Автор Тема: С днем Победы!!!  (Прочетена 23125 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Май 11, 2017, 00:12:03
Отговор #80

Неактивен bomber

 • Публикации: 2160
 • Vauxhall Chevette Estate 1983; Ford Scorpio Mk 1
На последната снимка са Жуков,Рокосовски и Монтгомъри в Берлин през юли 1945г.
Чърчил е преговарял със СССР в България да влязат турски войски - има го написано в руските архиви.
Така щеше ли да е по-добре за нас?
Загубите на СССР са от 26 до 30 милиона души, срещу 1 за САЩ и Великобритания.
Everyone can buy a new car...
Real man keeps old ones running!

Май 11, 2017, 08:10:11
Отговор #81

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1010
Няма причина да се ровим в руските архиви - Великобритания няма нужда да настоява пред СССР за турско участие във войната, чисто и просто защото сама го договаря, директно с Турция. Добре известната Конференция в Адана през февруари 1943 г., когато Чърчил и други британски важни клечки се срещат с турския президент. Но Турция е обявила неутралитет още 1941 г. и го спазва стриктно, парира всички искания на британците, а всъщност и на германците, защото и съюзниците, и германците постоянно напират да привлекат страната в своя лагер. Турция най-накрая се присъединява към Съюзниците, но едва февруари 1945 г., когато условията вече са коренно различни.

А британците дори не целят нахлуване на турците в България - те искат удар в съвсем друга посока, срещу италианските позиции на Додеканезите, там имат много повече интереси, отколкото в наша посока. Да не кажа, че сме им тотално безинтересни. Също така искат турски въздушни бази, откъдето да атакуват румънските нефтодобивни и преработвателни мощности, които снабдяват Германия с гориво и са наистина много важна цел. Но както казах, нашата страна никак не им е интересна.

Колкото до СССР, ролята му е по-скоро противоположна на това, което си представяш - Сталин също настоява Турция да влезе във войната /при това неговите интереси са именно навътре в Балканите, а не в посока Средиземноморието и Африка, където се надлъгват британците и германците/, което би улеснило собствените му задачи, дори настоява за военно сплашване на Турция, така че да избира между моркова или тоягата.

Да, загубите на СССР са огромни. На Германия, също, изчисляват ги на 7 до 7 и половина милиона. НВо загубите правят ли някого "правилната страна"? И въобще, защо се стига до тях? Защото и СССР е един от соновните подготвители и създатели на Втората световна война. Защо има един руски мотоциклет, който е копие на един немски, но не е краден модел? Защото им е даден, както и много други технологии, по взаимни договори. Какви договори? За въоръжение. Когато западният свят иска Германия да е разоръжена и да не може да създаде нова войска, с нови оръжия, Съюзът тайно дава на Германия бази, полигони, мощности, където да кове и изпитва своето ново оръжие. И в замяна получава немски технологии, а Германия получава силен начален тласък на своето грандиозно превъоръжение. Имаше и любопитна снимка на цвета на германските командири на танкови части - много от тях съветски възпитаници, минали обучение в братската /тогава/ страна. Ами самата война - червената и кафявата чума са съюзници, поделят си тайно Европа, Сталин дава на Хитлер гърба, гаранциите, от които той се нуждае, за да действа спокойно в своята посока. Заедно прегазват полша, правят си съвместни приятелски паради на победата... Мир, любов и сътрудничество, като всичко това се променя едва с изненадата на германското нападение. Безкрайно мръсни геополитически игри.

« Последна редакция: Май 11, 2017, 08:19:08 от Teodor »

Май 11, 2017, 13:53:41
Отговор #82

Неактивен macho007

 • Публикации: 141
Колеги, за много от написаното сте прави, и фактите говорят достатъчно красноречиво за това.
В случая ми се струва, че фокуса на коментарите ви не пада толкова върху ВСВ и 9-ти май, а звучат като за или против комунизма като форма на управление.
Едно за мен е сигурно, че най-добрите политици, които България е имала са били именно преди 44-та. От тогава е и последната истинска интелигенция в държавата ни.
Относно управлението до 89-та: основно се набляга на неговите негативни страни, и има основание да е така.
За мен лично, то имаше две неоспоримо позитивни, които някакси се премълчават или хората не си дават сметка за тях.
На първо място бих поставил сигурността и гаранциите за страната ни, включително и териториалната и цялост. Всички много добре знаем вижданията на Турция за Балканите, и още повече на една конкретна личност там, която в момента "коли и беси" и разполага с почти безгранична власт в родината си.
Преди 89-та имахме гаранции, докато сега такова нещо няма, или е илюзорно, или само на хартия.
Спомнете си за Кипър 74-та (между страни членки на НАТО), какво се случи с Косово, как се анексира Крим, ако щете. Та, на мен ми е много интересно, каква ще е реакцията на ЕС или НАТО, ако съвсем демократично, след 20-30 години, по същия начин се анексират и територии от България. Какво ще се случи - сетете се сами.
На второ място сигурността относно личното имущество, и безобразното състояние на полицията в момента. ДА, не твърдя, че милицията беше идеална, но поне си вършеше работата относно криминалните деяния.
На трето място- състоянието на образованието. Колкото и да не ми се иска да го кажа, преди 89-та излизаха по-добре квалифицирани и подготвени кадри спрямо сега. Не смятам да влизам в повече подробности за образователната система и пропуските и в момента.
За финал, искам да кажа следното - не твърдя, че преди 10-ти живеехме по-добре. В началото на поста съм написал мнението си за истинските политици в България.
Но, държа да отбележа, че наред с градивната и справедлива критика към отминалия строй, се пропускат и премълчават някои негови неоспорими позитиви.
Смятам, че всеки гражданин, още повече свидетел на тези събития, трябва да има обективна, и неедностранна оценка за тях.   

И последно, много ми е интересно защо е тази повсеместна пропаганда и нагласи на хората против Русия? Страната, имаща основни заслуги за съществуването ни днес. Добре, не харесвате СССР и комунизма, тук мненията ни почти се припокриват. Какво лошо обаче видяхте в Царска Русия?
И да, далеч съм от мисълта, че акта на освобождението ни не е обвързан и с налагането на влияние на руската империя по земите ни.
Спомнете си за думите на Бисмарк отпреди Освобождението, че не би "пожертвал живота на нито един гренадир за овцекрадците от долното течение на Дунав!", и се замислете дали нагласите на западна Европа са се променили особено и до ден днешен.

Извинявам се за отклонението, ако модератор прецени, нека изтрие мнението ми.

« Последна редакция: Май 11, 2017, 13:59:46 от macho007 »

Май 11, 2017, 14:47:57
Отговор #83

Неактивен USfan

 • Публикации: 7063
Честит празник със закъснение на всички.
Да, ако бе победил Оста, вероятно щяхме да си управляваме щастливо целите Добруджа, Тракия, Македония, че сигурно и цяла Гърция, ;) но, това е положението.

Абре не че нещо , ама с цивилен костюм   и таке ли да приема парада? :))
п. п. На последната снимка са и ,, смешковците '' от анти остовската коалиция. За тях фелмаршал Вилхелм Кайтел , като
подписва капитулацията , се обръща към маршал Жуков с думите/репликата - Хах , и тези ли ни победиха?

Не е баш така.
Кире, за колега военен, бих казал, че доста опростенчески представяш нещата.

Дори и първо сама, Англия успешно се противопоставя на бомбардировките над нея, както и почти самостоятелно отвоюва обратно Африка, както и срутва подводничарските блокади успешно на 2 пъти.
Десанта в Нормандия пък, макар и закъснял, и осъществен с много тактически грешки, все пак е такъв стратегически, а и дезинформационен по отн на немското разузнаване триумф, какъвто в Западна Европа не имало вероятно никога преди това, даже и по време на обръщането на хода на 1-та Световна Война.

Кайтел пък е най-неуспешния маршал в историята на света.
Много посредствен, и абсолютен само канцеларски плъх, издигнал се в Щаба на Вермахта, само защото се е съгласявал за абс. всичко с Хитлер.
За него още приживе немските му колеги, за разлика от него- брилянтни и стратези и тактици като Модел и Манщайн, измислят прякора- ЛаКайтел.

А това, че прави реплика към Жуков, е измислица.
Подписването на 2-та капитулация с негово присъствие в Берлин, е филмово документирано от поне 2-3 различни камери на Съюзниците.
От влизането му в стаята за капитулация, никой от високопоставените Съюзнически лица не обелва и дума с него, хеле пък Жуков особено, не му обръща тогава каквото и да е внимание.
В началото на кадрите Кайтел влиза, глътнал бастун, и траквайки бодро с токове, си вдига ръката с маршалския жезъл в нещо като полу-военен полу-Хитлеристки поздрав.

За победителите той е толкова бита карта, че даже никой не си прави труда при това му размахване на жезъла, да го погледне дори и укоризнено.
След като не му обръщат тогава внимание, и естествено не му отговарят на поздрава, Кайтелчо се умърлушва, и подписва безропотно каквото му подадат.
Такъв плазмодий е бил, че дори от гледна точка на националистично настроените германци, той е един от тия, дето най си заслужават бесилото на Нюрнберг.


