Днес и около Варна беше студено и най-вече духовито. Но имах малко време и ми се караше.
Варна – Албена – Варна (на отиване през Кичево, на връщане през Кранево) с малко градско го направих 55 километра. На тръгване напълних резервоара до гърловината и като се върнах отново до гърловината. Ами събра точно 4 литра!!! Това е разход от 7.3 литра на 100 километра. Което означава, че с по-дългата кутия при лежерно каране извън града е напълно възможен разход и под 7 на 100. И сега съм повече от доволен, като на отиване още преди Кичево ме „посрещна“ доста силен насрещен вятър, а температурата на маслото едва стигна 70 градуса.
А ето в резюме модификациите на един 1600 кубиков боксер, довели до доста нисък разход на гориво (само 5 литра на 100 километра при скорост 90 километра в час), описани в статията "Building a 46mpg air-cooled engine", публикувана в списание Dune Buggies & Hot VWs magazine от ноември 1980та година.
Тестов автомобил – VW Карман Джия 1968г.
Донор двигател – 1600сс/50ps боксер
Модификации:
1. Замяна на стоковия 69mm колянов вал със 76mm колянов вал с по-голям ход.
2. Замяна на стоковите 85.5mm ризи и бутала с по-малки 77мм ризи и бутала от 1300сс боксер.
Дотук резултата е „квадратен“ боксер с кубатура от 1415с.
3. Глави за 77mm ризи и бутала от 1300сс с увеличена на 9:1 степен на сгъстяване и лек порт на главите.
4. Първо ниво (предполагам) „спортен“ разпределителен вал на Web Cam.
5. Замяна на единичния стоков Солекс карб с двойка Солекси „Кадрони“ карбове с намелени на 25mm дифузьори и „удушени“ на 100 главни жигльори.
6. Монтиране на най-тежкия 180mm фабричен маховик и по-тежка шайба на коляновия вал от Ягуар 62г.
7. Използване на нискофрикционно двигателно масло на Амсойл.
Точно колко кончета е този мотор можем само да гадаем (вероятно около 60+), но в крайна сметка тези модификации са довели до един чудесен разход на гориво на Карман Джията от 46…47 мили за галон или само 5 литра на 100 километра при скорост от 90 километра в час. Интересното е, че само модификациите по т.6 и 7 + донастройка на карбовете (най-вече намаляване на главните жигльори) са намалили разхода на гориво с повече от литър!
За сведение стоковата 1500 кубикова/44 кончета Карман Джия от същата 1968 година гори между 7.5 и 8 на 100 километра при скорост от 90 километра в час, т.е. с 2.5-3 литра отгоре.
ПС. Люси, веднъж синхронизирани двата карбуратора не се разсинхронизират от само себе си! Но си напълно прав за механизма за задвижване на карбовете - ако се "разбангьоса"

, както казваш и мощността пада, и почва да гори повече боксера. За щастие през последните години доста ги подобриха тези задвижващи механизми и има хубави оргинални немски и американски задвижващи механизми за двойката карбове. Аз съм с немски и не е мръднал за 10 -11 години. То няма и какво толкова да му стане - имаш 2 "щеки" и 4 шарнира. Евентуално магат да се износят тези шарнирни връзки и оттам да се получат луфтове, но това отнема много години. Аз имам и нови резервни шарнири, а и целия механизъм не е скъп и може на 10-15 години веднъж да се смени!