Автор Тема: С днем Победы!!!  (Прочетена 23126 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Май 16, 2012, 20:03:57
Отговор #30

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1010
Да, автомобилен е, но и законотворството има също толкова общо, колкото и цялата тема.

А, това вече е друг въпрос! Съюзниците, общо - ясно! Но ясно, едва след като бъде пояснено  ;), защото написано на руски език в български форум, то излиза като препратка към руското празнуване на този ден. Доста приказки биха се спестили, ако просто се каже на нашия език, честита победа на Съюзниците или просто честита победа.
   Да, съвсем правилно поясни - западният свят популярно нарича и празнува този ден като VE-day, Victory in Europe - Победата в Европа. А малко по-късно от този ден, на Япония тепърва й предстои да навлезе в ядрената ера, така да се каже!

Май 16, 2012, 20:12:15
Отговор #31

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 6734
Това си мисля и аз - ама че полит дискусия се е развихрила в тая тема, а уж сме форум с техническа насоченост и все се опитвах именно натам да я насочвам. Както и да е, историята показва че славянските народи имаме нужда от диктатори, защото нямаме достатъчна самодисциплина като немците например... всеки народ заслужава управниците си, които обикновено сам избира или поне подкрепя - какво е Сталин без култа към личността му, а за да има култ трябват и идолопоклонници.
Както се видя на нас демокрацията не ни понася особено, дори от преди 9-ти историята ни изобилства от авторитарни режими. Диктаторите се пръкват обикновено в тежки, кризисни и размирни времена и в началото играят дори положителна роля за народа си, като примерно феноменът Хитлер и по-късно рекордьорът Кастро... така че и сега по време на кризата, която се очертава дори по-голяма дори от великата рецесия на 30-те трябва много да внимаваме в картинката...
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Май 16, 2012, 20:13:07
Отговор #32

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 6734
Ой, защо ли няма нормални бутони тоя форум - опитам се да коригирам правописна грешка, цъкна леко 2 мм настрани и хоп - самоцитат :-\
« Последна редакция: Май 16, 2012, 20:14:59 от krankenstein »
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Май 16, 2012, 21:53:09
Отговор #33

Неактивен победовод

 • Публикации: 808
Колега,ако визираш мен,не си прав!

Не колега,не визирах теб,не ти написа че въпросът в тази тема е за СССР.Иначе си прав,че на парижката конференция СССР е гласувал против да бъдем признати за съвоюваща страна.Но не само СССР, против са гласували и САЩ,Англия,Гърция и Франция.Обаче единствено СССР е против териториалните претенции на Гърция и подкрепя снователните български аргументи за намаляване на репарациите.Да всъщност и Югославия, но тя е подбуждана от интереса и за федерация с нас.И България запазва целоста си а репарациите са намалени повече от три пъти.Зад претенциите на Гърция застават Англия и сие.
Иначе,озаглавената на руски тема от колегата се оказа много удобен предтекст ,да я тълкуват като  препратка към руското празнуване на този ден,за да се оправдаят трите страници писаници верни и неверни не по темата.Защо ли аз като чета ежедневно по хотели,ресторанти,бутици,фирми,молове и хипермаркети надписи на латиница,досега не съм усетил препратка ,че живея в САЩ или Англия ,а не в България.Явно не съм достатъчно умен.
« Последна редакция: Май 16, 2012, 21:59:52 от победовод »
«Волга» — единственный автомобиль, способный передвигаться, будучи неисправным чуть менее, чем полностью.

Май 16, 2012, 23:18:51
Отговор #34

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 6734
Нищо и няма на темата, ама ние май доста я окъкахме... :-\ Точно на празника гледах един много хубав стар съветски игрален филм за летците изтребители. Сигурно първия път когато са го давали съм бил още малък, но дори от сегашна гледна точка ме учуди колко човешки е направен и без излишна идеология - просто войната видяна през погледа на обикновения човек, когото не го интересуват политики, репарации и териториални претенции, загрижен само да опази семейството и родния си дом и по възможност да се завърне жив - без излишен героизъм и патос. Името на филма не помня, понеже му изтървах началото, но "саунтракът" е много известен - Молдованка.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Май 16, 2012, 23:35:50
Отговор #35

Неактивен победовод

 • Публикации: 808
И филма и песента са класика Митко.Песента е Смуглянка ,а филма- На бой отиват само старците( В бой идут одни старики)
« Последна редакция: Май 16, 2012, 23:39:58 от победовод »
«Волга» — единственный автомобиль, способный передвигаться, будучи неисправным чуть менее, чем полностью.

