Автор Тема: Немските автомобили на USfan  (Прочетена 83521 пъти)

Logrus и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Ноември 18, 2019, 21:46:41
Отговор #140

Активен USfan

 • Публикации: 10307
Румене, доста точен и уместен въпрос.
По принцип разни фенове, но не много четящи, бъркат ХР4-ката с 2-вратия ранен Косуърт Сиера РС, или с 2-вратата 2-литрова атмосферна Сиера 2.0си версия.

Всъщност екс-моята и тази тук са точно с първата 6 цил. инжекцион версия мотор на Евро Фордовете, която обаче при всички с 2 врати Сиери ХР4и е с 2.8 литра обем и инжекция К-Жетроник, със само една дроселова клапа на мотора.
Споменатия от теб 2.9 литра шестак вече е с електр. инжекция, и със сдвоен смукател колектор с 2 отделни дроселови клапи, като тоя 2.9 мотор вече е слаган само на 5-вратите с двойно предаване Сиери, наречени- ХР4х4.

А ето и снимки на това гълъбче.

Както се вижда, стандартния волан на тия ХР4 /като и на Мустангите в САЩ в 80-те/, е тоя бабешки и хлъзгав с 2 спици волан, докато на моя бял ХР4 бе сложен опционален 3-спицов РС волан /слаган по късно серийно на Косуъртите РС Сиери/.
Ето и малко едновремешнии реклами на тоя футуристичен тогава Форд.
Екс-моята бе точно такава- основен бял цвят, и със сиви пластик фланкирания долу.


Качвам и 2-3 снимки на двете им версии 6 цил. мотори- ранния ХР4, и късния ХР4х4.
Ранния 2.8 литров е с К-Жетроник инжекция, а по-късния 2.9 литров е с електр. впръскване, и вече с колектор с 2 отделни дебитомера.

« Последна редакция: Ноември 18, 2019, 22:05:03 от USfan »

Ноември 20, 2019, 21:46:47
Отговор #141

Неактивен Cosworth96

 • Публикации: 96
Това е определено един от най-любимите ми Фордове. То всичко почна от един 1:32 макет преди много години, по-точно преди ~20 години. Тогава първите долифтови Сиери (че те са на три фази общо 82-87, 87-90, 90-93) вече си бяха, повечето, с извинение - кошове и не са ми привличали кой знае колко тепърва оформящия се вкус по автомобилите. Но тези странични прозорци и крило ми взеха акъла. Много исках да видя такава Сиера на живо. И видях де, може би преди около три години. То тя още се движи из София на СА номера, може би е била другата бяла. Черната, или може би друга черна, не помня в кой град се продаваше в един Автооказион от 1996-1997 г. за някъде 5000 марки, има я в темата със старите обяви. Колкото до първите триврати Козита и аз не съм чул да е имало кой знае колко, за разлика от седановите. Както и да е, самият модел XR4i, според мен поне, има много значимо въздействие върху бъдещите perfomance модели на марката. Динамика, интересен екстериорен и интериорен пакет, лесна (сравнително  :)) ) и евтина поддръжка и цена разбира се. Пример за това е може би ST170-ката Фокус, който имам сега. Единственото нещо, което на тия XR-ки никога не ми е допадало са седалките. Може би полу-коженото Рекаро от Капри 2.8 щеше да пасне идеално.
XR4x4 вече заменя през 1985, XR4i. Има я с три и пет врати и дори като комби, но то никога не е официално писано като XR4x4. До 1987, преди основния фейслифт мотора си е същия 2.8 шестак. Чак при фейслифта се заменя от 2.9. Интересно ми е дали XR4x4 е имало тук, особено долифтови такива с 2.8 мотора. Една фейсова, синя, се появява из родните сайтове за обяви от време на време.
А XR4i е една от колите, които съм рисувал с най-голямо удоволствие, желание и старание. Надявам се не е проблем да споделя. :)А да, и да добавя - преди година, като си търсех "спортния Форд", попаднах случайно на обява за XR4i, тъмно сива, без номера, занемарена в един двор. Беше около 2300 лв., пишеше, че била тренировъчна, не помня вече на кой пилот. Някой ми беше обяснявал и още една XR4i, не помня вече какъв цвят, в края на 80-те из Младост, ако наистина не ме лъже паметта.
'07 BMW 325xi Touring ///M-Sportpaket

