окей, тази тема беше интересна за четене, благодаря ти за информацията, вуйче
в главата ми се върти една история, която на пръв поглед граничи с фантастика но..
преди години, още бях дете, с родителите ми бяхме в гърция
там баща ми видя един 300 ZX с български номера и в последствие разбрах, че това е кола с история
била е на българин, които я блъснал, докато е бил там и я е оставил на дилъра (теокаракис или нещо в този дух) да му я отремонтира
не се връща да я взима с години, но дилърството си се грижи за нея (седи на паркинга всъщност, но не е разграбена)
след като влезнахме в евросъюза и митата паднаха беше решил да ходи да я гледа и да я взима, но така и нищо не стана.
та.. някой, нещо?
Хм, ами аз съм сигурен, че 1-я 300 Зет внесен в БГ след промените, и падането на митата, беше нашия на мен и авера.
Мито му платихме реално относително малка сума в марки.
Някъде няколко хиляди тогавашни лева.
Ама това по тогавашния вече официален курс на лева, от 8-10 лв за една немска марка, се приравни на няколкостотин марки само.
Тоя Зет беше и поне няколко години единствения внесен Зет турбомодел с новия лифт, дето е правен между 1987 и 1990 година.
Следващите бройки дето разни тарикати ги навнесоха /става въпрос за вдигащите фарове 300 модела, а не следащия 300 модел- Туин турбото с лупите/, бяха с по-стария лифт, правен от 1884 до 1986.
Нашия надали е тоя в Гърция, защото както писах, ние го продадохме на някакъв голям кредитен милионер, или нещо такова, собственик на свинеферми ли, какво там беше, от Видин, и той го запали 2-3 години по-късно, за застраховката.
И тази кола безвъзвратно се унищожи.
А беше тогава, а и после вероятно, най-малко карания на пробег, 300 Зет от 1-ра серия, някога внасян в БГ.
А в периода 1991-1994 съм виждал внесен в БГ, един рядък къса база 300 атмосферен.
Беше син металик, и не с тарга покрив, Анивърсари едишън 1984 година- 15 години Нисан Зет.
седеш дълги година ул оборише. После го боядисаха бордо металик, и му присадиха едни джипови гадни хром джанти, и ми се изгуби от погледа тази кола.
Може да е била тази в Гърция. Щото човека дето я купи и боядиса бордо, често ходи там на море.
А някъде 1994, едни джамбази в Шумен внесоха много хубав мишосив дълга база, пак по-новия лифт като нашия 300 тарга, ма пак атмосферен.
После дойде модата на Туин турбота да се внасят, най вече крадени и на застраховки, и 300 Зет с вдигащи фарове спрях да виждам често.
Чак през 2002 един пич си внесе от Щатите сребрист къса база атмосферен 300, по-новия лифт като нашия, и го остави за продаване на една автокъща над булевварда наМетрото в София.
Беше хубава кола, с тарга и ръчни, и мин година я видях в добро здраве да я карат двама башка на прически тийн растафарианци, хахах, из София.
Хич не им се връзваха прическите с тоя все още елегантен Гран Туризмо Нисан.
Но какво да се прави, демократични времена и нрави...
Нямах време да ги подгоня да ги питам подробности за колата, и дали се продава.
А какъв цвят и каква точно версия е била тази кола в Гърция?
Къса, дълга база, тарга, не тарга?
Ако не била онази бордото, коя ли ще е била.
В Перник има сега една лайнян металик дълга база 300 атмосферна, стария лифт.
Още седи още се продава.
Но макар и поразбишкана е налична в БГ.
Поне до мин година беше де.