха от раз. На мен най-ми харесват те, как се НОСЯТ по пътя. И вдигат 120 с повече напън. Комфортни са. Въпреки че пак фирят джамове, отзад моторния отсег чуваш всеки елемент в помпата/дюзата как работи. И шофьора реши да го напъне.....

Е, за хора които търсят различни усещания, преживявания и въобще странни незабравими моменти, може би. Ако са готови да се омазнят още при допир с уплътнението на вратата, да помиришат прясен бензин и изгорели газове на богата горивна смес. Да им мирише на трансмисионно масло, уливащо към въртящия се кардан, който го мята връз гореща изпускателна тръба и влизащи димчета в каросерията при пасажерите.

Да гледат, как шофьора върти волана без хидравлика, да слушат руски V-8, който гори много за нищо, да слушат звуци от ресори и подрусват по пътя, търтерйки се запътени към ......... някъде на никъде.

Съгласен съм, ще е забавно и различно преживяване.