Автор Тема: Нютаймери по нашите географски ширини  (Прочетена 233620 пъти)

0 Потребители и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

Октомври 18, 2016, 18:41:44
Отговор #720

Неактивен 4ws

 • Публикации: 56
Няма лошо да хвърляме камъни и в японската градинка ама нека да не е напосоки :) Като изключим че ES е рестайлнато Камри - безспорен факт, другото което си писал са предимно предположения и догадки. Точно откъм продажби "скучният" LS400 е големия отличник, той проправя път на марката, съсипвайки пазара на Мерцедес и БМВ в щатите само за 2г. Неособено познат в Европа (както и тази тема демонстрира), в Америка обаче лудостта по този модел е била масова. Още една поправка и за ES - дебютантът заедно с LS400 е ES250, a не 300 - симпатично хардтоп Камри, съществувало едва 2г. Ето ти едно, едва ли си виждал такова: https://www.youtube.com/watch?v=d6mqEYu1ME4 Лично на мен много ми допада, въпреки предното предаване - бих карал такова за ежедневка с кеф, но то е екзотика в щатите, какво остава за Европа.

Октомври 18, 2016, 19:33:00
Отговор #721

Неактивен USfan

 • Публикации: 8011
А, какво като е първенец по продажби бил в САЩ, било 2 или даже 10 години.
Това не го прави и непременно, най-добрия лукс седан в света.
Не трябва да се забравя, и че УС пазара на лукс седаните въобще не е ентусиастки или дизайнерски ориентиран, като немския или английския лукс пазари например.
В САЩ лардж лукс седаните, основно и само ценово, а и през призмата на свръхгаранции, се продават добре.

Така че това, че там ЛС-а се е продавал добре, е само местен, а не световен ориентир.
В Европа, който е най-изискващия и  труден пазар за лукс и въобще всякакви коли за пробиване, ЛС-а винаги е бил нишов играч.
В САЩ например сега Хюндай там правят страшни продажби на тия им големи 6 и 8 цилиндрови седани.
А те в релация спрямо актуалните А8 и еС-клас например, са здраво бабешки коли.

Аз преди няколко години, било е 2013, на един тест на Лексуси на морето на Балчик, правен по случай спонсорираната от тях регата Кор Кароли, имах все пак удоволствието да се повозя на актуален ЛС460.
Той и ЛС600 е същия със същия осмак мотор, ама нали е хибриден, та лъжат малко уж с кубатурното означение отзад при ЛС600.
Ами честно казано, доста е тих и качествен на салон, ама дори и за шофйорски голям седан, е с умито пътно поведение от спрямо да кажем, някой немски премиуен седан.
Абе, дава усещането на стария ЛС400, ама в нов футуристичен дизайн.
А там карах и се возих и на бензинови ИС250 и мисля- ГС350, които страшно ми харесаха,много повече от ЛС-а.
Страхотни седани в средния клас са им тия ИС и ГС модели.

А по принцип, всеки пазар има нужда от разтрисане от време на време.
Но от дистанцията на времето, това тресене е било малко като буря в чаша вода.  :))

Иначе я му виж сега на ЛС460/600н продажбите.
Сигурно само в САЩ или Австралия, и айде Япония, може да е по-напред от еС-класа и 7 серия.
А тука в Европа, без да съм гледал статистики, съм сигурен, че е много по-назад на продажби във висшия клас, даже и от спрямо нишов играч като Ягуар ХЖ например.
Хе, даже и новите Гибли и Куатропорте на Масерати, сигурно за 2015 може да имат повече продажби на стария континент, от него.

Иначе, може да се напрегнем да издирим по Нета световните продажби на ЛС460 в разните пазари извън САЩ поне за последните изчислени на бройки моделни години- 2014 и 2015.
Убеден съм, че даже и аз ще се шашна колко малко бройки се продават от него.
Така че ако продадените бройки са критерии за качествата на една кола, поне в старата и разбираща най-добре от коли Европа, големия ЛС не е сега даже никак критерии за успех, ако въобще някога е бил тук такъв.

За ЕС-а ранния, естествено, че го знам хардтоп стъклата варианта на ЕС.
Все пак, почти всички месечни издания от 80-те години на американските списания Кар и Драйвър, Роад и трак, и Мотор тренд, си ги имам в кашони в мазето и гаража, купувал съм ги на старо, откакто дойде Интернета.
А имам ги и почти всичките им по-късни 90-ски издания на тия УС-списания, от 1990, та чак до 2007-2008, като спряха да ги внасят у нас. Тях си ги купувах нови по реповете.

Та оригиналните за УС пазара, а и не само за него, тестове на ЕС, ЛС, ГС и сие Лексуси, съм ги изял всичките.
А даже и още като бяха нови и предпремиерни тия модели през 1988-1989, съм им чел представянията и тестовете в бройките автосписания, дето ти ги имаше изложени в библиотеката на Амер. културен център в София.

