След три забавни летни месеци, изпълнени и с каране и возене на класически американски коли /като например 1965 Понтиака Гранд При хардтоп купе с осмак голям блок с обем 390 куб. инча, и мощност 335 коня, сниман детайлно в темата с Ретропарад Кюстендил/, реших че е време да ъпдейтнем с интересни снимки и пояснения, и темата с дейността на сервиза.
Още повече, че тия дни бях запланувал извършване там в сервиза и на едни обслужвания и леки ремонти на Пробата ми ГТ Турбо, свързани и с идването на зимния сезон /но за тях в темата с моите американки, да те се повтаря инфото/, така че се получи възможност и за снимане на сегашната дейност и налични коли там.
Ако на някои ценители описания горе теменужен Понтиак му се е видял интересен, то ако не от дизайнерска, но от динамична гледна точка, този ментовозелен Шеви Шевел хардтоп купе от най-силната заводска версия- СС с 454 инча Рат-мотор, и от най-ценната за версията 454 година- 1970, доста го подминава.
Оригинално тази СС версия е снабдена освен с голям блок, и с така нар. Коул индукшън хууд система за смукване на студен въздух.
С тези дадености, и с само един 4-камерен карбуратор, тази версия ЛС-5 е вадила 360 коня от нейния 7.4 литров блок с хидравлични повдигачи.
След известни съвременни преработки, като слагане на мощно електронно МСД запалване, по-изчислени и дебели ауспуфни колектори, още по-голям карб, и по-остър на фази разпределителен вал, определено мощността на този Кермит
трябва да подминава дори тази на легендарната върхова с твърди повдигачи версия ЛС-6, с нейните 450 к.с.
Така или иначе, поне в историята Шеви Шевел остава като най-популярния истински мъсълкар, с правени в първите му 2 класически генерации, от 1964 до 1972 години, повече от милион бройки мъсълкари /ако не греша с много за годините и бройките на тези 2-врати хардтоп версии/.
И за тази чудесна моделна година на Шевела- 1970, когато в интермедиейт размер боди като него, дебютира за първи път този най-големия възм. размер цил. блок на Шеви с обем 7.4 литра, ето малко инфо.
https://heacockclassic.com/articles/the-best-muscle-car-1970-ls6-chevelle/А ето и малко снимки от сегашната дейност на сервиза.
Освен да се ползват за забавления като ходене по ретропаради и шик барове, тия американки трябва и да се поддържат, и какво по-добро и професионално подходящо място за това, от сервиз Кобра 2.
Та, както стана въпрос, тия дни главния майстор Сашо прави на зеления 1970 Шевел пак някакъв проблем по афтърмаркет дистрибутора му, а на синия 1969 Кадилак Девил хардтоп седан, прави пък водната помпа.
Тя се оказа труден за демонтиране чарк, но пък разглобяем, и затова- ремонтопригоден.
След като я разгледах и аз вече свалена, определено мисля, че може да се оправи с помощта на нови лагери, но най-вероятно Сашо ще поръча нова оригинална Кадилакова помпа.