Автор Тема: VW Beetle 1600 GT - тунинг на двигателя  (Прочетена 160136 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Ноември 07, 2019, 16:00:41
Отговор #470

Неактивен Kick

 • Публикации: 40
Ясно, благодаря за бързия отговор.
Тези дни сипвам ново масло (пак същия тип, понеже имам) с нов филтър и ще видя какви резултати ще даде. С 26ца помпа съм и външен филтър.
Ще тествам преди това сензора за температурата че ме съмняваше още от начало.

Сега като си прегледах клиповете на телефона виждам, че е бил 4 бар-а при 2400 об. точно като го запалих. И малко над 2 атм на 2500 об на 20 мин.
За 20 мин хич не ми се вярва да е стигнал само 50градуса при положение, че работи на високи обороти.
Ще споделя резултати ;)

Поздрави.


Ноември 10, 2019, 18:58:36
Отговор #471

Неактивен Nik1600GT

 • Публикации: 948
Разкошно време и малка ретро култорно-историческа разходка до Велики Преслав. За пореден път разходът на гориво е повече от ОК. С все влизане и излизане от Варна, поне 4-5 спирания и въртене около Преслав, музеи, манастири и крепости, разхоът е под 8.5 на 100. На 22-23 градуса температура навън тази на маслото навсякъде стоя под 90 градуса. Повечето време карах изключително културно. Единствено на връщане изправих косите на жената  ;) За първи път с този мотор на девненския баир посока Девня-Варна решех да натисна до ламарината. За нула бройки Кефера напълни километража и явно учуди доста машини, които преди това ме бяха разминали лежерно. Между другото този иначе оригинален немски задвижващ механизъм на карбовете нещо не е сметнат съвсем ОК и не може да отваря напълно дроселите на карбовете. Монтажа на задвижващия механизъм е такъв, че дори и при крайно положение на газта (до ламарината  ;D), дроселите са отворени на едни не повече от 90%. И от жилото на газта и началното положение на педала на газта нищо не може да се направи. Но това да е проблема.
Тази дни возих един приятел и върл фен на Кеферите. Самият той има 2-3 Кефера, единия с доста по-агресивен вал от моя. Първите му думи бяха - е Веберите са си Вебери. Тези спортните, двойните. Не прогресивните. Звук ... респонс. С прогресивните той е бра доста ядове  :) ... а сега бере ядове с некъв жигулски карб. Но е на прав път - каза, че са му изпаднали два алфови двойни вебера. А дано се "престраши" да ги сложи и да "прескочи" и жигулския боклук.
Иначе и на отиване и на върщане ме подмина колегата Механджията с Ягуара  :)
Ето малко снимки. Между другото на последните снимки - новини от ... манастирския ретро скрап  ;D. Може някой тук във форума вече  да е публиковал този скрап, не знам, но точно под манстира Св. Пантелемойн/Патлейна има две изоставени и сраснали се с капинак и шипки ... бордови Уазки. Прилично комплектни са. Двигателите също са там и също изглеждат комплектни с все периферията, карбове и т.н.
   
« Последна редакция: Ноември 10, 2019, 19:05:14 от Nik1600GT »

Ноември 10, 2019, 22:56:21
Отговор #472

Неактивен Механджията

 • Публикации: 1154
 • XJ6
тъкмо реших да драсна и видях, че си ме отразил - аз и двата пъти буквално си вдигнах главата в последния момент, защото се возих и на отиване, и на връщане :)  и ние мерихме разход, каране 140-160 с кикдауни и 10% градско - 14 газ, което за тая кола е повече от добре, а върви като на бензин, да чукна на дърво... в града 18-20, та доволно :)

бийтъла много се откроява на фона на трафика
......'с живота под вежди се гледаме строго, и боря се с него, доколкото аз мога'.......

Ноември 12, 2019, 09:20:26
Отговор #473

Неактивен Kick

 • Публикации: 40
Здрасти Ники. Темата с маслото търпи развитие, писах ти на лично. Поздрави!

Ноември 15, 2019, 13:37:29
Отговор #474

Неактивен Nik1600GT

 • Публикации: 948
Дядо Коледа този път дойде малко по-рано и също толкова изненадващо  :). Нищо не пречи за дойде пак (и не само покрай Нова Година  ;D). Дефакто най-доброто и коректно за моя Кефер радио (модел след 1975г.). В на практика заводско състояние e, не е отваряно и с фабричните лепенки. Не съм убеден и че е слушано на кола много (ако изобщо е слагано).
Grundig Weltklang 2510 или по-кратко Grundig  WK 2510 е модела е от 1977 година. От края на силния период на Grundig, поне що се отнася до класическите авторадиа.
Абсолютно всичко работи - механичната фиксация на станциите, оригиналната подсветка и т.н., а радиото е изключително "живо" с много хубав звук и чудесен тон-коректор.
Ето го в четири варианта като преден панел и врътки.

