Автор Тема: Datsun Cherry 1981  (Прочетена 34440 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Май 30, 2015, 11:58:56
Отговор #50

Неактивен teachermen

 • Публикации: 74
стоят тези джанти, сега вече ма кефят.
По-добре помисли как да докараш на Клариона УКВ обхват поне до 108 Мhz - и на къси, средни и дълги може да хванеш само радио Варна и то с ужасно качество.
Задните ти спирачки са на един кръг, което означава че ако взима от някъде въздух няма да ловят и двете. Проблема е в конкретното колело.  Не е лошо да се запасиш с резервни алуминиеви и медни дефтунки, и при всяка разхерметизация да подменяш употребяваните с нови.
Ако само това ти е притеснението за спирачките, мога да те уверя че спирачното усилие към задните колела не е повече от 10 % от общото сп. усилие при празна кола и багажник. Даже и двете ти задни колела да не спират въобще, ти ще го разбереш това като минаваш преглед след разпечатката. Това въобще не означава че не трябва да са изправни - просто принципно положение.
Другата седнима боядисвам, така че ще къртим мацки на Кранево с ретро железата.
Поздрави

Май 30, 2015, 14:48:51
Отговор #51

Неактивен niki4

 • Публикации: 169
Калояне, това е стара снимка :), исках да провокирам феновете на Лудия Макс, ако са останали такива...
А радиото ще зарадва някой друг фен на Датсун. Благодарение на колегата Иван от клуба на соц автомобилите, имам пак оригинално радио Кларион за модела, но на FM което вече си е на таблото. Радиото си има отделна букса за касетофон и с приспособяване на кабел, го направих да работи освен като радио, а и с MP3 плеър през колоните на автомобила.
Спирачките са добре. Вече се подготвям за рали Нептун.

Декември 19, 2015, 19:22:10
Отговор #52

Неактивен niki4

 • Публикации: 169
Годината е към края и е време за равносметка. Добра година - понаправих някои неща по колата, покарах, участвах и на някои от ретро ралитата, макар и не на всички които исках. След хубавите преживявания на рали Нептун половинката ми се скара, че не съм подготвил добре автомобила, а аз само това чаках. Първото беше изпускателната система. След като я свалих стана ясно, че тръбите са за смяна. Оказа се, че изхода на колектора ми е 45 мм, а тръбата започва направо на 32 мм. Реших да оптимизирам потока на газовете и да продължа на 45 мм. Тъй като нямам и задно гърне скъсих задния сектор и изведох ауспуха странично - в духа на любимата ми авто епоха. Тръбите и кривките си ги поръчах, разкроих ги, а заварките направи един майстор от Добрич - ще пусна неговите координати и тези на фирмата с тръбите в темата за полезни контакти. Така излезе доста по-евтино, отколкото ако просто я бях закарал да я наравят от до. А и всяка промяна в трасето на тръбата е голяма играчка и майстор би взел доста пари. Разкроих я на три сектора с общо 4 заварки. За предния сектор, които бе по-сложен, майстора ми уреди да го огънат в завода в Търговище - за 2 метра тръба ми взе 40 лв. Резултата - по-тиха работа при ниски обороти и хубав гърлен звук при високи.
Сложиха ми най-сетне и електронно запалване. Оборотите са по-стабилни и колата пали по-лесно. Прегледаха ми и компресията - двигателя има още живот, което означава, че ще мога да отделя пари за други неща по колата.
Дойде ред и на визията. Отдавна исках да сложа спойлер на покрива. Нямаше как да разчитам на нещо готово, защото не е слаган такъв на модела. Направих шаблон - позитив и негатив - на основата от фазер и шперплат. След това с пистолет нагрях пластмасов лист, които притиснах между двете части. После рязане, шкурене и боядисване. За залепване използвах смола на Вюрт. Понеже контактната площ е малка подсигурих и с метални планки в задната част и залепваща лента на 3м - никакво пробиване.
Миналия месец си поиграх доста и с направата на калобрани. Купих си армиран гумен лист от Микромакс/даже разбрах, че колегата Пламен с фордовете от Варна работи там/.Разкроих планки които да държат калобрана прав в цялата му ширина, дори и в най-тясната горна част . Там на рали автомобилите им слагат г-образни планки, което предполага дупки в калника - нещо, което не ми харесва. Тези планки позволяват и нагласяне на калобрана на определено разтояние от гумата.Исках да направя тези неща заради духа на онова време, защото ми харесват, а и се вписват в участията на ретро ралита.
Най-важното, което предстои за новата година е карбуратора. Намерих си два карбуратора Nikki като моите с две филтърни кутии и колектор. Карбуратора ми е вертикален, двукамерен и колектора е с дълги тръби с два завоя. мисля да опитам да захраня двигателя с два карбуратора, колектор с по-къси тръби и префасонирата кутия за въздушния филтър. Ще си запазя заводската система, ако експеримента не проработи.

