Тия дни покрай смените на маслата на Аудито Купе и Пробата турбо, реших да сменя и маслото на 1987 Мустанга 5.0 ГТ кабрио, макар да не е в движение, че скоростната му кутия е счупена /всъщност имам с колата 2 скоростни кутии Борг Уорнър Т-5, оригиналната, и една рециклирана от САЩ, но и двете отново дефектираха/.
И понеже само ще паля мотора на място да поработи, без да движа колата, взех за смяна това английско чисто минерално масло на Кома.
Идеята ми това точно масло да го сложа сега, а не синтетика, е че първо, американските стари осмаци мотори имат отн. големи големи фабрични допуски, и силно вискозитетно масло е идеално за тях, а второто е, че само ще оставя двигателя да поработи 2-3 пъти по 15-20 минути на място, та да загрее и обере старите наслагвания вътре.
А чак след това, подкара ли се колата, вече ще търся да сложа някаква подходяща синтетика, но правена по стар вискозитетен спек.
Та, ето тия минерални масла на Кома, които внасят сега Аутоповер.БГ, за олдтаймери са доста приспособими, като има вискозитети от тях и 10в-40, и 5в-30, ако не греша за последното.
А Мустанга кабрио ГТ, след повече от 12 години пауза седене в гаражa /заедно и с разни други мои амер. спортни 6 и 8 цил. поникари, дето да не съм ги карал отдавна/, мисля е време за него отново да почне да се кара, та подновявам търсенето на подходяща ръчна скоростна кутия за него.
Оригиналната за моя модел в 1987 год. произведен, е слагания от 1983 до 1988 години Борг Уорнър Т5, в стандартен спек.
Но тези обикновен спек Т-5 скорости са слаби за въртящия момент на моя Форд 5.0 Хай Аутпут мотор, така че търся за купуване само и единствено версията Уърлд Клас- WC, които са слагани на всякаквите версии на Форд Мустанг с 4, 6, и 8 цил. мотори, правени основно от 1989 до 2004 години, както и на тогавашни Форд Тъндърбърд модели, както и на 6 и 8 цил версии на 3-та Генерация Камаро, Файърбърд и ТрансАм, произвеждани от 1989 до 1992 година, и на 6 цил. версии на 4-та Ген Камаро и Файърбърд, правени след 1993 год.
Версиите Уърлд Клас WC на Т-5 кутиите имат надпис- WC на табелката с данните на кутията, както и дата на производство, щампована на корпуса, която да показва от 1989 год насам, и точно такива версия ми трябва, не предишната базова нон-WC.
Който има такава кутия за продаване, да пише тук на л.с, и да ми праща снимки на колата /ако е още в кола сложена/ или съответно само на кутията, и може да стигнем до споразумение и бързо плащане, ако я преценя субективно за здрава кутията.
С огромно предимство при купуване на такава кутия ще е да се види от каква кола ще се сваля кутията.
Предпочитам да е по възможност или от само с 4 или 6 цил мотори Мустанг от 3-та или 4-та Ген, и само от с 6 цил. мотори Камаро или Ф-бърд от 3-та и 4-та Ген.
По принцип не ща да купувам кутия свалена или стояща на 8 цил версия от тия Поникари, понеже осмаците мотори доста износват тоя модел Борг-Уорнър, и е голяма вероятността такава кутия, свалена от осмак мотор модел, да е износена вътре и да е за ремонт, или даже да счупена като моите две налични, па дори и на място да и сменят добре скоростите.
Ето тук снимки, как изглежда една Борг Уорнър Т-5 WС модел.
Входящия в мотора вал, специално при слаганите на модели на Форд кутии, е с 10 дебели шлици.
Може разбира се, да обмисля за купуване и мексиканската версия на Борг-Уорнър модела с ръчни, наречена Тремек Т-5, ако е свалена от някоя 5-та Ген Мустанг с 6 или 8 цил. мотор, или от 5-та Ген Камаро, но само от тези с 6 цил. мотори.
Само че при тия вече по-късно правени Тремеци, понеже отделно ще трябва да купувам друг амбриаж с друг брой шлици, и преходен фланец от накоя реномирана амер. тунер фирма, а и отзад кардана ще трябва да го нося на шлосер да го преправя, съответната цена на такъв Тремек, поне при мен да ме интересува за купуване, трябва да е не по-висока, отколкото за нормален Борг Уорнър Т-5 някоя бройка.
Та, който има такава ръчна Борг Т-5 WС или Тремек кутия, или кола с такава кутия, дето да я продава на части, да пише, и може да измислим нещо.