На "лепенката" на горния капак "гордо" може да бъде прочетено - Nur in der Bundesrepublik Deutschland und in West-Berlin gulting / Валидно/само за ползване в бундесрепублика Германия и западен Берлин  ;D.
Радиото дойде с хром врътките и без преден панел. Двата панела, както и нехромираните врътки са си мои и оригинални за Grundig от този период. А за хром врътките се оказа нещо доста интересно. При врътките нещата са малко като с (летите) джанти при колите  ;D. Този модел хром врътки са ползвани основно при класически радиа, монтирани на BMW през 70те (например BMW 2002).
Ето едно такова 70тарско радио брандирано за BMW (с доста "по-изтормозени" от моите откъм хрома врътки, или поне така изглеждащи на снимката).


Ето го това WK 2510 и в една от рекламните брошури на Grundig от 1977г.


За това радио има пълно техническо описание, така че ако се наложи ще го "произведем" наново откъм електроника без проблем ;D.

Блаупунктът си е Блаупункт, колегите с Мерцедеси като чуят Бекер и нали .. ясно  ;D, но за мен най-красиви са част от радиата на Грундиг от самия край на 60те и началото на 70те. Говоря за радиа, подходящи все пак и за коли от същия период - края на 60те и началото/средата на 70те. Ако ми изпадне (на добра цена) ето този Grundig WK 2502 от 1970та изобщо няма да се замисля (нито да се сетя за Блаупункт и Бекер). За мен е адски красиво радио. И дори не е върховия им модел на Grudig от тоя период.
« Последна редакция: Ноември 15, 2019, 14:33:01 от Nik1600GT »

Ноември 29, 2019, 20:05:13
Отговор #475

Неактивен Nik1600GT

 • Публикации: 948
Дори и зимата (то във Варна от доста години вече такова "животно" нема  ;)) поне на 10на дена при прилично време гледам да "продухвам" карбовете и да развижвам Кефера. Днес за Варна синоптиците даваха до обяд лек дъжд, а след обяд слънце. Та поизчаках до обяд (не защото валя, ами заради слънцето на синоптиците  ;D) и от клипа се вижда какво дочаках към 13.30 - 14 часа край Варна. Вместо да изпече небето така се навъси, че можеше и камъни да завалят. Но за късмет само ... простата го беше алармирала  ;D.

 


И още един от септември ... понастъпване (тук там) на 3та и 4та на доста приличен байр. Тук 3тата е само за "разкош".
А звукът на двойните Вебери с какъвто и да е изпускател и гърне не може да се сбърка  :). ПС. И както казва Джей Лено в един от клиповете си с едно Порше 356 - ние не се нуждаем от радио (определено).  :D
« Последна редакция: Ноември 29, 2019, 20:52:56 от Nik1600GT »

Декември 15, 2019, 19:53:29
Отговор #476

Неактивен Nik1600GT

 • Публикации: 948
Тези дни попаднах на изключително интерсно софтуерче, което повече от реалистично моделира динамиката на автомобила. Програмата е писана на инженерния език Матлаб и е дело на млад колега от Торинската Политехника (едно от най-добрите Висши технически училища в Италия). На този език програмирам и аз (и го преподавам) повече от 20на години така, че със сорс кода се оправих за нула бройки въпреки, че е над 400 реда и има вкарана цялата инженерна математика по динамика на автомобила.
Всичко тръгва от т.нар. MEP (Mean effective pressure) двигателя във функция на оборотите на базата, на което се смята въртящият момент и мощността на ДВГто пак във функция на оборотите. Вкарват се още куп параметри като, драг коефциент и тегло на амтомобила, размер на гуми, предавателно число на диференциала и т.н. Програмата вади куп неща, но я накарах да вади само въртящ момент и мощност, и графика на ускоренето на автомобила. Оптимизирах сорса за да може програмата да тръгва с къстъм характеристики на въртящия момент и мощността (иначе трябва да се вкарва и наглася този MEP и да се получи желаната харектеристика на мощност и въртящ момент, което на практика е невъзможно) и да се задават съответните предавателни числа на реална скоростна кутия (иначе на базата на въртящия момент и мощността, и на базата на съответната математика програмата само си смята и кутията  ;D).
За какво е интерсна тази програмка!?
На първо място програмката показва колко гулупости се разхождат и размножават в нета относно динамиката на много коли, а тубата пък е пълна с фейк клипове, където много коли ускоряват като ...совалки  ;D.
И на второ място, този сумулатор може да е полезен на базата на реални данни по отношение на динамиката на даден автомобил и сравнени с тези от симулатора човек да си направи сметка каква приблизително е мощността на автомобила му (когато става въпрос за силов тунинг).
Ето как стоят нещата при мен.
По-долу - реална дино графика на въртящия момент и мощността на Карман Джия 1600. Всичко е същото като при мен - кубатура, валове, глави, сгъстяване и т.н., с изключение на карба и изпускателната система. На дино графиката Карман жията ползва единичен стоков модифициран Солекс 34ка и модифицирана стокова изпускателна система. И вади 77.6 кончета при 4400 оборота и ~140 нютона при 3500 оборота.


