Автор Тема: Леонид Брежнев слага край на българските коли - в. "168 часа"-разследване  (Прочетена 22030 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Януари 20, 2012, 20:30:46
Отговор #20

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1011
Точно това за славянските народи не е никаква пречка за Русия, тъй като тя традиционно гази доста такива. Няма много скрупули да избива славяни, когато е в интересите й. Например, нашият герой Гурко - да, той е истински герой и славен войн за нас. Почит и уважение! Но, от нас. А едни поляци тук като чуха "Улица Гурко" и се оцъклиха. Оказва се, че за тях бил Касапинът Гурко! Странно нещо е историята. Многолико.

Не, въобще не става въпрос за благородно решение да не се меси в Сръбско-българската война /СБВ/! Напротив, точно заради поведението на Русия се случва тази война, то е една от големите причини. Кога започва СБВ? На 2 ноември 1885, по стар стил. А кога е Съединението? На 6 септември, ст.стил. А руските офицери са отзовани още на 10 семтември! Офицерите не са отзовани, за да не участват във война на славяни. Напротив, отзовани са близо 2 месеца преди да избухне тази война и отзоваването им, плюс цялостната руска позиция, са една от големите причини за избухване на войната!

Ето за това говоря. Русия е против Съединението, при това силно и категорично против. Иска да обрече повече от половин България да е васална област на пилафчията. Веднага след Съединението се обявява силно против него и изтегля от България своите офицери - а те са командването на армията ни! Младата ни войска остава под командването на шепа млади български офицери - капитани! Очаква се Османската империя да ни прегази за дни. Затова и нашата войска е струпана по южната граница. По ирония на съдбата, османците се оказват за нас най-малката заплаха, даже никаква! Дори някъде бях чел, че изпратили макар и със закъснение 2 полка да ни помогнат срещу сърбите - нали сме били все пак под тяхно върховенство /до 1908 чак/ и те един вид са били задължени да ни подпомагат при опасност. И макар и неефективно, го правят!
    Впрочем руснаците не просто изтеглят военните си, но даже отнасят със себе си военния ни флот, нашите си кораби! Просто отвличане.
    И така, Русия не е благородната страна, която не иска да се меси във войната на братя-славяни. Напротив, тя иска да остави половината ни страна под турско, обявява се категорично против Съединението, оставя войската ни без офицери - който факт, изтеглянето и цялостната й позиция - развързват ръцете на сръбския крал. България е останала сама, а войската й е обезглавена. И сърбинът напада през месец Ноември! Почти 2 месеца, след като Русия е открила своите карти. Ако не бяха действията на Русия, дори да не ни беше подкрепила, а просто да запази неутралност, нямаше да има братоубийствена сръбско-българска война.
  Първата световна война, именно Русия обявява война на България. И ефективно напада и по суша, и по море. Убиват българи. Впрочем, Втората световна война - също. Още 2 години преди официално да обяви война на страната ни, СССР изпраща пиратска флотилия от подводници, които да потапят кораби по нашето черноморие и да минират пристанищата и морските ни пътища /и заплащат скъпо, с огромни свои загуби!/. Също така спускат по въздух и по море терористични диверсионни групи, с цел да извърват атентати, да дестабилизират страната.
    Много се отклонихме от автомобилната история, но това също са си исторически факти.
« Последна редакция: Януари 20, 2012, 20:38:56 от Teodor »

Януари 20, 2012, 21:12:51
Отговор #21

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3771
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Така е!   По дяволите ,  не става само с танкове и самолети! C:-)
Величието на една нация се измерва с величието на нейните поданици!
п.п Сори за оff- а . :-[ Нищо лошо против руския народ. Болшинството са умни , способни и интелигентни хора.

Но гадната  им система на упраление на държвата им е.....ва  м......ката на всичко, че и на автомобилостроенето.
Не е от вчeрa.

