Част от деня днес го използвах за идентификация на шасито и кутията на донора VW 1500S (или 1600?) type 3 седан. Продавача го беше обявил 1968г., но бързата справка по вин номер показа, че колата е произведена август 1964г. и окончателно си е VW 1500S , т.е. двукарбураторната 1500 кубикова версия. По интересна и малко по-трудна се оказа идентификацията на скоростната кутия, която лично мен най-много и основно ме интересуваше. Ами в нета в съответните специалзирани сайтове дават за VW type 3 производство до средата на 1968г. код на кутията DA или DB. Да ама нашата кутия си има номер без съответния код. По парт намбъра на кутията и номера след доста ровене в нета не излезе нищо. Явно тези идентификационни кодове на кутиите на тип 3 Фолцовете (както и при Костенурките) ги въвеждат по-късно и очевидно след 1964г. и ... сега какво правим. Ами броим зъбите на короната през пробката на диференциала
. Напълно възможно е има и клип в нета
www.youtube.com/watch?v=Vxk2lgVRhQk с кутия на Костенурка. Само трябва да знаем колко зъба има короната на съответния диф. и като броим да не ги объркаме. Ето инфо за трите най-часто използвани диференциали и броя на зъбите на короната при класическите ФВ - Костенурки, тип 3, Карман Гия и т.н.
4.37 диференциал -> корона с 35 зъба
4.12 диференциал -> корона с 33 зъба
3.88 диференциал -> корона с 31 зъба
Е, три пъти броихме (на втората снимка се вижда отвора на пробката и даже белия маркер, който поставихме върху един от зъбите на короната) и трите пъти ги изкарахме 33 зъбите на короната така, че кутията е правилната със 4.12 диф, която и ме интерусува. Щото на 58г. кола можеше и някой да е насадил нещо от Костенурка и по законите на Мърфи, можеше да е най-късата кутия от най-масовата Костенурка 1200
. Ето снимка на вина и пробката през която броихме.
ПС. При "по-дългия" диф. 3.88 четвъртата предавка е по-къса спрямо четвъртата предавка на кутията с 4.12 диф и в крайна сметка на пътя двете кутии дават на 4та предавка почти една и съща скорост (при едни и същи обороти, разбира се).