Автор Тема: Wartburg 311 Deluxe 1960 на Юри  (Прочетена 22652 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ноември 10, 2020, 17:42:24
Отговор #40

Неактивен Yuri

 • Публикации: 356
Тези пепелници от гърба на седалките намират ли се лесно, Юри?
Успях да намеря. Единият е от червения донор , за който споменах по-рано , а другият случайно открих в една щайга с всякакви части на един от редовните ретро пазари в София. Междудругото, в момента се занимавам точно с тях - чистене, грунд и боя, но за това ще пиша по-късно , за да не се губи последователността.
На 99% съм сигурен, че пепелниците са същите като на Трабант 600 и може би 601 до 1969та отзад. (тези, които са с интериори на 600)
Вероятно е така, аз със сигурност мога да кажа ,че с 600 общите елементи в интериора са огледалото за обратно виждане и копчетата по таблото. Ранните 601 у нас са доволно редки птици и нямам наблюдения, за да мога да ги сравня.

Ноември 10, 2020, 18:14:45
Отговор #41

Неактивен Yuri

 • Публикации: 356
Продължих със свалянето на старите пластове боя и чистене на ръжда до здрав метал. Всичко правя на ръка , мъчно и бавно, купето не е песъкоструено.
Оказа се, че през годините е пребоядисван на два пъти, все в различни нюанси на синьото. С напредване на проекта , гаражът ми се оказа вече тесен и натоварихме колата на платформа,за да продължа работата в по-голяма клетка.

Вече на новото място. Праговете и от двете страни бяха тотално изгнили и се разпадаха. Огънаха ми нови, които вече с помощ от още един човек успяхме да напаснем. Сериозна ръжда имаше под калниците и задните врати. Използвахме елементи от донора , а на други места сами изрязахме и заварихме нови ламарини.

И естествено, снимка за спомен  :)

Тук вероятно специалистите по възстановяване на каросерии ще изтръпнат, но аз от себе си съм доволен,че успях почти сам да се справя по начин , който мога , без да претендирам за високо качество. Това,че влагам основно собствен труд при реставрацията, прави колата особено ценна за мен.   
 

Ноември 10, 2020, 20:01:28
Отговор #42

Неактивен РумбатаБс

 • Публикации: 3317
Колега,в годините съм виждал какви ли не "гимнастики" и съм претръпнал  :)
Проблемът в случая е,че автомобила е на рама/шаси и при повдигане по такъв начин цялата тежест на каросерията търси гравитацията ... така,че не се чудете защо едната задна гума е по-навън/вътре към арката на заден калник от другата  ;)
Когато приключите с термичната обработка (заварките) нивелирайте шасито/рамата,разхлабете болтовете и наместете каросерията към рамата като си изберете технологични отвори за калибри.
Успех! :)
retrobs.com

Ноември 13, 2020, 18:08:18
Отговор #43

Неактивен Yuri

 • Публикации: 356
Колко ядовехе имах при събирането на задния мост... Сега ще кажа нещо, което мислех да отделя в самостоятелен пост по-нататък, но така или иначе вече се спомена и ще обясня. Смятам, че  е важно  за всички, които реставрират Вартбург. Специфично нещо за модела 311, което научих с мъка по трудния начин - наложи се да разглобя и сглобя три пъти с различни ресори задния мост, накрая се съветвах по въпроса и в немски форуми.
Задният мост е ексцентричен, от едната страна напречният ресор е хванат в "ухото" с болт и втулка, но от другата страна се плъзга свободно върху пластина. При празен , ненатоварен автомобил разликата в позицията на лявото спрямо дясното колело, мерено от външния ръб на калника, е около сантиметър и малко. Постепенно при натоварване, ресорът "сляга" и съответно намества моста в сравнително симетрична позиция.
Тук важна роля играят амортисьорите, те основно определят правилната геометрия. При демонтажа им мостът се измята силно настрани  (в случая ,затова се вижда така ясно неестествената стойка на дясното колело) , дори при свален на земята автомобил. Важно е при монтажа обратно (когато вече са свалени и двата) да се започне с десния амортисьор и след това да се постави левият. Същият "феномен" откриват и тези ентусиасти със своя проект. Поствам и клипчето (10:17), за да онагледя съвсем ясно, това , което обясних.


