Автор Тема: Историята на "ВАЗ"  (Прочетена 16648 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ноември 18, 2019, 09:39:46
Отговор #20

Неактивен USfan

  • Публикации: 8909
Много готина реклама.
Покрай тоя с мустаците и както и двамата с дамата са чернокоси, приличат да са от присъединените едно време арменски, грузински, и прочее републики. Та може рекламата да е насочена към експорт в страни с мургавелковци, като разни страни от Карибския басейн.

А замислих се, дали е имало Жигулита 01 и 02, с изцяло червени салони /стандартна материя, да го кажем- винил/, както авторката на тая статия твърди, че им е била семейната кола от нова.
Виждал съм, естествено, 2101 със бежав, кафяв, и черен винил салони, може и сиви да е и имало.
Но по тертипа на Мускалите, Жиги с червен или бордо винилови салони, не съм виждал.

Виждал съм обаче Лада 2103 с бордо салон, който обаче при тях е комбинация на винил и плат в същия цвят.
И пак по тая логика, дали някое знае или е виждал, имало ли е Лади от тези с изцяло плат салоните, като 2106, 21061, и 2107, със салони с червен/бордо плат.

Ето статията с твърденията за червен салон на Жигата.

https://www.flagman.bg/article/168341
« Последна редакция: Ноември 18, 2019, 09:51:52 от USfan »

Юни 02, 2020, 12:42:32
Отговор #21

Неактивен USfan

  • Публикации: 8909
Подходящ момент за показване качеството на изработка на ключалката на багажника, и бързото безпроблемно палене на автомобила, особено в тежките условия :)) на слънчево сухо време с около 20 градуса температура, е визитата на президента Путин, и отразяването и от целокупното журналистическо множество.

Клипа е отреди 5 години, от премиерата на новия тогава модел- Гранта.

&fbclid=IwAR31iS-yWF-0M0z_vMeiZg91RDd7E5i47nPQKhFLCbIvlwSdau57gYJZpKo

Юли 01, 2020, 16:27:57
Отговор #22

Неактивен krankenstein

  • Публикации: 7122
Едно интересно сравнение, включващо и част от историята за създаването на заводите ВАЗ и ФСО. Взаимствано е от Фейсбук страничката на Лада клуб, като преводът е малко кофти на места, но лично аз научих интересни и неизвестни за мен подробности - заслужава да се прочете.

https://www.facebook.com/groups/ladaclubbulgaria/permalink/3022111007865119/


Снимка: Адам Микула / Auto Świat

Полски Fiat 125p 1500 срещу Lada 1500 - толкова сходни, но толкова различни
Вечни съперници: полски Фиат и съветска Лада. Този дует ясно показва как да изградите два напълно различни автомобила от подобни компоненти.

През 1965 г. в СССР са произведени 200 000. леки автомобили годишно. Благодарение на споразумението с Fiat през 1972 г. той вече е бил 1,2 милиона. За сравнение: във FSO през 1965 г. са произведени 27,5 хиляди. автомобили, а през 1972 г. - 94,5 хил
Началото на производството на полския Fiat 125p струва 2,76 милиарда PLN и 32,5 милиона щатски долара.
Производството на Łady 1500 / WAZ-a 2103 приключи през 1984 г.
Виторио Валета обаче имаше ръководител на бизнеса. Без да навлиза в предвоенните (и още по-малко военни) подробности от биографията си, от 1946 г. Валета служи като главен шеф на Фиат. След италианския икономически бум от края на 50-те и 60-те години на миналия век, интелигентният мениджър бързо разбра, че вътрешният пазар няма да осигури сигурно бъдеще за компанията в Торино. Трябваше да се съсредоточи върху разширяването и износаС изключение на това, че други западноевропейски страни също имаха своите марки и фабрики за автомобили, а митата позволяват защитата на производителите (което с нетърпение се използва). И така, какъв беше изходът от ситуацията? Поради географската близост и предишния опит на групата, очите на Валета бяха насочени към ... Източна Европа. Чакай малко, ами желязната завеса? А студената война? Как може италианската група да започне да прави бизнес с комунистите? Е, когато влязат големи пари, идеологията отива на заден план. Освен това, да не забравяме, че именно в следвоенна Италия най-голямата комунистическа партия действаше извън Източния блок, чиито представители имаха "официални" контакти със съветските другари.

Вечни съперници: полски Фиат и съветска Лада. Това дует ясно показва като с подобни компоненти можете да изградите два напълно различни автомобила.
Коя друга нация би направила бизнес с Изтока, ако не с италианци? Освен това посоката не беше непозната за италианците. Още преди Втората световна война Фиат оперира в Полша (сглобяване и производство на, наред с други, Фиат 508), а през 1932 г. италианските компании помагат за изграждането на първия завод за производство на подвижни лагери в Съветска Русия. След войната южняците също се справят добре - въпреки че договорът от 1948 г. за изграждането на Fiat 1400 на FSO е нарушен, но три години по-късно Югославия подписва договор за сглобяването на този автомобил (а по-късно и на други модели). Pirelli също подписа търговско споразумение със съветското правителство през 50-те години.

Тогава дойде време за голям договор с Полша (декември 1965 г.) и накрая още по-голям - със Съветския съюз (август 1966 г.). В резултат на тези споразумения от ноември 1967 г. полският Fiat 125p започва да се търкаля от лентите на FSO. В случая с руснаците тя беше по-сложна, тъй като освен лиценз за производство на семейството на леки автомобили, договорът предвиждаше и строителството от нулата на фабрика в Ставропол (която от 1964 г. в чест на Палмир Тоглиати, председател на италианската комунистическа партия, беше кръстена на неговото име). Кредитът, отпуснат от банките за извършване на тази инвестиция, беше толкова голям, че италианското правителство, което предостави гаранцията, трябваше да измени закона за бюджета! Първоначалните разходи за изграждането на централата бяха оценени на 642 милиона долара, от които 247 милиона за покупки в Италия и около 55 милиона за машини, включително САЩ, Франция, Англия, Белгия, Швейцария и Германия.тук възникна проблем, защото Сенатът на САЩ не се съгласи да пазарува в Съединените щати. Италианците обаче също намериха начин: Фиат купи устройството и след това го продаде на руснаците. Американците спасиха лицата си (защото е малко вероятно да знаят какво се случва), а италианците можеха гордо да копнеят за сключването на "договора на века". Първият автомобил, който е произведен там през 1970 г., е WAZ 2101, т.е. Fiat 124, но той претърпя няколко промени, като го адаптира към съветските условия на работа. Вторият, вече не еквивалентен в палитрата на Fiat, моделът от Togliatti беше WAZ 2103, който на експортните пазари беше наречен „Lada / Lada 1500“. Въпреки че често се смята, че 2103 е сестринският модел на Fiat 124S, и двата автомобила са разработени паралелно и макар че технически са почти идентични, отвън те са малко по-различни.

Olive Fiat (боя с код L57) е произведен през 1977 г., поради което колата вече няма накланящи се триъгълни прозорци (така наречените флейтни машини). От този момент започна процесът на обедняване на автомобила и влошаване на качеството му, достигнал своя апогей в началото на 80-те години
Първите "три" се появяват през 1972 година. Ето отклонение: първоначално италианците предложиха на руснаците, че второто, по-луксозно превозно средство за тях е Фиат 125, но те поискаха кола с по-голяма взаимозаменяемост на компонентите с основния модел 2101. В Полша през 70-те и двата автомобила бяха считани за почти луксозни, достъпни само за няколко - в сравнение с по-голямата част от превозните средства по полските пътища по онова време (Варшава, Сирена плюс следвоенни автомобили от Източния блок и няколко западни), това не бива да изненадва никого. И макар в много отношения двете конструкции да са много сходни помежду си (надлъжно разположен 4-цилиндров двигател, задно задвижване, твърд мост, както и идентичен пакет от покрив и врати), Lada и Polski Fiat са перфектен пример за това колко малък е той като цяло Промените в дизайна влияят на възприятието и комфорта при използване на автомобила.

Най-голямата разлика между превозните средства са двигателите. Въпреки че и двата двигателя имат почти идентична мощност и сходен капацитет, именно характеристиките на силовите агрегати са най-влияещите върху цялостното възприятие на превозните средства. Много по-модерен мотор се използва в Lada - с горен разпределителен вал и 5 опори на коляновия вал (Fiat има вал в блока и само 3 лагера на основния вал). Благодарение на това работата му е по-културна - въпреки че „бандата“ на здрав и добре настроен 125p двигател има своя чар, трябва да признаем, че този от Lada звучи по-компактно и чисто.

Ситуацията се променя с по-висока скорост. - Над 3000 Лада става по-силен от Фиат - твърди Пьотр Фурман, собственикът и на двата автомобила, представени на снимките. - Това е ефектът на дълга верига за синхронизация. При коли с голям пробег е още по-лошо. Стандартното заглушаване на маската не помага много. Двигателят на Lada също е по-нетърпелив да се върти на оборотите и по-нетърпеливо реагира на газ, което - което не бива да се скрива - насърчава по-честото използване на неговите възможности. По отношение на разхода на гориво и двата автомобила представляват почти едно и също ниво (т.е. около 8 l / 100 km на пътя и "диша" в града), въпреки че 2103 е малко по-икономичен. Тук обаче трябва да се отбележи, че 5-степенна скоростна кутия от модела 2107 беше използвана за предаване на мощност в Lada, което накара колата да пуши малко по-малко по маршрута и между другото е много по-тиха. - Докато при 4-степенната трансмисия на Fiat изобщо не ме притеснява, Lada с „петицата“ се представя много по-добре - обобщава Piotr.

Световната премиера на Lada 1500 (WAZ 2103) се състоя с гръм в автомобилния салон в ... Ню Йорк през януари 1973 г. В края на 1975г
се появи моделът 2106, с 1.6 двигателя.
Когато и двете коли паркират една до друга, веднага става ясно, че Lada е автомобил малко по-малък от Fiat. Междуосието е 82 мм по-късо, 110 мм дължина, 19 мм ширина и 52 мм височина. Широчината на коловоза в съветското превозно средство обаче е по-голяма - отпред с 67 мм, отзад с 46 мм. Как се превежда това в простора на кабината? Чрез съкращаване на задната седалка, по-късото междуосие може да бъде леко компенсирано, но за по-дълго возене вероятно бихме избрали 125p задна седалка - добре, освен ако не пътуваме в горещ ден.

В нашия Фиат цели фотьойли са изработени от дермална лепкава към тялото, в Lada средните елементи са от материал. Освен това други разлики са практически незабележими. Интериорът е различен, особено таблото за управление. Във Fiat той е проектиран от бъдещата слава на дизайна Уолтър де Силва (който по-късно създаде, наред с други, новаторската Alfa Romeo 156), но според нас стилистът можеше да се справи по-добре. И въпреки че Фиат е близо до сърцето ни, в това поле Лада ... го разнася по раменете. И по отношение както на стил, така и на изпълнение. Общият елемент е почти идентичен волан, но приликите всъщност свършват дотук.Пет дамски кръгли часовници срещу термометър на Фиат - не става дума дори за дизайн, а за обикновената прозрачност на индикаторите и тук 125p за съжаление изостава. Както в първите фияси от Żerań, запалването в Lada е разположено от лявата страна на кормилната колона. При колите с FSO това се дължеше на скоростния лост от дясната страна на волана, в Лада, който зъбната кутия винаги беше в пода, най-вероятно наследството на ... зет Фиатс и не се знае защо руснаците не са го сменили. Въпреки това, можете бързо да свикнете да стартирате автомобила с лявата ръка.

