Автор Тема: С днем Победы!!!  (Прочетена 23129 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Май 19, 2012, 21:48:14
Отговор #40

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 6734
Хубав анализ, ама малко пресилен по отношение мотивацията не немците да воюват - просто идеята за "блиц криг-а" на Хитлер след сравнително лесните победи в Европа размътва умовете на войниците, на които им харесва да си играят на война и победители, когато не срещат особена съпротива... но след като виждат дебелия край, затъвайки из необятните руски степи и в руската зима, която освен руснак май само финландец може да издаяни... оттук нататък губейки инициативата и прехвърляйки почти целия си наличен ресурс за източния фронт, те вече са били обречени. Резултатът е като цяло една безсмислена касапница с милиони невинни жертви, за която определено вина носи не само Хитлер и обкръжението му, като единственият положителен ефект от тази ужасна война е само свързаното с нея по-ускорено развитие на технологиите, за което споменах още в началото на темата.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Май 20, 2012, 00:59:13
Отговор #41

Неактивен Котков

 • Публикации: 658
За Франция не знам дали е точно да се каже "прегазена" от немските  войски,защото тя е основен радетел за унижението и сриването на германската нация след края на ПСВ,също е основен радетел за идването на НСДАП на власт,защото Хитлер единствен от всички партий обещава да върне уважението,хляба и самочувствието на германския работник.И пак Франция е окупирана с мярка...
They call me Polski Fiat 125p 1975r

Май 20, 2012, 10:58:56
Отговор #42

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1010
Хубав анализ, ама... във всяко отношение пресилен и доста неверен ;) Eдин-единствен народ искал да воюва, ама веднага се сещам за още един, воюващ даже от по-рано - например италианците. Както и за още един, пак започнал още от по-рано - руснаците. С какъвто енстусиазъм германците нахлуват в Полша, със същия напредват и руснаците. Историята пази снимките от онова време, срещата на двете приятелски армии на територията на прегазена и поделена Полша - униформите различни, иначе ентусиастите еднакви  ;) А Финландия е нападната още по-рано. Превзети са и трите балтийски държави, макар и сравнително безкръвно, но затова пък след самото превземане доста солидно им пускат кръв!
   А това с лагерите и "арбайт..." е чиста глупост! Крилата и опашата. Също и това за мирните славяни, които не искали да се бият, но газовите камери им променили "мотивацията". Дрън, дрън та пляс, дето вика народът. Първо, германците абсолютно не "товарят на вагони" всички, които не са немци. Товарят само евреите! И само те отиват по лагерите. Другите товарени са руските военнопленници, но те са изпратени по военнопленничеки лагери или като работна ръка. Смешно и абсурдно е да се мисли, че ще заловят цели армии и после просто ще ги пуснат - да се върнат при своите или да станат партизани. А историите за лагерите, газови камери и т.н. стават достояние на света толкова, толкова много по-късно, че е смешно да се говори за тях като за мотивация. Че то въобще конференцията във Ванзее е чак следващата година, след началото на конфлкта на Изток! Към момента на "мотивирането", единствените познати и известни лагери са Гулаг. Неизвестният автор е изкарал едвали не, че през сталиновите лагери минават по-ограничен кръг и брой хора, но за съжаление е точно обратното. Та така, въобще не става въпрос за никаква мотивация, а за първоначална изненада, военни грешки и постепенно прегрупиране и силно превъоръжаване, което позволява на СССР да обърне хода на войната.
   И частта за мотивацията на германците е абсолютна глупост! Точно пък към края на войната, мотивацията им е в своя максимум! Те си знаят какво са направили из окупираните територи и сега са изправени пред лицето на хората от същите тези територии, настъпващи през техните домове! И то не просто чужда армия, от другата страна настъпват други чужди армии, но армия, която се държи като монголска орда и руши, убива, граби, изнасилва. Веднага някой ще каже - германците сами си го заслужиха! Въобще не е така, тази колеткивна отговорност е слабо извинение за унищожението и терора на цивилно население! Ако тези действия били в отговор на това, че онези правили същото в другата територия - ами то какво излиза, и двамата правят едно и също, къде е разликата?  :-\ Както казвах, в края на войната няма по-мотивирани от германците! Това дето авторът пише, че историята била виждала как малобройни сили спирали далеч по-многоброен противник... май е прекалил с гледането на филма "300"? Германците се бият като дяволи за всеки метър територия, нанасят опустошителни загуби на Червената армия /само пред Берлин, колко нещастни руски хора оставят костите си!/, но ЧА е толкова огромна и тежко въоръжена, че няма начин да я спрат.
   И така нататък. Неверни факти и написано като цяло така, сякаш руснаците са знаели през 1941 това, което все още не се е било случило през 1941 и не е билостанало известно на света преди 1945-50.

« Последна редакция: Май 20, 2012, 11:00:51 от Teodor »

