Автор Тема: Старовремски подгреватели за стъкла  (Прочетена 12993 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Май 28, 2012, 20:34:04
Прочетена 12993 пъти

Неактивен Teodor

• Публикации: 1002
Ето едни много интересни добавки към старата кола!  :D :D 

Да започнем от там, че в предвоенните и военните години автомобилите масово не са били снабдени с добро парно и обдухване на стъклата. Масово въобще не са имали каквото и да е парно. Като подобрения са се продавали разни печки, състоящи се от водно радиаторче за включване към водния кръг и вентилатор, които са решавали донякъде проблема със студа, но не и със запотяването на стъклата. Но както винаги, появяват се най-различни решения, включително това  :) Ламаринена рамка, на която са опънати тънки телчета-реотани. От едната страна има стъкло, от другата - гумено уплътнение. Рамката се слага отвътре на автомобилното стъкло, при което реотаните остават в затвореното пространство между автомобилното стъкло и стъклото на самата рамка. Нагряват въздуха и водачът получава ясен поглед напред, макар и пред 2-те стъкла  :D

Ето ги тези неща  :D Немско производство са. Първото е марка MELAS и от едната страна има превключвател за степени, а от другата - малък термометър. Както се вижда от счупването, тези стъкла-подгреватели също са от безопасно, многослойно стъкло, като автомобилните.

Май 28, 2012, 20:36:37
Отговор #1

Неактивен Teodor

Подобна конструкция, но марка NIRONA. Тук пък има превключвател за 6 или 12 волта, според автомобила.

Май 28, 2012, 20:37:49
Отговор #2

Неактивен Teodor

И пак NIRONA, но много по-широко, за по-голяма видимост. Естествено, подходящо единствено за автомобили с цяло предно стъкло, докато предните две стават и за такива с колонка по средата.

Май 28, 2012, 20:39:45
Отговор #3

Неактивен Teodor

И накрая, ето го и моят автомобил /е, макар и версия кабрио-лимузина/ с такъв подгревател! Яко, а?  :D :D

Май 28, 2012, 20:46:12
Отговор #4

Неактивен pavel.velev

• Публикации: 926
нямам думи

Май 28, 2012, 23:16:56
Отговор #5

Неактивен Speeder

• Администратор
  • Публикации: 5096
Тео отново разкри една непозната за мен част от автомобилната история!
Благодарности и някой ден да си намериш такова пригодно за Мерцедеса ти!
145 Boxer, Alfetta GT, Alfasud Sprint Veloce 16v, Lada 1500 S, GT 1300 Junior, Giulietta 2.0

Как да качваме снимки във форума : http://www.classiccar-bg.com/index.php?topic=2631.0
"По един болт на седмица да бяхте завивали, сега щяхте да ги карате тия коли!"

Май 28, 2012, 23:39:19
Отговор #6

Неактивен fulcrum

• Публикации: 3581
  • Уреда показва , пробната лампа доказва.
    • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Aктивни съпротивления , реотани , волт - амперни  х - ки , Вермахта , якооо!
 Реотаните са от никелхромова сплав - за малко обемно и / или линейно разширение ( да се не пукне джама!)
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Май 28, 2012, 23:44:42
Отговор #7

Неактивен m_g

• Публикации: 1121
  • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Признавам, такова отопление за автомобил не бях виждал.
Струва ми се, че в България единственото масово движещо се превозно средство с двойни челни стъкла и система против изпотяване чрез реотани, разположени между тях, са електрическите магистрални локомотиви "Шкода". Такъв съм имал честта да управлявам, между впрочем. Идеята за тънките реотани е хитра и върши работа. 

Май 29, 2012, 15:33:20
Отговор #8

Активен dido1903

• Глобален модератор
  • Публикации: 3526
Тео,много ти благодаря!
Не бях виждал подобни съоръжения!!!
Подобни теми - за различни джаджи или автомобили ме карат да съм горд,че съм част от такъв форум.

Ти имаш ли такива?

Май 29, 2012, 18:12:39
Отговор #9

Неактивен Teodor

Радвам се, че са ви интересни!  :) Тези на снимките са мои, само рекламите са от интернет  :D Чудя се да ги реставрирам ли, защото това ще означава загуба на оригиналните стъкла. Които така и така са счупени.... Не знам, засега са ми толкова други неща на главата, че тези ще си стоят така, автентични  :)