Автор Тема: VW Beetle 1600 GT - тунинг на двигателя  (Прочетена 321555 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Април 08, 2023, 09:21:41
Отговор #620

Неактивен Nik1600GT

• Публикации: 1218
Извинявам се за намесата, но у мен напират два въпроса:

1. Усилвателят ще заминава за чужбина - а на каква цена би останал в България?

2. На снимките видях червен "Полонез" В6158КВ. Какъв му е случаят и за продаване ли е?

Ако Ви е по-удобно, можем да продължим дискусията на ЛС.

Благодаря предварително!

Както писах по-горе усилвателят е на мой колега от Техническия и не съм го питал за цена. Само спомена, че мисли евентуално да го продава навън. В началото на другата седмица ще говоря с него и ще го питам за ориентировъчна цена. 
Полонезът е напълно ОК с регистрацията/документално и е на колега от Варна, който има пътна помощ и сервиз. Още днес мога да го питам дали се продава.
Това е засега. Като имам инфо ще пиша на лични.
Поздрави от Варна.

Април 08, 2023, 19:49:53
Отговор #621

Неактивен Nik1600GT

Полонезът не са продава. Засега. Иначе днес Орлин откри ретро сезона във Варна, но на мен ми се караше извън града и пак излязох на север. Времето на север беше доста по-добро (слънчево и тихо) отколкото във Варна. Резултатът е 110 километра с 6.6 литра бензин, което прави разход на гориво от точно 6 литра на 100 километра  ;). По-добър разход от този (с два двойни карба и спортен вал + 4ри степенна кутия) - само здраве.

« Последна редакция: Април 08, 2023, 20:28:30 от Nik1600GT »

Април 14, 2023, 18:50:14
Отговор #622

Неактивен Nik1600GT

Същото трасе - Варна - Кичево - Оброчище - Топола - Тузлата - Балчик - Кранево - Златните - Варна този път ги направих 106 километра и от гърловина до гърловина сипах точно 6 литра, когато се прибрахме и това дава повече от впечатляващите за Кефер 5.7 литра на 100 километра  :) . Този път не бях сам, а "навигатор" беше Добо. Хапнахме на Тузлата прясна рибка с картофи на по бира (за мен малка  ;D ) и се прибрахме.
В интерес на истината до скоро и аз не мислех, че Кефера може да слезе под 6.5-7 литра на 100км, ама определено може! Просто трябва читав двигател и много добре настроени карбове и делко с правилната характеристика на аванса. Отново карах лежерно (75 - 80км/ч и навсякъде спазвах ограниченията), а на връщане на входа на Кранево си ни спряха и полицаи  ;D. Повече от любопитство ни спряха макар, че ми провериха документите все пак и се поинтресуваха от двигателя  - вдигнах капака и поразгледаха с любопитсво  :), поприказвахме си и се прибрахме във Варна.

ПС. По принцип във фейса не коментирам нищо на автомобилна тема (пък и не само), но днес "нахраних" един американец в една от читавите групи за Порше 356. Хвали се, че навремето имал Карман Джия 30 кончета и вдигал 95+ мили в час, демек едни 155 километра в час с 30 кончета машина. И това го пише като коментар под пост за Порше 356 1.1, за което се знае, че на 40 кончета мотор ( с  10 кончета отгоре Карман Джията или това са 25% по-висока мощност), при по-ниско тегло и по-добър драг коефициент дава "само" 140 км/ч мах скорост. Значи, разбирача иска с 25% по-ниска мощност, по-лош драг коефициент и по-високо тегло да вдигне едни 15 км/ч отгоре Порша. Да не говорим, че в оригиналния менюъл на 30 кончевата 1.2 Карман Джия и дават мах сркорост от само 115км/ч!

Ето поста на американеца (фантазиите му са събрали цели 6 лайка от други "разбирачи" ;D).
I did over 95 in my 36 hp 1958 Karmann Ghia, speedo only went to 95, so not sure of top speed, it was on a long flat stretch and perfectly stable and smooth! Sure miss that car!

За тези дето не са в час с английския, по-горе пише, че господина правел над 95 мили в час (едни 152+ км/ч) с неговата 36 кончета Джия от 1958г. (това е по "захаросания" SAE американски стандарт, по евромейския DIN Джията му е само 30 кончета  ;)), но стрелката му отивала само до 95 мили и не бил сигурен за максималната скорост, ноо явно очаква да е и нещо над тези 95 мили в час  ;D.

И ето моят отговор/коментар.
Max speed of Porsche 356 1.1 40 hp DIN is 87 mph ( 140 kmh ). Max speed of 1958 Karmann Ghia 1.2 36 hp SAE ( = 30hp DIN ) is 72 mph according to the manual and may be at most 80 mph in real. The Ghia needs at least 50+ hp DIN ( 60+ hp SAE ) for true 95 mph top speed. In fact, the manual for 1971 Ghia 1.6 50 hp DIN ( 60 hp SAE ) states 86 mph top speed.

« Последна редакция: Април 14, 2023, 19:45:15 от Nik1600GT »

Април 17, 2023, 16:32:13
Отговор #623

Неактивен Nik1600GT

Днес преди обяд  изпреварих дъжда и прибиращите се румънци и по трасето Варна – Каварна - Варна (с подминаване на Каварна на отиване с едни 5-10 километра) ги направих 107км. Идеята беше да тествам разхода само на извънградско на загрял двигател при постоянни 90км/ч. Ами сипах до гърловината на Лукойла след Кичево и в едни 95% от времето ги държах тези 90км/ч, като на 3-4 места намалих за малко заради ограничение 60 (както и при преминаване през Оброчище преди байра) и веднъж за 2-3 минути ме хвана трафик в колона с около 75-80км/ч. Ограниченията е хубаво да се спазват, че на 2 от тях (преди разклона за Балчик и преди Каварна) си имаше камери  ;D.
В крайна сметка тези 107 километра при постоянна скорост от 90км/ч ги изминах със 7 литра бензин и това е разход от около 6.5 литра на 100 километра. Ще го засека и на магистралата Кефера с по-висока скорост, но определено докъм 100-110 няма да вдигне много разхода и с тази кутия, а за по-дългата съм на кантар. На магистралата определено ще даде икономия по-дългата кутия, но навсякъде другаде ще се позагуби мощност на 4та и на тези ограничения във и извън града вероятно ще се тормози мотора на 4та с дългата кутия. Свикнал съм Кеферът да дърпа и да е пъргав на 4та (както и да върви спокойно на 4та с 55-60 км/ч), а не просто да ми държи някаква скорост на 4та така, че ще помисля дали да я слагам „дългата“ кутия. Повечето време карам на „пресечен“ терен (а не на магистрала) и си предпочитам пъргава 4та предавка. Още повече, че разходът на гориво и сега е чудесен. Ще видим –така или иначе „дългата“ кутията е налична и най-много да остане за резерв.
Ето как сме с разхода на гориво спрямо други въздухарки ФВта и спрямо Porsche 356А 1600S. Поршът е най-икономичен и дава около половин литър икономия при 90км/ч спрямо моя Кефер по 4 причини – ползва 2ка по-малки 32ки Зенит карбове (с по-малки дифузьори и жигльори), има малко по-дълга 4та предавка, има по-добър драг-коефициент и се кара на по-тесни гуми.  Иначе спрямо всякакви стокови Кефери разходът ми е чувствително надолу (при 90км/ч най-икономичната стокова Костенурка е 1200 кубиковата/34кс) и е по-добър и от 1500 кубиковия двукарбов ФВ Typ 3.

« Последна редакция: Април 17, 2023, 17:36:07 от Nik1600GT »

Април 23, 2023, 18:25:54
Отговор #624

Неактивен Nik1600GT

На днешния ден (23 април) -  през 1947 година се ражда идеята за легендарния Транспортер на Фолксваген. Историята около появата на Транспортера е доста интерeсна. През 1947г. холандският бизнесмен Бен Пон (първи износител на Фолксваген извън Германия) е на постещение в завода на Фолксваген да договори сделка. Освен от Кефери той се интересува и от по-голямо товарно превозно средство. В завода на Фолксваген към този момент използват т.нар. Plattenwagen (на първата снимка), но от завода нямали намерение да продават тези Plattenwagen-и, а и запитване на Бен Пон в Холандия показало, че този  Plattenwagen няма да може да се движи в Холандия. Бен Пон обаче намира решение, като ... вади молив и скицира модифицаран вариант на Plattenwagen, при който кормилото и шофьорската седалка се местят отпред, а каросерията е под формата на ... кутия. Така се ражда идеята за легендарния Транспортер на Фолксваген. Заводът на Фолксваген по това време е под контрола на англичаните и те не разрешават идеята на Бен Пон да се реализира на практика. Но през 1948 година начело на Фолксваген вече е германецът Нордхоф. Бен Пон показва скицата на Нордхоф и шефът на Фолксваген усеща потенциала на скицираното от Бен Пон товарно превозно средство. След година - през 1949г. - вече са готови първите прототипи, а официално от ФВ новият товарен Фолксваген го представят на Женевския автосалон през март 1950 г. под името „Транспортер“.

« Последна редакция: Април 23, 2023, 18:51:12 от Nik1600GT »

Април 27, 2023, 19:14:30
Отговор #625

Неактивен Nik1600GT

Нещо малко познато у нас - Bianco S. Машината е бразилска и е дело е на италианския емигрант Ottorino “Toni” Bianco, който емигрира от Италия в Бразилия след Втората Световна война.  Bianco S се произвежда в Бразилия от 1976г. до 1979г. и е базиран на платформата на бразилски Кефер, като купето е (основно) от стъкломат, а двигателят е двукарбураторен 1600 кубиков 54 кончета боксер от Кефер.
Не е известна точната бройка на произведените Bianco S, но се предполага, че до днес са оцелели едни 50на бройки, повечето в Бразилия.
Ottorino “Toni” Bianco не е случаен човек. В Бразилия е известен дизайнер на спортни бодита и негово дело е например първата Формула 3 в Бразилия.
"Toni” Bianco е роден 1931г. и е жив и към днешна дата на достолепните 92 години. 
Статия и клип на машината по-долу.

https://silodrome.com/bianco-s-brazilian-sports-car/

Април 28, 2023, 02:14:09
Отговор #626

Неактивен 75 turbodelta

• Публикации: 249
Доста добре изглежда това купе !
мирелка написа: кои мухльо ве оня дет е тъп кат клечка за уши ли  \"hahah\"

Май 01, 2023, 18:24:41
Отговор #627

Неактивен Nik1600GT

Доста добре изглежда това купе !

