Автор Тема: Леонид Брежнев слага край на българските коли - в. "168 часа"-разследване  (Прочетена 22032 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Януари 23, 2012, 18:31:36
Отговор #40

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3771
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Чакам навечерието на Втората световна война и съответно стремителния възход на икономика и държава номер 1 в света
(не рая на работниците и селяните :P :)) C:-)) за да се включa.

                                                                     Поздрави от Родопа планина! :)
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Януари 23, 2012, 19:12:00
Отговор #41

Неактивен победовод

 • Публикации: 839
Хе -хе,най накрая прочетох нещо което искрено ме развесели.Какво ме развесели ли? Ами две неща.Първо ,че значението на Япония било нулево.Извинявам се,ама човек който претендира ,че има знания по история такова нещо не би трябвало да напише.Ами Япония завладява германската военно-морска база Циндао в Китай,и повечето германски колонии и военно-морски бази в района.Германска Микронезия,Германска Нова Гвинея,Каролинските и Маршаловите острови.По този начин Япония напълно обезопасява азиатската граница на Русия,отделно я снабдява с храни и въоръжение.Вярно там германските сили не са били толкова занчими и Япония бързо се е справила с тях ,но все пак най важния резултат е бил спокойствието на Русия за азиатската и граница,отпаднала е нуждата да държи там войска.
Обаче второто нещо не само ме развесели,направо ме срази.А то е, че след края на войната Италия е получила комбинация от три пръста с преобладаващ среден и че Антантата си прави пълна гавра с нея.Ами Италия е получила 50 мил. лири стерлинги заем от Англия,а след  края на войната получава Южен Тирол и Истрия.Щом като Южен Тирол и Истрия са среден пръст,аз нямам думи.Е стига толкова,омръзна ми да опровергавам смешки,даже сам не вярвам как съм могъл досега да ги опровергавам.
«Волга» — единственный автомобиль, способный передвигаться, будучи неисправным чуть менее, чем полностью.

Януари 23, 2012, 19:44:03
Отговор #42

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1011
Да, смешки - и аз много се смях в началото на разни твои и фрискови бисери, ама накрая взе тъжно да ми става.
   След като отрече, сам изказа незначителността на Япония в случая. Германските сили в изброените райони са минимални, а възможностите да окажат някакво влияние в региона или в хода на войната - нулеви. И какво толкова е помогнала на Русия? Русия е толкова жестоко разядена отвътре, че никой не може да й помогне! Още през 1917 се саморазпада с революцията, а Брест-Литовският договор дава на Германия толкова, колкото не е искала и в най-смелите си военни планове за войната.
   А за Италия, какво точно ми доказа? Нищо. Получила заем от Англия. Ами то това е също толкова кухо, колкото обещанията. Нали е заем, а не дарение! Взела, ама после връща. Заемите са един от най-хитрите международни ходове на всички времена - хем си купуваш съюзник, хем после той ти връща паричките, при това с лихва. Освен това според популярно изчисление, трите години война й струват толкова, колкото държавата е похарчила в предишните 50 години! Такава инфлация и криза я застигат, сякаш е сред губещите. 
    Никъде не съм казал, че не е получила нищо! Напротив, получава. Но абсолютно несъизмеримо с уж обещаното! Получава толкова, за колкото ако знаеше от началото, щеше да си остане неутрална! Самите италианци са дълбоко убедени, че са силно ощетени от следвоенната подялба. Каже им, че не са, че да се успокоят  ;)

Януари 23, 2012, 20:33:58
Отговор #43

Неактивен победовод

 • Публикации: 839
Не знаех ,че си бил на преговорите когато от Антантата са обещавали територии на Италия.
И да,сега някой може и да ти повярва че Германия е взела нещо след Брест-Литовския договор.Да ,ама не.За твое голямо съжаление след Брест-Литовския договор,следва Компиенското примирие.Не си чувал за него или ти е изгодно да не си чувал.
Пък и тук  въпроса не беше какво е взела или загубила Русия,а какво е загубила България през Първата световна война.Навсякъде участието на България в тази война на страната на Германия е посочено като национална катастрофа,само по твоите думи излиза ,че България правилно е застанала на страната на Германия и е подухната от лек ветрец от Антантата.Е айде достатъчно смешки,от мен толкова .
« Последна редакция: Януари 23, 2012, 21:07:49 от победовод »
«Волга» — единственный автомобиль, способный передвигаться, будучи неисправным чуть менее, чем полностью.

Януари 23, 2012, 21:35:55
Отговор #44

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1011
Какво от теб толкова - смешки ли?  ;) Да, навсякъде е посочено като национална катастрофа. В смисъл, че това решение води 4 години по-късно до национална катастрофа! Факт, който сега всички ние знаем, но към годината на започване на войната никой не е подозирал дори /нямало го е Победовод, да отвори очите на световните лидери!/. И в цялата тема се опитвам да ти разясня, че към началото на войната нищо още не е предрешено, а ти си повтаряш ли повтаряш, как от днешна гледна точка това е катастрофа.
    Естествено, че след Брест-Литовск следва и примирието. Над половин година по-късно. Безпредметно посочване на добре известни факти, съпроводено с още по-безпредметна хапливост, сваляща малко прекалено нивото на дискусията. Приемам, че имаш своето твърдо мнение относно онез исторически събития, но не очаквай да се съглася с него. Както и аз не очаквам всъщност ти да се съгласиш с моето. Не виждам причина повече да водя този спор, особено пък на това ниво!
« Последна редакция: Януари 23, 2012, 21:39:26 от Teodor »

Януари 24, 2012, 00:00:50
Отговор #45

Неактивен победовод

 • Публикации: 839
Тук вече се направиха внушения,че съм се противопоставял на теза,на която аз изобщо не съм се противопоставял!Затова без да влизам във спор с никого ,ясно и отчетливо ще конкретизирам всичко каквото съм написал,и всеки като си направи труда може да ги прочете по напред в темата.
Първо,никога и никъде не съм писал че към началото на войната всичко е било предрешено,точно обратното ,към началото на войната Централните сили са напредвали и на двата фронта.Написах ,че в момента на присъединяване на България към Централните сили във войната има индикации ,че вече победата на Германия  е невъзможна,във връзка със влизането във войната на големи държави като Япония и Италия на страната на Антантата и спирането на Западния фронт.Точно написах ,има индикации ,не че всичко е предрешено,разбира се че нищо още не е било предрешено,войната продължава още три години.И оттук вече  обосновах моето мнение,че по правилно щеше да е да се включим на страната на Антантата, щяхме да вземем до Мидия-Енос и Беломорска Тракия щеше да си е наша,пък даже нищо от Сърбия и Гърция да не ни бяха дали.Това е относно внушението.
И внушението за хапливоста е неточно, чисто и просто малко по различен маниер на изказ. Обаче в исторически план всички исторически факти които са взаимосвързани трябва да се  посочват докрай.За да не остане заблуда у никого,по един или друг въпрос.
Коректно щеше да е след споменаването на взетите територии след Брест-Литовск,да се каже че е последвало Компиенското примирия което отменя този договор напълно.
Както аз посочих ,че Япония завладява еди какви си немски територии,но посочих също че германските сили там не са били толкова значими.Което не омаловажава приноса на Япония в помоща към Русия.Без помоща на Япония Брест-Литовския договор щеше да е  най вероятно много по рано и тогава и на Западния фронт и изхода на самата война можеше да е друг.
«Волга» — единственный автомобиль, способный передвигаться, будучи неисправным чуть менее, чем полностью.

Януари 22, 2022, 20:38:55
Отговор #46

Неактивен РумбатаБс

 • Публикации: 3335
Много интересна тема .... изчетох я цялата.
След първите няколко поста се започна загряване на гумите ляво-дясно :)от начало беше за Булгаррено 8,после мина през Стамболов,втората световна,намесиха се дори държави като Япония.Румъния никога не е била любимец на СССР поради простата причина,че разполага с добиви на нефт,природен газ и има няколко рафинерии.При Соца който минеше през Румъния с Москвич и долееше от тяхния бензин до Унгария му "изгаряха" клапаните :))
Е,днес не е по-различно ... другарят ПуТин тропка по президенското бюро и заповядва в България и Румъния да няма контингенти на НАТО.
Спете спокойно деца!
retrobs.com

Януари 24, 2022, 15:30:10
Отговор #47

Неактивен ufer

 • Публикации: 332
Не се притеснявайте за старите национални катастрофи, а наблюдавайте как идва новата - бавно и неотклонно: няма народ, демек населението оредява почти с геометрична прогресия... :(

Януари 24, 2022, 21:03:45
Отговор #48

Неактивен didotooo

 • Публикации: 2623
 • ☆☆Datsun 300 ZX 50th ANNIVERSARY☆☆
  • Z point Varna
Определено интересна тема и аз я изчетох. Колегата РумбатаБС и аз се чудя как е възможно Руснаците да са толкова нагли и да си въобразяват , че все още сме им подчинена държава . Изключително съм впечатлен от наглостта им. Няма отърване от тия и азбуката и свободата искат да ни отнемат ... Иначе хубаво е да се гледа назад , за да не повтаряме грешките си .

Януари 24, 2022, 21:30:00
Отговор #49

Неактивен primalfear

 • Публикации: 130
Не се притеснявайте за старите национални катастрофи, а наблюдавайте как идва новата - бавно и неотклонно: няма народ, демек населението оредява почти с геометрична прогресия... :(
+1
Също прочетох цялата тема с интерес. Не съм много силен в историята и затова приемаам фактите изложени от двата спорещи лагера за истини.
Съгласете се обаче, че има една истина, която е неоспорим факт, че ако си опарен, ощетен, засегнат от един от двата строя
комунистически или капиталистически, то няма как да го защитаваш или да стоиш зад него. Това се превръща в яйцето или кокошката.
Моята фамилия също е пострадала изключително много от едните и бога ми който и каквито да ми ги вади няма как да се съглася, че е прав.
А за новата криза, ще дойде и ще си отиде както предните няколко през които сме преминали повечето от нас.
Ако не си водещото куче, гледката никога няма да се промени!