Ноември 20, 2019, 23:15:40
Отговор #142

Активен USfan

 • Публикации: 10307
тъмносивия металик ХР4 се продаваше в отн. добро състояние някъде в 2001. може би беше нов внос тогава ,понеже в 2000 год. обърнаха акциза от кубици на коне, и всичко до 150 кона вече влизаше без предишните 10 и 40% акцизи.
И пак тоя сивия, някъде преди 3 години точно го видах да виси 2-3 седмици изоставен, на пътя за аерогарата, близо до Ѝпорше шоурума, но имаше С-номера със синя лента.

Ами долифтови с двойно не съм виждал, но следлифтови ХР4х4 съм виждал в София 2 броя- една бяла позахабена в Горубляне, и една синя много хубава, сигурно е тая от обявите /а интересно, помниш ли на каква цена си я виждал да се продава/.
Синята 4х4 летата само, седи пред офисите на две съседни банки, дето са на началото на локалното на Цариградско шосе посока към София, малко след баира след кръговото на 4-км.

Ноември 21, 2019, 21:26:09
Отговор #143

Неактивен Cosworth96

 • Публикации: 96
Ами долифтови с двойно не съм виждал, но следлифтови ХР4х4 съм виждал в София 2 броя- една бяла позахабена в Горубляне, и една синя много хубава, сигурно е тая от обявите /а интересно, помниш ли на каква цена си я виждал да се продава/.

Нещо около 6000 лв. беше... Отличителното ѝ бяха джантите като на Ескорт Кози.
'07 BMW 325xi Touring ///M-Sportpaket

Февруари 13, 2020, 22:56:55
Отговор #144

Активен USfan

 • Публикации: 10307
Ровейки си в едни стари архивни снимки на нашите, намерих две досга непубликувани, от сватбата на едната ми леля, в лятото на 1987 година.
Покрай отн. интересните коли на баща ми, и най-вече, двата Бенца на дядо ми, редовн ни търсеха за возене на сватби в 70-те и 80-те години, съседи, приятели и роднини.
Така че и втората сватба на леля ми, също беше направена с наша кола.
В случая, возихме лелята и втория и съпруг немец от провинция Баден-Вюртемберг /и собственик на новичък тогава 1986 модел тъмносин 190 Е/, тематично с Бенца 300 еСЕ конска глава.
Година след тази сватба, след като дядо ми почина, впоследствие баща ми продаде този Бенц, в есента на 1988 год.Другите няколко снимки които качвам, са от Мерцедеса вече около 20 години по-късно.
Тогава вече беше сменил няколко собственици след нашите, и от последния бе реставриран в нач. на Милениума, след което беше и представен в един от ранните броеве на Автокласика списанието. Оригинално колата си бе с вишнева естествена кожа салон, почти кафяво изглеждаща, но при реставрацията са я претапицирали с бежова такава.

Качвам и няколко ретро снимки от едно време в Германия от една автокъща, в есента на 1990 год. правени тогава от мен, и показващи леля ми и братовчед ми, че ми се сториха интересни заради Поршенцата отзад.
Леля ми към края на 80-те, вече живееше в Германия в град Карлсруе, заедно с втория си мъж, споменатия по-горе германец. Та, там вече работеща като мед. сестра, посъбра малко пари, и си извади там ш. книжка. Съответно, взе да се оглежда за първа кола.
Макар и аз и братовчед ми /на снимките с колелото/, да я бутахме към идеята, втория и мъж да и купи нещо шик, като едно малко женско Поршенце, че да си го караме и ние, хаха, като тия тук виждащите се 924-944, в крайна сметка разума надделя. Така че, вместо Трансаксъл, дори и оказион, мъжа и купи една 190-тка като неговата. Но тоя път лифта с новата за тогава широка лайстна, и с най-малкия 1.8 литра мотор.