Май 17, 2012, 07:29:53
Отговор #36

Неактивен rumen_spasov

 • Публикации: 1061
Да разведрим малко настроението   :D http://www.vbox7.com/play:cdd2a48c&start=2
« Последна редакция: Май 17, 2012, 07:33:17 от rumen_spasov »

Май 17, 2012, 22:11:49
Отговор #37

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3764
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
И от мен малко авиация  - макар и като компютърна игра вече признатият руски/съветски ас Иван Ефграфович Федоров( 95 победи
във Великата отечествена , 47 с такъв самолет)и Александър Покришкин ( 59 победи), на играта обаче е показан камуфлажа на
 по - късно дадената му P 63 Кingcobra с борден номер 100. :)) C:-)
&feature=related
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Май 18, 2012, 12:45:14
Отговор #38

Неактивен USfan

 • Публикации: 7063
Ами, ако може леко етнически и шеговито, да обобщим, в тази голяма световна война, силата на духа и жертвоготовността, и себеотдаването на славянските нации, успяха да победят най-добрата тогава военна машина в света.
За това саможертвата на всички загинали, наистина от страна на правата кауза в случая, поклон.

А че поддръжниците на правата кауза и нормалната цивилизация са били доста и различни, и са имали всеки от тях като държави и народи огромни недостатъци и разминавания, че и извършени също така военни престъпления, това е ясно.

Но като цяло, цивилизацията ни в сегашния и вид я спасиха именно Съюзниците, вкл и СССР.
Не ми се мисли направо какво място щеше да бъде сега света, ако СССР и САЩ се бяха огънали, а Япония и Германия бяха излязли победители.

До голяма степен щяха да се поцивилизоват и двете страни, вероятно щеше да има и някаква 3-та световна война, която пак да пшоизпоправи нещата.
А и вероятно и България щеше да има повече облаги покрай Германия.

Но наистина боже опази, от 1000-летен райх.  C:-)
Направо предпочитам да си беше останал още социализма с всичките му ограничения, пред тази перспектива.

Май 19, 2012, 20:42:40
Отговор #39

Неактивен Frysco

 • Публикации: 372
Победата е на хората, които са се били.На живите, загиналите и останалите инвалиди.На хилядите вдовици и сираци.
Тя не е на Сталин, Чърчил и Рузвелт... те просто са експлоатирали това феноменално събитие.

Наскоро четох едно интересно мнение в друг форум и съм напълно съгласен с него.В общи линии, то беше следното (преразказвам го по памет):

