Същото трасе - Варна - Кичево - Оброчище - Топола - Тузлата - Балчик - Кранево - Златните - Варна този път ги направих 106 километра и от гърловина до гърловина сипах точно 6 литра, когато се прибрахме и това дава повече от впечатляващите за Кефер 5.7 литра на 100 километра
. Този път не бях сам, а "навигатор" беше Добо. Хапнахме на Тузлата прясна рибка с картофи на по бира (за мен малка
) и се прибрахме.
В интерес на истината до скоро и аз не мислех, че Кефера може да слезе под 6.5-7 литра на 100км, ама определено може! Просто трябва читав двигател и много добре настроени карбове и делко с правилната характеристика на аванса. Отново карах лежерно (75 - 80км/ч и навсякъде спазвах ограниченията), а на връщане на входа на Кранево си ни спряха и полицаи
. Повече от любопитство ни спряха макар, че ми провериха документите все пак и се поинтресуваха от двигателя - вдигнах капака и поразгледаха с любопитсво
, поприказвахме си и се прибрахме във Варна.
ПС. По принцип във фейса не коментирам нищо на автомобилна тема (пък и не само), но днес "нахраних" един американец в една от читавите групи за Порше 356. Хвали се, че навремето имал Карман Джия 30 кончета и вдигал 95+ мили в час, демек едни 155 километра в час с 30 кончета машина. И това го пише като коментар под пост за Порше 356 1.1, за което се знае, че на 40 кончета мотор ( с 10 кончета отгоре Карман Джията или това са 25% по-висока мощност), при по-ниско тегло и по-добър драг коефициент дава "само" 140 км/ч мах скорост. Значи, разбирача иска с 25% по-ниска мощност, по-лош драг коефициент и по-високо тегло да вдигне едни 15 км/ч отгоре Порша. Да не говорим, че в оригиналния менюъл на 30 кончевата 1.2 Карман Джия и дават мах сркорост от само 115км/ч!
Ето поста на американеца (фантазиите му са събрали цели 6 лайка от други "разбирачи"
).
I did over 95 in my 36 hp 1958 Karmann Ghia, speedo only went to 95, so not sure of top speed, it was on a long flat stretch and perfectly stable and smooth! Sure miss that car!
За тези дето не са в час с английския, по-горе пише, че господина правел над 95 мили в час (едни 152+ км/ч) с неговата 36 кончета Джия от 1958г. (това е по "захаросания" SAE американски стандарт, по евромейския DIN Джията му е само 30 кончета
), но стрелката му отивала само до 95 мили и не бил сигурен за максималната скорост, ноо явно очаква да е и нещо над тези 95 мили в час
.
И ето моят отговор/коментар.
Max speed of Porsche 356 1.1 40 hp DIN is 87 mph ( 140 kmh ). Max speed of 1958 Karmann Ghia 1.2 36 hp SAE ( = 30hp DIN ) is 72 mph according to the manual and may be at most 80 mph in real. The Ghia needs at least 50+ hp DIN ( 60+ hp SAE ) for true 95 mph top speed. In fact, the manual for 1971 Ghia 1.6 50 hp DIN ( 60 hp SAE ) states 86 mph top speed.