Порше книгата и Аутоунион рейсинг история томчето вече отдавна са при щастливия си нов читател, а ще са за продаване /времето за коледни подаръци за близките ни автофенове бързо наближава
/ и тези два броя други автокниги, които са доста дебели и тежки, и луксозно голямоформатно в повече от А4 мащаб отпечатани с гланцирани дебели страници, твърди корици и външни меки махащи се опаковки.
И двете, освен че са супермасивни като изработка, са и доста хубави на кондиция, понеже, след като съм ги купувал нови преди 15-20 години, съм ги разлиствал тогава само по веднъж, и оттогава са пазени в библиотека на сянка, и в константна температура и ниска влажност.
По-старата от тях, наречена Коли- ранни години, е издание на Кйонеман от 2000 год, отпечатана на три езика /английски-немски-френски/, в правоъгълен хоризонтално разположен формат, с обем от 364 страници, и е изцяло с черно-бели снимки /повечето от тях никъде другаде публикувани, и взети изцяло от сериозния и мегаобемен фотоархив на Getty Images Holdings, Inc/, които са правени в периода 1885-1960 години, разглeждан от книгата.
Автор на текста е известния в Европа автоисторик Браян Лабан /за съжаление починал преди няколко години/, който е оставил и доста други монументални творби за историята на известни автомобилни марки, състезания, и известни исторически периоди.
Втората книга, която е със заглавие Класически коли- 100 години автомобилни реклами, е издание на Ташен Буукс от 2009 год, като пак е на три езика /английски-немски-френски/, и е още по-масивно отпечатана в по-голям от А4 и вертикално разположен правоъгълен формат, с обем от цели 492 страници.
Текста и селекцията на публикованите едновремешни реклами са от известния автор на статии и книги за дизайн и култура- Фил Патън, а издател на този том е културния антрополог- Джим Хайман.
Тя разглежда 100-годишния период на автомобилната реклама, от годините 1900-1999, като е разделена на глави по десетилетия, и както се вижда от линковете с някои сканове от нея, съдържанието и от почти 500 страници е основно с публикувани страхотни едновремешни основно рисувани автореклами /вкл. и пълноразмерни такива на две страници/, както и подробни обяснителни текстове към тях.
Както писах и горе, тези две издания съм ги купувал нови в периода 2004-2010 год.
Отварял съм ги тогава само по веднъж, като съм ги прегледал бегло, и затова състоянието им на кориците и вътре на страниците на книгите е отлично, като абс. нови са все още.
Като забележка бих отбелязал най-вече само меката подвижна опаковка на книгата Коли- ранни години, по която има леки закъсвания и мачкания, както има и съвсем минимални деколорации по горното и долно тесни странични ръбчета на дебелата и твърда корица, видимо тук на скановете на кориците и.
Поради хубавото състояние на книгите, и редкостта им като наличност сега /когато излезат на пазара бройки, и то ползвани, от тези книги за продаване, обикновено са в САЩ или Англия/, цената им ще е като горната вече продадена Порше книга, а именно, по- 100 лева на брой.
За запазване и пращане на някоя от тези две чудесни не само за четене, а и за съзерцамане, доста луксозно отпечатани и тежки четива, пишете тук, или на лични.
С предимство за запазване са колеги по Форума, които вече са купували и получавали от мен разни литератури.
Ето тук снимки на кориците им, а разни снимки на страниците вътре, има по линк в този раздел на форума.
https://www.classiccar-bg.com/index.php/topic,1000.msg185235.html#new