Автор Тема: VW Beetle 1600 GT - тунинг на двигателя  (Прочетена 174515 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Декември 27, 2020, 18:52:52
Отговор #510

Неактивен Nik1600GT

  • Публикации: 976
Няколко снимки, една карта и един клип, в които се "крие" много история. Ivan и Beth Hodge са австралийци от новозеландски произход. В самото начало на 60те са младоженци и живеят в Англия. Авантюристично и приключенски настроени, решават да си подарят свадбено пътешествие, но не със самолет или кораб до екзотична дестинация, а нещо много по екстремно. Купуват си нов Кефер за 439 паунда (модел 1960та) и се отправят от Англия към ... Нова Зеландия!
Да отбележим само, че по права линия Лондон (Англия) - Оуклънд (Нова Зеландия) е "само" на 18300 километра! На картата по-долу е маршрута и вкюлчва за по-направо  :) Испания, Португалия и т.н., минали са и през част от соц. лагера, но не и през България - през бивша Югославия, Гърция и Турция са минали, оттам Иран, Пакистан, Индия и на финала Австралия и Нова Зеландия. Точните километри на приключението не са ми известни, но със сигурност са над 20000!
Минават 35 години и през 1996г. двойката отново повтаря приключението Лондон - Австралия/Нова Зеландия по малко по-различен маршрут (на картата със точки). Със същият Кефер, вече на достолепните 35 години и доста навъртяни километри. Интересна подробност е, че при второто прикючение, когато минават през Германия, Кефера е "удосоен" с преглед и сервизиране в централата на Фолксваген в Германия.
Клипът е разкошен - това е вече 2016г., когато Кефера е предаден от неговите собственици на новозеландския музей по транспорт и технологии. Ескортиран е от членове на Оуклъндския Кефер клуб. На този клип Кефера на Иван и Бет може да се види в самото начало на клипа и около 7та минута в движение. През останалото време - още много красота!

« Последна редакция: Декември 27, 2020, 18:58:03 от Nik1600GT »

Декември 27, 2020, 20:02:33
Отговор #511

Неактивен USfan

  • Публикации: 8548
Снимките са много интересни.
Виждат се на първите снимки от 1960 година, докато Кефера е нов, че джантите са характерните за Експорт версиите 2-цветни, в бяло и черно комбо боя.
А в 1996 год. пътуването, вече за по-лесно са ги вапцали неавтентично в цвета на каросерията.

Декември 31, 2020, 16:00:43
Отговор #512

Неактивен Nik1600GT

  • Публикации: 976
Още преди около месец навъртях към 700 км след ревизията на главите и новите ризи и бутала. И дойде ред за донастройки на пътя с малко повече газ.
Ето клип преди финалните настройки. Лек байр, насрещен вятър, на 4та настъпване от около 2300-2400 оборота и нещата не изглеждат зле.
Но въпреки, че карбовете са синхронизирани перфектно и сместа е ОК, работата е свършена на не повече от 50%. Причините са две - първо, тук все още съм с две жигулски шарнирчета на задвижващия механизъм на карбовете. Ами вършат там някаква работа, ама колкото да работи механизма. Калпави са, получават се луфтове/хлабини и механизма не отваря синхронно дроселите на 2та карба. И като резултат ефекта е същия, като да се кара със разсинхорнизирани карбове. И вторият много тънък момент, за който на практика никой не говори в купищата клипове за синхронизиране и настройка на карбове (а и в повечтето иначе читави бумаги) - дроселите бяха с четвърт идея по-затворени при работа на карбовете на празен ход. А от там се бърка прогресивния режим и изобщо работата на карбовете.
Фигурите по-долу са от оргинален италиански документ/менуъл за настройка на Вебери и казва всичко. За същият проблем между другото се говори и в оригинален документ на Солекс.
На фиг.39 (A)  горе в ляво - коректно положение на дросела на празен ход. Горе в средата 39 (В) - неправилно и дросела е прекалено затворен (както беше при мен). Най-вдясно горе 39 (С) - отново неправилно положение на дросела и тук е прекалено отворен и още на празен ход е "включен" да работи и прогресивния режим на карба.
Проблемът при монтирани карбове и особено след като се синхронизират идва от това, че няма как да се види къде се намира дросела спрямо този 1ви отвор на прогресивния режим. От винтовете за синхронизация зависи и положението на дроселите, а много колеги тези винтове ги пипат често и защото не има харесват оборотите на празен ход и като ги нагласят (както им харесва) - вероятността да се прецака прогресивния режим и изобщо настройката на карба или карбовете (ако са 2) е огромна.
А на фигура 40 (А)  долу в ляво италианците дори показват как могат да се коригират нещата (т.е. при прекалено затворен дросел и невъзможност за друга корекция) като крайна мярка - ами при необходимост може дросела дори да се припили и това го казват от Вебер, а не аз  ;D. В директен превод In A per antcipare I'ntervento del foro di progresionne si praltca un piccolo smusso sulla farfalla чичко Гугъл го превежда .... На А за да се предвиди намесата на прогресионния отвор, върху пеперудата се прилага малък скос, като под пеперуда очевидно чичко Гугъл има предвид (е той няма идея де) дросела на карба. Със или без тази пеперуда превода е кофти, но е ясно защо е това припиляване и този скос.
Та, върнах оригиналните шарнирчета (немски са и макар и на 9 години са в пъти по-добри от жигулските) ... фина настойка на задвижващия механизъм на карбовете с двойка вакууметри (за синхронно отваряне на дроселите), а тънкият момент с положението на дроселите при монтирани карбове -  ами има начин и това да се разбере на пътя дали са в оптимално положение (т.е. без да се свалят карбовете) и да се донастраят дроселите в оптимално положение (т.е. точно върху 1вия отвор на прогресивния режим) без да се свалят карбовете. При мен вече е направено (на този клип все още не е) и има огромна разлика в респонса, ускорението, еластичността и т.н. Просто караш друг автомобил  :).
Весело посрещане на Новата Година и живи и здрави да си караме "старите железа" и през 2021!