Впрочем идеолога на бившия Съвет за икономическа и взаимна помощ на страните на Изток от желязната завеса или накратко СИВ
немския икономист Герхард Апфел ясно иконкретно формулира развитието на икономиките на всяка страна.
Във всички области , в това число и автомобилостроенето.......

Ама руснаците му опорочват модела и и идеите му :( ....и той слага край на живота си... 
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Януари 20, 2012, 21:22:45
Отговор #22

Неактивен Котков

 • Публикации: 675
 :D
« Последна редакция: Януари 20, 2012, 21:38:04 от Котков »
They call me Polski Fiat 125p 1975r

Януари 20, 2012, 21:26:35
Отговор #23

Неактивен победовод

 • Публикации: 839
Ами да историческите факти ги има и тези исторически факти категорично говорят,че Русия изтегля офицерите си не защото иска да няма съединена България,а защото по това време Александър Батенберг и Петко Каравелов  водят откровено антируска политика.Това са всеизвестни неща ,което не пречи на някои да ги тълкуват както дявола тълкува Евангелието.
Също историята е категорична че през 1915 България е канена,да се присъедини както към Антантата,така и към Централно-европейските сили.Централните сили обещават на България голям келепир във вид на присъединяване на територии,затова нашите умници решават да се присъединят към Германия.И не Русия  обявява война на България през Първата световна война ,а точно обратното-България обявява на 14 октомври война на Антантата,част от която е и Русия,след което  нахлува в Сърбия.
Това са неоспорими исторически факти,и изобщо не е нужно да се подминават,само защото на някой му е угодно да ги подминава поради конюктурни съобръжения
Вярно,това е автомобилен форум,но тук освен автолюбители има и любители на историята необременени от фиксидеята да изкарат непременно  и на всяка цена,за всичките несгоди и провали на България през войните да е виновна Русия.
Единствено виновни за всички несгоди са лакомията на управляващите България през годините на войните, и непрозорливостта и неспособството им да застанат на печелившата страна.
«Волга» — единственный автомобиль, способный передвигаться, будучи неисправным чуть менее, чем полностью.

Януари 20, 2012, 22:06:05
Отговор #24

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1011
Каква идея фикс, кое от написаното по-горе не е така? Датите ли ще променим, за да излезе Русия чист и мил образ?

Русия има своите геополитически интереси и затова отхвърля Съединението. Колкото и цинично и гадно да е това, да, тя оставя България на произвола и се опитва да върне цялата южна част в ръцете на турците, само заради своите вечно нереализирани, мъгляви интереси да добие излаз на проливите на юг! Да, тя не харесва княз Александър. Защото той се опитва да бъде истински български владетел, това дето лявата част от политическото пространство днес нарича "русофобия" у него, всъщност е стремеж към Независимост. Княз Александър е може би един от най-успешните ни управници, за съжаление управлението му е прекратено твърде рано, с външна намеса.
    Нека да наричаме нещата с истинските им имена. Едно е да клати трона на княза /и даже успява да го катурне доста скоро след това/, съвсем друго е да се бори България да е разполовена, при това едната половина при турците! Типичен пример, как един народ и една малка страна може да бъдат жертвани заради някакви неясни бъдещи цели в региона. Имперските игри на циничните големи! И не изтегля офицерите си просто заради неодобрението срещу княз Александър, а именно заради акта на Съединението.