Така бързо лети времето, все едно вчера гледахме тия адекватни за мед. сестри, или па фризиорки им беше таргета  :)) , пък то минали едни 30 години.« Последна редакция: Февруари 13, 2020, 23:07:22 от USfan »

Февруари 14, 2020, 11:11:29
Отговор #145

Неактивен fokke

 • Публикации: 1035
  • fokkerc.com
Винаги са ти интересни статиите , чудя се толкова много инфо за ретро колите в БГ  къде го събираш?
Любопитен съм , а и би било интересно в един пост дали можеш да напишеш всичките коли , които си имал на твое име до момента, защото инфото е пръснато из повечето раздели на форума? Вероятно ще е впечатляваща цифра .

Февруари 15, 2020, 16:30:05
Отговор #146

Активен USfan

 • Публикации: 10307
Ами като инфо, а понякога и с него и снимков материал още от 80-те, ми се е получило косвено събирането по две различни линии.
Едната е че като учех в Вилхелм Пик техникума, доста трябваше да се прекачвам като пътувам за него от нас, а и на връщане, и да минавам през центъра.
И минавайки през центъра, ми бяха на път и обикалях и паркингите на големите хотели, и други такива централни места, и пред тях винаги имаше интересни за соца коли, някои от които съм снимал с черно-белия ми Смяна-8 апарат.
Обаче почти всички тия ленти, а и разни извадени снимки, докато бях в казармата края на 80-те, майка ми ги изхвърлила, заедно с купища мои списания и автолитература, да си поразчисти жилището. И така освен всичко друго, се изгубиха доста снимки...

Другото инфо и така допири с интересни коли се получаваха, понеже като гимназист спортувах активно колоездене в Локомотив-Сф.
И оттам от разни лагери познавах спортисти от други отбори и други спортове, които голяма част от тях или имаха западни по-спортни или луксозни стари коли, и/или имаха познати и приятели с такива.
Съответно, аз нахождайки се в София, не ми беше трудно да общувам с тях, и си се виждах с такива хора редовно.
Хем понеже около доста известните спортисти си се въртяха страшни мадами, много от които фенки на секса на спортна база, дори и с не толкова известни и успели спортисти, хаха.
Но основната причина и в свободното време да си изкарвам със тия хора, беше да гледам и да се возя, а и да карам, ако ми дават по-големите, разни такива западни коли и мотори.

Освен това, голяма част от тия спортисти ходеха в 80-те години в свободното си време, и обикновено пролет до есен, на пространството пред сладкарница Магура /съответно и аз барабар с тях/, там да си общуват и купуват и продават долари и стоки, с разните въртящи се- чейнчаджии, пластмасаджии, бармани, и други такива платежни соц. тарикати.
А и тия изброените категории хора не на заплати, и те караха интересни за соца разнообразни западни коли. Така че и покрай тях съм се возил яко и карал разнообразни коли возения, а и за всякакви инфота за коли и собственици съм ги разпитвал. И така.

После, след 1990 год. и след казармата, взех по-активно да си купувам разни интересни коли, а после и мотори. Разбира се, в рамките на финансите им, а и ситуацийно до каквото съм се докопал в разни дошли тъжни за продавачите моменти за по-умерени пари цени.

Тука трябва да се вметне, че освен само мои лични коли, сигурно поне още 8 или 10 броя коли съм купувал партийно с приятели. Така на принципа 50-50, както сега му викат- сплит.
Ако мернех някоя скромна екзотика, и в момента не ми достигаха пари за нея, винаги бях убедителен да хвана някой по-близък приятел да си я вземем заедно.
Естествено, моята идея в такива случаи беше основно да си я караме яко газ, и да возим мадами с тая новопридобита кола.
Но насрещната ми партийна страна трябваше да се убеди, разбираемо, че ще има и печалба в цялата работа  ;)  като рано или късно продадем колата.