« Последна редакция: Декември 31, 2020, 16:42:11 от Nik1600GT »

Януари 13, 2021, 18:55:14
Отговор #513

Неактивен Nik1600GT

  • Публикации: 976
Рали Дакар е към финала си. Много добро представяне за белгийците Benoit Callewaert и Ghislain Morel с VW Beetle Baja. В Класик класа са на 9то място в генералното класиране (5то в последния етап), като с навлизане в състезанието доста подобриха класирането си. Всъщност със сигурност можеха да са в 5цата (а дори и в 3кта), но малшанс във втория етап. "Изплюва" свещ на единия цилиндър ... резбата заминава ... и карат целия етап на 3 цилиндъра. После слагат резервния боксер, който е и по-слаб (почват състезанието с 1800 кубика боксер и след това минават на стоков 1600). Въпреки всичко с по-слабия 1600 кубиков боксер са в 10ката, а самата Baja е докарана от Щатите буквално месец преди състезанието и не са имали много време да я подготвят и тестват. Така или иначе много добро представяне. А Baja-та отдавна се е доказала в Латинска и Южна Америка и изобщо не е за учудване доброто представяне на белгийците въпреки малкото време за подготовка и малшанса с издухалата свещ.
https://www.dakar.com/en/rankings
https://www.dakar.com/en/news/2021/stage-9/car/a-bad-day-for-the-beetle/169319


« Последна редакция: Януари 13, 2021, 19:05:04 от Nik1600GT »

Януари 13, 2021, 21:22:35
Отговор #514

Неактивен to6ko_opc

  • Публикации: 157
Желая им успех,към последните етапи се позасилиха .Ники и аз следя Класик Дакара,но имам друг фаворит,чешкия отбор с Шкода 130ЛР.До 8 етап бяха 5ти в генералното класиране,като имат едно първо място и четири 3-ти,но на 9 счупиха скоростна кутия,а на 10 мотор.Като цяло много добро представяне,като се има предвид,че Шкода никога не са стъпвали на Дакар.Дано им мине каръка и последните 2  етапа да дръпнат пак напред

Януари 15, 2021, 08:46:51
Отговор #515

Неактивен Nik1600GT

  • Публикации: 976
Тошко, и аз се радвам за чехите. Но интересното изобщо не свършва дотук. Гледайки класирането ми направи впечатление, че от началато до сега (един кръг преди края) убедително още от първият етап в генералното класране на Класика водят едни французи. Видях, че са с бъги, но нали са французи - викам си то ще е нещо базирано на рено може би и изобщо нещо "измислено". Но от чисто любопитство копнах името на машината - BUGGY SUNHILL 1979, както и имената на екипажа- и нещата се оказаха повече от интересни.
Та накратко - това SUNHILL бъги участва в първото издание на Рали Дакар приз 1979. И не завършва. Ако е вярна оскъдната информация в нета - пука воден радиатор и нащата приключват в некви генгерлъци до неква уранова мина в Нигер мисля. Двигателят, доколкото има оскъдно инфо, е бил 1.8 от Рено. Но това не е много сигурно.
Така или иначе очевидно в една или друга степен Бъгито е било базирано на ФВ Кефер. Оцялява през тези 40+ години от 1979г. досега и някак се връща във Франция. Настоящият екипаж щом разбира за Класик класа на сгашното издание на Рали Дакар решава да го възстанови и участва. Нещо като трибют към създателя му Ив Сънхил.
И най-интересното - не знам в каква степен оригиналното Бъги от 1979 е базирано на ФВ Бийтъл, но това бъги, с което французите СЕГА участват на Дакар 2021 е с предно торсионно окачване от Бийтъл, Бийтълска ск. кутия се мярка и на 100% двигателя е въздушен боксер тип 1 от Бийтъл! Заболи са един централен "спортен" Вебер IDF (един не за друго, а за по-лесно и бързо обслужване в пустинята) и любимото ми изцяло центробежно делко (Боги с мерцовете преди доста време ме убеждаваше, че "само" Поршетата можели да карат с такова (на Льо Ман), щото карали само над 5000 оборота ... ще се въздържа от коментар ...и за оборотите, и за Поршетата, и за това Бъги в пустинята ....).
Ето го делкото - аз чета между другото MPI, като това са последните три букви от съкращението EMPI, като виждам и логото на тази компания около надписа. Американска компания с над 50 годишна история и традиции в прозводството на тунинг части за Кефери. За съжалние в последните години произвеждат всичко в Китай! Та, това делко на EMPI французите 1000% са го тествали и преработвали!
Не знам колко кубика и коня е този боксер на французите, но може да се предположи, че е нещо от порядъка на 1.8 и 100+ кончета, а бъгито едва ли тежи и колкото най-ранните и най-леки 1100-1200 кубикови Кефери. Кокаго става въпрос за надеждност и издържливост в екстремални условия, и то точно от сорта на жега и пясък, дори и понапомпан боксерът на Порше е супер. Понапомпан на лекото купе на това Бъги вече е нещо твърде сериозно и откъм скорост.  А във фейса разбирачите нека чоплят семки и да се убеждават помежду си колко капризен и ненадежден бил въздушният боксер и как въздушното охлаждане било много кофти и не ставало в жегата  ;D. Но пък за сметка на това докато чопли семки бг инженерната мисъл отдавна е  отработила газифицирането на въздухарите :D ;D
Екипажа и класирането - тук.
https://www.dakar.com/en/competitor/229
Ето го боксерът на клип.
https://www.facebook.com/102771521502815/videos/359925965054345
Още много снимки и клипове пак във фейса.
https://www.facebook.com/Sunhill-R-102771521502815/
« Последна редакция: Януари 15, 2021, 09:50:04 от Nik1600GT »