Когато войната започна, един единствен народ искаше да воюва.Това беше немският народ.При другите народи, желание за война имаха само управниците им.Хитлер заповяда на германците да унищожат Полша и те го сториха с желание.Управляващите в Полша заповядаха на поляците да се отбраняват до пълна победа, но знаеха че няма да успеят, а на поляците не им се воюваше.Хитлер заповяда на германците да нападнат Франция и немците с охота го направиха.Французите не им се воюваше.Хитлер заповяда на луфтвафе да бомбардира Англия и те я направиха на руини.Но знаеше че на англичаните не им трябва много убеждаване и те ще воюват със същата мотивация с която воюват и неговите войници.
Тогава Хитлер реши да унищожи народа, който най малко искаше да воюва-руснаците.Сталин изпращаше народа населяващ СССР в лагерите с лекотата с която Хитлер пращаше своя на война.Руснаците и без тази война бяха победени и обезверени.
Когато през 1941-ва немските войски нахлуха в СССР, светът разбра че това е ключовата битка за него.Или огромната страна ще се отбранява и ще се бие с високомотивираната и осигурена немска машина за капитулации, или Хитлер ще има възможноста да нарисува пречупен кръст с континентите по планетата-стига да го иска.Когато войната започна за Съветския съюз, войниците се биеха без желание да победят.Искаха да живеят мирно, да гледат децата и скромното си имущество и трудно намираха разликата между немския Сталин и техния си Хитлер.Знаеха че това е война на двамата жестоки лидери и се молеха двамата да решат спора си на партия шах, ако е възможно.Отстъпваха, дезертираха, чудеха се къде да дянат семействата си, от взривяващите се снаряди и размазващите всичко на пътя си танкове.
Но обрата дойде, когато видяха че Хитлер не е немският Сталин.Той също пращаше хората в лагери, но не ги подбираше като врагове и приятели, а товареше вагоните само по един признак-този че не са немци.И никой не се завръщаше оттам.Ако от ГуЛАГ все пак някой се връщаше, през портата с надпис arbeit macht frei се минаваше само еднопосочно.Оттам не излизаха дори и ковчези.И руснаците разбраха че Хитлер не просто премества границите на своят райх, а унищожава и съдържанието което остава в тях.Тогава руснаците разбраха че избора им е сведен до две опции-да се бият или да бъдат заличени заедно със всичко, което някога ги е свързало с този свят-най близките и най далечните хора.И те започнаха да се бият-Сталин също беше спрял да преточва кръвта на своята нация през ГуЛАГ, поне докато не свърши тази война.Историци днес са всички, на които им се даде трибуна да говорят, а интернет я предоставя на всички, но от онези които е трябвало навремето да защитават своето име, няма човек който да не е описал събитията в Кремъл, когато немските оръдия са до самата Москва.И затова днес, не е безспорно, че решението на Сталин е да евакуира всички освен себе си от Москва.Когато хората виждат, иначе огромния от агитплакатите вожд, да разхожда своята ниска фигура по самите улици на града, без обичайните си телохранители, тогава разбират че тази война могат да я спрат само те.
Обратът на събитията при Москва и Сталинград е продиктуван не толкова от внезапното научаване на съветските военни да водят битки, а от рязката промяна в мотивацията на техните войници... нито един от тях вече не иска да остави Хитлер да завладее СССР.Съюзническите помощи, от иначе заклетите идеологически врагове, както възприемането на най голямото нещастие в човешката природа-смъртта, като нещо нормално е описано в трудовете на именити наши (автора е руснак) и чужди именити психолози, чиито имена за съжаление не си спомням (авторът не ги помни) бяха само помощни предпоставки, за да направят славяните, това което светът вече смяташе за невъзможно-да обърнат войната, на прага на самия и финал, на така близкия и очакван най много от руснаците, макар и негативен изход.Защото ако просто бяха предали Москва, немците щяха да спрат танковете и снарядите си и макар и победени, руснаците щяха да излязат от окопите и да отидат да намерят близките си.
Но те, вече знаеха, че капитулацията е само улеснение за Хитлер, по пътя му към устаняване на господството на арииската раса над света.Те знаеха че милиони щяха да преминат през газовите камери и да си отидат от този свят, изгаряйки в непрекъснато работещите пещи.Знаеха че това вероятно ще е съдбата и на техните деца, а нищо добро не се очертаваше дори и за тези които не бъдат натъпкани във влаковете на смъртта.
Тогава започва обратния ход на войната, изпъстрен с надписи по танкове и снаряди, зовящи да се стигне до самия Берлин.Немците разбират промяната, а и трудностите на една война вече са ги затиснали по фронтовете далеч от слънчевите им градини в мирната германия, която за тях е вече само спомен.Ударът който довършва тяхната мотивация е обявяването на единствения възможен начин за спирането на тази война, от великата тройка-безусловна капитулация.Оттам нататък, войната за тях е приключена и дори когато достигат до Берлин, малкото останали не успяват да спрат настъплението на работническо-селската червена армия, въпреки че световната история знае случаи когато малобройна армия отбранява позиция пред много по голям враг.
И ако първата световна война е война на народите, воюващи с еднакви каузи,  втората е война на идеологиите и мотивацията на войниците е това което определя нейния ход.

Аз също бях войник, като моят дядо, който оцеля в тази най срамна страница от човешката история.Воювах в Афганистан и в двете войни в Чечня и знам защо загубихме първите две, но спечелиме третата.Ако нападайки една страна отвъд пределите на родината ни и един народ вътре в него, нямахме никаква мотивация да избиваме хората там, то войната срещу убииците на нашите деца (авторът визира антентата в Беслан) беше нещо съвсем различно и никой нямаше и капка съмнение как трябва да постъпим с тези хора.
Почитайте тези които дадоха живота си за кауза, която днес може да не ви е позната.Почитайте ги защото те се биха за да съществувате вие и това беше единственото им искрено и свято желание, без значение какво трябва да дадат за него.Почитайте ги, защото който ги забрави, рискува да повтори вече направени грешки.Забравете идеологиите, защото никой от тези, чиято кръв изтече и напои земята човешка, не умря заради тях.Те умряха заради вас.

« Последна редакция: Май 19, 2012, 20:54:27 от Frysco »