Автор Тема: Немските автомобили на USfan  (Прочетена 91547 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Октомври 30, 2023, 15:04:57
Отговор #270

Неактивен USfan

  • Публикации: 10623
Ето 2 брошури с ценови листи на модела Голф Кабриолет, като по-старата е от 1985 година, и касае още първия лифт с по-тънките черни брони, а втората е от 1990 год, и касае моделите като моя, което са от пост-1987 год лифта с дебелите боядисани с цвета на колата брони.

Нормално за ценообразуванията и тогава и сега, те са са влияели от инфлацията и други фактори, и година за година Фолц, както и други производители, са си вдигали базовите цени, както и тези на екстрите, с по няколко процента на годишна база.
В този аспект на ценообразуването, моя Голф Кабриолет с фабричен ГТИ 112 коня нон-Кат мотор, който е видимо по цветовата гама, е от лимитираните серии за 1991 год- или Олблу КласикЛайн, или ОлБлу СпортЛайн, всъщност като нов е бил по-скъп, отколкото го мислех.

Ако за отправна точка може да вземе ценовата листа за 1990 год, базовата цена на моята лимитирана серия ог 1991 год, условно може да я приравним на Квартет серията от 1990 год, която е около 32900 Дойче Марки.
и се, към тази цена трябва да добавим при моя екземпляр и следните екстри-
- ел. джамове /само предните, при всички Единици кабрио задните джамове са ръчни/- 590 ДМ, Алтернатор 90А /задължително при ел. гюрук, който има моя/- 200 ДМ, ел. гюрук- 1550 ДМ, боя металик- 600 ДМ, Рекаро предни седалки с реглаж на височина- 1350 ДМ, 4 броя ковани лети двуцветни /полирани ръбове с боядисани вътрешности/ 14х6 цола джанти- 1690 ДМ, зелено тонирано остъкление- 450 ДМ.
В допълнение към тези изброени екстри, моя екземпляр има и централно заключване и Трип компютър, които обаче може да са било стандартни при КласикЛайн и СпортЛайн сериите.

Така общата цена на Голф 1 Кабриолет, с дори само горните изброени екстри като моите, е към 39350 ДМ, за цени в Германия в 1990 год, с начислен немски Мервертщоер.
За същия модел с тези екстри, вече купен в 1991 година, вероятно трябва да начислим с около 4-5 % по-висока заводска цена, за тази следваща моделна година.
Моя екземпляр Голф Кабриолет обаче е купуван от Италия нов, така че към цената за доставяне до там от завода /ЮбелфюрунгКостен/ , може да се добави итал. данък оборот тогава- ИВА, който е бил по онова време около 17%, ако не греша.

В допълнение, Фолц-дилъра в Италия по нова време е поставил в колата скъпа Сони аудиоситема, както и произведени от Момо кожени волан и калъфка и топка на скорости /които още седят на колата/ и което вероятно общо там са стрували като нови за поставяне, поне 1 милион лирата на цена, или еквивалент тогава от над 1000 долара или над 2000 ДМ.
Та така, с ценообразуванията при тези така нар- Кошнички за ягоди кабриолети, в епохата им през 80-те и нач. на 90-те години.


Ноември 14, 2023, 20:07:16
Отговор #271

Неактивен USfan

  • Публикации: 10623
Една голяма част от бившите ми интересни коли са били, очакваемо, с течение вече на десетилетията, при следващите им собственици, или унищожени, или силно преправени, или пък, всъщност по-голямата част от тях, сега са запазени още в макс. оригинален вид, или реставрирани добре.

На една от обаче най-запазените ми и автентични, и красиви и на цветова гама коли- Айсберг блау и с бежав кожен салон, от 1981 моделна год. предлифтова 633цси, след като я продадох в 1997 год- някъде, няколко години по-късно, се падна незавидната участ да стане донор за възстановяването на една друга, и издържана в същата цветова гама отвън и вътре- Евроспек м635цси.

Та, от моята 6-ца Купе /макар и тогава напълно в движение, в отличен вид, и даже и с работещ климатик/, бяха свалени, и вероятно по-късно използвани за тая реставрация, огромна част от външните, а и вътрешни детайли, като врати, калници, стъкла, огледала, задна седалка, гумени уплътнения, и прочее по-малки на размери части

На Фейсбук профила на сервиза поне едно време, в 2010 год, бяха качени снимки от реставрацията и, още сигурно седят, доста доста назад на стената.
Та, аз поне предположих, като е ставало и с други поекти на сервицз, че тая м635 вече е изнесена обратно навън, но се оказа, че е още в БГ.
Едни колеги по Фейса, тия дни са я снимали по София.

Как да е, ето малко снимки, за архива на Форума. Първите 5 снимки съм ги правил аз в Овърдрайв по време на реставрацията, а посл. 3 са от вечра, някъде по София са снимали колата.


Ноември 15, 2023, 10:06:07
Отговор #272

Неактивен Механджията

  • Публикации: 1560
  • P38 Autobiography | X300 Sovereign
тази виси в мобилето от поне 3-4г на обява редовно :)  джантите изобщо не са за нея - мое мнение

Ноември 15, 2023, 20:48:57
Отговор #273

Неактивен USfan

  • Публикации: 10623
Бре, ама в нашенското Мобиле ли си я мяркал, или в немското...

Това са сега бройките м635, продавани в Мобиле.де.
На тия, дето са в хубави състояния, им искат между 50 и нещо и 90 и нещо хиляди Евро, в зависимост от пробег, цветове, и екстри.
Като цяло не бих ги определил като особено търсени, и съответно, продаваеми коли, М-ките на 6-ца купе.
Отн. нишови версии са, а и скъпото им обслужване на 6-те дросела мотора, плаши по-ординерните, ако ще и да са флуидни с нужните кинти да купят някое, БМВ-фенове.
В това отношение, много по-търсени и скъпи са от спрямо м635, едно време по-евтините, но сега определено по-ценни, М5 Е28, и М3 Е30.

https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/search.html?c=SportsCar&con=USED&dam=0&fr=%3A1990&ft=PETROL&isSearchRequest=true&ms=3500%3B30%3B%3B%D0%BC635%3B&pw=185%3A&ref=dsp&s=Car&sb=rel&vc=Car

Иначе за джантите ти, да, седят и отвратително, а и са с леко безличен дизайн, особено спрямо оригиналните кръстосани спици.
По принцип Овърдрайв, в онези години поне, редовно реставрираха коли оциганено и в неоригинален Спек. А тук при реставрацията, специално за джантите са решили тънкажно това отношение.
Това, предполагаемо по акцентиране на собственика, та да може да се купуват по-евтино при слагането, стандартен спек 17 цола гуми, като тия сега на колата /приличат на 17-ки на диаметър/.

Оригиналните и с кръстосани спици джанти ББС с широк борд /виждат се на моите стари снимки от 1998 година/, специално слагани в 80-те години на м635, са с размер диаметър 415 мм /това са към 16 цола и половина/. Приложените към тях гуми /оригинално слагани само от Мишелин и Дънлоп, в този им милиметров размер/ са били и тогава и сега, доста скъпи.

Така че колата е променена при възстановяването, и с тия вече уж практични за купуване на следващи гуми, купешки 17-ки джанти.
Тия обаче джанти, освен дето с неоригинален дизайн на спиците /ако и те май да бяха ББС на производство/, нямат и външен борд.
Което и още повече се набива на очи, предвид, че на тая 6-ца са присадени някога и вежди на калниците /а-ла Мтехник м535и/, които по принцип м635 нямат серийно, и което карат стандартни джанти без външен борд, да седят визуално, по-навътре в калниците.

При леко повечко търсене, разбира се, можеха да се намерят нахбау-нахфертигунг спицовидни тип като оригиналния ТРХ-дизайн джанти, които обаче да са на лесен за купуване на гуми, 15 или 16 цолов размер, като например тия за продаване тук.

https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/bmw-trx-bbs-optik-felgen-240-45-zr415/2550802033-223-1176

Иначе, да цените на оригинални нови Мишелин ТРХ гуми за размера на ориг. джанти на м635, са и скъпи все още. Горе-долу 2 бона в Евро и сега си е комплекта за нови такива.

https://www.reifen-felgen.de/michelin-trx-gt-240/45vr415-94-w-1129892

Не е за учудване, че колата се е запънала за продажба, най-вече заради манга-тунинга, а и за това, че е БГ кола.
Сериозните клиенти за м635, които да биха дали над 50 бона в Евро за хубаво такова, освен добра кондиция, естествено и ще търсят и макс. оригинален вид.
Освен джантите, и престилките и веждите /които видимо не са оригинален М-техник дилърова опция/ трябва да се махнат, което ще повлече и ново сериозно поне странично пребоядисване.

