Класическото предно предаване не е създадено а камо ли наложено от сър Алекс Исигонис и Остин Мини а доста повече от 20години преди това от Ситроен ДКВ и Ауди.Ауди които още през 1931г. пускат модел с напречно разположен с предно предаване сериен модел.Дядото на Трабанта защото е двуцилиндров двутактов двигател.
E, колега, то е ясно, че нямам предвид кой го е въвел за 1-ви път в серийно производство, или пък кой го е патентовал въобще, предното предаване, или пък дори предното предаване конкретно с напречен мотор.
Все толкова сме чели, все толкова сме се образовали, в някой и друг технически Вуз, или техническо училище, и то точно специалност ДВГ.
Ако разгледаш по-детайлно поста ми, колега, имах предвих, че СЕГА е възприето като класическо предно предаване, в по-общ план на тази дума, конструкцията, където скоростната кутия е в общ блок с диферециала, и са закрепени към напречен, НО 4 цил ЧЕТИРИтактов мотор.
Двутактовите конструкции, предвид че сега не се призвеждат в тоя им вид при коли, въобще не може да се визират като класически примери.
Просто живота, технологията, и екологията са ги отхърлили.
Освен ако не става въпорс за дизелови мотори за танкове и кариерни самосвали де.
Даже при Минито другата съществена пионеризация, която прави модела /макар и свързана с по-късни сериозни дефекти/, е наличието на обща маслена магистрала на мотора и трансмисията.
Нещо, което малко по-късно, в средата на 60-те, дори и Ламбо го възприемат за няколко години, в първия им мид мотор модел.
Където в12 двигателя е и напречно разположен.
А именно, в модела Миура.
Та, моето скромно мнениое е, и не само моето, а и по принцип, че въобще не е релевантно, в сериозен исторически мащаб, кой ПО-РАНО, в Америка, или 2-рия или 3-тия Райх, или 3-та република /това ще рече преди военна Франция/, е правел предни предавания под различни форми.
Защото експериментатори много, за кратко или за повече закрепили се производства и идеи, също много.
Така че всики тези първоприходци, не би било редно да ги наречем класици, след като развитието на техниката в момента, не прилага стриктно точно техните идеи.
И пшо тоя повод, в по-широк план погледнато, не е и релевантно, поне не за мен, кой преди Остин и Морис, и преди гърчето инженер,
е патентовал, или направил малко експериментални бройки, от кола с предно предаване с напречен 4 тактов мотор.
По важното е, чия е заслугата тая концепция да завземе света.
Разбира се, почти веднага след Минито, и Фиат се хвърлят да разработват тая концепция, както и не само те де.
Ако леко се отклоним, Ланча например, може да ги броим за основоположници на ВееР идеята при моторите /а именно, смес нежду Ве-образен и редови моторр, много преди Фолц.
Те джасат едни доста иновативни предни предавания през 60-те, с тоя първия ВеЕр мотор в световната история, така да го кажем.
Само че при Ланча са били 4-таци, а не 5,6,8,10,12 и 16 цил като при ВАГ концерна.
То Ланча са може би пионери и при пускане в производство на задния трансаксъл, още в началото на 50-те.
Ама айде, за това в някоя тема за Ланча, че ептен се отплеснахме.
Но, ако го кажем витиевато, всичко това са есенции и странични пътища...
Та, може и много бройки да са правени от предни предавания с мотори двутактови, не само от ДКВ, ами и от Хайнкел, Сааб, или каквито други по масови производители в миналото е имало, преди и след 2-та война.
Но не това е релевантното сега, когато се гледа общата картинка кой направи, донякъде несъзнателно, предното предаване в сегашния му отн компактен вид, толкова популярен спорт...
По повод на Арната, да се върнем в темата.
Когато си купих моята 1-ва Алфа в живота, 1989 модела ми Спидер, се запознах с разни фенове и сосбтвеници на Алфи, германци и австрийци.
Та като стана въпос за Арната /сега, казвам го на шега, не да обидя модела или собственика, все пак това беше преди 15 год, и тя не си беше още пълнокръвен интересен янгтаймер, както е сега/, един от немците викаше:
-'Леле, джойт венчър с Нисан, ужас! Докъде пропадна Италия.
Мисля, че всеки уважаващ себе си Алфист, види ли кола от тоя модел, трябва да се огледа, да потърси голям камък, и с все сили да го хвърли по това дяволско изчадие... '
Хахах, така мислеха едно време правоверните Афисти...
Сега, разбира се, като модел, и на мен ми е много интересна.
А от културно техн гледна точка, е добре, че и в Бг има запазени екземпяри, които с грижи да се съхранят за поколенията.
Защото всеки знае да събира, ако има, пари ГТВ-та и Спидери.
Ама ето, минаха години, и аз например, един стегнатат базов Алфасюд не съм виждал на живо в БГ, като махнем Спринтовете купе.