Автор Тема: Почистване и поддръжка на кожен/винилов таван/гюрук  (Прочетена 8793 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Май 30, 2012, 23:55:45
Отговор #10

Неактивен vankovarnata

 • Публикации: 241
Днес измих и намазах тавна със Глицерин .След час със въртеливи движения размазах глицерина тавана стана много  приятен но да видим за колко врвме е този ефект :
Снимки :
http://consul73.snimka.bg/automobiles/ford-konsul.680505.27381592

Ползвай и течен парафин. Оправи ли таблото?
1000 Malych Bolistek
предизвикай ангела хранител да знаеш кой е над теб.

Май 31, 2012, 01:10:16
Отговор #11

Неактивен GT

 • Публикации: 1085
Колеги, аз да си питам. Вие знаете ли, че моят таван е от мушама.  Нещо като мушама с козина, но обръсната.  И аз не го знам от какво е. Изглежда като плюш, но не е. Твърда е материята, при пипане шуми като на мушама. Ама със мъх.  Преди време я проверих, здрава е, трудно се къса. Ама ме е страх да я подбърша с нещо, да не вземе пък да се разпадне от някой препарат. Някой от Вас, да се е занимавал с такива бангии ?  По автомивки не ходя и не давам да ми се пипа. Предпочитам сам да върша тази работа.   Не знам. Да взема да го снимам в близък план ли, да се види какво е.  :-\

Май 31, 2012, 12:45:05
Отговор #12

Неактивен didotooo

 • Публикации: 2441
 • ☆☆Datsun 300 ZX 50th ANNIVERSARY☆☆
  • Z point Varna
Нещо като мушама с козина, но обръсната....

 :)) :)) :)) Моля те снимай го. 

Март 09, 2013, 20:52:51
Отговор #13

Неактивен galaxie

 • Публикации: 1738
Имам нужда от помощ. Моля да ме посъветвате с какво да почистя кожен таван и гюрук и с какво се поддържат

Март 09, 2013, 21:33:58
Отговор #14

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3863
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Боби , топла( около 50 - 60 ) градуса и сапун като за начало.Това за почистване , не съм изследвал действието на по агресивни разтворители като спирт , минерални( терпентин , определено не става , на основа на борова смола е) коресилин , ацетон.

Най - комерсиалния препарат за освежване е глицерин. :)
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Октомври 29, 2015, 18:21:41
Отговор #15

Неактивен USfan

 • Публикации: 8277
Ползвай и течен парафин. Оправи ли таблото?

Аз ги мия виниловите гюруци с Веро и топла вода, и след изплакване и добро съхнене, ги намазвам с активно търкане, по избор с каквото има в аптеките за закупуване наблизо /или с парафин или глицерин/.
И двете субстанции ми държат по цели 2-3 месеца, докато изсъхнат съвсем след нанасяне.
Но това при условие, че каквато кабрио кола ползвам редовно за каране, дори и при ползването и я държа основно в гараж през нощта /тоест рядко я вали дъжд, и така не се отмива парафина/.
А при каране през деня на слънце, или ако я оставям някъде паркирана, гледам да е свален гюрука за да не се пече, или при престоя мятам отгоре някой чаршаф  :)) или покривало.
Преди като съм практикувал държане целодневно на слънце и дъжд и паркиране не в гараж или на закрито, през поне летния сезон почти всеки месец трябва да се минава с глицерин/парафин винила.

А пък за пазене на по-капризните за ползване, но по-дълговечни текстилни гюруци, вижте тук тази статия от фирменото Олдтаймер списание на Мерцедес.Май 16, 2017, 15:57:35
Отговор #16

Неактивен Nik1600GT

 • Публикации: 950
Понеже съм на тази вълна да споделя и моето мнение. Евтини продукти за табло, гуми и тем подобни с/на силиконова основа - твърдо не! Този ArmorAll за табло/тапицерия, който е споменал Митко - също не. На продуктите на ArmorAll, които видях в наши сайтове, никъде не упоменават да се използват (и) за гюруци.  В този смисъл е по-добре само да се мие с вода и "сапун" и да не се маже с нищо отколкото със съмнителни мазила и спрейове. От продуктите за PVC/винил гюруци по отзвите в нета на хора, които от години поддържат (скъпи) коли с такива гюруци най-доброто е това на снимката по-долу. Но мисля, че го няма у нас (да ме поправи някой, ако греша ..най-вече за наличността).От това, което би трябвало да се намира у нас и би трябвало да е с добро качество - има няколко продукта на Meguiar’s и ето какво отговарят в сайта им на въпрос за чистене и поддръжка на винилови гюруци.

