Днес тествах щеката-термометър колко точно мери температурата на маслото. Колеги западняци са докладвали с до 20 градуса разлика от реалната температура така, че е хубаво да се направи проверка. Ами една термокана с 1 -1.5 литра вода ... разклонител, щеката-термометър в термоканата, загряваме водата на 100 градуса и гледаме какво показва ВДО уреда. Цялата работа е за няколко минути.
При мен мери доста точно новия термометър, нооооо ... само когато Кефера е на контакт, т.е. двигателя не е запален и имаме напрежението на акумулатора. Това се вижда много добре на първата снимка - точно в момента след завирането на водата ВДО уреда отчита 100 градуса. Дотук добре, но когато запаля двигателя и отида на едни 1500-1600 оборота, където динамото ми дава пълна зарядка от около 13.8 волта, на втората снимка се вижда, че ВДО уреда вече отчита едни 110 градуса
, т.е. в движение ще мерим при реална температура на маслото от 100 градуса едни 110, т.е. 10 градуса отгоре. Това е хубаво да се знае, за да не се шашкаме. Иначе вече съм го споменавал - до 115 градуса реална температура на маслото всичко с въдухара си е ОК. Днес при външна температура от 10на градуса, реалната температурана маслото ми при лежерен крюиз беше около 70-72 градуса. Лятото на 30 градуса външна температура можем да очакваме едни +20 градуса температура на маслото спрямо днешните 70, т.е. около 90 градуса. На Голф 1цата ми ГТЙ допълнителният маслен охладител, който е същия, като основния маслен охладител на Кефера, включваше по заводски данни на 105 градуса температура на маслото и лятото я държеше на дълъг път температурата на маслото точно между 100 и 105 градуса.
Ето на първата снимка какво мерим при току що завряла вода и на контакт.
И на втората снимка пак при току що завряла вода, но при запален двигател и на 1500-1600 оборота.