Януари 15, 2021, 16:55:35
Отговор #516

Неактивен to6ko_opc

  • Публикации: 157
Това със френсокто бъги найстина е интересно,наистина върви страхотно,но и аз като теб си мислех,че ще е с нещо френско под капака,а то какво излезе  :D.Иначе ралито приключи днес,и за мое разочарование Шкодата завърши на 19 място в генералното,въпреки ,че днес на последния етап беше 3-та,но така е в спорта.А за белгиското бъги имаш ли инфо за мотора като коне,кубатура.За Шкодата съм запознат,още от лятото следя проекта.Блока е 1.3 но са сложили колянов вал с биели от Фабиа,така става 1.4,нещо като моя двигател,само че аз си оставих и блока от Фабия.С Вебери 45мм изпускател 4-2-1 и извадиха 127 коня на диното.

Януари 15, 2021, 18:32:37
Отговор #517

Неактивен Nik1600GT

  • Публикации: 976
На белгийското бъги/VW Baja-та се знае кубатурата да - 1800 е и го пише в официалния сайт с новини от ДАКАР, където и пише, че след 2рия етап са го сменили с 1600 кубиков, с който явно и завършиха състезанието. Макар, че в сайта им във фейсбук https://www.facebook.com/racingwings.be/ под първата снимка, в която се появява това бъги, пише че е ТИП 1 (т.е. от Кефер) и  дословно 1890!?!?!? Е точно такава кубатура при ТИП1 боксер няма и може би е "печатна" грешка.
Явно обаче е нещо около 1800 кубика и тук от стоковия 1600 се отива на 1800 с по-големи ризи и бутала. Стоковите са 85.5, а при 1800 буталата са 90.5, като точната кубатура е 1776. Има и 92мм бутала и там вече кубатурата е 1835 ....има и 94мм ризи и бутала и кубатурата отива на 1915. Всичко това със стоковия 69мм колянов вал и стоковите биели. Пипне ли се и коляновия вал (колянови валове с по-голям ход от стоковия бол) и лесно се отива на кубатури над 2000.
Както и да е, докарали са го от Калифорния в края на миналата есен и пишат, че са имали малко време за подготовка. На малкото симки в сайта им където се вижда двигателя, се вижда единичен централен двоен/спортен Вебер (както и при френското бъги), а какво има вътре не се знае. Аз предполагам, че е в диапазона от 100 докъм 120 кончета в зависимост от разпределителния вал. Иначе от 1800 кубика с агресивен вал за драг от атмосферен боксер вадят с двойка двойни Вебери (или дросели и ел. инжекция) и доста над 200 кончета.
Това е 1800 атмосферка 250 кончета и мисля, че има и време малко под 11 секунди на 400 метра.

Но в състезания от този тип не всичко е само коне. Тези белгийци от този отбор racingwings  участват и с още едно бъги, за което има инфо ето тук http://www.racingwings.be/cars/. То е с ТИП 4 въздушен боксер (т.е. четрицилиндров ФВ боксер от Порше 914) вдигнат от 2000 на 2200 кубика и от 100 на 155 кончета. Ами това тяхно очевидно по-мощно бъги е 13то в генералното класиране, а по-слабото с все даунсазнатия след 2рия етап от 1800 на 1600 мотор е на 9то място в генералното класиране. А френското бъги пък от снимкте по-горе, което пак почти сигурно е под 150 кончета и също с по-слаб Тип 1 боксер е супер убедително 1во! 
« Последна редакция: Януари 15, 2021, 19:15:17 от Nik1600GT »