    Колкото до Първата световна война, по това време България, както всеки знае, граничи отвсякъде със.... себе си. И Обединението е национален идеал, истинската болка на всеки българин, на целия народ! Абсолютно немислимо е България да остане извън войната. Въпросът е, към кого ще се присъедини. Русия не успява да предложи почти нищо, а каквото предлага, то е нереално и невъзможно. Другата страна предлага напълно реално и възможно - и България, много ясно, се присъединява! Това, че нашите сили падат, е лошо стечение на световната история. Сега е много лесно, като едни "фотьойлни генерали", да отсъждаме как Германия, Австрие и сие не са имали никакъв шанс. Напротив, имали са, при това много голям. Но Световната война е нещо много, много голямо и след известно поклащане в едната ив другата посока, в крайна сметка везните се накланят окончателно към едната страна.
    България се включва във войната не за да прекроява Европа, а за да осъществи Обединението си. Нищо повече! Включва се на страната, която реялно й предлага нещо. Включва се по-късно, едва след като е изслушала и двете страни. Русия спокойно може да си воюва срещу Германия и да не закача България. Вместо това, още моментално след като България прави своя избор, руският император бълва един изключително злостен указ и изрично обявява война на България. Без което спокойно може да мине. И хвърля руснаци срещу нашите - и печелим славни победи.
    Впрочем, като стигаме до русофилията и русофобията, кога са се зародили те? Истината е, че иманно Съединението е вододел. До Съединението и руското предателтво, в България няма русофоби. Има яростни русофили и има хора, ориентирани към българска независимост. Никой не дръзва да е "фоб" спрямо Освободителите! Едва след датата 6 септември 1885 г. наред с русофилите, се появяват и русофоби. Само и единствено заради действията на Русия, стремежът към независимост принудително се превръща в русофобия, по необходимост.
« Последна редакция: Януари 20, 2012, 22:09:02 от Teodor »

Януари 20, 2012, 22:51:06
Отговор #25

Неактивен победовод

 • Публикации: 839
Ами преди Русия да изтегли офицерите си от България през 1885 г,за които сега се реве ,че България е оставена на произвола на съдбата,лично Батенберг подписва указ и изгонва от България всички руски офицери  две години по рано ,през 1883 г. Защо никой не реве че България е оставена на произвола на съдбата през 1883г.И обслужването на  неруски интереси от  Батенберг и Петко Каравелов се нарича тук отстояване на независимост.Русофобията я създават Батенберг и Каравелов далеч преди Съединението.
И че Русия през Първата световна война нищо не предложила пък Германия всичко,видя се какво стана,пък на приказки за лошо стечение на обстоятелствата и затова България загубила всички войни,може да повярва някое дете ама тук деца май няма
Това е нашата същност,на този който ни е направил добро да се отблагодаряваме подобаващо с отрицателен знак.
Така ,че историята е написана,но у нас тя  се тълкува конюктурно,в зависимост от  моментните политически и икономически интереси на власт имащите.за да се стига до абсурдите от рода ,че османско владичество в България никога не е имало.И да опровергавам  конюктурни писания повече нямам никакво намерение.
« Последна редакция: Януари 20, 2012, 23:02:48 от победовод »
«Волга» — единственный автомобиль, способный передвигаться, будучи неисправным чуть менее, чем полностью.

Януари 21, 2012, 09:39:53
Отговор #26

Неактивен Frysco

 • Публикации: 403
Мдам, много интересни разсъждения на колегата Теодор... силно ми напомнят на статиите във вестниците.Където се е стигало дори до абсурди, да се оправдава присъединяването ни към Тристранния пакт през ВСВ, и да се осъжда това че не е даден и един изстрел срещу Червената армия.Впрочем решение, заради което Сталин ни оставя Южна Добруджа, която пък Хитлер е присъединил към нас.
Когато решите да разсъждавате така, колега, помислете първо, сега, когато сме вече приятели на САЩ, какъв живот живеем и дали е по добър от този, който живеехме когато бяхме приятели на СССР.Не говоря за политиката, а за това кой от двата народа е по-приятелски и по сърдечно настроен към нас.Факт-когато се заговоря с руснак и той разбере че съм българин, се радва.Ако е идвал у нас, се впуска в спомени, колко хубава ни е страна.Канен съм в четири града в Русия, от хора с които само съм си писал по интернет.Да гостувам, у тях, в техните домове.
Докато американците ме питат-къде е България, ама как така в Европа... ааа, между Гърция и Русия има и други държави?Виж ти... американец каза думите-ако още бяхте част от Турция, щеше да ви е по добре.Остави ги тях, ами с немци и французи не е по различно.Те повечето са убедени че с румънци и албанци говориме един и същи език, диалектен на турския.Развеждал съм холандци из цялата страна, горе долу, видяха балкан, видяха море, видяха полетата ни през пролетта... казаха че тук е божествена красота, а досега са си мислили че у нас има само скали и заводи.
Нас ни няма в тяхната история.Те смятат славяните за тъпо племе, заело обширни земи...
Тъй че какво да им харесвам на тея "велики" цивилизации, дето всъщност живеят на много от откритията на славяни... и защо да мразя руснаците?Били ни прецакали-кога, когато са се противопоставяли на западните страни и ние сме ги подкрепили ли?

