Тези дни покрай ревизията на бензиномера пълних 2-3 пъти резервоара до гърловината и засякох доста точно смесения разход на гориво на Кефера. Та от пълнене до пълнене изминах точно 120 километра по едно и също трасе, дълго 40 километра. На 3 пъти по 40 километра = 120 километра. От тези 120 километра точно 50 километра са си градско, като става въпрос за 3 тръгвания на напълно студен мотор и още толкова тръгвания (на връщане) на полустуден мотор, минаване на 4 светофара в едната посока и същите 4ри светофара на обратно в приличен трафик (и това „упражнение“ 3 пъти), изкачване в трафик на приличен баир по пътя за Виница и покрай картинг пистата към Кичево, минаване на 3та с 50км/ч през Кичево ( че там много често пазят и то с камера ) и т.н. В крайна сметка при 40-45% градско и 55-60% извънградско, като истинското „чисто“ извънградско, където карам с постоянна скорост на 4та предавка дори е под 50%, разходът ми е точно 10 литра на 100 км. Което означава, че твърдо съм под 8 литра на 100 км при културно шофиране само извън града. Повече от добре е, като се има предвид сравнително късата 4ри степенна кутия (но осезаемо по-дълга все пак от тази на Жигула или ВАЗ 2103) и доста сериозните гуми (като за Кефер) с които карам (задните са 195/65/15).
А ето какъв е разходът на стоков 1303S 1.6 50 кончета и същия 1303S Кефер с 2 двойни Вебера, който е около 62-63 кончета (на първата снимка/графика). Тук става дума за извънградско с постоянна скорост. Ами над 85км/ч разходът на гориво на 1303ката с двата двойни Вебера (тънката линия на графиката) е с до 1 литър надолу. При 110 км/ч е точно 1 литър надолу! Графиката е от публикация в немското списание Gute Fahrt брой 1 от 1973 година.
Преди време колега беше питал дали е нормално на студен мотор оборотите на двигателя на празен ход да са по-ниски и след това да се вдигнат. Ами ако няма смукач карба (или не работи смукача) е повече от нормално. Днес на 3 градуса във Варна без смукачи запалих на първо завъртане и 30…40 секунди след това оборотите ми (без смукачи) се стабилизираха на 750 (на 2рата снимка). Като позагря боксерчето вече си бяха колкото и на напълно загрял двигател и при мен са 1000 (на 3тата снимка). Иначе паленето без смукачи с тези спортни Вебери не е никакъв проблем. Нито на топъл, нито на студен мотор, нито зимата, нито лятото! Повече се върти на стартер единствено, ако в карбовете няма бензин
. Но то и със смукач(и) е същото щом няма бензин в карбовете
.
Развам се, че успяхме да калиброваме много добре бензиномера – ето какво показва след изминати днес 34 километра (на четвъртата снимка). Тук се вижда „отлепилата“ от максимума стрелка на бензиномера. И накрая снимка на Кефера от днешната разходка.