При изключен двигател можете да чуете отметка на часовника в центъра на тирето. Кабината на Lada е направена по-внимателно.
Сравнението на багажниците на колите също пада в полза на Lada. Не само багажникът на съветската кола е с 40 литра по-голям, но и е напълно затворен с пластмасови капаци, които лесно могат да се поддържат чисти. Единственият минус е доста тясното пространство на багажника: от дясната страна има резервоар за гориво (в 125p е под пода), а отляво - резервно колело. При Фиат кладенецът с резервни колела е разположен в долната част на багажника (което от своя страна го прави доста плитък), а отстрани са оставени малки пространства за малки неща. Горко на онзи, който случайно постави там, например по-големи, незащитени инструменти - при завиване предметите могат да се движат и да повредят задните калници отвътре, които не са защитени по никакъв начин. Обшивката е само на пода на багажника.

Има разлики и при шофирането на автомобили. Корпусът на Fiat по време на по-бързо завиване се накланя по-силно отстрани, докато надлъжните пружини отзад се представят по-добре при пълно натоварване - Lada със спирални пружини в това отношение е по-деликатна. Бяхме малко изненадани и от сковаността на съветската кола. - Това отчасти е ефектът от използването на по-твърди амортисьори от фабричните - разкрива собственикът. По-голямата ширина на пистата означава, че Lada 2103 също е по-стабилна в ъглите, но кормилната система и особено силата, необходима за нейното управление, ни харесаха повече при Fiat.Има разлики и при шофирането на автомобили. Корпусът на Fiat по време на по-бързо завиване се накланя по-силно отстрани, докато надлъжните пружини отзад се представят по-добре при пълно натоварване - Lada със спирални пружини в това отношение е по-деликатна. Бяхме малко изненадани и от сковаността на съветската кола. - Това отчасти е ефектът от използването на по-твърди амортисьори от фабричните - разкрива собственикът. По-голямата ширина на пистата означава, че Lada 2103 също е по-стабилна в ъглите, но кормилната система и особено силата, необходима за нейното управление, ни харесаха повече при Fiat.

Подобно на идентичния механизъм (червячна предавка), но разликата е значителна. И двата автомобила имат дискови спирачки отпред (шублерите са дори с двойно бутало!), Разликите започват отзад: Фиат има дискове, Lada - барабани. Подобно решение би могло да предположи, че системата на Фиат ще бъде по-ефективна, но това не е вярно. Ефективността на спирачките е много подобна и чрез натискане на педала през 2103 г. дори имаме впечатление, че системата работи по-бързо и по-силно. Към това се добавя и проблемът с спомагателната (ръчна) спирачка, т.е. полската пета на Fiat Achilles, тъй като тя работи по-малко добре, отколкото в Lada и освен това е по-предразположена към повреди (особено ако водачът избягва да я използва).

Скоростомерът на колана не е заменен на 125p от часовниците до края на производството през 1988г.
След модернизацията на Fiat през 1975 г. се появява тахометер и облегалки за глава.
Според нас Сърцето бие за полския Фиат, но няколко часа шофиране на Lad доведоха до това, че тази съветска кола в крайна сметка печели нашето сравнение. Разбира се, както винаги, ние ви насърчаваме да прецените себе си и да изберете своя победител. Още повече, че разликите в точките изобщо не са големи (в нито един от оценените критерии не е надвишавал 2 точки).Дори много по-модерен двигател в Lada има своите недостатъци (звучи по-хубаво на празен ход, по-късно става шумно), а закупуването на хубава кола може да се окаже малко по-скъпо и сложно поради по-ниската популярност. За да изтрием сълзите на феновете на автомобила от FSO: сравнявайки несъразмерните разходи за пускане и на двата автомобила в производство, изобщо не сме сигурни дали изборът на руснаци е бил по-добър.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Юли 29, 2020, 16:08:48
Отговор #23

Неактивен 5 GTT

  • Публикации: 131


Но по тертипа на Мускалите, Жиги с червен или бордо винилови салони, не съм виждал.

Ето статията с твърденията за червен салон на Жигата.

https://www.flagman.bg/article/168341

Виждал съм тъмно синя Жигула с червен салон. Днес попаднах на тази обява на жигула с червен салон.

https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?act=4&adv=11564598374339204&slink=gd6hiw