Автор Тема: Японските автомобили на USfan  (Прочетена 58670 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Юли 15, 2024, 20:55:35
Отговор #90

Неактивен USfan

• Публикации: 11089
Понеже нямам отделна тема обща за бившите ми японски коли, по съвместителство пъхам тук едни стари сканирани от лента снимки, на единствената чисто японска джипка, дето баща ми е имал.
А именно, на тази 1990 Дайхатсу Фероца софттоп.
Баща ми я купи в края на 2001 год, и тук се вижда той, баш по време на пътуването му за морето в 2002 год, и вече по-късно пристигнал в Балчик.
Това му беше първата лична японска кола, и той си я караше с кеф от 2002 до 2005 год, най-вече със свален преден люк и заден гюрук, основно по северното ни крайбрежие.
После баща ми я смени с една Опел Фронтера Спорт, и всъщност винаги съжаляваше, че си е продал Фероцата.

Юли 28, 2024, 12:44:50
Отговор #91

Неактивен USfan

Покрай купуването от колегата Ростислав на неговата Миата, да му е честита още веднъж  :) /която интересно, е същия цвят и с модел джанти като моята, макар да е 2 години по-нова неговата/, се присетих да я разходя Миатката пак до морето, след като пролетта всъщност я прибрах оттам в София.

Та миналата седмица уикенда я покарах до Влас и Слънчев бряг, и си вървеше почти идеално.
Е, идеално на отиване по хладно и там на морето, но не толкова на връщане на магистралата на слънце още, където на една бензиностанция я изключих за 10 минути.
Та, след паленето наново заработи само на 2 цилиндъра, видимо нещо по Сета и двойни бобини беше, който при МХ-5 от НБ генерации е с 2 броя такива успоредни бобини.
Притесних се, че май ще я прибирам на пътна помощ, но след като изключих изцяло акумулатора и изчаках още 10 минути, после колата заработи без проблеми.

Вече сега като я прибрах в София, Сета бобини го отвих от колата, изчистих буксите му с ВД-40 спрей, а планката за закрепване към мотора я изчистих, и намазах контактните места на двата болта за закрепване с графитна грес, и засега няма проблеми по запалването.

Ето снимки с хубави гледки над Св. Влас, а и няколко снимки на типа бобини, дето са слагани на Миата 1.6-1.8 л. мотори от НБ генерация.
Интересно, някой колега с друга такава 90-ска японска кола, която да е с тоя сет бобини, дали е имал проблеми с тях, и дали е купувал подобен ъпгрейднат сет.
Сигурно все някога ще сменя тия бобини оригиналните, особено ако пак вземат да правят проблеми.
Засега обаче и технически и въобще, Миатата си работи и върви добре.

« Последна редакция: Юли 28, 2024, 13:44:29 от USfan »

Юли 28, 2024, 18:52:13
Отговор #92

Неактивен дядо владо

• Публикации: 71
Та, след паленето наново заработи само на 2 цилиндъра, .........изчистих буксите му ..........
Сигурно все някога ще сменя тия бобини оригиналните, особено ако пак вземат да правят
Смени ги, ще го направи, чистенето не помага O:-)
Старомоден-няма вайбър, скайп и т.н. 0877 17 07 27

Октомври 15, 2024, 13:21:42
Отговор #93

Неактивен USfan

Смених ги комплекта бобини на Миатата с нов двоен сет, сега си работи и топла и студена идеално.

Тия дни обаче съм се концентрирал да карам по-редовно Лексуса СЦ 430, който е на споменатия по горе в темата мой приятел италианец, че през другата седмица той ще си го взима, да го кара зимата в град Лече, в Южна Италия, където живее през по-студените месеци.
Та този Лексус кабриолет сигурно пак ще го взема за каране чак през м. Май догодина, като се докара тук отново в БГ колата, и може и да му направя тогава предполагаемо, няколко 2-3 хиляди километра, из страната и по нашето море, през периода Май-Юни.
Как да е, колата не е мръднала на качество и параметри, за пробега и сега от над 260 000 км, а бе докаана от СН на малко под 200 000 км пробег, преди 5 години.

Ето му и актуални снимки на СЦ-то, вкл. и със свален покрив /още става иделано за кабрио каране/, както и снимки на салона, багажника и мотора.
Както се вижда на множеството интериорни снимки, кожата, дървените фурнири, а и пластмасите, почти не са му променени въобще от времето, от 2002 година. Всъщност всичите му пластмаси и дървении, са все едно сега произведени.
На живо тия детайлите по него, са даже още по-ново изглеждащи, отколкото се вижда тук на това по-сумрачно време.

« Последна редакция: Октомври 15, 2024, 13:34:08 от USfan »

Октомври 15, 2024, 13:27:32
Отговор #94

Неактивен USfan

Ето му и снимки на салона, багажника, и мотора. В багажника се вижда мъничката щора, която се дърпа, за да се отграничи пространството, при свален покрив. Ако тази щора не е дръпната, на покрива му се блокира електр. сваляне, че да не натисне някакъв сложен багаж отдолу.

Кожата на седалките има все пак някакви сгъвки и отн. леки пукнатини, та трябва да се сетя да му я мина с някакъв крем тия дни, сигурно преди пращането на колата обратно до Италия.

Октомври 16, 2024, 05:12:40
Отговор #95

Неактивен 75 turbodelta

• Публикации: 249
В тема за Датсуни , се пише за някакви Миати и Лексуси и 10к еднакви снимки ? Човек , защо не си пуснеш тема за тоя Лексус и там  да си описваш на воля мъките ?
мирелка написа: кои мухльо ве оня дет е тъп кат клечка за уши ли  \"hahah\"

Октомври 16, 2024, 10:34:42
Отговор #96

Неактивен USfan

Така съм решил за по-лесно, така правя.
Не е необичайна практика в този форум, в тема за дадена кола и модел на един собственик, да се дописват и постове с други коли на същия собственик-водач-ползвател, за не се отварят мното бройки теми, кола по кола.
Иначе по-назад в тая тема има писания и за бившия ми 300 ЗетХ турбо от пост-1987 лифта.

Разбираемо, практиката Клик енд Бейт на Туба-каналите да се привличат зяпачи с неточно или по-неценно–безинтересно съдържание на клиповете, е досадна.
Ама чак па толкова това според мен не е релевантно в случая, поне по отн. на форумите.
Раздела е общ за Японски автомобили, а всичките тия описвани от мен коли са отн. спортни или ГТ модели с 2 врати и задни предaвания, така че, който се интересува от Нисани, може да са му интересни и Миати и СЦ-та.
Който пък не се интересува, както се вижда, има и съседни теми в японския раздел, основно писани от колегата Дидотооо.

Писах сега специално на Дидо по този повод, и той смени заглавието с по-релевантното общо за моите оризарки, както вече се вижда, така ще е по-пригледно.
Поне за автор на дадена тема в този форум, не бе възможно по-късно от първия пост, като му изтече времето за корекция, да се смени заглавието, иначе аз отдавна да съм го направил.

Всъщност преди години бях направил отделна тема за- Японските ми коли, където имаше повече снички на 1987 Нисана ми 280 ЗетХ турбо, както и ранни снимки на 1999 Миата ми Спешъл Едишън 10-Анинърсари.
Но преди 7-8 години тая тема, сигурно при едно местене на форума от един сървър на друг, за съжаление изчезна.
Заради това изчезване на темата продължих да пиша в темата с Датсуна с нови снимки на Миаата и Лексуса. Мислех да пиша на модераторите за това ненадейно липсване на темата ми с общите японки, ама така или иначе, тя беше изчезнала.
« Последна редакция: Октомври 16, 2024, 12:18:35 от dido1903 »

Октомври 16, 2024, 23:00:15
Отговор #97

Неактивен Logrus

• Публикации: 326
А преди десетина години Топ Гиър обявиха този Лексус за най-лошата кола на света  ;D Щом загуби срещу Пежо 308 БлуХДИ смятай  :))

Бъзикам се - интересен автомобил е, рядко срещан у нас. Лично на мен никога не ми е харесвал като дизайн (има далеч по-привлекателни модели от марката), но пък в Лексус се слага най-доброто от Тойота, което говори достатъчно само за себе си.
Най-важното обаче е че ти доставя удоволствие - според мен това е основното предназначение на такъв тип автомобили  :)

Октомври 17, 2024, 10:05:56
Отговор #98

Неактивен USfan

Тия тримата шоумени от оригиналния ТопГиър, колкото и да ги харесвах и аз, да ги споменаваш въобще като някаква меродавност по отн. на каквато и да кола, все едно Лада или Майбах, си е повърхностно.
Нито един от тях не е бил инженер, продавач, или какъвто и да е професионално свързан с колите, просто си бяха пишещи тенденциозно и провокативно глупости, че да си вдигат рейтинга на ББС-издаваното предаване и списание. Джеймс Мей например на младини е бил радиоводещ.
Така че като автожурналисти амплоато и на тримата им бе да пишат али-бали, не сериозни тестове и изводи да правят.

