Ами Ники, как да ти кажа, малко и подобно на твоите случаи, съм имал и късмети и пропуски с колите в младостта ми.
Като цяло може да обобщим, че в периода ми след техникума и казармата, въобще не съм бил фен да си купувам за тогавашните ми разбирания, отн. бавни и все още тогава често срещани и у нас коли.
Исках или чисти кабриолети, може и ретро такива /каквато беше и първата ми кола- един 1960 Триумф Хералд/ или още по исках максимално бързи за финансите ми тогава, и максимално остри на форма коли, и то по възможност открити /каквато ми беше 4-та кола в живота- първото от поредицата ми от 3 броя Бертонета Х1-9, едно 1979 файв спиид/.
Та, по принцип исках или някакви бегачки, или ретро-спортни, или просто ретро-кабрио модели /не много по-късно взех да клйопам и ретро-луксозни/ но не непременно класически Фолцове.
Сега, имах сантимент към въздухарките коли на баща ми /с тях съм си изкарал цялото детство до 15-та година/, но специално Кефера не го помня. Баща ми го продава някъде още преди или скоро след раждането ми.
Помня детайлно по късните големи въздухарки!
С тях сме обикаляли България и навсякъде по курортите ни- зимни и летни.
Най-много помня два от трите Тип 3 по-големи Фолцове на баща ми- един 1500 Нормал 2 врати седан с 1 карб и 45 коня, и един Фастбек 1600 ТЛ с 2 карба, и цели 50 и няколко коня.
Те и по ми харесваха, поне тогава, на форми от спрямо кеферите, и тогава по бих се оглеждал за Фастбек ТЛ, отколкото дори за фалтдах Кефер.
Но, и тогава дори, както и сега, хубави Тип 3 в БГ бяха безкрайно по-редки от хубави Кефери.
Въпреки това, сега съм поумнял )) и се оглеждам активно за някой хубав кефер, но в памет към вкуса на баща ми към откритите покриви, и по лични пристрастия, държа да е минимум с оригиналния пост-1963 год. ламаринен шибидах.
Което търсене, разбираемо, поне в БГ ще е трудно.
Ето обобщените снимки от големите Фолцове на баща ми. По възходящия ред на цифрите на номерата, човек може добре да се ориентира кога примерно през 60-те години са регистрирани те в София.
Ами, Ники, ако покараш някой подобен Тип 3 на дълъг път, много ще ти хареса.
Драстично са по комфортни от Кеферите, а тия с 2та карба или инжекционите, и покрай по-добрата аеродинамика, по-бързи на максимална или на крейсерска скорост, дори от 1600 ссм. 1303 Кефер.
Стига все пак да се мери Тип 3 срещу стандартен Кефер, не някой пипнат като примерно твоя.
От тия по-големите, по-ранните от тях- 1500 Н и Фастбека, бяха произведени в средата на 60-те, и баща ми ги беше купувал почти нови 8едно или двугодишни/ всеки един от тях, тогава.
Фастбека 3 години след Кефера фалтдах, мисля в 1966 год, и 1500 Нормала, в 1968 година.
Най-последния, с дебелите брони 1600 инжекциона 2 врати седан го купува чисто нов в 1971 или 72 год. от Кореком.
Като е бил на доста изгодна цена, поради дефекти от някакво наводнение в закритие складове, дето била тая партида коли складирана, или нещо подобно.
Покрай това наводнение, няколко години по-късно, в края на 70-те, роговете отзад дето държаха мотора, бяха толкова нагнили, че при едно ходене до морето мотора се откъснал от гнилите гнезда в роговете след удар в някаква бабуна, и останал да се влачи на скоростната кутия, стържейки по земята.
Аз тогава не съм бил с колата, то не знам как е ремонтирано това, но в София колата се върна с изкърпен кош и наново закачен мотор, абс. на собствен ход.
Та така, спомени, спомени, с тия Фолцове.
Е и малко снимки, основно са с майка ми баща ми, на и аз на няколко се мяркам, седнал на калниците на Нормала 2 врати седан.)