Декември 19, 2015, 19:26:21
Отговор #53

Неактивен niki4

 • Публикации: 169

Декември 19, 2015, 21:57:30
Отговор #54

Неактивен Martillius

 • Публикации: 686
  • JDM Classics Bulgaria
Браво Ники, доста добра работа и интересен разказ за всички фенове на японските класики  ::)

Декември 19, 2015, 22:43:03
Отговор #55

Неактивен didotooo

 • Публикации: 2842
 • ☆☆Datsun 300 ZX 50th ANNIVERSARY☆☆
  • Z point Varna
Даа Никито определено работи по колата и му се получават нещата. Спойлера и изведения ауспух много радват. Успех с карбурацията :))

Декември 19, 2015, 23:43:23
Отговор #56

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3590
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Ники , успех с карбовете. Първата стъпка - измери диаметъра на дифузорите им и диаметъра на смукателните портове на
мотора да определим горе долу конусноста на смукателите,  дължината им , и евентуално необходимост от леко портване на тиквата :)
« Последна редакция: Декември 19, 2015, 23:47:42 от fulcrum »
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Януари 03, 2016, 19:19:35
Отговор #57

Неактивен niki4

 • Публикации: 169
Благодаря Киро!
Едната камера е 26 мм - там е клапата на смукача и дросела. Дифузьора доколкото мога да премеря в неразглобено състояние е 20 мм. Другата камера е 30 мм при изхода. Тя се отваря с вакуумна клапа при по-високи обороти. Там не виждам дифузьор - изглежда права. Диаметъра на портовете е 27 мм. Дължината на колектора е около 27 см.
Знам че дължината, сечението и температурата на всмукателните колектори са определящи за по-доброто пълнене на цилиндъра.
Киро ще е много интересно, ако споделиш опита и знанията си, разбира се без да минаваш през целия материал по термодинамика.
Ще се радвам и ако адаша - Nik1600GT -се включи.
А може "За карбураторите и колекторите..." да стане и отделна тема, където знаещите да пишат. Тази важна част от класическите автомобили го заслужава.
Ето и две снимки - на едната съм отбелязал евентуалните нови места на двата карбуратора.


Януари 03, 2016, 22:23:00
Отговор #58

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3590
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
За начало Ники - диаметъра на дифузьорите на карба трябва да бъде равен или поне приблизително равен на
диаметъра на портовете на колекторите. Ако дифузьорите са по големи се налага конусност на прехода между горивната
камера и тях , тоест колекторите на карбовете са с конусна плавна форма и преход между двата диаметъра  -
на дифузьорите и началото на горивната камера. :)

п.п. Нека евентуална тема да се казва ,, За карбураторите и около тях''
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Януари 03, 2016, 23:54:43
Отговор #59

Неактивен anastas

 • Публикации: 194
Хонда сивик към 1988г имат 1400 кубиков мотор със два карба микуни мисли или кехеин имам два и може би ще паснат