Да, като беше нов, и аз не го харесвах на дизайн това СЦ, беше ми много заоблен, като и предишния.
Но, с течение на времето тия 2-врати Лексуси, и 300-400 СЦ, и 430 СЦ, остаряха добре, не изглеждат много демодирани на форми.
Например правените в последните 5-10 години уж спортни Бенцове на типаж купета, че и предпоследния СЛ, определено всички са с такава бобена-хлебарковидна форма като СЦ-то, вкл. и АМГ отделните модели, като 5-вратия фастбек, и ГТ купето.

В София в началото на Милениума имаше няколко бройки нови такива 430 СЦ, което бяха и с интересни цветове, и поне 2 от тях бяха карани от известни герои на 90-те год. и прехода.
Например един лилавичкав-цикламен металик бе каран няколко години подред от мой съсед по махала, финансиста и съветника в Столична община- Владо Каролев, а един яркочервен бе пък подарен от един познат от онова време- известния по медиите митничар Жоро Пурата, на една от неговите тогавашни приятелки, тя да го кара.
Интересно тия двата СЦ-та къде изчезнаха, след като бяха притежавени от тия двамата герои, преди 15 години и двете изчезнаха от София.

Така че поне тоя модел СЦ кабрио се караше у нас като нов от хора с да го кажем, съмнителна репутация. :))  Това касаеше и предшественика му у нас, купето 300-400 СЦ, което като беше ново, в периода от началото до края на 90-те години, също бе карано от разни, макар и по-дребни комбинатори от гореспоменатите, като някои цъфнали обратно в БГ тогава, бивши емигранти от САЩ.

Иначе да, удоволствие от каране предоставя, като всяко подобно ГТ, плюс впечатлението от наистина качествения салон.
Плюса му е и, че за кола със сгъваем хардтоп, предия джам не е прекалено грамадански, и дава автентично кабрио усещане, когато покрива е свален.
Определено се чувства с този отн. нисък преден джам по-открит, отколкото например /като ти спомена Пежо, хаха/, от 307-308 кабриото, или някой друг подобен конвертибъл хардтоп.
Намирам го и за не по-тромав в завои от стандартен Мерцедес СЛ р230 роадстер /който му е конкурента времево и ценово/, и една идея по-усточив на торсионна устойчивост, от примерно тоя СЛ и 6-ца кабрио правените от ранните Милениумни години, които са ми по-скрибуцащи, вече като остареят.

Чавдарe, по отн на дизайна, съ сигурност разни други 2-вратки Лексуси са по-знаменателни и ярки на форма от това СЦ. Например сегашния ЛЦ300-500 купе /има и кабрио версия/ е жестоко динамичен на форма, а прекия наследник на СЦ-то, е тоя РЦ, доста ми харесва.

https://en.wikipedia.org/wiki/Lexus_RC

https://www.lexus.com/models/LC

Ето един Овнър сървей на Едмундс, проведен сред собственици на пост-2002 год. генерациите СЦ, които са само с осмаци мотори /предшественика, закритото купе, го има и с 6 цил версия като СЦ 300 модел/.

Тоя модел Лексус 430 СЦ, веоятно както и други Лексуси постига доста висок средостатистически процент на доволство от собствениците му- 95%.
По-долу в текстовете всеки собственик-водач-ползвател дава преценки за неговата бройка СЦ. Някои от тия хора се сменили и по наколко СЦ-та в течение на годините.
Абе времето върви бързо.
Кога беше 2001 год когато тоя модел дебютира, а пък скоро ще дойде 2026 год, когаго вече ще направи 1/4 век възраст модела.

https://www.edmunds.com/lexus/sc-430/2002/consumer-reviews/

https://www.cars.com/research/lexus-sc_430-2002/consumer-reviews/
« Последна редакция: Октомври 17, 2024, 11:49:03 от USfan »

Октомври 17, 2024, 15:56:33
Отговор #99

Неактивен Радев

• /!\ Млад шофьор
  • Публикации: 8
Помня, когато се появиха първите Lexus SC в София, някъде в периода 1992-93 г. Имаше едни далавераджийки - Мая Бебето, Краси и Гери Циганката - държаха бутиците и парфюмерията в отсечката на Патриарха между Белчев и Витошка, може би още да съществуват. Та те юркаха на смени един такъв.