Аз пък не съм съгласен , че точно Алфите дело на Бертоне трябва да отпаднат . Идеално се вписват в определението за книгата от Данчо - "посветена на съвременния автомобил за края на '70-те, концепции и авангарда в дизайна" . Този дизайн и до сега си е актуален и неповторим . Някои от тези купета 105 серия се произвеждат до 76-77г . Вярно , Алфета ГТ също трябва да присъства , а може и за нея да пише на друга страница . Всеки запален Алфист съм сигурен , че поне малко си мечтае за едно купе от 105 серия . Разбирам , че си имал GTV2000 и Spider , които също много харесвам , но нека не отхвърляме предшественика с лека ръка Мен точно снимката с Алфите ме грабна най-много от поста на Данчо ...
Данчо , много интересна книга изглежда ! Има двама продавачи , единия на главната улица до магазина на Чех , другия до пощата , та ме хвърли в размисъл , да се заглеждам повече друг път . Не е изключено да има още такива подобни находки
Поздрави
Да да, да аз знам че са ги правили 105 серията доста навътре в 70-те.
Просто идеята ми беше, че понеже по отн на други марки са по актуални набора от снимки и модели във второто издание, и тук да има по-актуални Алфи.
На мен лично 105 серията ми е най-любима от всички Алфи.
На цели 3 пъти през живота си, бях съвсем наблизо до купуване в БГ, или бартер за представител на 105 серията.
1-я път беше през 1993.
Искаха на една адски гнила 105, май с мотор 1600, защото беше само с 2-та големи фара, ама може да е била и 1300, де да знам, само 600 немски марки тогава.
Това в една къща в Бояна, ходих да я гледам.
Или еквивалент на 600 сегашни лева. Колата вървеше, но въобще нямаше под, караше се с една щайга за седалка.
А и отстрани беше нагнила, буквално до стъклата на вратите.
И аз верен на принципа си никога не купувам кола която да не е абсолютно в движение, се отказах. Тя формално погледнато, се движеше тая де, ахаха.
Иначе в къщата в мазето собственика и пазеше броните, салона, и таблото, в доста добро състояние. Тази Алфа къде изчезна, не знам, полсле в Бг никаде не съм я виждал.
А някъде през 2000 година, ходих да гледам пдо нашия приятел и ретрофен от Поповяне, 2-те му еднакви Алфи ГТВ 1750.
Общо ги продаваше за към 4-5000 лв, или бартер за нещо интересно.
Почти бяхме стигнали с него за решение за бартер за тогавашния ми хубав Форд ХР4и, но и двамата нещо дадохме заден ход.
От моя страна се колебаех, защото по колите имаше доста заправене, едната беше леко некомлектна, а другата доста гнила.
Макар и от двете да можеше да се направи една.
Но много труд имаше, и се отказах да дам перфектната ми Янгтаймер Сиерка, хахах, за 2 броя много по-ценни, но много по-сложни за правене коли.
А и имаха проблем с прехвърлянето и двете.
Пък тогава на сцената се появи и нашия приятел Маргарит, и надцака моята оферта за бартер,
като предложи един Бенц 170 Фау, който нашия колега с радост прие.
Да има партнйор по възраст и Капитена му от 1-та серия.
Но извън това, българска 105-ца коя най ме е яд, че не можах да купя, защото нямах пари тогава. Защото точно се бях оженил, чакахме дете, и парите за глупости бяха кът.
Даже се наложи да си продам любимия ХР4 по тоя повод, и да си купя Пежо 405 комби, хаха, за по разумна кола.
Но как да е, по онова време, имаше в движение в София, една бивша конфискувана от митницата 2000 ГТВ.
До края на 90-те, още беше с ориг боя.
Но чичката който я караше, един то жк Свобода, или нещо такова, я пребоядиса с бългаско Гран при червено, качествена боя от Свртоврачене завода, и и разгони фамилията на вида и.
иначе покарах тази Алфа- беше с перфектен салон, хубави мотор, и окачване, без никакви ръжди. Но цвета просто ме съсипа.
Беше си за модната полиция на Денди
Искаха и само 2000 лв, ама твърда цена.
Не знам къде отиде тази Алфа, вероятно я взе някой джамбазин, и я изнесоха.
В течение на годините, са ми попадали и други доста редки и нтересни Алфи под носа, но от тях купих само 75-та ми 3.0 Америка.
По мое време беше ми черна Америката, това и беше оригиналната боя.
А сега ходи по Италфестовете червена.
То тя е и единствената оригинална Америка сега в движение В БГ според мен.
Имаше и една синя 75 2,5 Милано, по София я търкаляха преди години, ама не знам какво стана с бея.
А редките Алфи, които не съм купил, а са ми били под носа, определено не бяха за изпускане.
Най рядката от тях беше Джулиетата Спринт купенце, която всички знаете.
Някъде края на 1999, я продадоха накрая в една автокъща, бая нагнила, за само 600 лв.
Много мислих да я взима, цената беше смешна за тоя модел.
Но имаше много кърпене по колата, а и някои неща липсваха.
Нямаше аз да се справя да я стегна, така че се радвам, че в момента е в добър дом, макар и с гадно боядисани брони.
А за най-новата на година рядка Алфа в БГ, просто нямах въобще толкова пари, че да си помисля сериозно за закупуване.
Това беше една от 4-те броя официално внесени Роадстер Загатота в БГ, от тогавашния вносител Ауто-Гама. Става въптос за жълтата от тях, която е собственост от нова, на известния ни от медиите чичко фен на бързи коли с прякор- Ицо 100-те манекенки.
Допреди няколко години, като дойде кризата, той я изкара за продаване на СофАуто.
Но и искаха доста пари, макар и адекватни за Европа за модела- около 50-60 бона в лева. Естествено не се продаде, и сега си е още в него тази кола, както се видя и от предаването по телевизията, за търсенето на съпруги.
А ето една от малкото снимки, които имам, с моята любима Америка.