Автор Тема: Wartburg 311 Deluxe 1960 на Юри  (Прочетена 22600 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Септември 07, 2020, 17:52:44
Отговор #20

Неактивен Yuri

 • Публикации: 356
    Здравейте,
    Ето ,че след дълго прекъсване дойде време да обновя темата отново, но не за последно.
Изминаха вече 13 години откакто имам колата. Фатално число, но тук няма място за суеверие.  През всичкото това време , оттогава до днес ,нито но за миг не съм си и помислял да се откажа и да изоставя всичко. Да, имаше месеци, които се сливаха в години на застой без развитие на проекта. Имах други приоритети, като всеки човек преминах и през трудни периоди. Аз съм оптимист и винаги вярвам,че най-доброто предстои. 
И така , накратко, завърших висшето си образование, започнах да работя , което ми позволи чак през последните 3-4 години  да отделям повече средства за  скъпите и раритетни части за тази красива кола. Почти всичко, което си набавих, е закупено от Германия. За съжаление, части у нас отдавна няма. Новите са изключителна рядкост, а останалото втора употреба е просто скрап. Някои неща като уплътнения и други по-дребни детайли са ново немско производство, но всичко останало е оригинално с марка  ГДР. Към края на миналата година вече бях набавил всичко необходимо, за да мога да завърша Вартбурга. Включително, държа да се похваля, че успях да придобия редките брони "половинки" и големите 200мм фарове с перфектни хромирани гривни.  Остана ми само да събера и монтирам всички части на колата, които струпах в кашони в мазето и гаража . За съжаление, имах възможност да отделя едва по някой час през уикендите. Така кратката предистория се пренася в настоящата година , която за много започна с амбиции и очкване за реализиране на планове, но световният ред обърна всичко наопаки. В променената ситуация се оказах с доста свобно време , което ми позволи да работя по колата и приведа донякъде в ред нещата около себе си. Това , което е важно, в случая е ,че събрах и подредих снимките, или по-точно, каквото е оцеляло от стари дискове и компютри, и сега следва на части  да ги споделя с вас. Надявам се да ви е интересно и да споделите мненията си.
    За да има последователност разказът, ще се върна назад, още на идейна фаза. Относно екстериора и интериора. Харесах си класическа комбинация, която според мен придава още повече лукс към визията.  Доста отдавна намерих  в интернет оригинална брошура на колата с изобразена делукс разцветка на каросерията бяло/черно/бяло и червено/бяла дамаска за интериора. Точно тази брошура пък имам късмета да притежавам в оригинал и я споделям сканирана тук. Вижда се печат на тогавашния "дилър" в град Любек, който ,мисля, че е бил в границите на тогавашна Западна Германия, т.е. предназначена е за експорт, което я прави още по ценна.

Септември 08, 2020, 09:16:28
Отговор #21

Неактивен __smirnoff__

 • Публикации: 155
Страхотн, чета с интерес и очаквам с още по-голям интерес снимките и историята :)

Септември 08, 2020, 09:41:32
Отговор #22

Неактивен m_g

 • Публикации: 1055
 • Warszawa 223, ВАЗ 2101, Š120GLS, 2xГАЗ М21, Nysa
Браво, Юри! Чакам с нетърпение да видя отново Вартбурга!. Вече не помня коя година му слагахме двигателя след един пазар на Бояна...
И мене много ме кефи 311 и то делукс. Ще те врънкам за кръгче!
Качвай снимки и разказвай!

Септември 08, 2020, 12:01:46
Отговор #23

Неактивен rsk

 • Публикации: 2439
Добре е, че планът е жив!
Имаш ли идея кога за модификацията De Luxe таванът е бял, от годината на производство ли зависи?
А мен ако питаш, може би няма да е лошо, да помислиш за запазване на оригиналната цветова комбинация. В сегашните нюанси може би не е чак толкова добра, но предполагам, че оригиналният син цвят е малко по-пастелен. Вероятно имаш някъде останала оригинална и запазена боя по колата. А ако се комбинира не със снежно бяло, а с леко слонова кост... pic1   pic2
Черното изисква перфектна ламарина. На този цвят всяка дребна кривина изпъква още повече. Но пък си е ефектно, признавам. И също ще е много атрактивно в комбинация с лек отенък на бялото към слонова кост...
Успех с проекта!

Септември 10, 2020, 18:37:28
Отговор #24

Неактивен Yuri

 • Публикации: 356
Имаш ли идея кога за модификацията De Luxe таванът е бял, от годината на производство ли зависи?
Нямам идея , честно казано. Съществува и делукс вариант с черен таван. Имам доста каталози и от по-късните години на производство, където се вижда ,че разнообразието от цветове и комбинации е доста голямо, което определено е разточително за онези години. Бялото , всъщност не е чисто бяло, има наистина лек оттенък на слонова кост.
Иначе колата е била пребоядисвана два пъти, като последният е бил по доста махленски начин. Бяха изпръскани отвътре дори тапицираните кори на вратите със синьо.
Все пак , за 50г на пътя Вартбургът е оцелял в приличен оригинален вид. Аз търсех кола за реставрация именно от тази кратка серия на производство - от края на 1959г до 1961г. Най -характерно за колите произведени тогава е ,че запазват броните "половинки" от предишната серия с радиаторна решетка "акула",както и кръглият волан с хромиран пръстен - клаксон и лампов радиоапарат Шонбург. Рядък тук е и 200мм фар с гривна с "козирка", които е влаган само в спортния модел 313. 
Относно ламарините, да, наистина имаше много кривини ,даже е претърпяла преден и заден удар, при който е загубила едната половинка от бронята, заменена от предишния собственик с парче от следващия модле.  Аз си реставрирам Вартбурга с повече ентусиазъм , отколкото професионализъм , което е и също причина работата да върви бавно, затова далеч не е перфектна , но това,че влагам повече от себе си в нея я прави още по ценна за мен.