Та така, в 90-те години периода, с комбинация на желание, известни възможности, упорито търсена на добри сделки за интересни коли за купуване, от питане насам-натам, а дори и по обяви от Куриер-5 вестника, и се получаваха нещата.
Разбира се, тогава още не бях женен, нямах и деца, нито жилище, плащах малки наеми където заваря, така че ми беше лесно около врата да давам пари за глупости.

Но и си беше и в исторически план ситуацията примамлива за феновете на спортни и луксозни коли на ниски цени.
Тогава в 90-те години доста хора бързо забогатяваха и бързо после и забедняваха, така че във всички ценови нива на интересните стари коли тогава, имаше винаги оборот и раздвижвания.
Съответно, и възможности за купувания на интересни коли, хванеш ли точния момент, на доста примамливи цени. 
Тогава не беше като сега, всеки да ти е конкуренция купувач, и да ги има обявите през Нета за всеки достъпни, а и парите да са достъпни през всеки банкомат.

Тогава печелеше успешна покупка, който има инфо, и който на момента може да извади там някакви хилядарки да плати веднага.
Ако не беше възможно в много от случаите ми на купени интересни коли, това съчетание на инсайдър инфо, плюс някакви с готови пари в брой, определено наличността ми от возила от последните над 30 години, щеше да е доста по-постна.

Последната така импромпту покупка направих в 2017 год. с 1987 Сааба ми 900 класик фастбек.
Бях се замъкнал с пари в брой да купувам един по-нов 9-3 кабрио, от един шеф на Сааб сервиз в София.
Но, аха да са стиснем ръцете за неговото кабрио, и видях оставен в двора на сервиза тоя черен красавец, с дефектирал мотор.
Иначе, малко каран, винаги гаражен, купен от нов от дотогавашната му собственичка- мила стара дама.
И най-важното, никой не го знаеше точно тоя непипан Сааб в София и в БГ, освен шефа на тоя сервиз, и роднините на дамата, примерно.
Така че, парите от кабриото заминаха за фастбека, а шефа на сервиза получи от мен за свързването с собственика, подарък. Понеже той си е ценител, една бутилка малц, доста по-премиумна и ценна на селекция от синйото Джони.
Това е също важен елемент, при покупки на коли никога не трябва да остава човек длъжен на посредниците. Благодаря като хората, хем щото така е редно, хем и да не ме забравят за някоя следваща скромна възможност, ако се отвори за интересно возило.

Но, и последния извод може да бъде, и че освен тия гореописаните два-три важни компонента, всъщност съм имал в голяма част от покупките, и огромна доза късмет, дори и в такива прозаично отношение като автохобито.


« Последна редакция: Февруари 15, 2020, 17:04:25 от USfan »

Април 05, 2020, 20:27:04
Отговор #147

Активен USfan

 • Публикации: 10307
Със закъснение добавям малко снимки, правени от реставратора на колата, колегата Роберт, от процеса на правене на екс-костенурката 1200 Експорт с фалтдах на баща ми, тоя път с фокус на началните и средни фази от периода на възстановяването и.

Април 05, 2020, 20:28:35
Отговор #148

Активен USfan

 • Публикации: 10307


Април 08, 2020, 21:51:03
Отговор #149

Неактивен nosleto

 • Публикации: 115
Тази костеница я видях в КАТ София Юни 2018 и ми останаха очите в нея.......
Wartburg 353W 1988-2006 R.I.P.
Renault 19 1991-2010 R.I.P.
BMW 318I 1985 - 2010 new owner
Renault 19 1995-2010 new owner
Skoda Favorit 1995-2020 R.I.P.
Citroen Berlingo 2002- 2015 R.I.P.
Renault Megane 2004- 2022 R.I.P.
Mazda CX-7 2.3 Turbo 2008- 2022 R.I.P.
Mercedes Benz E300TD 1998-
BMW e34 520i 1994-
Opel Astra F Caravan Sport 1.8 16v 1997-