Ноември 25, 2020, 17:54:18
Отговор #44

Неактивен Yuri

 • Публикации: 356
И така, работата продължи , вече на грунд. Пробвах и боята , първоначално върху части, които няма да бъдат директно видими.

Оригиналните джанти са 15 цолови, но ако някой реши да се занимава с тунинг , може да пробва 17-ки , побират  се идеално. O0

Декември 14, 2020, 16:27:41
Отговор #45

Неактивен Yuri

 • Публикации: 356
     Отдавна не съм писал, а имам доста материал.
     Тук вече Вартбурга се раздели окончателно със синия си цвят. Следите от многобройните леки, както и двата сравнително по-тежки отпред и отзад удари, са заличени.
Предната престилка и задните калници закрепих обратно с болтовете , но ги уплътних с полиуретаново лепило, защото оригиналните уплътнителни лайстни подчертават фугата и ме дразнят. Предпочитам преходът между панелите да е плавен.
    Новата цветова комбинация му утива много. Сега изглежда по-претенциозно и респектиращо, получи се точно този ефект, който исках. Засега съм поставил само дръжките, но когато  полираните алуминиеви лайстни , панели , тасове , както и хромираните елементи дойдат на мястото си, ще си заслужи титлата "делукс". Относно каросерията, нерешен проблем все още са ми провисналите панти на предните врати, искам да ги заменя с някакви читави, но досега не съм намерил.
 Следва да боядисам и вътрешната част - пода , тавана и колонките, за да дойде ред на тапицерията и стъклата.


Декември 14, 2020, 17:34:36
Отговор #46

Неактивен РумбатаБс

 • Публикации: 3317
 :)
Тъмния цвят черен ли е ... защото ми се стори,че има някакъв син отенък ... или е визуална измама от светлината ?
retrobs.com

Декември 14, 2020, 22:39:53
Отговор #47

Неактивен немо

 • Публикации: 1035
 • пиперлив
:)
Тъмния цвят черен ли е ... защото ми се стори,че има някакъв син отенък ... или е визуална измама от светлината ?
Някакъв ефектен цвят е,разбирай с перли/металици вътре.
Вътре с четка ли ще я боядисвате?Или с валяк(мече)?
Opel Monza 3.0 GSE  1985
Opel Monza 3.0 GSE  1984
Opel Senator 3.0 AT  1985

Декември 18, 2020, 17:06:38
Отговор #48

Неактивен Yuri

 • Публикации: 356
Металик е ,да. Боите и лаковете в края на 50те със сигурност са били съвсем различни  от сегашните и няма как да се възпроизведе на сто процента оригиналът. Същото важи и за дамаските на интериора. Всъщност, доколкото знам, за някои марки се произвеждат по поръчка  и сега автентичните платове и кройки, но Вартбург, разбираемо, не е сред тях. Затова, естествено, и екземплярите, които са със запазени оригинална боя и тапицерия са по-ценни от тотално реставрираните със съвременни материали. Разсъждавайки така, искам да подчертая  това,че колата е възстановена през 21 век, влагайки модерни към днешна дата акценти. А вътре я боядисвам частично с четка, където е нужно, като цяло съм оставил оригиналния грунд. Тапицериите покриват всичко и не остава видим метал. Не се знае кога ще реша да и върния синия цвят или реша нещо друго. Интериорът ще запази оригиналната си кройка, но ще бъде изцяло кожен. Такива са моите виждания. Както се казва: На вкус и цвет товарищи нет, някои може и да се скандализират от такива решения, но дори и да се окаже несполучлив експериментът ми, ще си имам възможност за поправителен. За мен важното е ,че колата , живи и здрави, един ден отново ще бъде на пътя и ще се откроява от всички останали, по начин , който аз съм избрал да бъде. А ако се огледате ,ще забележите,че  311 останаха наистина малко. Тук във форума съм само аз. Малко странно сравнение, но реално виждаме повече Мустанги в движение.

Декември 18, 2020, 21:27:32
Отговор #49

Неактивен galaxie

 • Публикации: 1783
Нещо против мустангите ли имаш?