Септември 10, 2020, 18:46:35
Отговор #25

Неактивен Yuri

 • Публикации: 356
И така, след като Вартбургът пристигна на репатрак от Мездра при мен в София , направихме опит с баща ми да запалим и чуем мотора. Заредих акумулатора, сипах гориво в резервоара, "почерпих" карбуратора и ударих ключа. След 3-4 опита двигателят се събуди и се чу любимият ми неравноделен звук , двутактовата музика , която никога няма да омръзне. Веднага обаче възникна първият проблем - първата предавка не "влиза" . След няколло опита , най-сетне , нещо успя да зацепи вътре и колата  направи няколко метра на собствен ход. Спирачки обаче нямаше, само ръчната държеше и не исках да рискувам да правя кръгчета. Върнах я обратно. Междувременно беше започнала да пуши сериозно и да се дави. Причината - както установих по късно , резервоарът беше пълен с ръжда и боклуци, а и освен това беше пробит и течеше гориво по пода. Вече беше ясно какво е техническото и състояние - колата нямаше как да се кара без да се реставрира основно. И така , започнах с цялостното разглобяване и сваляне на стари слоеве боя и корозия.  Годините обаче са се отразили на купето и ръжда беше избила по всички характерни за модела места: около и самия горивен резервоар, дъното на багажника и вратите, "каските" на фаровете, под предното и задното стъкло, както и праговете.  Подът в купето също беше компрометиран. За съжаление там е положен балатум , който беше задържал под себе си доволно количество влага.


Октомври 08, 2020, 18:05:55
Отговор #26

Неактивен Yuri

 • Публикации: 356
Разравяйки архивите , намерих и няколко снимки от един любопитен момент от реставрацията. Всъщност, това е предистория. Около месец преди да взема Вартбурга, мой познат (същият впоследствие се занимаваше с тенекеджийските работи по колата) , който знаеше ,че търся такъв модел ми се обади. Сетил се, че е виждал много запазен 311 в  гараж на къща в Радомир . Нямахме телефон на собственика и затова един следобед отидохме на място , за да видим колата. Снимките , които споделям са от този ден. Три седмици по-рано ,купчината желязо в двора е била красива червено-бяла делукс лимузина.  Възрастен човек - първи, единствен и последен собственик, нарязал колата собственоръчно с флекса. Беше избил и сортирал отделно всички алуминиеви елементи (по тази кола те не са малко) ... все пак на вторични алуминият е по скъп. Интерес към колата е имало от други преди мен, но му предлагали малко пари и сметнал,че на вторични ще вземе повече. В купа намерих и производствената табелка с отбелязана дата на производство - май 1962г. И все пак , всяко зло за добро, събрах каквото можах. Личеше си, че е пазена гаражна кола, почти без ръжди. Голяма част от здравите ламарини свършиха чудесна работа. Впоследствие всички изгнили части от синия Вартбург като врати, калници, каските на фаровете, дъното на багажника, резервоарът бяха заменени. За съжаление , това едва ли е единствен случай на ценни автомобили с подобна съдба у нас.
 

Октомври 08, 2020, 20:31:42
Отговор #27

Неактивен kaci

 • Публикации: 823
Преди няколко години исках да подаря на някой такъв Вартбург, но се оказа, че майка ми е решила и го е  дала за вторични!
Това е кола която е била в семейството ни отпреди мен и на нея се дължи и бензиновото ми заболяване...
Мотора беше само на малко над 300км. лично купен, мъкнат и монтиран от мен от склада на мототехника в Елин Пелин.....
Оказа се, че са оцелели по чудо само немските ремонтни каталози от които мога да снимам каквото е нужно!

Октомври 12, 2020, 13:20:24
Отговор #28

Неактивен m_g

 • Публикации: 1055
 • Warszawa 223, ВАЗ 2101, Š120GLS, 2xГАЗ М21, Nysa
Юри, огромно удоволствие е да чета за Вартбурга. Много е красив и наистина е бил отличен избор за края на 50-те и началото на 60-те. Специално 311 делукс с всичките му дървении и двуцветна боя с много хром и декоративни лайсни винаги ми е изглеждал елегантен и представителен. Колко ме е яд как ги имаше пред блоковете и се унищожиха. Например, в Хиподрума 90-те близо до тогавашните гаражи на сервиз Друмник имаше един такъв сиво-бял, ама адски запазен. Явно собственикът почина и за две години колата се потроши напълно. Таванът го изкривиха навътре, разбиха стъклата... Тогава това не беше ретро - просто стара соц кола. Така съсипаха и една уникално пазена Варшава на Софийски герой...
Да сме живи и здрави да си караме старите машини!

Октомври 13, 2020, 15:21:52
Отговор #29

Неактивен Yuri

 • Публикации: 356
Преди няколко години исках да подаря на някой такъв Вартбург, но се оказа, че майка ми е решила и го е  дала за вторични!
Това е кола която е била в семейството ни отпреди мен и на нея се дължи и бензиновото ми заболяване...
Мотора беше само на малко над 300км. лично купен, мъкнат и монтиран от мен от склада на мототехника в Елин Пелин.....
Жалко за колата. Ако има запазени снимки , би било интересно да видим как е изглеждала преди като нова.

Оказа се, че са оцелели по чудо само немските ремонтни каталози от които мога да снимам каквото е нужно!

Аз мисля ,че имам всичката литература, която е издавана за Вартбург през 60те години, но ако е възможно да споделиш тук, или на лично съобщение , заглавните страници на каталозите. Интересно ми е да видя ,дали все пак нещо не липсва в моите архиви.