Днес беше ден за малък ъпргрейд на запалването. Оригиналният стартер на Кефера изкара без ремонт 37 години, за които години с Кефера са навъртяни 110000 км - половината от първия собственик, другата половина от мен. Че е оригинален стартера си личи дори и от надписите Мексико на бендикса. Прилично постижентие за този мексикански Бош стартер, като се има предвид, че Кефера го карам често и докато съм настройвал двойните карбовете например, често на едно излизане съм я палил и гасил по 10на пъти. Иначе избягвам да карам на прекалено къси разстояния и гледам да навъртя поне 15-20км след първо палене така, че боксерчето да си влезе в температурен режим.
Та днес с Добо за час и нещо без зор и на по биричка го свалихме оригиналния стартер и сложихме нов редукторен. Този новият се мотаеше в един кашон у дома повече от 10 години след като го бях купил някъде към 2010-2011г. на промоция от Англия. Признаците, че оригиналния стартер е за ремонт (или смяна) бяха тривиални - от време на време и на последък все по често при палене започна да "забива/потъва" стертера, като при слаб акумулатор. Естествено, първо проверих за всеки случай акумулатора, който е на по-малко от година и си е ОК. Динамото също си е ОК и си дава приличните 13.8 волта, като с това динамо предния непретенциозен бг акумулатор изкара 6 години. Премерих (за кой ли път
) и центровката. Ами статичния ми аванс е 10 градуса (на фул стоков мотор заводски го дават 7.5, но съм със спортно разпр. валче и карбове и те си "търсят" малко по-голям статичен аванс, пък и по-различна крива на аванса) и от моя опит докъм 14-15 градуса статичен аванс няма проблем с трудното палене и "забиването" заради аванса. Остана да е 37г. стартер. След смяната ефекта се усети веднага - определено върти много "по-нахъсано" новото стартерче. А оригиналния стартер вероятно ще му направя една профилактика и ще си остане за резерва.
ПС. И тук, като при някой по-нови ВАГ машини, има една бронзова втулка, набита в кутията, която е хубаво да се смени при профилактика на стартера. С мечик 12мм (вътрешния диаметър на втулката е 11мм) старата втулка излезе за норматив и нямаше никакви ядове.