Историята не я пише във вестниците.В тях има само драсканици, с които някои си изкарват парите.


Януари 21, 2012, 11:18:33
Отговор #27

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1011
Тук вече стигнахме до абсурдни разсъждения. Приятели са ни западноевропейците, ако някой все още не е разбрал, ние сме част от ЕС /Европейски съюз/ и това са нашите партньори и приятели. Истински приятели, коието ни наливат много милиони за... какво ли не. И които милиони щяха да са даже доста повече, само ако имахме по-добро управление /по-малко крадливи довчерашни партийци и дс-та/.
   Не смятам да се сърдя на американците за това, че не знаят къде е България /а и това естествено е безкрайно преувеличение, предостатъчно хора знаят кое къде се намира/. А който някога е излизал в чужбина, той знае дали европейците не са прави в това, което мислят за нас. Лесен и близък пример - Гърция. Обработена всяка педя земя, китни селца с хубави къщи, ферми, навсякъде техника, направо градина! Това до границата. Навлезем ли в нашенско - като отрязано с нож. Пущинак и храсталаци. Не, не сме по-мързеливи от тях. Просто те не са имали национализация, социализъм и простотии. Та така, какъв живот живеем? Какъвто ни завеща СССР. Защо се срина там системата? Нали държат неизброима територия с най-големите залежи от...... всичко! Тогава защо се сринаха, че и нас завлякоха на дъното? Не, не е гнилият капитализъм. Ами изначалната обреченост на измислената им система.

   И да, Русия не обещава нищо! И да се бяхме присъединили, пак щяхме да получим едно голямо нищо. Защото това, което ние искаме, трябва да се вземе от Гърция, Сърбия и Румъния /впрочем, точно Русия по време на Балканската война отказва да гарантира за ненамесата на Румъния и точно ударът в гръб от Румъния унищожава българската кауза/. Все български земи, заграбени от тези държави. Но Русия има още от по-рано своите договорености с тях и това, което може реално да ни гарантира, е едно голямо НИЩО.

   Колкото до горните исторически твърдения, просто не ми се отговаря повече, тъй като явно тук повтаряме 130-летния спор на русофили и русофоби. Само ще вметна, че съм съгласен с този прочит на историята през руски очила толкова, колкото съм съгласен, че Князът е Батенберг. Веднъж завинаги трябва да се изясни, че това име принадлежи на младия офицер от чужда армия. Стъпил в България, той е вече само и единствено Княз Александър I. След като напуска България, отново си сменя името, по определени причини, който му е интересно да потърси, има достатъчно негови биографии.
« Последна редакция: Януари 21, 2012, 11:33:25 от Teodor »