I own a convertible, what should I use to clean and maintain the convertible top?
Vinyl Convertible Tops: The frequency in which you treat your vinyl top will depend on how your car is used. A car that is driven daily is exposed to greater wear and tear than a car that is only driven occasionally on sunny days with the top folded down and away from exposure to UV rays, dirt and dust, air-airborne pollution and fallout, etc. If your car is driven daily, then you’ll want to use a vinyl protectant that contains a mild cleaner to clean the surface so that dirt isn’t trapped and sealed into the vinyl material like a pure protectant product tends to do. For best results, follow the directions below:

Clean the surface using safe but effect mild cleaners
Condition the vinyl material with our trade secret conditioning oils, which keep your vinyl soft and flexible
Protect by leaving behind a synthetic polymer protectant as well as UV inhibitors
Suggested products:

Supreme Shine Protectant
Natural Shine Vinyl and Rubber Protectant
M-40 Vinyl & Rubber Cleaner/Conditioner
Convertible & Cabriolet Cleaner
Follow on with Convertible & Cabriolet Weatherproofer
Tip: For extremely dirty or neglected vinyl tops, Meguiar’s recommends using a dedicated vinyl cleaner like M-39 Heavy-Duty Vinyl Cleaner to thoroughly clean the vinyl at the beginning of the process.
« Последна редакция: Май 16, 2017, 16:22:25 от Nik1600GT »

Август 10, 2017, 01:55:35
Отговор #17

Неактивен zander75

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 8
Аз правя следното нещо.
Измивам го хубаво на автомивката само с вода и сапунче. Изчаквам да изсъхне хубаво. Отивам да магазина и купува два спрея за импрегниране на обувки. Мн съм доволен да ви кажа.

Януари 11, 2019, 19:02:01
Отговор #18

Неактивен USfan

 • Публикации: 8277
Ето доста подробна статиа, как да се смени гиурук, барабар с демонтирането на шприглите.
В случаиа на Ма3да Мх-5.
Напролет или летно време. с абс. таиа процедура ме чака на моита Миата.
3апасил сма се с нов гиурук, барабар и с ре3ервни шригли и нов подтаван.

Така че като направиа смената, ште видим дали процедурите по таиа статиа са правилни.
По-напред в времето ме чака и смена на мекиа пластик 3аден джам на гиурука на Мустанга ми кабрио 3 Ген. Фокси.

Ама такава процедура по смена на меко джамче сам правил на Алфата 3 Ген Спидер, така че там не вервам много да се о3ора.
А и на Алфата пластик джама бе лепен, а на Мустанга е с ципче обрамчен, така че това ште улесни там монтажа на джама.
По принцип, на всеки гиурук с мек джам, това пластик джамче може да се конвертира от лепено на шито или на цип, което последното е доста препорачително, особено ако кабриото нема климатик.

Септември 02, 2020, 15:00:36
Отговор #19

Неактивен USfan

 • Публикации: 8277
Мазането с разни поддържащи вакси и кремове, или от аптеките наличен глицерин/парафин, доста удължава живота на гюрука, на все някога и при най-поддържаните и гаражни коли, той ако е от ПВЦ, почва да остарява, и да се нацепва.
Уточнявям, от ПВЦ, понеже текстилните тъкани гюруци от така наречения Сонен-ланд плат, при добра и регулярна поддръжка, издържат повече от излятите винилови.

Та, това лято, след повече от 21 години служба на винила на МХ-5цата /тя е 1999 модел и производство/, дойде време за смяната му, макар поне в последните 8-9 години да е била карана основно лятото, и да е била гаражирана целогодишно.

Всъщност още преди 3-4 години се появиха някои цепки, но понеже смяната на целия гюрук, без значение дали с шприглите, като при мен, или само на плата, е ужасно досадна работа, отлагах тази процедура до това лято.

В 2012 год. колата я взех с нелош гюрук, който при моето гаражно съхранение и сезонно лятно каране /навъртени само 10000 км за 8 лета/, изкара реално 16-17 години в идеален вид, преди да се поскрофи до тук видимото му състояние.

От стария собственик имах и даден резервен гюрук, който обаче понеже не беше много по-добър от оригиналния, го подарих на един друг колега с Миата.
Затова, преди смяната на оригиналния над 20 годишен, наскоро купих един запазен фабричен ПВЦ гюрук, заедно с шприглите и стъкления джам.
Пак бе от 2 Ген Миата, но от малко по-нова от моята, от 2004 год, която е посл. моделна година на 2 Ген МХ-5.
Този гюрук ми го намериха приятели в Щатите за 100 долара заедно с задното стъкло. Предполагам че, в БГ гюруци от 2 Ген Миата, сигурно ако са запазени, ще да в широкия диапазон 200 до 400 лв бройката.