А иначе хардтоп стъклата при японските среден и по-горен клас седани и купета, още през 70-те, а и през 80-те, въобще не са рядкост .
В САЩ тогава има големи продажби не само на ЕС-с тия стъкла, а още преди него на Лаурел/Седрик моделите на Датсун/Нисан.
Даже и самия Краун на Тойота също го е имало тогава като версия с хардтоп стъкла.


Всъщност ако ги мерим чисто финансово с ценни Ланчии, като се замисля, само ориг. Стратоси, или Аурелия Б24 спидер, или някоя непипана Фламиния Загато купе, или пък състезателни Ланчии с доказано значимо състезателно минало,

За Данчо да се самоцитирам,  :)) че може да не ми е изчел целия все пак прекалено обстоен пост.
Естествено, че съм споменал още вчера Фламиниа Загато, като водещ на цени и търсене модел.
Него да го пропусна, дори и в такава омешана дискусия, би било подценително за мен, а и за вас, като Ланча фенове.
« Последна редакция: Октомври 18, 2016, 19:54:38 от USfan »

Октомври 18, 2016, 21:42:12
Отговор #722

Неактивен 4ws

 • Публикации: 56
Aa, това за продажбите на LS400 го споменах единствено в отговор на това:
Така че от гледна точка на продажбите поне, всъщност истинските Лексуси са и най-безинтересните Лексуси. :))
И то имайки предвид изцяло американския пазар. Пределно ясно ми е (и съм го написал) че в Европа положението е коренно различно (само че мен лично Европа не ме вълнува особено, нито като пазар, нито като вкус към коли, но това е друга тема). Не мисля обаче че в Америка това е било буря в чаша вода, защото загубените пазарни позиции на водещите импорт марки Мерцедес и БМВ никога не си ги възстановяват повече. А след 2001г. LS400 изяжда и парчето от тортата на Кадилак... Реднеци карат японски коли - гледаш и мигаш  :))
А японските хардтопи за вътрешния японски и за американския пазар ги знам и аз - много готини коли са откъм дизайн, а и като цяло. Има един такъв хардтоп Нисанец и в темата по следите на японките в бг.

Октомври 18, 2016, 23:57:39
Отговор #723

Неактивен bomber

 • Публикации: 3095
 • Vauxhall Chevette Estate 1983; Ford Scorpio Mk 1
В началото на деветдесетте години на нашата улица имаше Нисан Лаурел и трябва да кажа , че за онова време беше направо божественярско. Кола та дрънка.
Също легендарен модел е и Нисан Блубърд.
Даже един приятел продава такъв.
В Европа избираме традиционни марки отчасти по навик, традиция,национализъм и снобство.
Прави ми впечатление, че коронованите особи, шейхове, крали и подобни не карат последните модели, а напротив, пазят коли от 60 - те,70 - те и 80 - те години.

http://fakti.bg/avto/206684-prodava-se-broniraniat-benz-na-krala-na-iordania

Защото сега колите се правят с компютри, които нямат сърце и душа.
За компа винаги 2+2=4 и колите стават еднакви.
Освен това, заради алчността на компаниите производители се правят съвместни проекти, уж за икономия на средства, ама си е алчност и плагиатстване.

Не ми харесва определението "бабешки".
Това е лимо, не драг рейсинг.
Ако искаш да се возиш като човек, взимаш Лексус.
Ако искаш да се състезаваш взимаш Ланчия.Ама ще трябва да се свиваш в купето на три.
Не може и двете наведнъж.
Затова предлагам да направят Лексус в Италия и всички ще са доволни. O:-)
« Последна редакция: Октомври 19, 2016, 00:22:07 от bomber »
Everyone can buy a new car...
Real man keeps old ones running!

Октомври 19, 2016, 01:33:05
Отговор #724

Неактивен USfan

 • Публикации: 8011
Aa, това за продажбите на LS400 го споменах единствено в отговор на това:И то имайки предвид изцяло американския пазар. Пределно ясно ми е (и съм го написал) че в Европа положението е коренно различно (само че мен лично Европа не ме вълнува особено, нито като пазар, нито като вкус към коли, но това е друга тема). Не мисля обаче че в Америка това е било буря в чаша вода, защото загубените пазарни позиции на водещите импорт марки Мерцедес и БМВ никога не си ги възстановяват повече. А след 2001г. LS400 изяжда и парчето от тортата на Кадилак... Реднеци карат японски коли - гледаш и мигаш  :))
А японските хардтопи за вътрешния японски и за американския пазар ги знам и аз - много готини коли са откъм дизайн, а и като цяло. Има един такъв хардтоп Нисанец и в темата по следите на японките в бг.

Тогава преди 15 години може да са го изяли, ама сега Кадилак отново става крайно интересна марка, и прави специално в САЩ, а донякъде и в Европа, голям ривайвъл.
Точно както Лексус сега, и Кади пускат целенасочено пърформанс ориентирани 4-5 местни коли.