Определено! Двигателят е малко слаб, но това не проблем. Стига да го имам това Bianco S в гаража ми  :).  Дори от стоковата 1.6 кубатура без проблем могат да се изкарат 90 - 100 кончета (без да се "изнасилва" мотора и без турбина) и на това леко стъкломатово купе (вероятно е около или малко под 700 кг) това Bianco S ще се кара много, много приятно.
Иначе тези дни смених маслото и регулирах клапаните. С клапаните нямаше някакви изненади, а от моторджийския Мотул съм много доволен. За 4000 километра не го "пипна" изобщо бексерчето (нищо не съм доливал), при положение, че в ръководствата за експлоятация на Кеферите дават разход на масло до 0.5 литра на 1000 км  ;D .
А днес вероятно беше най-пролетния и топъл ден за тази година по северното Черноморие и направих една разходка до Калиакра и Болата с Кефера. Навъртях около 125 километра и при каране в повечето време със скорост от около 80 км/ч Кеферът ми даде разход от точно 6л. на 100 км. На отиване температурата на маслото беше малко под 80 градуса, а в ранния следобед на връщане около 82...83 градуса, което е много ОК. 
По отношение на рахода на гориво извън града до тук тази пролет засякох следното: при супер лежерно каране със 70-75км/ч разходът ми на гориво е около 5.7л. на 100км. При 80км/ч разходът е около 6л. на 100км. и при 90км/ч разходът е около 6.5л. ...6.7л. на 100км. При 100 км/ч очаквам около 7.5л. разход на 100км. и оттук нагоре с тази сравнително къса 4та предавка разходът ще се увеличи чувствително. Но пък Кеферът е пъргав на 4та и мен си ме кефи и с тази кутия.
Ето малко снимки от днес. Към обяд времето си ставаше за плаж буквално ... само дето водата още е студена  ;D.

« Последна редакция: Май 01, 2023, 19:19:40 от Nik1600GT »

Май 01, 2023, 22:29:12
Отговор #628

Активен USfan

• Публикации: 11095
Браво Ники, до Болата си направил идеална разходка.
Там от последните 5-10 години имам снимки с Ягуара, Миатата, и разбира се, с 1-цата кабрио.
На семейството ми и на едни мои приятели, дето пък те имат къщи едните на Камен бряг, а другите в град Шабла, много ни харесва тоя плаж.
Специално през юни, и през края на август и нач. на септември, когато на северното крайбрежие е студено, понеже пък този залив е закътан и плитък, там си седи водата отн. топла, стига да има слънце да я нагрее.
А и с тия широки пясъци, е идеален терена и за плажен волейбол, и за паркиране на плажа.

От 2019 лятото не съм ходил на плаж там де...
Сега има ли инсталирани някакви бариери и там прочее глупости за паркинг, каквито неща соц. кметицата на Каварна, се канеше преди 3-4 години да сложи...

Яки трипчета по тия места правиш, а и изглежда иначе супер Кефера.  :)
« Последна редакция: Май 01, 2023, 22:40:38 от USfan »

Май 02, 2023, 07:37:48
Отговор #629

Неактивен Nik1600GT

Браво Ники, до Болата си направил идеална разходка.
Там от последните 5-10 години имам снимки с Ягуара, Миатата, и разбира се, с 1-цата кабрио.
На семейството ми и на едни мои приятели, дето пък те имат къщи едните на Камен бряг, а другите в град Шабла, много ни харесва тоя плаж.
Специално през юни, и през края на август и нач. на септември, когато на северното крайбрежие е студено, понеже пък този залив е закътан и плитък, там си седи водата отн. топла, стига да има слънце да я нагрее.
А и с тия широки пясъци, е идеален терена и за плажен волейбол, и за паркиране на плажа.

От 2019 лятото не съм ходил на плаж там де...
Сега има ли инсталирани някакви бариери и там прочее глупости за паркинг, каквито неща соц. кметицата на Каварна, се канеше преди 3-4 години да сложи...

Яки трипчета по тия места правиш, а и изглежда иначе супер Кефера.  :)

Да Люси, Кеферът е в кондиция и тази пролет доста активно го карам извън Варна. Най-често по Северното Черморие. Пътят към Румъния е добър и се пътува приятно.
Болата си е същата откакто си ходил за последно 2019г. Няма барирери и с кола се стига свободно до самия плаж. Плажът изглежда ОК и към момента. Аз като отидох към 10 без нещо още нямаше други коли и беше много спокойно. Единствено пътят едни 100 - 200 метра преди Болата е доста разбит и не е за кола с ниско окачване, но се стига до плажа без проблем и с кола. Като дойдеш на лято може да направим един трип на север. На Тюленово има хубаво заведение за хапване на рибка.
« Последна редакция: Май 02, 2023, 08:00:10 от Nik1600GT »