Годината е към края и е време за равносметка. Добра година - понаправих някои неща по колата, покарах, участвах и на някои от ретро ралитата, макар и не на всички които исках. След хубавите преживявания на рали Нептун половинката ми се скара, че не съм подготвил добре автомобила, а аз само това чаках. Първото беше изпускателната система. След като я свалих стана ясно, че тръбите са за смяна. Оказа се, че изхода на колектора ми е 45 мм, а тръбата започва направо на 32 мм. Реших да оптимизирам потока на газовете и да продължа на 45 мм. Тъй като нямам и задно гърне скъсих задния сектор и изведох ауспуха странично - в духа на любимата ми авто епоха. Тръбите и кривките си ги поръчах, разкроих ги, а заварките направи един майстор от Добрич - ще пусна неговите координати и тези на фирмата с тръбите в темата за полезни контакти. Така излезе доста по-евтино, отколкото ако просто я бях закарал да я наравят от до. А и всяка промяна в трасето на тръбата е голяма играчка и майстор би взел доста пари. Разкроих я на три сектора с общо 4 заварки. За предния сектор, които бе по-сложен, майстора ми уреди да го огънат в завода в Търговище - за 2 метра тръба ми взе 40 лв. Резултата - по-тиха работа при ниски обороти и хубав гърлен звук при високи.
Сложиха ми най-сетне и електронно запалване. Оборотите са по-стабилни и колата пали по-лесно. Прегледаха ми и компресията - двигателя има още живот, което означава, че ще мога да отделя пари за други неща по колата.
Дойде ред и на визията. Отдавна исках да сложа спойлер на покрива. Нямаше как да разчитам на нещо готово, защото не е слаган такъв на модела. Направих шаблон - позитив и негатив - на основата от фазер и шперплат. След това с пистолет нагрях пластмасов лист, които притиснах между двете части. После рязане, шкурене и боядисване. За залепване използвах смола на Вюрт. Понеже контактната площ е малка подсигурих и с метални планки в задната част и залепваща лента на 3м - никакво пробиване.
Миналия месец си поиграх доста и с направата на калобрани. Купих си армиран гумен лист от Микромакс/даже разбрах, че колегата Пламен с фордовете от Варна работи там/.Разкроих планки които да държат калобрана прав в цялата му ширина, дори и в най-тясната горна част . Там на рали автомобилите им слагат г-образни планки, което предполага дупки в калника - нещо, което не ми харесва. Тези планки позволяват и нагласяне на калобрана на определено разтояние от гумата.

Исках да направя тези неща заради духа на онова време, защото ми харесват, а и се вписват в участията на ретро ралита.
Най-важното, което предстои за новата година е карбуратора. Намерих си два карбуратора Nikki като моите с две филтърни кутии и колектор. Карбуратора ми е вертикален, двукамерен и колектора е с дълги тръби с два завоя. мисля да опитам да захраня двигателя с два карбуратора, колектор с по-къси тръби и префасонирата кутия за въздушния филтър. Ще си запазя заводската система, ако експеримента не проработи.