Май 20, 2012, 16:24:32
Отговор #43

Неактивен победовод

 • Публикации: 808
Ха ,тук се правят тъжни опити , да се приравни агресията на Германия срещу повече от половин Европа,отделно Близкия изток и северна Африка през Втората световна война, с военните действия водени от СССР срещу две държави и анексирането на още три.
Съветския съюз влиза в източните райони на Полша,които всъщност са Западна Украйна и Западна Белорусия,райони населени компактно с украинци и белоруси.Дава ултиматуми и сключва договори  със съответните правителства  на Латвия,Естония и Литва безкръвно.Но в Латвия,Литва и Естония също живеят  руснаци,от около 10-12 %,в онези години,а и те макар и в състава на СССР си остават самостоятелни държави.Даже в големите градове като Рига и Даугава днес руснаците са преобладаващото население.
Относно Зимната война,тук основната цел на  руснаците е била да преместят границата по далеч от Ленинград(на 32 км тогава) от съобръжения за сигурност.Но преди да започнат войната,руснаците са предложили в замяна на Финландия земи и острови като територия два пъти повече от тези които са искали.Оферта,която не е била приета и е последвала войната.
Действия несравними и нямащи нищо общо с агресията,нацизмът, расизмът, антисемитизмът , както и ревизионизмът на Германия в онези години.Германия напада и окупира държави в които ако има някой немец,то ще е някой турист.
И естествено ,че в края на войната германците не са мотивирани .Мотивацията е движещата сила за постигане на някаква цел,също като в спорта,побеждава по мотивирания.
«Волга» — единственный автомобиль, способный передвигаться, будучи неисправным чуть менее, чем полностью.

Май 20, 2012, 16:57:57
Отговор #44

Неактивен SIGNALBRAUN

 • Публикации: 24
Колега, Победовод, признай си , че гледаш само руска телевизия и ползваш само руски източници!

Май 20, 2012, 17:07:09
Отговор #45

Неактивен победовод

 • Публикации: 808
Руска телевизия не гледам изобщо.Руски източници съм чел много,но са съпоставими с източниците които съм чел на български.
И като сме почнали да задаваме въпроси,колега SIGNALBRAUN кое от това което написах не е вярно?
«Волга» — единственный автомобиль, способный передвигаться, будучи неисправным чуть менее, чем полностью.

Май 20, 2012, 17:57:53
Отговор #46

Неактивен admin

 • _sys
 • Публикации: 960
Брутния Национален Продукт е по интересен тъй като се приспадат и елементите на чужд продукт (дивиденти, печалба) особено във времена където големи корпорации притежават... всичко ;)

Не съм съгласен че непременно войната довежда до бурно развитие на технологиите. Общо взето за мен ситуацията е такава:

вариант 1:

човек или група хора с дадена революционна технология -> военните плащат за развитието и с цел създаване на оръжия от ново поколение -> войната свършва, броим труповете и пригаждаме технологията за мирни цели

вариант 2:

човек или група хора с дадена революционна технология -> пригаждаме технологията за мирни цели

хмм! ;)
« Последна редакция: Май 20, 2012, 18:01:45 от afx »

Май 20, 2012, 18:06:48
Отговор #47

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1010
Хахаха ето, това би могло да се нарече ревизионизъм в действие  ;D От много кладенци вода, за да се изкарат бруталните агресивни действия на СССР, че са едвали не мирно разрешаване на погранични конфликти  :) Те може цял Сибир, че и Чукотка да предложат на Финландия, в замяна на едно село с нивите му. Но финландците въбоще не са длъжни да приемат, а всичко това не е абсолютно никакво извинение за агресия, нападение, война! По същата логика, германците искат просто един коридор до своята Източна Прусия, до Данциг, но поляците се опъват. А балтийските държави какво да правят, когато една велика сила им е опряла пистолета в тила? Ще се съглсяват на всичко и още как! Само дето след окончателната инвазия, онези дръпват спусъка... Руското малцинство е изключително несериозен довод, съшит с бели конци. Но СССР го използва умело, увеличава "малцинството" като принуждава държавите да приемат ограничени сили съветски войски, после изпращат и още войски и накрая чисто и просто попиляват тези хубави държави.
   Естествено, че германците са мотивирани при отбраната! Това е мотивация в чист вид! Ако си се окопал на съседната улица до дома си, където е семейството ти, а насреща настъпва вражеска армия, дали си мотивиран да отбраняваш своето до последно? Какво е това, ако не мотивация? Всъщност това е истинската мотивация, и при руснаците, и при  германците! Оттам нататък, всичко останало е изкуствена мотивация, чрез пропаганда.
« Последна редакция: Май 20, 2012, 18:10:06 от Teodor »

Май 20, 2012, 18:56:16
Отговор #48

Неактивен победовод

 • Публикации: 808
О много желязна логика,миролюбивите германци искали нещо незначително от Полша,само малко коридорче до своята Източна Прусия,а пък лошите окупатори са СССР .Ще го приема за вярно ако получа отговор на въпроса какво коридорче и до коя Прусия са искали германците отДания,Норвегия,Холандия,Белгия,Люксембург,Чехия,Франция,Гърция,Югославия,СССР,Либия,Египет,Тунис,Мароко и т.н. та нападнаха и окупираха тези държави.
«Волга» — единственный автомобиль, способный передвигаться, будучи неисправным чуть менее, чем полностью.

Май 20, 2012, 20:29:13
Отговор #49

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1010
Казвам го чисто и просто в твой стил! Миролюбивите съвети искали просто да си разширят периметърчето около Ленинград, та затова се наложило да атакуват несговорчивата Финландия  :)) Та същото и с миролюбивитге немци и несговорчивата Полша.
   А другото е като в онзи виц, "а вие защо биете негрите"  ;) Да, Германия е нападнала цяла Европа, както и колониите на своите врагове в Африка /в което няма нищо изключително, европейските държави се трепат едни-други още от зората на човечеството, единственото нетрадиционни и изключително тук е техническият напредък, който позволява много по-динамична и интензивна война/. Което си е факт и по никакъв начин не променя другия факт, че СССР също напада много държави, а диктатурата му избива милиони. Каквото и да си говорим, тук става въпрос за диктатури-близнаци. Реториката на червените и кафявите гьобелсовци е без значение, важното е едно - камарите трупове и от двете страни.
« Последна редакция: Май 20, 2012, 20:35:32 от Teodor »