Тия дни се возих за малко на един приятел, иначе голям фен на стари американки, на новия му ЦТС-В, иначе среден клас на външни размери, Кадилак седан.
Собственика му го има още от началото на годината, и сигурно е единствения в БГ внесен и актуален за 2016 год, от вече новата 3 Ген. ЦТС-В седани.
Иначе се правени тия ЦТС-В компресорни седани от 10-12 години.
Първо бяха с 4.6 литрови компресорни Кади мотори снабдени, с 400 и нещо коня.
А после във 2 Ген минаха на компресирани Корвет осмаци с 6.2 литра обем, и с към 580 коня.
Той и тоя сегашния от 3 Ген е със 6,2 литра компресорен осмак, но вече с цели 650 серийни коня.

Като кола е направо идеален.
Извън приказно невъзможния саундтрак, съчетаващ осмак буботене, с привнесено от средни обороти нагоре виене на компресора, той прави почти невъзможния шпагат.
А именно, между напълно приемлив семеен комфорт, съчетан с ултрадобро спортно поведение на път, и това привнесено със суперкар ускорение и макс. скорост.
Определено на надлъжна динамика е малко по-бърз от актуално еРеС6 или Е63, а на цена е почти наполовина надолу на тяхната.

Тия дни или седмици ако пак имам късмет да се повозя на него, ще ги снимам по-детайлно да го видите.
Жалкото е, че вече май го няма с 6 ръчни скорости, както предишния седан /има и купе и комби версии/ ЦТС-В.
За това не съм сигурен де, ама поне тоя сегашния ЦТС на моя приятел е автоматик.

Кади пуснаха между другото и току що един модел зa 2017, който е като конкурент на Лексуса купе РЦ-Ф.
А именно, серията АТС, във върховата им версия АТС-В.
Тя я има и като двувратка /по примера на стария ЦТС-В/.
Върховия и мотор малко по-малък на размери и по-приемлив на застрахователни нива и мощност от спрямо ЦТС-В, при това е снабден с за класа си отн. икономичен 6 цил. мотор.

Някъде 465 коня му дават на тая върхова 3.6 литра битурбо версия.
Много е готин, а и на цена също е умерен за това което дава.
Тоя М3/М4 съперник е само 60 и нещо хиляди долара доставна базова цена в САЩ.
Е го тук на снимките.

« Последна редакция: Октомври 19, 2016, 01:38:35 от USfan »

Октомври 19, 2016, 12:28:19
Отговор #725

Неактивен 4ws

 • Публикации: 56
Затова предлагам да направят Лексус в Италия и всички ще са доволни. O:-)

Ама не Лексус сглобен от Фиат примерно (да не дава господ подобно извращение :)) ) - а италианци да измислят техен италиански Лексус  ::)

Като кола е направо идеален.


Няма лошо - аз съм за. Доста ме кефи  8))

Октомври 19, 2016, 12:50:10
Отговор #726

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7011
Ама не Лексус сглобен от Фиат примерно (да не дава господ подобно извращение :)) ) - а италианци да измислят техен италиански Лексус  ::)
Те вече са го измислиси и се казва Мазерати ;)
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Октомври 19, 2016, 17:24:02
Отговор #727

Неактивен 4ws

 • Публикации: 56
Ами супер, само да не е това Мазерати на 0:50 - https://www.youtube.com/watch?v=9mPZBvX-gdE  :P

Иначе аз по-скоро си мислех че ще стане дума за Kappa заради заемките в стоповете примерно...Или за Thesis, защото реално това е опита на Ланчия да създаде самостоятелен луксозен кораб от нулата.
« Последна редакция: Октомври 19, 2016, 17:27:18 от 4ws »

Октомври 19, 2016, 17:33:41
Отговор #728

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7011
Не, Куатропорте имах предвид, нали говорим за лимузини... макар че и Мазерати вече не е това, което беше едно време... но това е друга тема.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Октомври 21, 2016, 22:13:40
Отговор #729

Неактивен vgg

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 3
Точно така, доста интересна и шарена комбинация се получава, особено при моделите с по-малък 2 лиров 4 цилиндров двигател, който е марка GEMA /Global Engine Manufacturing Alliance/ - джойнт венчър на Крайслер с Митсубиши и Хюндай, точно с такъв мотор е и Себринга на жена ми. Та схемата се получава - собственик Фиат, емблема на Ланча, купе на Крайслер и с мотор Митсубиши - по-засукано е даже от моето "многонационално" жипче Бертоне :)
Колега, 300С е създаден към 2004 г., когато Имаше Даймлер-Крайслер, на платформа от MB W210, с двигатели комънрейл от МБ (какъвто е и този от обявата), а не на Митсубиши.....  O0 O:-)