С два двойни Вебера и 4:1 изравнени изпускателни колектори всякак съм едни 7-8 кончета отгоре при 5000-5200 оборота и с малко "по-оптимистична" крива на въртящия момент във високите.
Ето ги кривите за въртящия момент и мощността и ...ето какво вади симулатора.


=========================
VW Beetle 1600 GT (~85HP)
=========================
0-80 km/h = 7.83s
0-100 km/h = 11.06s
0-120 km/h = 16.38s
80-120 km/h = 8.55s
Max Speed = 158.22km/h
=========================

Абсолютно реалистично е! На практика, ако всичко с Кефера е ОК слизам точно на едни кръгли 11 секунди до 100km/h и до там.
Ето и релни данни за ускорението и какво вади симулатора (с вкарани реални дадни за кривите на мощността и въртящия момент) при Порше 912 и Порше 904. Всички данни за тези Поршета (криви на мощността и въртящия момент, както и данните за ускорението) съм ги взел от документи, под които пише Порше АГ и името на Фери Порше, а не от Укипедията :).
За Порше 912.=========================
Porsche 912 1600 (90HP)
=========================
0-80 km/h = 8.10s
0-100 km/h = 11.89s
0-120 km/h = 17.05s
80-120 km/h = 8.95s
Max Speed = 181.92km/h
=========================

И за Порше 904.=========================
Porsche Carrera GTS 2000 (180HP)
=========================
0-80 km/h = 4.53s
0-100 km/h = 5.91s
0-120 km/h = 7.92s
80-120 km/h = 3.39s
Max Speed = 250.63km/h
=========================

Съвпадението на данните от симулатора с реалните данни за динамиката и за двете Поршета е над 95%  ;)! Съвпадението при моя Кефер по отношение на динамиката е на едни 99%!
А в нета какво се разхожда - ами за цивилната версия на това 904, която е 155 кончета, масово дават 5.5 секунди до 100! Е няма как състезателната (всъщност една от състезателните) версия показана тук със 180 коня да ускорява за 6-6.2 секунди до 100 (по официални данни на Порше), а цивилната на 155 кончета да е с над половин секунда по-бърза  ;D  (из нета).
И още нещо интересно - съгласно инженерната математика по динамика на автомобилите (вкарана и в този софтуер), максималната скорост на автомобила НЕ ЗАВИСИ от трансмисията (скоростна кутия и диф.). В смисъл - кутията и дифа могат и да я "спънат" тази мах скорост, но не могат да я увеличат. Мах (достижимата) скорост зависи само от мах мощност, масата/теглото на автомобила и неговата аеродинамика! 
« Последна редакция: Декември 15, 2019, 20:33:04 от Nik1600GT »

Декември 16, 2019, 01:09:17
Отговор #477

Активен USfan

 • Публикации: 8018
Хм, интересни неща.
Но за макс. пълно инфо може да акцентираме, че тия схеми касаят само 4 цил. версии на 904, а има и 6 цил. такива версии.

Та, 904 излиза с 2 основни типа мотори.
Идва в 1964 първо с 2 литра Фурман Карера 4 цил. 4-валов мотор, а после в 1965 слагат и 2 литра 6 цил. боксер от ранните 911.
Има в 1965 и малко бройки правени с 225 коня Порше Ф1 8 цил. мотора, дето в 1962 година е бил слаган последно на монопостите Ф1 Поршета.
« Последна редакция: Декември 16, 2019, 01:29:10 от USfan »

Декември 16, 2019, 08:57:29
Отговор #478

Неактивен Nik1600GT

 • Публикации: 948
Така е, Люска! Тук акцентирах на 904/4, за които имам оригинални документи с пълни данни на Порше АГ. Тези 6таци и 8ци на 904 са абсоютна екзотика. За тях има също данни относно мощност и мах въртящ момент, но им нямам самите криви. От 904/6 например са произведени само 6 бройки и е известно за 5 оцелели. Една такава е продадена на търг на Сотбис през 2012 мисля за около 1.2 милиона паунда! На друга 904/6 са търсени около 2 милиона долара през 2013та  ;D.
Още малко "светлина" в тунела за ускорението. Пак наскоро попаднах на един документ на Американския Танспортен Департамент от 1991г.!
Та в този документ е препоръчана следната формула за (приблизтелно) изчисляване на ускорението от 0 до 60 мили в час (0-96km/h).

