Тия дни по Аудито Купе и на Голфа 1-ца кабриолет /и двата с така нар. мех. инжекциони мотори, К-Жетроник на Голфа, и КЕ-Жетроник на Купето/ имаше леки ъпдейти по отн. на запалването, а при Аудито и по отн. на амбриажа му.
А именно, понеже и на двете коли от доста време не им бяха сменяни свещите /макар да си работеха чисто с тях, и от посл. им смени да са минали само примерно по 30000 км/, реших да ги сменя.
Взех този път сходни модели свещи на Денсо, понеже съм доволен напоследък от качеството на този японски производител, при ползване на разни техни модели свещи, които сложих на Маздата ми Миата, и на Волвото С70 Купе.
И на двете пък тези ВАГ коли свещите им са със сходно топлинно число покрай отн. високата им степен на сгъстяване, и за тях им избрах 1-електродни Денсо модел 20 ТТ.
На 1.8 литровия 2-валков ГТИ мотор на Голфа 1-ца така или иначе тази му конфигурация с 1 електрод е стандартна /с размер на ключ за поставяне- 19/, и предишните му Бош свещи бяха също 1-електродни.
При Аудито пък, макар като вариант да му се дават и 3-електродни свещи, и досегашните му Шампион свещи да бяха точно такива 3-електродни, сега сложих именно пак 1-електродни Денсо /с по-тесен ключ за поставяне- 14/.
Това, понеже конкретните мотори на Аудито и Голфа заради механичните им инжекциони, и в студени и в преходни режими тендират да работят с богата горивовъздушна смес, и моя досегашен опит показва, че при такова ползване 1-електродните свещи са по-добър вариант от много-електродните.
Аудито с новите свещи както и досега си работи отлично, и се развинтва до 7000 оборота с лекота благодарение на 4-клапановата си глава.
Голфа обаче, и със старите и с новите свещи, прави едно глъхнене и прекъсване, ако рязко му се дава газ на студен двигател при 1000-1500 оборота.
Видимо този проблем е свързан с някой дефектен датчик или мембрана по К-Жетроника, и тепърва нататъка ще трябва да се занимавам с него.
Регулатори на налягането на впръскваното гориво, или пък и двете му последователни горивни помпи и филтъра при тях не са проблема, понеже тях ги смених с нови Бошови, преди 4-5 години.
Аудито пък, вероятно покрай липсата на сериозно каране в изминалите 3 години, сега като се подкара, му пропадна амбриажа.
Преди 5 години му ремонтирах с ориг. ремонтен комплект долната фабр. амбриажна помпа, а още преди това, преди 10-12 години, смених горната му помпа с нова ориг. АТЕ производство.
За по-сигурно обаче, и понеже труда при смяна и обезвъздушаване на амбриажните помпи специално при модела Ауди 80 /ако е с 5 цил. или с 4-клапанови глави мотори/, е голям и досаден, сега ги смених и двете наведнъж, с уж италиански такива, производство на АВЕ фирмата.
Както и очаквах, след демонтажа на старите 2 помпи се оказа, че оригиналната горна на АТЕ фирмата, макар и преди повече от 10 години сменяна, е ОК, а е протекла ремонтираната от мен долна помпа.
Та, с помпите като се приключи, Аудито сега пак си работи чудесно.
Нататъка през лятото, поне някои уикенди когато съм обратно в София, ще правя инжекциона и при Голфа 1-ца.
Иначе, при Сааба ми 900и Класик мотора е с почти същия инжекцион К-Жетроник като при ГТИ мотора на Голфа, така че пък при него след като накрая му поставя обратно отдавна отремонтираната с нови клапани цил. глава на мотора, ще ме чакат предполагам, главоболия и с неговия инжекцион, понеже и той не бе каран от 4-5 години време.
Ето тук снимки от двата вида Денсо ТТ свещи, дето сложих на тия ранни 90-ски ВАГ-спортни модели.

Ето и снимки от комплектите по 2 амбриажни помпи на Аудито, и старите, и новите.