Иначе сега си търся и в добавка към сменения гюрук, и хардтоп за 1 или 2 Ген Миата, за купуване.
Който собственик на някоя разглобена Миата чете тук и има такъв хардтоп, и го дава на умерена цена, да ми пише, може да измислишм някоя покупка.
Разбира се, стига да е в добро състояние, а и тъмносин син металик или бял на цвят хардтоп биха били с предимство за купуване, понеже искам да отърва пребоядисването му.

Ето малко снимки от демонтажа на стария гюрук с шприглите. Пипкава работа, ма не толкова пипкава, колкото като свалях гюрука на старата ми 1989 Алфа Спидер за смяна на слюдата отзад.
И със сигурност в пъти по-малко пипкава, отколкото свалянето и смяната на гюрука на Мустанга ми кабрио 1987 модел.

Ако обобщаваме като възраст за издържливост преди смяната им, на коли с с ПВЦ кгюруци, всичко зависи не толкова от възрастта на колата, колкото дали е била гаражна, и какво е качеството на оригиналното ПВЦ.

Напр. на 1989 Алфата ми Спидер фабричния гюрук и слюдата отзад издържаха точно 9 години преди смяната в 1998 год. на задната част със слюдата.
На 1987 Мустанга ми ГТ кабрио гюрука го смених в 2005 год, значи издържа малко повече от Алфата, цели 18 години.
Сходно и на 1999 Миатата.
При нея гюрука взе да се цепи на 16-17 годишна възраст, и на 21 години от произв. му го смених. На стария ми Бенц кабрио- 1986 500 СЛ, плата също изкара почти 30 години, но той беше от фабр.  Сонен-ланд тъкан плат.
Собственика след мен го смени в 2015 година, значи изкара 29 години възраст.

Абс. рекордийор на държеливост обаче при моите сегашни коли е гюрука на 1991 Голфа ми 1-ца кабрио.
Той е още с фабричния ПВЦ покрив, с който е доставена колата, и въпреки че цветно синйо тониран, и малко е поизбледнял тъмносиния му цвят, като цяло е в почти безупречно състояние, без осезаеми забележки, и без почти никакви цепки, дори и в областта на захващането на твърдия заден джам.
Вече е на 29 години, и няма абс. никаква нужда от смяна.

При Миатите от 1 и 2 Ген. шприглите при нея са хванати с шест броя големи 13-ки болта, още две 13-ки гайки, и още 10-12 броя по малки 10-ки гайки, в задната му част.
Всички тия болтове са достъпни като се свали декоративния мокет отзад на перваза, хванат с нещо като тик-так копчета.
Под този мокет има едни вибро-термо-звукоизолационни  :)) кечета които аз махнах, та да не се задържа влага под тях.

Миатата в това отношение нямаше никакви ръжди там по тия си повърхности, което не е винаги срещано при МХ-5 от 1 и 2 Ген по принцип.
Но както споменах, моята поне в половиния си живот, а и сега е гаражна, и като цяло малко карана, така че това също е дало отражение на общата и липса на ръжди, особено в частта под захващането на гюрука.

Догодина може и да сложа нови шумоизолационни покрития тям, ама честно казано, Миатата си е все пак спортна количка, така че и да има малко повече шум и вибрации от липсата на такива покрития, това за мен поне е пренебрежимо.
Особено на фона на възможността за добра вентилация и лесно почистване на тия повърхности като се свалят мокетите там.

Та, ето снимки от демонтажа.
Общо за него и монтажа на новия гюрук ми излетя един цял ден, но го свалях сам, а и се пипках и да пастирам новия гюрук.
Двама души като правят тая работа, може да свалят стария и сложат нов гюрук и за половин ден, вкл. и с напасването му.
Което тук, за разлика от други кабриолети с повече бройки странични стъкла и по-голям гюрук, като напр. Мустанга ми Фокси 3 Ген, не е особено проблем.Ето след монтажа и съпоставката на стария спрямо новия гюрук.
На стария гюрук рамката и задното стъкло са здрави, биха могли да се използват при някоя Миата, примерно от 1 Ген, дето някой собственик иска да я конвертира на гюрук с твърдо нагреваемо стъкло.
На 1 Ген задното стъкло е мека пластик слюда, докато при моята 2 Ген задното стъкло е по-държеливия и практичен покрай сложения реотан, вариант с твърдо стъкло.« Последна редакция: Септември 02, 2020, 16:36:14 от USfan »