А ето и вече направената му на старата ориг. ГТИ 8 клапана глава, с 4 х Кеихин карбове конверсия от Кава ЗеЗееР 1100-1200 мотор.
Естетите сред нас може да не харесат изконструираните спонтанно от мен колектори от изящни ПВЦ кенефни тръби.
Просто пробно беше поставен Сет-ъпа с тия карбове и пластик тръби, та да се види дали принципно ще паснат карбовете на тоя мотор, понеже са доста дебитни на гориво/въздух- върховите версии с 40 мм. диаметър дифузиори са.
А правенето на реалните метални или алумин. колектори от Каихините към мотора, ще е съобразено разбира се, с новата 16 клапана глава, която е, както колегата Ники 1600ГТ писа, от култовата ранна КР версия, познаваща се по големия и диаметър на всмук. тръби.
Иначе, от Каихините сега съм зверски доволен.
Регулирани на уше и оче на макс. богата горивна смес реглаж, праскат 7200-7300 об/мин.
А дори на макс. бедна смес регулирани, правят лесно над 6500 об/мин.
И то без фабричния при Кавите мотоциклети оттогава, еър-бокс, който помага на всмукв. на въздуха.
Вероятно и и аз ще трябва да измаисторя някаква кутия за възд. филтър.
А и най-вече искам да смучат карбовете студен въздух отвън, а не иззад радиатора, ама това ще е задача на краен етап на конверсията.
За окончателен реглаж на тоя лек силов тунинг /хаха, как ме дразни наложилия се израз- силов,
то като че ли другите преработки, там пластик финтифлюшки, и лоу енд слоу, въобще заслужават да се нарекат - тунинг/ трябват: дино-стенд, вакуум-уред, и газ-анализатор.
Това всичкото и най-добре наведнаж стиковането с уредите, та се постигнат макс. резултати от 16 клапановата глава в комплект с Каихините, и в комплект с транзисторното по-старо запалване без ограничител.
Моще да се каже, че с поставянето на ориг. 16 клапана КР глава ще се поправи един исторически пропуск от страна на ВАГ управата.
Които там шефове, след 1984, слагат тоя 140 коня мотор на Голф 2, Сироко 2, и Джета 2.
Но по вероятно маркетингови или финансови причини, не го слагат тогава на правещата се още, а и чак до 1993 год, единичка кабрио.
За визуално сравнение между КР Голф 2 ГТИ 16 клапана мотора, и по-късните скопени 16 клапана ВАГ мотори на късни Голф 2, и Ауди 80/100, съм показал снимки на мотор на Аудито ми Купе, който също е с 16 клапана глава.
Но при него въпреки по големия обем от не 1.8, а 2 литра, смук. колектори са по малки на диаметър и дебит от тоя ранен 16 клапана мотор.