Светлини, мигачи, салон оправих всичко. Закачих и номерата и минах през КАТ. Вече съм с нови талони, с променен цвят на купето. Цена на услугата в КАТ - 22лв.
И понеже имам 2 свободни дена и се чудех какво да правя реших да отворя мотора. Взех си гарнитура за главата, разпечатах си Haynes-а и започнаха мъките. Оказа се, че сменяш глава на Пежо, не е като да сменяш глава на БМВ. Голям зор видях днес докато я сваля. Първо много трудно развих болта на шайбата на коляновия вал. После трудно свалих обтегача на ремъка и накрая с триста зора развих изпускателния колектор. Като изключим тия неща, всичко друго се сваляше лесно. А забравих - за да се свали главата, трябва да се свали едната лапа на мотора и да се вдигне 6-7см нагоре с телфер (какъвто нямах). Общо взето днес заобичах БМВ-тата си още повече. Толкова е логично и приятно сглобено всичко при тях.... Ех...
Както и да е. Клапаните на 205-цата тропаха като на дизел. Разходът и беше добър и мощността беше задоволителна. Обаче днес реших да измеря компресията преди да сваля главата - 8, 9, 9, 5 атмосфери. Ужас! На другата ми 205ца имах 12 атмосфери навсякъде, без разлика!
Главата, която утре ще монтирам е ревизирана, сменени маслени пулове, гумички, шлайфната. Разгледах внимателно и двете глави и всичко, което четох се оказа вярно. Моята глава (DFZ) и е чиста 1.6 глава. Дълбоки камери, с малки клапани. Валът е с по-малък лифт също. Опитах се да снимам разликите, ама май не ми се получи. Утре ще пробвам пак при друга светлина. Главата, която ще сложа сега е с по-големи клапани, доста по-малка горивна камера и по-агресивен вал (D6B). Надявам се всичко да е наред утре и да мога да я запаля. До сега не съм отварял мотор с ризи и разбирам, че има разни особености, като това, че не е добре да се върти коляновия вал при свалена глава, защото човек може да размести ризите

В Haynes пише всичко, де да можеше повечето сервизни механици да четат преди да пипат...
Утре ще кача още снимки, понеже днес нямах и време и сила да снимам.

Шайбата на коляновия вал, която трябва да се свали за да се смени ремъка:

Колянов вал, водна помпа:

Горната глава е D6B, долната DFZ:

дълбочина на камера D6B:

Дълбочина на камера DFZ:

Клапани D6B (по-широки):

Клапани DFZ(по-малки са с 2мм на изпускателните и 1мм на всмукателните):

Изтощеният механик с обезглавен лъв: