Автор Тема: Историята на италианските супер-коли  (Прочетена 20171 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ноември 04, 2020, 11:03:38
Отговор #50

Неактивен Speeder

 • Администратор
 • Публикации: 5062
Много любопитен епизод на Harry's Garage, наистина!

Леко останах разочарован от отговорите на Франк Стефенсон, който не бе напълно запознат с моделите на Ферари и като цяло отговорите му бяха като на човек по-скоро подизпълнител, а не на такъв от кухнята... странно.
На няколко пъти замазваше по типично американски почин, захващайки се за странична тема и развивайки в нея. А и с годините май започва да ми се гади от американските неискрени и добре моделирани/шаблонизирани отговори.
Започвам да следя ютуб канала на Франк Стефенсон за да придобия по-добра представа за него.

Като цяло, Хари ми направи впечатление на доста по-запознат и осмислил дизайна на Кунтах (нали вече така го наричаме), както и формите на Ф40. Човек, който има задълбочен интерес конкретно в тези модели и такъв, който е обмислил добре покупката им.
145 Boxer, Alfetta GT, Alfasud Sprint Veloce 16v, Lada 1500 S, GT 1300 Junior

Как да качваме снимки във форума : http://www.classiccar-bg.com/index.php?topic=2631.0
"По един болт на седмица да бяхте завивали, сега щяхте да ги карате тия коли!"

Ноември 04, 2020, 12:17:07
Отговор #51

Неактивен txl

 • Публикации: 95
Другото интересно в клипа е, че гостуващия известни дизайнер Франк Стефенсон /проектирал и накои  забележителни Ферарита, като 430 гамата, освен и разни други знакови коли/, поради пребиваването си в Италия е говорещ добре италиански, и разкрива на Пиемонтски диалект /областта около гр. Торино/, как точно се произнася името на  Кунтача.

Та той казва, че последните СН букви се четат на- Х, а не на- Ч, и името-местно възклицание, става-  КУНТА- Х! И като цяло- Ламборджини Кунтах. )

Моите уважения към въпросния господин дизайнер, но не съм убеден, че това е правилното. Произношението на Кунтача може да се чуе и от друг един дизайнер, а именно дизайнерът на Кунтача - Марчело Гандини, напр. около 11:39 и 17:55 тук:

Както се чува и множество пъти Ламборгини.

Отделно, не знам дали това всъщност има отношение към произношението, но селцето, в което са базирани Ламборгини - СантАгата Болонезе - не е в Пиемонт.

Ноември 04, 2020, 14:03:09
Отговор #52

Неактивен USfan

 • Публикации: 9730
Сега говорих и с майка ми, която е завършила второ висше италианска филология.
Та и тя казва, че когато има- Г и Х заедно, последвани от гласна, както- И в случая, се чете само- Г. Така че да, Ламбор-Гини трябва да е точното марково име.
Както обаче тя ми уточни, заради наличието на Х след Г и после гласна, Г-то се произнася малко по-меко, по-скоро като Гх, както е и написано, а не като твърдо- Г.
И разбира се, с ударение на предпоследната гласна- И. Тоест- Ламборг-И-ни.

Като разлика, ако има написано само- Г, следвано пак от гласна, тогава пък се чете на- ДЖ.
Например написаното Гиро /за обиколката на Италия/ се чете, ДЖ-иро.
Това за Джиро де Италия например.

За възклицанието/моделно име, хм, може пък Гандини да е правия, вси пак той е местен Пиедмонтец, роден в Торино.
А може и самите местни около Торино по -2-3 леко различни начина да си окончават това легендарно възклицание.

А това, че Ламбо се правят в Емилия Романя колите си, няма директно отношение към теориите за произхода на това възклицание от съседната област Пиемонт.
Повсеместните теории за наименованието на Кунтаха, които пишещите по случая по повечето автомедии разпространяват, са свързани /поне по 3-4 различни начина/ с появяването и виждането за първи път на прототипа Лп 500, още в студиото на Бертоне в Груляско, което е екс-село, сега предградие, близо до гр. Торино, и точно в областта Пиемонт.

https://en.wikipedia.org/wiki/Gruppo_Bertone

Та, по западните медии, едната разпространена версия е, че Нучио Бертоне за първи път като видял някъде в стаите на голямото си студио и каросерийна фабрика, вече готовия макет в 1-1 мащаб, направен от Гандини, си плеснал по челото, и казал- Кунтач /или- Х/.

Другата версия, е че автожурналист от областта Пиемонт бил на обиколка в студиото Бертоне, и като му показали макета, и той казал учудено- Кунтач.
И впоследствие, заради едното или другото, Нучио предложил на Феручио, така да нарекат пазарно този нов Ламбо флагмен.
Нучио е родом от района на Торино, така че Кунтач или Кунтах, му е познато възклицание, още от малък.

https://en.wikipedia.org/wiki/Nuccio_Bertone

Има и трета версия, че лично Феручио така възкликнал, като Нучио и Гандини му показали готовия макет на формата...
Но кой ли знае реално истината...
Двамата водещи дейци в случая, шефа на стайлинг къщата, и собственика на фирмата производител тогава, са мъртви от повече от 20 години, и няма как да ни кажат.
Може би именно Гандини най знае точния произход на моделното име.

Ето и неговата версия, която поради авторитета му, аз бих я приел за вярната.
Накратко той казва в едно отн. скорошно интервю от 2018 година, че предложил на колегите му в студиото, прототипа Лп 500 да го кръстят на техния си Пиемонтски /и той е родом от Торино/- Кунтач, за по-лесно помнене.

После пък питали тест-пилота Боб Уолъс, как му звучи това име на английски, и той казал, че му звучи ОК.
И когато вече трябвало да подготвят прототипа за дебюта му на Женевския Автосалон в 1971 година, един служител на Бертоне, ко-дизайнер на Гандини казал-
- Абе я дайте да го наречем официално на Салона с това име, и да му поръчаме и една щандова табела с името- Ламборгини Кунтач!  O:-)
И така се и финализирало кръщаването.

https://www.motorauthority.com/news/1118421_this-is-how-lamborghinis-countach-got-its-name-and-its-not-what-you-think

За самия пък произход на думата и правилното и писане на италиански, тук пък дискутират на английски 2-ма по Викито, като единия твърди, че е Пиедмонтец.
Обединяват се около тезата, че оригиналното писане на италиански трябва да е- cuntacc, или- cоntacc.   O:-)

Цитат---
- I am Piedmontese, so I need to point out how approximative the "name" section is.
The original (Piemontese) spelling of the word is cuntacc. The spelling "countach" is original and has probably been chosen to avoid the international misunderstandings that a name containing the word "cunt" would cause.
The literal meaning of cuntacc is "contagion", but the word is practically never used in its literal meaning, and many Piedmontese speakers don't even know the literal meaning. Instead, it's always used as an interjection which corresponds to the English "Damn!". Thus, its context is much more general than "a wolf-whistle" or "an exclamation used by men on seeing an extremely beautiful woman". A Piedmontese speaker could exclaim "Cuntacc!" on discovering he is late for work, or in response to something that annoys him, or even in response to something astonishing. It's not impossible that Nuccio Bertone exclaimed "Cuntacc!" when he saw the design for the first time, but that does not mean he compared the car to a beautiful woman: try to imagine instead an English speaker seeing an extremely stylish car, going wide-eyed and saying "Daaaamn!" and the analogy still remains. Devil Master (talk) 18:37, 13 May 2009 (UTC)

- Devil Master, for being Piedmontese you don't sound very competent. The word Countach comes from the Piedmontese word contacc which is the proper spelling for the exclamation. If you truly knew the rules of grammar, you'd know that the sound U is produced in the majority of cases by an O. The meaning of the exclamation as described by Devil Master is proper.
Contacc does not have any correlation with beautiful women. It's just a typical idiotic stereotype. Whoever came up with, it just invented it.  -
Край на цитата---

Що се касае за мненията на Стефенсон, аз като лаик съм съгласен с повечето му позиции.
А и от гледната точка на чертожник или дизайнер, той направи някои проникновени анализи на формата на Кунтача.
Разбира се, той по-скоро е художник, а не твърдолинеен макароно-автоентусиаст или автоисторик, та пропуските в общата му информираност по отн. на моделите на Ферари, за мен биха били повече от простими. )
« Последна редакция: Ноември 04, 2020, 15:13:24 от USfan »

Ноември 05, 2020, 10:50:09
Отговор #53

Неактивен ufer

 • Публикации: 329
Ами сега! Много трудно ще си променя произношението. На мене ми харесваше малко английското завучене на Ламборгинито - "Каунтач", защото ми даваше аналогия за каунтдоун при изстрелване на ракета... :D

Декември 07, 2020, 13:08:50
Отговор #54

Неактивен USfan

 • Публикации: 9730
Интересен кратък документален филм от старта на 1973 Тарга Флорио.
Както се вижда, заедно с откровено пистовите болиди на Ферари и Алфа, на такива шосейни асфалтови отн. гладки маршрути, поне в началото на производството им, са се пускали и разни Стратоси.


Декември 28, 2020, 17:33:03
Отговор #55

Неактивен USfan

 • Публикации: 9730
Щом високоуважаваният в Америка Доналд Осборн- директор на Аудриан музея, така казва, ще да има истина в това твърдение...  :)


Януари 07, 2021, 17:38:42
Отговор #56

Неактивен USfan

 • Публикации: 9730
Снимките са вероятно от края на 70-те год, някъде от френските планински курорти, и на тях явно се вижда, че някои Ламбо собственици не се е притеснявали да се катерят по Алпите с Кунтачите си /както и Шах Реза Пахлави 5-10 години по-рано, с неговите Миури/, вероятно и даже докато са било оборудвани само с летни гуми.

Така поне предполагам, че тоя абс. нов за тогава и свръхширок заден размер от 355-15 цола, още не го е имало с М плюс С спецификации, да е бил правен.« Последна редакция: Януари 07, 2021, 18:49:43 от USfan »

Януари 08, 2021, 10:00:22
Отговор #57

Неактивен Speeder

 • Администратор
 • Публикации: 5062
Още от кои години си чистят пътищава! :)

Иначе, джантите на Кунтача са ми любимите въобще от всички автомобилни марки и епохи. Шокиращо екстравагантни и привидно елементарни. На пръв поглед груби и грозни, но и адски вдлъбнати. Много отиват на бруталната форма на Кунтач.
145 Boxer, Alfetta GT, Alfasud Sprint Veloce 16v, Lada 1500 S, GT 1300 Junior

Как да качваме снимки във форума : http://www.classiccar-bg.com/index.php?topic=2631.0
"По един болт на седмица да бяхте завивали, сега щяхте да ги карате тия коли!"

Януари 08, 2021, 11:56:23
Отговор #58

Неактивен USfan

 • Публикации: 9730
А, това са ранните Кампанйоло модел Браво джанти, на които 5-те кръга са със силно изразени ръбове, навън от чашковидната вдлъбнатост.
Малко по-късните джанти на серийния ЛП400 еС, с каквито бе оригинално оборудвано и нашето БГ Ламбо, вече са правени от ОЗ Рейсинг, имат вече леко по-замазан чашкообразен вид, и нямат външни изразени ръбове на 5-те им кръга.

https://www.lamborghini-talk.com/threads/campagnolo-bravo-wheels-silver-paint-code.213550/#post-1941370

А ако се върнем малко назад, всички Миури са редки, от тях СВ-тата са доста редки, но най-редки сред тях са СВ-бройките излезли от фабриката в ориг. черен цвят.

Януари 24, 2021, 14:14:34
Отговор #59

Неактивен USfan

 • Публикации: 9730
Ето тук едно много интересно каране и сравнение на две много различни италиански суперколи, обединяващо ги това, че се засичат на производство в средата на 70-те, и това че и двете са каросирани от Бертоне.

Магнус Уокър тук не само като водач, ами и като интервюиращ хост, без всъщност да е особено запознат с историята на двата модела, и без да има опит с Ламбота с предни мотори, е положителна изненада за мен.
Имайки предвид горното, е проникновен и обстоен в преценката си за двете коли, което не е съвсем очакваемо от специализиран и хардкор концентриран в дейността си да тунингова класически въздухарки майстор.
Той всъщност, освен професионалната си в сферата на 911 рикриейшън и тунинг дейност, е и събрал и лична колекция от стари Поршета в оригинални състояния.

Въобще, интересна личност, колкото и да не харесвам аз поне, визуално рестомодовете му, и свързаното с това окепазяване на донорите им от серия 964, които ги взима в макс. добри състояния.« Последна редакция: Януари 24, 2021, 14:42:36 от USfan »