« Последна редакция: Май 11, 2017, 14:53:38 от USfan »

Май 11, 2017, 15:55:44
Отговор #84

Активен fifo

 • Публикации: 907
Все се надявах никой дори да не си и помисли, че някъде по света има спор относно качеството на управление от комунисти. Докато се пречистим от тия гниди ще се свърши света. Онзи ден Хопкинс обявил, че на Земята й остават 100 г., ние още влакове взривяваме. Да живей...ХА
we all have wings, but some of us don't know why

Май 11, 2017, 16:26:40
Отговор #85

Неактивен хромовата_епоха

 • Публикации: 138
Отколешен е стремежа на руся да прилапа България. За сега не е успявала но сега все-все повече се приближава до успех.Не със сила а с пари и влияние-купуват всичко в БГ/имоти и най вече политиците/.За съжаление ако нещо не се промени наистина няма шанс този път да се спасим.Продажният българин за пари е готов и майка си да продаде/доказано е с времето/.Ще бъде жалко наистина този див и варварски народ да се разполага тук в древните Български земи като у дома си.
Привет от рая.
Сатанаил

Май 11, 2017, 19:02:42
Отговор #86

Неактивен macho007

 • Публикации: 141
Отколешен е стремежа на руся да прилапа България. За сега не е успявала но сега все-все повече се приближава до успех.Не със сила а с пари и влияние-купуват всичко в БГ/имоти и най вече политиците/.За съжаление ако нещо не се промени наистина няма шанс този път да се спасим.Продажният българин за пари е готов и майка си да продаде/доказано е с времето/.Ще бъде жалко наистина този див и варварски народ да се разполага тук в древните Български земи като у дома си.

Русия има политически амбиции на Балканите, спор няма.
Мен обаче ме тормози факта, че на проблеми като горния се отделя обществено внимание, докато  учредяването на втора ! етничеста партия, работеща против интересите на България, се приема за съвсем нормално, и не се взимат никакви мерки ако не от държавата, то поне от гражданското общество, под формата на мирен протест..
Опасността от изкупуване на земи и подмяната на етническия състав на населението отдавна е вече факт, и тази опасност е не от североизток, а от югоизток.
Дано, когато всички озъзнаят този факт, да не е вече твърде късно...

Май 11, 2017, 20:44:39
Отговор #87

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1726
  • http://www.dsclub-bg.com
този див и варварски народ да се разполага тук ...

Опитваш се да вмъкваш цитати на Гьоринг от процеса срещу националния предател Димитров , но в друга посока.

За жалост Гьоринг е бил визионер - не е бил подготвен с историята ни, но е прозрял добре бъдещето на България - населена с диво и варварско население. За жалост живеем в епохата на диващината и варварщината , благодарение единствено и само на собственото си невежество и неглижиране опознаването на историята. В това число и историята от световните процеси - най-вече военни конфликти с геополитически ефекти.
Имперските напъни на руската върхушка не са и няма да се променят никога.
У нас съвсем съзнателно не се изучава вече 30 години политиката на Русия преди и по време на т.нар. "Освободителна " война, плановете и визията на граф Игнатиев за нашите територии, съвсем откритата подкрепа  на сръбските асимилационни политики след 30-те години на 19 век,  та до ден днешен и т.н. и т.н.
Само до нас опира да четем и тълкуваме историята си. Не да ни я четат и пишат учебници някои други, а ние самите. Докато не се изправи на крака образователната ни система, докато не се начертае национална стратегия , ще се кланяме на псевдоосвободители и демагози, така че до децата ни и помен няма да остане за доста исторически истини.

Май 11, 2017, 20:55:39
Отговор #88

Неактивен USfan

 • Публикации: 7063
Колегите 007 и Хидрометалик сa прави и двамата.
Едната теза не изключва другата, особено и предвид на дружеските отношения между двамата им авторитарни лидери и върхушките им точно сега.
Та, доста се отклонихме в излишни политиканствания от празничната тема, но ако продължим с чепкането на сегашната регионална геополитика, реалната осезаема опасност сега и след 1990 година е Турция, и особено след 2002 год.
Който не е обикалял по дадени места в Родопите, и по крайграничните райони на Станджа, както и по селата около Балчик и Разград, той си няма представа, че България сега е там е ужасяващо само формално налична.
« Последна редакция: Май 11, 2017, 22:25:05 от USfan »

Май 11, 2017, 21:00:35
Отговор #89

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1010
Не смятам, че има каквато и да било опасност за териториалната цялост на България. Дори напротив, в момента е гарантирана толкова сигурно, колкото никога досега. Част сме и от ЕС, и от НАТО. А в Турция Ердоган днес го има, утре го няма. Те имат своите интереси и проблеми с противоположния край на страната, ще ги имат и още много време. Никога няма да посмеят да пипнат страна от ЕС. А и каквото и да си говорим, вече над 100 години са нашият най-мирен и добронамерен съсед.

А Кипър е съвсем, съвсем друга история. Преди турското нашествие, Кипър не е Гърция, а е независим, с 2 големи британски бази в него, а населението е смесено, гръцко и турско. По това време в Гърция управлява военна хунта, диктатура, "черните полковници", дошли на власт с преврат. В един момент същата тази превратаджийска Хунта извършва държавен преврат в Кипър, с цел присъединяване на Кипър към Гърция. Турският отговор е нахлуване на острова. Целият процес е съпроводен от зверства и от двете страни, като обаче първата стъпка е гръцка. За способността на гърците да правят зверства, достатъчно е да си припомним какво са извършили по отношение на българското население, при това през 20-ти век. Та така, в случая НАТО няма какво да направи, това е въпрос извън НАТО и извън ЕС. То даже и сега неокупираната част от острова е самостоятелна, република Кипър.