Другото, което веднага също се набива в очите на всеки сериозен БМВ фен, а и още повече на някой колекционер на баварки от 80-те, е цветовото несъответствие на синия металик спрямо сегашния черен кожен салон.
БМВ тогава серийно не са поставяли изцяло черни салони с естествена кожа, при сини металици.
При сините металици, съответстващия избор на салон е бил, доколкото помня, поне при салоните с естествена кожа, между- магнолия /което е мръсно бяло/, бежаво, сиво, кафяво, и вишнево червено, като цветове на кожите.

Всъщност на моите стари снимки от Овърдрайв, на най-горните 2, се вижда още бежовата задна седалка на колата /предполагаемо от екс-моята 633-ка/, както и задната бежова кора под задното стъкло.
На тая задна кора има всъщност, серийно при всички 6-ци, поставени два отварящи се елипсовидно издути капака /пак виждащи се бежови на цвят тук/, под които да се слагат разни неща. На моята 6-ца, там под тях, бях пъхнал две по-големи тонколони, че да не дупча кората отделно за тях.

Черни кожени салони иначе са слагани на всякакви други външни отенъци, като черен металик, сребристо, бяло, червено, и прочее цветове.
Например, единствената друга м635 налична в БГ през средата до края на 90-те години, бе една черна бройка, карана тогава от разни от Аполо и Болкан, която бе с черен кожен салон.
Така ако се връща и салона в оригиналната му бежава цветова гама, това ще е още едни поне 10 бона в лева, поне за сериозно добро претапициране.

Разбира се, от БМВ Индивидуал е могло да се поръчват /ако към 1985 год. те вече са работели като поддивизия на марката/ почти всякакви комбинации на външни и вътрешни цветове.
Но по ВИН номера на тая бройка м635, естествено може сега да се провери, чрез инфо от архивите на завода, че е излязла с бежава кожа салон, не с черна.
Така че и тоя неоригинален салон, също сваля яко цената надолу, при някакъв сериозен интерес за плащане.

Друг интересен аспект на всички тия схеми, е че в периода 1994-1995 год, като тръгнах да си търся аз хубава 6-ца купе /на баща ми вече му бях намерил едно 630цс, и реших че е време и аз да взема нещо подобно/, имаше по Европа избор на доста редки версии 6-ти серии, като разни Шнитцери, или Хартге, за умерени пари.
Специално от едни налични в СН тогава 6-ци, които ми търсиха едни джамбази, вместо моята предлифтова 633цси, на която и искаха, ако добре помня, към 8000 СН-франка /някъде толкова ми я смятаха, при докарването/, можех да купя за към 50% отгоре цена, а именно, за 12 000 СН-франка, една оригинална следлифтова В7с Купе, с цели 330 коня, и с присадена чисто нова 6-скоростна кутия от Лотус-Омега.

Но тогава, някъде в средата до края на 1995 год, имах по едно и също време Бенца ми Табакера в114 250це /вече от 3 години/, един току що-придобит р107 СЛ-роадстер Евро-спек /екс-кола на Андрей Желязков, която пазарих, първоначално неуспешно, още от далечната 1991 год, като той се върна в БГ, след като бе играл във Фейенорд/, а и още и купените и двете в 1994 год- Нисана ми 280 ЗетХ, и един Триумф Спитфайър Марк 3, та не ми трябваше 3-то или 4-то спортно-луксозно купе.

А и и бяха 4000 франка разлика в цената ми се струваха доста отгоре, за реално едно присадено турбо, и малко Алпина ваденки. ))
Сега обаче, всеки може да види разликите в цената на Алпини В7 купе, спрямо нормални 6-ци.
Та, ако тогава се бях напънал по отн. на събиране на повече пари за тая поредна /реално поредно излишна, хах/ кола, и бях взел онази СН-Алпина /същия син цвят като моята 6-ца/, сега в БГ щеше да има едно оригинална Алпина в повече, а и нямаше да се окепази за части екс-моята 633, просто защото нямаше да съм я купил.

