Отдавна не сме писали по тая тема, но този път може да я ъпдейтнем с нещо по-различно от снимки, но предполагам не по-малко интересно.
Та, преди 1-2 седмици си рових разни стари документации за колите ми, и освен такива за сегашните ми возила, като митнически декларации и фактури за закупуване от офиц. им представителства като са били нови, на 1992 Аудито ми Купе и 1992 Крайслера Лебарон Турбо, си открих и интересни документи на отдавна продадени мои коли, като 1981 Нисана 280 ЗетХ, 1976 БМВ-то 630 ЦС на баща ми, и 1979 Фиата ми Х/9.
На БМВ-то мисля че съм му качвал снимки на ориг. Фарцойгбриф в темата с немските коли, а ето тук митническата декларация и фактурата за плащане на митото на първото ми от трите Бертонета Х1/9, дето имах, издадени като го внасях първото, през Август 1991 год.
Предполагам ще са интересни тия поопърцани листчета с детайли около вноса, като още се дължеше мито внос на коли от страни от ЕС, на разни колеги автоентусиасти, които тогава са били още неродени или са били твърде малки да се незанимават с коли по онова време. )
Може да се отбележи, че тогавашната стойност на митото от 1200 и нещо лева, всъщност е доста ниска реално.
Тогава вече, след октомври 1990 година, с решение на Министерски съвет, лева беше вече на свободен официален държавен курс спрямо другите валути.
Съответно, и ако добре помня и не греша с много, през лятото на 1991 година лева се търгуваше официално за около 7-8 лева за 1. Д.М, и 13-14 лева за 1 долар.
Така че тия 1200 лв, всъщност бяха под 100 Долара Мито реален еквивалент.
Интерес заслужава и точното определение на модела на Фиата х1/9, вписано във фактурата за плащане на митото.
Докато в Митн. Декларация митничарите са го описали просто като Фиат Х1/9, макар и допълнение като име- Бертоне, то касиерката го е вписала и с правилния му техн. индекс- 128 AS, който произхожда и от оригиналния източник на механиката му- Фиат 128.
Бертонето го внесох в 1991 год. на една тогавашна моя фирма, която вече не съществува, така че няма проблем с защитата сега на личните данни, хах.
Мисля че при внос от фирма на фирма митото беше по малко, а ако се внасяше някаква подобна стока като автомобил на физ. лице, тая сума от 1200 лв щеше да е по-висока.