Януари 21, 2012, 14:36:48
Отговор #28

Неактивен Frysco

 • Публикации: 403
Как с лекота го отсече... наистина-разсъждавал ли си по тея въпроси или наистина каквото са написали във вестниците преповтаряш?Чел ли си поне пет източника на информация, за да извлечеш обективната информация?
Национализацията и плановата икономика са нещо чудесно, което беше управлявано лошо и у нас, и у съветския съюз.Икономиката ни беше мощна и огромна, много ефективна.За съжаление преди 1989 се препъваше в един тромав и тежък административен апарат, който изсмукваше печалбата му, вместо да я реивенстира в развитие и производство.А след тая година направо я разпердушиниха за да построят върху руините на почти завършената ни индустрия, една мижава и нещастна икономичка, по зимбабвииско-боливиански тертип, занимаваща се с дребна търгови, ситно производство и второкачествен туризъм.
Вместо да бъде реформирана и оздравена, днес тая индустрия можеше не само да ни изкара от кризата, ами да ни направи втори в Европа, защото само силните индустрии могат да генерират пари, при криза на кредитите и кухата икономика.
Разбира се, преувеличено е да се търси вината в чужди фактори.В желанието си да скочим напред, стъпкахме това което имаме и сами сме си виновни.Но вина имат и западните ни "партньори и приятели".Първо, когато през 95-96 направиха и невъзможното, за да попречат на Жан Виденов да вдигне икономиката на страната на крака, а после чрез настояванията си за бързи и дълбоки реформи, не оставиха никакъв шанс да сложим на тезгяха за приватизация някакви работещи предприятия.Всички знаем че индустрията ни беше вкарана в дългове манипулативно и изкуствено, а после беше разпродадена евтино срещу най голямата комисионна.
Затова казвам че дори и завод на Порше да бяхме имали у нас, сега нямаше да го има вече.

Ако те интересува защо и как се срина системата, тогава трябва да разгледаш въпроса от всичките му гледни точки и да го анализираш безпристрастно.Най разпространеното обяснение, за недъгавостта му, не е пълно и не е вярно, просто от гледна точка на днешната форма на управление е най удобно.Нали не очакваш капиталист да си признае, че плановата икомоника има предимства?Всеизвестните факти са най лесно оспоримите.
« Последна редакция: Януари 21, 2012, 14:39:37 от Frysco »

Януари 21, 2012, 17:57:53
Отговор #29

Неактивен niki4

 • Публикации: 170
Ей това, че западноевропейците ни били приятели вече ме разби. Как последните 22 години всичко се обърна и от едната крайност отидохме в другата. Много по-близко до истината е, че в света има няколко велики сили и те си имат сфери на влияние и за добро или лошо на Балканите тези сфери се сблъскват. Българите сме много по-близко културно, като етнос и географски до руснаците отколкото до американците. Доста руски войници са паднали в битка по нашите земи за нашето освобождение, а не си спомням за американски войник досега. Разбира се, че руснаците са си гонили и своите интереси през вековете. Но разбира се - как няма да го правят - нали в крайна сметка всичко опира до пари и власт, важното е когато го правят да е в унисон с нашите интереси. Това, че след втората световна война попадаме под руската сфера на влияние е резултат от стечение на обстоятелствата. И кой може да каже кой живот е по-добър - на нашите майки и бащи или сегашния ни, преди когато имаше малко, но за всички и сега когато има всичко, но за малко. Аз лично имам доста хубави спомени оттогава - майка ми беше инженер, баща ми снабдител имахме къща, кола, ходихме на екскурзия до Чехия с Москвича. А сега като живеем с ценностите изцяло на западния свят живеем в едно вълче общество. Истината не е ли някъде по средата. Не трябва ли по-малко да се опитваме да приличаме на американците и повече на себе си. И да имаме малко повече уважение към руския народ за хилядите жертви които са дали за нашата свобода.
И накрая помислете как се развива света след края на студената война. И какво правят американците - 3 войни - първо създадоха изкуствената държава Косово в разрез с всякакви исторически факти, само и само да отслабят Сърбия, разбирай влиянието на Русия; нападнаха Афганистан като се оправдаха с 11.09(за там няма да отварям тема) и гониха Осама 10 години - човека който с една дузина неуки помощници успя да уж да нанесе най-големия удар на Америка на нейна територия, като единственото доказателство за това бяха някакви клипчета пускани от време на време и последната война в Ирак, която уж имала ядрен арсенал, а после се оказа, че нямала. САЩ са толкова затънали в демагогията си, че даже и собствените и граждани, някои от тях сигурно го разбират, ги е срам да си го признаят.