Между 1984 и 1987 години са правени само 110 бройки В7 купета, вкл. базовия за нея 300 коня мотор В7 купе нормалната версия, и 330 коня В7-еС версията.

https://www.auto-motor-und-sport.de/oldtimer/alpina-b7-turbo-coupe-1-auktion/
« Последна редакция: Ноември 15, 2023, 22:08:08 от USfan »

Ноември 23, 2023, 15:28:40
Отговор #274

Неактивен Механджията

  • Публикации: 1560
  • P38 Autobiography | X300 Sovereign
объркал съм се, не е тази от снимките ти, но има доста сходство -

https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?act=4&adv=11315464825121057&slink=uj33sg

тази е въпросната, която стои от години

иначе тази за около 30к не е лоша покупка:

https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?act=4&adv=11697484689850333&slink=uj33sg

Ноември 30, 2023, 22:47:21
Отговор #275

Неактивен USfan

  • Публикации: 10623
Днес Аудито Купе направи съчетание от щастливи цифри в километража.
А именно, успя да навърти доста кръглата сума от 197777 км. Донякъде ми става тъжно от наближаването на тази магическа граница от 200 000 км, и никак не ми се ще да ги минавам.

Преди 18 години като водих баща ми да го купува, и Купето бе внесено преди няколко месеца от СН, пробега му бе под 100 000 км.
Последваха няколко години на активно каране от баща ми, само в периода 2005-2010 год. После каренето на Аудито имаше 5-6 години пауза, и после, след 2016 год, а и досега бе ползвано, пак по-спорадично, от мен. Всъщност и между 2019 и 2022 год, пак не бе карано въобще.

С оглед да се пробвам да отложа максимално минаването на тая магическа граница от 200 бинки на оригинален пробег, ще трябва да наблегна в близките месеци за по-дълги отсечки на разни други мои една идея по-нови, а и по-големи на размери коли, като Ягуара еС-тайп и Волвото С70 Т-5 купе.
А и тези двете /продукти на Форд Премиум дивизията в годините им на производство/ са си доста комфортни за магистрали, и имат мощни двузонови климатици за над 1/4 вековни модели. Които такива климатици за лятно време, и за возене и на хора с различни претенции към температурите, са си удобство.

Пък за каране по завойчета, колкото и да си го харесвам Аудито като прецизност на водене, и то особено предвид за 35 годишен на дебют модел, ще е време да се наблегне през следващата пролет и лято, на някои по-леки на маса мои коли, като Пробата ГТ Турбо, и Миатата МХ-5, и вече и Сааба 900и фастбек.
Последния най-накрая е време и той да се подкара след 6 годишна пауза, откакто му свалих главата за смяна на изпуск. клапани, в края на 2017 год/.

Така или иначе, това Ауди В4 Купе с 4-клапанов мотор си върви безупречно, даже и на зимно време.
Ето го тук в компанията на 2 Бенца, тематично и те купета с 2 врати.
Вишневия 1994 Е220 Купе е на колегата Бурян, а турскосиния 2019 Ц-клас Купе Ц43 АМГ, е на моя първи братовчед.

Понеже това Ц-клас купе вече взе да поостарява, а братовчеда го има от 6 месечно, беше демонстрационно, като го намерихме на някъде 2000 км. пробег, от АМГ-ложата на вътрешното Бенц дилърство, намиращо се на територията на завода в Зинделфинген /което е точно срещу сградата на новия Бенц музей/, навивам братовчеда да го смени с някое АМГ Ц-клас с 63 мотор, все с едно каква каросерия.
Той комби и седан не ще, ама кабрио освен купето, пак би вършило работа.

Лошото напоследък е, че при новите Ц-класи АМГ за 2024 моделна год, доколкото разбирам, дори и 63 версията, при всички бъдещи версии и каросерии, вече е с гаден 4 цил. турбо мотор.
Та вече при Ц-класите няма да има шестаци и осмаци мотори, поне не при АМГ моделите.
Така че ако братовчеда ще го сменя тоя шестак мотор тип прахосмукачка /хаха, така го наричат собствениците на 8 цил Ц63, тоя досегашен все пак 6 цил. Ц43/, ще трябва някое Ц63 от 2022-2023 моделни години да си намери.

https://www.caranddriver.com/mercedes-amg/c43

https://www.caranddriver.com/mercedes-amg/c63

Но падението на Бенц концерна и даунсайзинга на моделните им гами, са други и бая обемни теми, та ме мързи дори да ги започвам за разчепкване.  :))

Ето актуални снимки, вече с понавалялия сняг от последните дни.« Последна редакция: Ноември 30, 2023, 23:01:55 от USfan »