Голяма статия от две части в бразилската преса от Александър Громов/ Alexander Gromow (известен ФВ бразилски ентусиаст и журналист, и бивш председател на Беетле клуба в Бразилия) за най-голямата колекция в България от класически Фолксвагени (Беетле, Карман Джия и т.н. ).
Първа част тук.
GIGANTESCA COLEÇÃO VOLKSWAGEN NA BULGÁRIA – PARTE 1
МАСИВНА КОЛЕКЦИЯ НА VOLKSWAGEN В България – ЧАСТ 1
https://autoentusiastas.com.br/2016/12/gigantesca-colecao-volkswagen-bulgaria-parte/И втора част.
GIGANTESCA COLEÇÃO VOLKSWAGEN NA BULGÁRIA – PARTE 2, FINAL
МАСИВНА КОЛЕКЦИЯ НА VOLKSWAGEN В България – ЧАСТ 2, ФИНАЛ
https://autoentusiastas.com.br/2017/01/gigantesca-colecao-volkswagen-bulgaria-parte-2/На португалски е статията естествено и само с преводача на гугъл ще се оправят повечето колеги. Поне аз не знам португалски.
Кой е Александър Громов – авторът на статията?
Електроинженер. Бивш президент на Fusca Clube do Brasil. Автор на книгите "Eu amo Fusca" и "Eu amo Fusca II". Автор е на статии по темата, публикувани в клубните бюлетини и в националния и международния печат. В допълнение към колоната Falando de Fusca & Afins в AE, има и колона „Volkswagen World” в Portal Maxicar. Поддържа уебсайта Arte & Fusca. Той е активист в опазването на исторически превозни средства, по-специално VW Beetle, неговата история и историите около тези автомобили.
Ето превод на началото на първа част.
Миналия 24 ноември получих съобщение чрез Facebook, което отвори нова възможност да се запозная с изненадващ мъж и неговата колекция. Млад колекционер и предприемач Божидар Шебов от София, столицата на България.
Трябваше да търся в Google maps, за да намеря София и да си спомня позицията на България в Европа, а картата по-долу актуализира съмненията, които имах.
Това беше съобщението, което ми изпрати Божидар:
„Здравейте, г-н Громов,
Казвам се Божидар.
Голяма чест е да пиша за велик човек като вас! Четох много за вас и вашите дейности, свързани с VW Beetle! Интересувам се от VW Beetle от десетгодишен, на 19 си купих първото VW Beetle, модел 1300/1966, сега съм на 39 години. Оттогава активно се занимавам с бръмбари! Познавам много добре всички модели, но бразилските станаха много интересни и реших, че трябва да имам един от тези модели!
Познавам и съм приятел с много известни колекционери и дилъри на VW Beetle и един от тях е международно известният Боб ван Хейст от B.B.T. голям магазин за части, специализиран в стари Volkswagen в град Sint-Job-in-‘t-Goor, Белгия, който ми помогна да купя моя Beetle Itamar Série Ouro и втори, модел от 1986 г., който намерих в САЩ.
Колекцията ми включва:
VW Split Standard 1950
VW 1200 – Export 1959
VW 1300 – Export 1965-66
VW 1300 – Weltmeister – 1972
VW 1200 – Jeans – 1975
VW 1303 – La Grande Bug – 1975
VW 1200 – 1976
VW 1303 – Conversível – 1979 (especificação USA)
VW 1200 – Silver Bug – 1981 (México)
VW 1200 – Jeans – 1982 (México)
VW 1200 – Berinjela – 1983 (México) 3 unidades
VW 1200 – Vermelho veludo – 1984 (México)
VW 1600 – Fusca – 1986
VW 1600 i -1996 (México)
VW 1600 – Série Ouro – 1996 (chassi 0985)
VW 1600 i – 1997 (México)
Това е моята история!
Поздравления,
Божидар”
Трябва да призная, че се зарадвах, че някой в България знае кой съм, а от друга страна бях изненадан и любопитен от толкова голяма колекция и че има и бразилски бръмбари; това е така, защото до този момент нямах контакт с българската фен сцена на Volkswagen. Освен това една от снимките, които ми изпрати, беше наистина невероятна, това е началната снимка на тази статия. Можете ли да си представите това огромно пространство, претъпкано с Volkswagen Beetles и други модели? В този навес се съхраняват нереставрирани автомобили. И това е само част от колекцията! Изглежда, че е лудост. Затова попитах Божидар дали може да ми помогне да докладвам нещо за тази „находка“ на моите читатели и ето резултата от това сътрудничество.
Нека започнем с поглед към историята. Беше ми любопитно кога е пристигнал първият Фолксваген в България и как ветераните Фолксвагени са пристигнали в страната. Е, България в един момент от Втората световна война си сътрудничи с Германия, така че първите фолксвагени, които пристигнаха, бяха военни версии; в България по онова време идват и други немски марки. Пример за присъствието на бръмбари ветерани там са KdF-Wagen 1942 и 1943, които немският колекционер Херман Валтер спасява в България през 1991 г., малко след падането на комунизма там. Беше страхотна находка!
…..
Тук Божидар обясни, че има съдружник Ангел Петров, който е и основната причина да започне тази колекция. На снимката отстрани и двамата са интервюирани от вестник във Волфсбург, Германия.
Те имат общо над 280 автомобила Volkswagen и отне много години, за да намерят всички тези коли. Съхраняват се на различни места, имат два навеса, единият от които е на началната снимка. Реставрирани коли се съхраняват другаде. В допълнение, те имат голям паркинг и някои малки съоръжения.
ПС. Това е само началото на първата част от статията. Има още много снимки в статията!