TIME = F*(HP/(CWT*2.2046))^-f

където F=0.63 и f =  0.9 са коефициенти, HP e мощността на автомобила, а това CTW  е т.нар курб тегло на автомобила, което е теглото на автомобила в готовност за шофиране с пълен резервоар и без водач. Умножението с 2.2046 обръща теглото от паунди в килограми.
Повечето тестови данни обаче са за автомобил с 10 литра гориво и шофьор 75 кг.
Така, че при известни данни за това курб тегло (американците дават най-често точно него и е същото като това Leergewicht, което пък най-често дават немците) "оставяме" 10 литра в резевроара (т.е. ако резервоара е 40 литра вадим от теглото на автомобила 30кг) добавяме 75кг за водача и това ни е CWT във формулата. Ако пък е дадено нетното тегло (net weight), то просто се добява 10кг. за горивоито + 75 кг. за водача
За да получим ускорението не от 0 до 60 мили в час (96km/h), а от 0-100 km/h слагаме за f малко по-голям коефициент  от порядъка на 0.92-0.93 и се получават изключително реалистични резултати за ускорението от 0 до 100 km/h за доста коли. Разбира се тук не се отчитат трансмисия, размер на гуми, драг коефициент и т.н., но формулата дава много добри резлутати в повечето случаи. 
Ето малко резултати. Непример Костенурка 1303 1600сс навсякъде я дават с 890 кг тегло (Leergewicht). При 40 литра резервоар я оставяме с 10 литра гориво, т.е. 890 - 30 + 75 за водача = 935 кг тестово тегло. И ето малко резултати при F = 0.63 и f=0.92 във формулата.
=========================
VW Beetle 1303 1600cc  (50HP)
Тестово тегло: 935kg
0-100 km/h = 19.288s
=========================
VW Beetle 1600GT (~85HP)
Тестово тегло: 855kg
0-100 km/h = 10.903s
=========================
Porsche 912 1600 (90HP)
Тестово тегло: 1005kg
0-100 km/h = 12.003s
=========================
VW Golf MK1 Gti (110HP)
Тестово тегло: 880
0-100 km/h = 8.83s
=========================
Изключително добро съвпадение и за стоков 1303 (дават му най-често между 19-20 секунди до 100km/h), и за 912 (горе на графиките при тестово тегло 1005кг от 0 до 100 (62 мили) 912ката ги прави точно за 11.9-12 секунди), и при мен (~11 секунди до 100km/h), и за Голф MK1 1.6 ГТИ, където най-често му дават 8.8-9 секунди до 100km/h.
Увеличавайки тестовото тегло на 912ката от 1005кг. на 1130кг (2490lbs) пак дава много добро съвпадение със стоковата графиката по-горе (непрекъснатата крива за 912ката в "пожълтялата" фигура).
=========================
Porsche 912 1600 (90HP)
Тестово тегло: 1130kg
0-100 km/h = 13.37s
=========================

т.е. на 90 кончета автомобил с 1000 кг. тегло добаяйки още 100на кг. и сме точно с около 1 секунда по-зле до 100 км/h, а в конкретния случай при 125 кг повече - 1.37секунди.
А ето и оригиналната формула от американския документ.
« Последна редакция: Декември 16, 2019, 10:13:15 от Nik1600GT »

Декември 24, 2019, 18:28:44
Отговор #479

Неактивен dido1903

 • Глобален модератор
 • Публикации: 2932
Дидо, това сериозно ли? Не го пожелавам на никой колега! Дано това, което пиша е наистина поне малко полезно! ПС. И в един от моите предишни мотори ги имаше, и в отворените мотори на доста колеги с въздухари съм ги виждал лично (за съжаление  :( )! По скромното ми мнение поне една от причините е маслото, кофти части и разработката!

Да, за съжаление е така, Ники. Виж как изглеждат.

https://www.classiccar-bg.com/index.php/topic,7046.130.html
« Последна редакция: Декември 24, 2019, 18:32:26 от dido1903 »